NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Brandstoftoevoer Schiphol weer opgestart, eerste vluchten vertrokken

 • Op Schiphol konden vliegtuigen niet tanken door een storing in het systeem van de brandstofleverancier, Aircraft Fuel Supply
 • Het systeem wordt nu voorzichtig weer opgestart, waardoor sommige vertraagde vluchten mogelijk alsnog vertrekken
 • Geannuleerde vluchten vertrekken vanavond niet meer
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  De storing in het systeem van brandstofleverancier Aircraft Fuel Supply lijkt voorbij. Wij sluiten nu dit liveblog. Via de reguliere berichtgeving op de site en in de app blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 • Geen 'business as usual' op Schiphol, ook morgen niet

  Als het systeem voor de toevoer van kerosine goed blijft werken, vertrekken er vanavond nog zoveel mogelijk vertraagde vluchten vanaf Schiphol. Passagiers van vluchten die niet meer vertrekken, net als passagiers van geannuleerde vluchten, kunnen op veldbedden op de luchthaven slapen als hun luchtvaartmaatschappij geen hotelovernachting regelt.

  Ook morgen verwacht Schiphol nog problemen te ondervinden van de storing:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het systeem lijkt het weer te doen, maar dit heeft ook impact op morgen'
 • Wat ging er mis?

  Een woordvoerder van Schiphol kan desgevraagd niets zeggen over de oorzaak van de storing in het toevoersysteem van Aircraft Fuel Supply.

  "Wij weten nog niet wat de oorzaak is, of wat er precies is misgegaan. Wij zijn daar ook van in afwachting, het systeem werd beheerd door een extern bedrijf. Ze hebben net verteld dat het systeem langzaam aan het opstarten is. De eerste kerosine gaat weer door de leidingen."

  Hij vervolgt: "Bij elk scenario dat nu genoemd wordt moet ik zeggen: we weten het nog niet. Het enige wat we kunnen uitsluiten is dat de oorzaak van het probleem de hitte is."

 • Eerste vluchten vertrekken

  De problemen met het systeem van brandstofleverancier Aircraft Fuel Supply lijken voorbij. De eerste vliegtuigen hebben kunnen tanken en vertrekken nu naar hun bestemming.

 • Systeem wordt weer opgestart

  Een woordvoerder van Schiphol bevestigt zojuist aan NOS-verslaggever Martijn Bink dat het systeem voor brandstoftoevoer voorzichtig weer wordt opgestart. Als dat goed gaat, kunnen er vanavond nog vertraagde vluchten vertrekken. Geannuleerde vluchten vertrekken niet.

 • 'Luchthaven beter verlaten'

 • Hulp voor reizigers

  Medewerkers van het Rode Kruis zijn aanwezig op Schiphol om gestrande passagiers te helpen. Er worden bijvoorbeeld flesjes water uitgedeeld.

  De Veiligheidsregio Kennemerland zegt dat er zesduizend veldbedden klaarstaan op Schiphol, maar dat het mogelijk niet genoeg is voor iedereen. De capaciteit van hotels in het gebied rondom Schiphol is op het moment ook beperkt.

 • KLM: ook morgen annuleringen

  KLM zegt in een statement dat er morgen mogelijk ook vluchten geannuleerd worden.

  "Er is een storing in het systeem van het externe bedrijf Aircraft Fuel Supply, waardoor vliegtuigen op Schiphol niet getankt kunnen worden. Hierdoor zijn vertragingen ontstaan en zijn tot nu toe een groot aantal van de vluchten met Europese bestemmingen en een beperkt aantal intercontinentale vluchten geannuleerd. De verwachting is dat de operatie morgen (donderdag 25 juli) gefaseerd opgestart kan worden. Dit betekent dat er dan mogelijk eveneens een aantal vluchten wordt geannuleerd."

 • 'Veldbed? Dan ga ik liever naar huis'

  Passagiers op Schiphol klagen over het gebrek aan informatie, maar proberen er ondertussen het beste van te maken:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We staan nu in de rij voor plan B'
 • 180 vluchten geannuleerd

  Luchtvaartmaatschappijen hebben nu in totaal 180 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Schiphol adviseert reizigers om voor vertrek naar de luchthaven de actuele vluchtinformatie op de website te raadplegen of contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.

  De meeste luchtvaartmaatschappijen zullen zoveel mogelijk passagiers onderbrengen in hotels. Reizigers die op de luchthaven achterblijven kunnen gebruikmaken van veldbedden.

 • 'Heerlijk rustig'

  Er zijn ook mensen die profiteren van de storing in de brandstoftoevoer op Schiphol. Omdat er nauwelijks vliegtuigen opstijgen of landen, is het rustig in het luchtruim. Ook boven plaatsen die soms hinder ondervinden van het vliegverkeer.

 • Gestrand in Ljubljana of Montpellier

  Niet alleen op Schiphol stranden reizigers, ook op buitenlandse luchthavens kunnen passagiers met bestemming Amsterdam vanavond niet meer weg. Veel vluchten die vanaf Schiphol zouden vertrekken en passagiers vanaf buitenlandse luchthavens weer mee terug zouden nemen, zijn geannuleerd.

 • 'Storing tot ver in de avond'

  De storing in de brandstoftoevoer op Schiphol duurt "zeker tot ver in de avond", zegt het bedrijf in een verklaring. "We werken samen met Aircraft Fuel Supply hard aan een oplossing, het is nog onduidelijk hoe lang dit gaat duren, maar zeker tot ver in de avond."

 • Lange rijen voor servicebalie

  Isabelle Hanssen maakte op Schiphol deze beelden, van honderden reizigers die staan te wachten op informatie.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Honderden in de rij voor servicebalie op Schiphol
 • Veldbedjes in aantocht

  Inmiddels zijn 84 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd en hebben er zo'n 160 vertraging, meldt verslaggever Martijn Bink op de luchthaven. Het is onduidelijk hoeveel passagiers vanavond nog kunnen vertrekken. Volgens Bink worden al veldbedjes klaargezet voor passagiers die op de luchthaven moeten overnachten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'De veldbedjes worden al klaargezet'