liveblog
NOS NieuwsAangepast

Brandstoftoevoer Schiphol weer opgestart, eerste vluchten vertrokken

  • Op Schiphol konden vliegtuigen niet tanken door een storing in het systeem van de brandstofleverancier, Aircraft Fuel Supply
  • Het systeem wordt nu voorzichtig weer opgestart, waardoor sommige vertraagde vluchten mogelijk alsnog vertrekken
  • Geannuleerde vluchten vertrekken vanavond niet meer
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

De storing in het systeem van brandstofleverancier Aircraft Fuel Supply lijkt voorbij. Wij sluiten nu dit liveblog. Via de reguliere berichtgeving op de site en in de app blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Geen 'business as usual' op Schiphol, ook morgen niet

Als het systeem voor de toevoer van kerosine goed blijft werken, vertrekken er vanavond nog zoveel mogelijk vertraagde vluchten vanaf Schiphol. Passagiers van vluchten die niet meer vertrekken, net als passagiers van geannuleerde vluchten, kunnen op veldbedden op de luchthaven slapen als hun luchtvaartmaatschappij geen hotelovernachting regelt.

Ook morgen verwacht Schiphol nog problemen te ondervinden van de storing:

'Het systeem lijkt het weer te doen, maar dit heeft ook impact op morgen'

Wat ging er mis?

Een woordvoerder van Schiphol kan desgevraagd niets zeggen over de oorzaak van de storing in het toevoersysteem van Aircraft Fuel Supply.

"Wij weten nog niet wat de oorzaak is, of wat er precies is misgegaan. Wij zijn daar ook van in afwachting, het systeem werd beheerd door een extern bedrijf. Ze hebben net verteld dat het systeem langzaam aan het opstarten is. De eerste kerosine gaat weer door de leidingen."

Hij vervolgt: "Bij elk scenario dat nu genoemd wordt moet ik zeggen: we weten het nog niet. Het enige wat we kunnen uitsluiten is dat de oorzaak van het probleem de hitte is."

Eerste vluchten vertrekken

De problemen met het systeem van brandstofleverancier Aircraft Fuel Supply lijken voorbij. De eerste vliegtuigen hebben kunnen tanken en vertrekken nu naar hun bestemming.

Systeem wordt weer opgestart

Een woordvoerder van Schiphol bevestigt zojuist aan NOS-verslaggever Martijn Bink dat het systeem voor brandstoftoevoer voorzichtig weer wordt opgestart. Als dat goed gaat, kunnen er vanavond nog vertraagde vluchten vertrekken. Geannuleerde vluchten vertrekken niet.

'Luchthaven beter verlaten'

NOS-verslaggever Martijn Bink hoort dat op Schiphol wordt omgeroepen dat gestrande reizigers de luchthaven beter kunnen verlaten.

Hulp voor reizigers

Medewerkers van het Rode Kruis zijn aanwezig op Schiphol om gestrande passagiers te helpen. Er worden bijvoorbeeld flesjes water uitgedeeld.

De Veiligheidsregio Kennemerland zegt dat er zesduizend veldbedden klaarstaan op Schiphol, maar dat het mogelijk niet genoeg is voor iedereen. De capaciteit van hotels in het gebied rondom Schiphol is op het moment ook beperkt.

KLM: ook morgen annuleringen

KLM zegt in een statement dat er morgen mogelijk ook vluchten geannuleerd worden.

"Er is een storing in het systeem van het externe bedrijf Aircraft Fuel Supply, waardoor vliegtuigen op Schiphol niet getankt kunnen worden. Hierdoor zijn vertragingen ontstaan en zijn tot nu toe een groot aantal van de vluchten met Europese bestemmingen en een beperkt aantal intercontinentale vluchten geannuleerd. De verwachting is dat de operatie morgen (donderdag 25 juli) gefaseerd opgestart kan worden. Dit betekent dat er dan mogelijk eveneens een aantal vluchten wordt geannuleerd."

'Veldbed? Dan ga ik liever naar huis'

Passagiers op Schiphol klagen over het gebrek aan informatie, maar proberen er ondertussen het beste van te maken:

'We staan nu in de rij voor plan B'

180 vluchten geannuleerd

Luchtvaartmaatschappijen hebben nu in totaal 180 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Schiphol adviseert reizigers om voor vertrek naar de luchthaven de actuele vluchtinformatie op de website te raadplegen of contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.

De meeste luchtvaartmaatschappijen zullen zoveel mogelijk passagiers onderbrengen in hotels. Reizigers die op de luchthaven achterblijven kunnen gebruikmaken van veldbedden.

'Heerlijk rustig'

Er zijn ook mensen die profiteren van de storing in de brandstoftoevoer op Schiphol. Omdat er nauwelijks vliegtuigen opstijgen of landen, is het rustig in het luchtruim. Ook boven plaatsen die soms hinder ondervinden van het vliegverkeer.

Gestrand in Ljubljana of Montpellier

Niet alleen op Schiphol stranden reizigers, ook op buitenlandse luchthavens kunnen passagiers met bestemming Amsterdam vanavond niet meer weg. Veel vluchten die vanaf Schiphol zouden vertrekken en passagiers vanaf buitenlandse luchthavens weer mee terug zouden nemen, zijn geannuleerd.

'Storing tot ver in de avond'

De storing in de brandstoftoevoer op Schiphol duurt "zeker tot ver in de avond", zegt het bedrijf in een verklaring. "We werken samen met Aircraft Fuel Supply hard aan een oplossing, het is nog onduidelijk hoe lang dit gaat duren, maar zeker tot ver in de avond."

Lange rijen voor servicebalie

Isabelle Hanssen maakte op Schiphol deze beelden, van honderden reizigers die staan te wachten op informatie.

Honderden in de rij voor servicebalie op Schiphol

Veldbedjes in aantocht

Inmiddels zijn 84 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd en hebben er zo'n 160 vertraging, meldt verslaggever Martijn Bink op de luchthaven. Het is onduidelijk hoeveel passagiers vanavond nog kunnen vertrekken. Volgens Bink worden al veldbedjes klaargezet voor passagiers die op de luchthaven moeten overnachten.

'De veldbedjes worden al klaargezet'

'Nog geen zicht op een oplossing'

Schiphol-woordvoerder Hans van Kastel heeft geen prognose over hoe lang de storing in het systeem van de brandstofleverancier gaat duren. Er is geen andere leverancier die Schiphol op dit moment van kerosine kan voorzien.

De luchtverkeersleiding heeft op verzoek van Schiphol het aantal vluchten dat vanavond naar Amsterdam zou komen verminderd tot een derde van de normale capaciteit. Overige vluchten zullen uitwijken naar een andere luchthaven of worden geannuleerd.

'Er is nog geen zicht op een oplossing'

70 vliegtuigen staan vast

Volgens een woordvoerder van Schiphol staan er op dit moment 70 vliegtuigen vast op de luchthaven. Er zijn nu 8 vluchten geannuleerd. Dat betekent dat duizenden passagiers getroffen zijn.

Tanken in het buitenland?

Er zijn wel vluchten die vertrekken vanaf Schiphol. Die vliegtuigen hebben getankt op de buitenlandse luchthaven waarvandaan ze naar Amsterdam zijn gevlogen. Een woordvoerder van Schiphol kan niet zeggen of het advies om in het buitenland te tanken nu aan alle luchtvaartmaatschappijen gegeven wordt, of dat maatschappijen dat aan hun piloten opdragen.

'Piloten weten maar weinig'

Een van de passagiers die al lang in een stilstaand vliegtuig zit is Mendeltje van Keulen.

"We zijn om 14.00 uur ingestapt, het vliegtuig zou om 14.45 uur vertrekken naar Athene. We zitten nu al bijna drie uur te wachten. Op verzoek van de bemanning hebben we de schuifjes voor de ramen dichtgedaan, de airco staat op maximaal. Het is goed uit te houden, de mensen aan boord zijn rustig. Er was wel iemand die een poging deed om te roken, dus er is net omgeroepen dat roken uiteraard verboden is. De stewardessen zijn anderhalf uur geleden langsgekomen met de trolley, zodat we eten en drinken konden kopen."

"De piloten hebben ons een halfuur geleden nog een update gegeven, maar zij weten eigenlijk maar weinig. Er zou geprobeerd worden vliegtuigen vol te tanken met behulp van tankwagens die nog brandstof hebben van voor de storing. Of dat ook voor ons geldt is niet bekend."

Vertraging op buitenlandse luchthavens

De storing bij de brandstofleverancier op Schiphol levert direct problemen op voor met name het Europese routenetwerk. Op luchthavens in het buitenland staan nu al passagiers te wachten op vliegtuigen die nog niet vanaf Schiphol vertrokken zijn, of met flinke vertraging.

Al uren in toestel

Sommige passagiers zaten al in het vliegtuig toen de storing begon, of hebben ondanks de storing moeten boarden. Omdat er bijna geen vliegtuigen kunnen vertrekken, zitten ze 'vast' op de taxibanen, totdat eventueel besloten wordt een vliegtuig weer naar de gate te halen. In enkele gevallen zitten passagiers al meer dan twee uur lang te wachten in het toestel.

Piekdag

Het is volgens verwachting een piekdag op Schiphol, vanwege de start van de zomervakantie deze week. Dat betekent dat het extra druk is in de vertrekhallen. Doordat er op het moment maar weinig vliegtuigen kunnen vertrekken wordt het ook steeds drukker in de lounges en bij de gates.