liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte: jammer van Timmermans, maar Von der Leyen is goede voorzitter

 • De leiders van de EU-lidstaten hebben na lang overleg kandidaten voorgedragen voor de topbanen.
 • Zij willen dat de Duitse minister van Defensie Von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie wordt.
 • Het lijkt erop dat Timmermans naast die functie grijpt, al moet het Europees Parlement de voordracht nog goedkeuren.
liveblog gesloten

'Stemming Europees Parlement is lakmoesproef'

Morgen stemt het Europees Parlement over een nieuwe voorzitter. Die stemming heeft eigenlijk niet zoveel te maken met de onderhandelingen over de topfuncties van vandaag, maar toch kan het spannend worden, denkt correspondent Sander van Hoorn. "Het is een soort eerste lakmoesproef."

Daarbij moet duidelijk worden of het parlement in Straatsburg de plannen van de regeringsleiders van de lidstaten kan dwarsbomen. Vandaag lieten de Groenen en sociaaldemocraten al weten dat ze teleurgesteld zijn over de nominaties van de Europese Raad.

Macron: Timmermans was goede kandidaat

Macron: Timmermans blijft een vitale rol spelen in de commissie

'Steun voor sociaaldemocratische parlementsvoorzitter'

Christendemocraat Weber zegt dat het nu aan de sociaaldemocraten is om een kandidaat aan te dragen voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. "We zijn bereid hun kandidaat te steunen."

'Naam Rutte is niet genoemd'

Premier Rutte zegt in gesprek met RTL Nieuws dat zijn naam niet is genoemd in de onderhandelingen over de topbanen binnen de EU. "Pijnlijk genoeg niet, nee." Rutte zegt dat hij het wel leuk had gevonden als zijn naam één keer was genoemd.

De premier zegt dat hij niet blij is met het akkoord dat er nu ligt, maar dat hij wel blij is dat er met Timmermans de komende vijf jaar een Nederlander op een toppositie in de Europese Commissie zit. Iemand in wie Rutte naar eigen zeggen "enorm veel vertrouwen heeft".

Sánchez: ook goede baan voor sociaaldemocraat

De Spaanse premier Pedro Sánchez, een van de belangrijkste woordvoerders van de sociaaldemocraten in Brussel, zegt dat zijn fractie ook een belangrijke portefeuille krijgt binnen de Europese Commissie. Het gaat om de positie van Eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken, zei Sánchez.

De premier van Spanje noemde het akkoord "zeer gebalanceerd".

GroenLinks: zeer teleurstellend akkoord

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt het akkoord dat de leiders van de EU-lidstaten hebben gesloten "zeer teleurstellend". "Een achterkamertjesdeal met kandidaten waarmee de leiders van Duitsland, Frankrijk en Spanje tevreden gesteld kunnen worden. Dit is niet de verandering die de Europese kiezers was beloofd. Het Europees Parlement moet hier niet in meegaan."

'Deal over voorzitterschap Europees Parlement'

Er is een deal gesloten over het voorzitterschap, zegt correspondent Bert van Slooten. De functie is de eerste 2,5 jaar voor een sociaaldemocraat, daarna neemt een christendemocraat het over voor nog eens 2,5 jaar.

Kandidaten voor de functie hebben tot 22.00 uur de tijd om zich te melden.

Rutte over de keuzes voor de topbanen

'Het is nou eenmaal zo dat er heel veel concurrentie is'

'Italië krijgt belangrijke portefeuille in commissie'

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zegt dat zijn land een Eurocommissaris levert voor de portefeuille Mededinging. Die invloedrijke positie binnen de Europese Commissie wordt nu vervuld door de Deense liberaal Margrethe Vestager. Volgens de laatste berichten wordt zij een van de hoogste vicevoorzitters van de commissie, net als Timmermans.

Volgens Conte mag regeringspartij Lega een kandidaat-commissaris aandragen, omdat Lega de grootste partij in Italië is. De Italiaanse premier gaat er verder vanuit dat Italië een positie in het bestuur van de Europese Centrale Bank krijgt toebedeeld.

Macron: nominatie is compromis

Ook de Franse president Macron denkt dat Von der Leyen een goede voorzitter van de Europese Commissie kan zijn. Haar nominatie is een compromis tussen Frankrijk en Duitsland, zegt hij. Die vormen volgens de president nog steeds een verbond binnen de EU. Dit akkoord tussen de regeringsleiders laat zien dat Europa niet verdeeld is, zegt Macron.

Rutte: Ursula is dame waar je petje voor afzet

Premier Rutte is tevreden met de nominatie van Von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie. "Het is een dame waar je je petje voor afzet", zegt hij. "Jammer van Timmermans, maar er was veel concurrentie."

'Niet meteen alles verloren'

Timmermans is geen commissievoorzitter geworden vanwege het aanhoudende verzet tegen hem, zegt correspondent Sander van Hoorn. Dat verzet kwam met name uit twee hoeken, die van de Oost-Europese landen en die van de christendemocraten. "Te veel landen waren en bleven tegen Timmermans, ondanks hele lange onderhandelingen."

Het betekent dat de PvdA'er zijn huidige baan behoudt. Het is nog onduidelijk welke portefeuille hij gaat krijgen.

Het is premier Rutte dus niet gelukt om een Nederlander op de plek van commissievoorzitter te krijgen. Van Hoorn "Maar dat betekent niet dat alles helemaal verloren is. Timmermans behoudt zijn hoge functie." Ook is het voor de liberale premier Rutte winst dat zijn fractiegenoot Michel voorzitter wordt van de Europese Raad. Hij is een goede bekende van Rutte. "De liberaal Rutte heeft daar wat aan, de premier niets", zegt Van Hoorn.

Michel: benoeming is grote verantwoordelijkheid

De Belgische premier Michel noemt zijn benoeming als voorzitter van de Europese Raad een grote verantwoordelijkheid en een taak die hij met toewijding wil vervullen. "Mijn doel is een verenigd Europa met respect voor de nationale diversiteit", schrijft hij op Twitter.

Het Europees Parlement stemt niet over de voorzitter van de Europese Raad. Michel is dus al wel zeker van zijn baan.

Lagarde verheugd met nominatie

Christine Lagarde is in haar nopjes met de nominatie voor het presidentschap van de Europese Centrale Bank. Dat schrijft ze op Twitter. Ze legt haar taken als IMF-voorzitter voorlopig neer, in afwachting van de stemming in het Europees Parlement.

'Spitzenkandidaten-systeem was geen verplichting'

Het is opvallend dat de Europese Raad uiteindelijk iemand voordraagt die geen Spitzenkandidaat was van een van de fracties in het Europees Parlement. De regeringsleiders voelden zich niet verplicht het systeem te volgen waarbij de Spitzenkandidaten ook meteen de belangrijkste favorieten waren voor de topbanen, zegt Tusk. Wel willen de leiders van de lidstaten deze mensen en het proces respecteren, zegt de voorzitter van de Europese Raad.

'Timmermans als een van vicevoorzitters Europese Commissie'

Voorzitter Tusk van de Europese Raad zegt dat Von der Leyen graag de sociaaldemocraat Timmermans en liberaal Vestager als hoogste vicevoorzitters van de Europese Commissie wil.

'Perfecte balans tussen mannen en vrouwen'

Tusk zegt dat de Europese Raad heeft gekozen voor een goede balans tussen mannen en vrouwen. Onder de mensen die de regeringsleiders kozen voor de topbanen, zijn twee vrouwen en twee mannen. "Uiteindelijk is Europa ook een vrouw", zegt Tusk.

'Blij met uitkomst'

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad zegt dat hij blij is met deze uitkomst. "Het heeft langer geduurd dan gepland, maar we zijn nog steeds op tijd", zegt hij op een persconferentie.

Volgens Tusk heeft Duitsland zich van stemming onthouden over de voordracht voor de commissievoorzitter, vanwege onenigheid binnen de Duitse coalitie. Hij zegt dat bondskanselier Merkel persoonlijk wel voor Von der Leyen was.

'Von der Leyen geen onbekende in Brussel'

Wat in ieder geval voor Von der Leyen spreekt, is haar lange politieke carrière, zegt Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek. "Ook in Brussel is ze geen onbekende. Als minister van Defensie heeft ze zich hard ingezet voor samenwerking van de verschillende Europese legers. Daarnaast groeide ze op in Brussel, waardoor ze meerdere talen vloeiend spreekt: Engels, Frans, schijnbaar zelfs een beetje Nederlands."

Ook het feit dat ze een vrouw is, is in haar voordeel, denkt Van de Hulsbeek. "De Italiaanse premier Conte heeft bijvoorbeeld al gezegd dat hij de voorkeur heeft voor een vrouw op de hoge post. Ze heeft sowieso de steun van Merkel, met wie ze al sinds het begin van haar kanselierschap samenwerkt."

'Stemming in Europees Parlement kan spannend worden'

Zoals gezegd moet het Europees Parlement nog stemmen over de invulling van de topbanen. Dat kan nog weleens spannend worden, denkt correspondent Bert van Slooten. "Het is op dit moment lastig om stemmen te tellen, maar de Groenen en sociaaldemocraten zijn in ieder geval tegen Von der Leyen. Dat betekent dat ze afhankelijk is van onder meer de conservatieve ECR, de fractie van de brexiteer Nigel Farage en de populistische partijen van Le Pen en Salvini."

Europese Commissie en Europese Raad

Von der Leyen is door de regeringsleiders van de EU-lidstaten voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie. Zij volgt Jean-Claude Juncker op, die sinds 2014 voorzitter was.

De Belgische premier Charles Michel moet de Europese Raad gaan leiden, die bestaat uit de leiders van de 28 EU-lidstaten. De huidige voorzitter is de Pool Donald Tusk.

Europees Parlement moet nog stemmen

Frans Timmermans lijkt dus naast het voorzitterschap van de Europese Commissie te grijpen. Wel moet het Europees Parlement nog stemmen over de benoeming van Von der Leyen. Eerder op de avond toonden de sociaaldemocraten en Groenen zich kritisch over haar als commissievoorzitter.

Ook over de andere topbanen moet het parlement nog stemmen.

Ook witte rook over andere topbanen

De Europese Raad draagt de Spanjaard Josep Borrell voor als buitenlandchef. IMF-voorzitter Christine Lagarde wordt president van de Europese Centrale Bank.

Europese Raad is het eens over topposities

De leiders van de EU-lidstaten zijn eruit. Ze dragen de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen voor als voorzitter van de Europese Commissie. De Belgische premier Charles Michel moet de Europese Raad gaan leiden.

Weber niet langer Spitzenkandidaat EVP

Weber heeft bij een vergadering van zijn fractie EVP gezegd dat hij zijn mandaat als Spitzenkandidaat van de EVP inlevert, schrijft zijn woordvoerder op Twitter. "Mijn reis begon hier afgelopen september als lijsttrekker en eindigt hier", aldus Weber.

Dat betekent ook dat Weber niet langer in de race is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

'Weber geen voorzitter Europees Parlement'

In Brussel gaat rond dat christendemocraat Manfred Weber zich niet kandidaat stelt voor het voorzitterschap van het Europees Parlement.

'Von der Leyen kan het heel moeilijk krijgen'

Mochten de leiders van de EU-landen het eens worden over Von der Leyen, dan kan ze het nog heel moeilijk gaan krijgen in het Europees Parlement, ziet ook Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek. De sociaaldemocraten hebben al laten weten dat ze wat hen betreft een onacceptabele kandidaat is.

Een keuze voor Von der Leyen, betekent ook een keuze tegen Manfred Weber. Twee Duitsers op hoge posten, dat pikken de andere EU-staten niet. Dus zal Weber zijn ambities moeten bijstellen en dat is wrang voor de man die eigenlijk als favoriet gold voor de post van Commissie-voorzitter.

Dan speelt er ook nog een kwestie in Duitsland waardoor minister Von der Leyen het moeilijk kan krijgen. Er loopt op dit moment een parlementair onderzoek naar fraude op het ministerie van Defensie. Bij het verdelen van opdrachten zou een consultancybedrijf jarenlang ten onrechte miljoenencontracten hebben gekregen.

Sociaaldemocraten zijn het er niet mee eens

"Het is klip en klaar dat Von der Leyen onacceptabel is voor de sociaaldemocraten, ook omdat ze geen Spitzenkandidaat is", schrijft PvdA'er Paul Tang op Twitter. "De Spitzenkandidaten verdwijnen op deze manier uit beeld, we zien geen van hen op topposities terug", zegt hij in een toelichting.

Tusk: we komen dichterbij

Gemor in Straatsburg

De Groenen in het Europees Parlement zijn niet van plan om op Von der Leyen te stemmen, zegt correspondent Bert van Slooten. "De fractie vindt haar een kandidaat zonder ervaring in de Europese Unie, van wie niemand voor de verkiezingen nog had gehoord."

Bovendien zou dit volgens de Groenen het einde betekenen van het Spitzenkandidaten-systeem waar ook zij aan hebben meegedaan.

Het Europees Parlement stemt nog over de kandidaat die de regeringsleiders in de Europese Raad voordragen.

Het menu

Tijdens het overleg moet ook gegeten worden. Volgens ingewijden staat dit op het menu:

 • Vichyssoise-soep met croutons
 • Kipfilet met chorizo-crumble
 • Fruitsalade met vanilleijs

Nog wat weetjes over Von der Leyen:

 • Mocht ze het worden zal Von der Leyen zal niet heel erg aan haar nieuwe thuis hoeven te wennen. Ze groeide op in Brussel en heeft er tot haar 13e gewoond.
 • Ze heeft zeven kinderen met haar man
 • Von der Leyen heeft met haar ouders en broers twee nummers opgenomen voor goede doelen. Luister mee:

Von der Leyen verrassing

In Duitsland komt het ook echt als verrassing dat Ursula von der Leyen voorgedragen wordt als mogelijke opvolger van Juncker, weet Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek.

"Von der Leyen was lang een grote belofte in de partij. Ze werd lange tijd genoemd als mogelijke opvolger van Merkel, maar stelde zich bij de verkiezing van de nieuwe partijvoorzitter niet eens kandidaat. Als minister van Defensie, de functie die ze in afgelopen twee Merkel-kabinetten bekleedt, is ze niet erg populair. Er komen vooral schandalen over de Bundeswehr naar buiten en verhalen over de erbarmelijke staat van het Duitse legermaterieel. Voorstanders van Von der Leyen loven haar juist omdat ze zich op deze moeilijke post staande kan houden.

Von der Leyen is echt een politiek beest. Ze komt uit een bekende politieke CDU-familie in Duitsland. Haar vader was minister-president van de deelstaat Nedersaksen. Ze studeerde Geneeskunde en werkte tot haar 42ste als gynaecologe, waarna ze haar carrière in de Duitse politiek begon. Ze verscheen in 2005 op het landelijke politieke toneel, als minister van Familiezaken in het eerste kabinet-Merkel. Daarna bekleedde ze ook nog de post van minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken.

Ze is een uitgesproken voorstander van een hechte Europese Unie. Tijdens de eurocrisis in 2011 waarschuwde ze regelmatig voor het uiteenvallen van de Unie en pleitte ze zelfs voor een 'verenigde staten van Europa, naar het federale model van Duitsland en de VS'.

Een smetje op haar blazoen is een plagiaatkwestie over haar dissertatie. Ze heeft daarin stukken tekst overgenomen, zonder correcte bronvermelding. Maar uit onderzoek blijkt dat Von der Leyen de bronnen niet met opzet heeft weggelaten, maar per abuis, daarom mag ze haar doctorstitel behouden. Daarnaast loopt er binnen haar Defensie-ministerie ook nog een onderzoek naar mogelijke fraude bij het verdelen van lucratieve contracten."

EU-top van start

De EU-top in Brussel is officieel begonnen. De woordvoerder van Tusk laat om 16:20 uur weten dat de lunch is begonnen. Dat is ruim vijf uur later dan gepland. De leiders hebben tot nu onderling overleg gehad om de ingewikkelde puzzel over de verdeling van de topbanen te kunnen leggen.

Von der Leyen

Der Spiegel meldt nu dat Tusk Ursula von der Leyen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie gaat voorleggen aan de 28 regeringsleiders.

Het nieuwe lijstje doet pijn bij de de socialisten, weet correspondent Thomas Spekschoor:

Kok kan aan het diner beginnen

Er circuleren lijstjes, er zijn onderonsjes, en er wordt volop gebeld, geappt en ge-sms't, maar de EU-leiders hebben de top officieel nog altijd niet hervat. Kortom: het lijkt allemaal nog wel even te gaan duren. Inmiddels is er een kok gevraagd om aan de slag te gaan met het diner.

Nieuw lijstje met namen

Er circuleert een nieuw lijstje met namen in Brussel. Timmermans zou vicevoorzitter worden, dat is hij op dit moment ook. En nog maar even voor de zekerheid: dit is dus nog geen definitieve lijst.

 • Voorzitter van de Europese Commissie: Ursula von der Leyen (Duitsland)
 • Vicevoorzitter van de Europese Commissie: o.a. Frans Timmermans (Nederland), Margrethe Vestager (Denemarken), Maros Sefcovic (Slowakije)
 • Voorzitter van de Europese Raad: Charles Michel (België),
 • De EU-buitenlandcoördinator: Josep Borrell (Spanje)
 • Voorzitter van de Europese Centrale Bank: Christine Lagarde (Frankrijk)
 • Voorzitter van het Europees Parlement: Sergey Stanishev (Bulgarije), Manfred Weber (Duitsland) of Ska Keller (Duitsland)

De tweets van de woordvoerder van Tusk

Von der Leyen wel acceptabel?

De Duitse Ursula von der Leyen lijkt steeds meer kans te hebben om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. Donald Tusk, voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders, heeft gebeld met de christendemocraten in het Europees Parlement met de vraag wat ze vinden van Von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie.

Uitstel deel 4

Je vroeg het je misschien al af: is de EU-top officieel nu al begonnen? Nee...de start is voor de vierde keer uitgesteld. Ze mikken nu op 15:00 uur. Maar de formulering: 'mikken op' geeft al weg dat ook die tijd niet in beton gegoten is.

Waarom is het zo lastig?

Wat maakt het verdelen van de topfuncties in de EU nou zo ingewikkeld? Bert van Slooten legt het uit:

"De christendemocraten zijn de grootste in het parlement en vinden dat ze recht hebben op de belangrijkste functie: voorzitter van de Europese Commissie. Maar daar hebben ze een meerderheid voor nodig in zowel de Europese Raad als in het Europees Parlement. En die meerderheid is er niet.

Er is meer steun voor sociaaldemocraat Frans Timmermans. Maar ook niet voldoende. En in het Europees Parlement dreigen de christendemocraten tegen hem te stemmen als hij wordt voorgedragen.

Mogelijk kunnen beide mannen dus niet op een meerderheid rekenen, en zal er een alternatieve kandidaat moeten komen voor de belangrijkste EU-functie.

En dat is nog niet alles. Neem bijvoorbeeld Duitsland. Bondskanselier Merkel is voor Weber. Als die weg doodloopt, wil de pragmatische Merkel ook wel een andere weg nemen, maar dan moet er wel wat voor terugkomen. Bijvoorbeeld: Weber wordt voorzitter van het Europees Parlement en Duitsland krijgt nog een andere belangrijke functie, denk aan een belangrijke post in de nieuwe Commissie of wellicht bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Het probleem is dat dit scenario weer op verzet van de Oost-Europese landen stuit. Die vinden dat zij op deze manier achtergesteld worden.

En dat illustreert dan weer waarom het zo lang duurt: het gaat om 28 landen en zeven politieke families die allemaal het gevoel willen hebben dat ze krijgen wat ze verdienen en vaak tegengestelde belangen hebben. Dus zal premier Rutte vandaag wel gelijk krijgen: "Het zal nog wel een tijdje duren."

Nieuwe naam duikt op

De naam van Ursula von der Leyen duikt op om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. De minister van Defensie in Duitsland (CDU) wordt genoemd door de Luxemburgse premier en ook de Italianen kunnen met haar leven. Grote voordeel is dat ze vrouw is, zegt een Italiaanse diplomaat. Probleem is voorlopig dat ze nog niet officieel voorgedragen is door de christendemocraten.

Daar gaan we weer: uitstel

Onderonsjes, appjes, sms'jes en telefoontjes. Het diplomatieke circus draait overuren in Brussel. De officiële start van de EU-top is ondertussen wéér uitgesteld. Nieuwe starttijd: 14:00 uur.

Verzet tegen Timmermans groeit

Timmermans kan er nog niet van uitgaan dat hij de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt, weet onze EU-correspondent Bert van Slooten. "De positie van Frans Timmermans is moeilijk. Ongeveer tien landen hebben bezwaren. De Ieren vinden zijn aanpak van de belastingparadijzen te ver gaan. Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije hekelen zijn gebrek aan respect voor Oost-Europa en zijn bemoeizucht met hun rechtsstaat. Letland is tegen omdat Timmermans campagne heeft gevoerd voor de sociaaldemocratische oppositie. Roemenië en Bulgarije sluiten zich aan bij de andere Oost-Europese landen en Italië steunt met name Hongarije."

Vooroverleg Visegrad-groep

Het communicatieteam van de Poolse premier twittert een foto van zo'n vooroverleg. Van links naar rechts: de Poolse premier Mateusz Morawiecki, de Slowaakse premier Peter Pellegrini, Tsjechische premier Andrej Babis, en de Hongaarse premier Orbán. Deze landen, verenigd in de zogenoemde Visegrad-groep, zijn dus tegen de komst van Timmermans als voorzitter van de Europese Commissie. Timmermans heeft als Eurocommissaris een strafprocedures tegen Polen gestart. Ook Hongarije hangt zo'n strafprocedure boven het hoofd.

Vals alarm: vergadering toch uitgesteld

Een valse start bij de EU-top. De top is namelijk toch niet begonnen. De start van de vergadering is nu uitgesteld tot 13:00 uur. Het vooroverleg duurt toch nog langer dan gepland.

Vergadering is begonnen

Het duurde wat langer dan verwacht, maar de EU-top over het verdelen van de topfuncties is nu dan echt begonnen. Wie zijn er nu precies aanwezig? Hier vind je een overzicht van de deelnemers.

Ook het vooroverleg loopt uit

De EU-leiders zouden hun marathonoverleg om 11:00 uur weer hervatten, maar dat is niet gelukt. Het vooroverleg is nog niet afgelopen. Idee is nu dat de EU-leiders om 11:30 uur gaan beginnen.

Zal het dan snel afgelopen zijn? "Vandaag zal het, ik hoop niet al te lang, ook wel weer een tijdje gaan duren," zei premier Rutte er vanochtend over.

Rutte: ik hoop dat er vandaag voor iemand een meerderheid ontstaat

Spaanse premier steunt Timmermans

Dat het een ingewikkelde vergadering zal worden, laat de Spaanse premier Sánchez zien. De sociaaldemocraat vindt het verzet van Oost-Europese landen tegen Timmermans 'onacceptabel'. "De sociaaldemocraten staan achter Timmermans. Het is onacceptabel dat landen twijfelen omdat hij de waarden en verdragen van de EU verdedigt."

Rutte: 'Iedereen wil eruit komen'

"Ik hoop vandaag dat er voor iemand een meerderheid ontstaat. Volgens mij wil iedereen eruit komen vandaag", zegt premier Rutte bij aankomst. Hij wilde niet reageren op woorden van de Tsjechische premier die zei dat Timmermans totaal onacceptabel is. "Er is heel veel gebeld en gesproken."

'Timmermans is een no-go'

Vier Oost-Europese lidstaten hebben hun verzet tegen Timmermans vanochtend kracht bijgezet. Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen zijn volgens de Tsjechische premier Andrej Babis tegen Timmermans als voorzitter van de Europese Commissie. "Timmermans is een no-go," zei Babis in aanloop naar de vergadering.

Schuiven met namen

De EU-top wordt achter gesloten deuren gehouden. Hoe gaat het achter die deuren? "De leiders schuiven met namen dat het een lieve lust is", schrijft onze correspondent Bert van Slooten in een reconstructie van de marathonvergadering.

Warming-up

Officieel begint de EU-top pas om 11:00 uur, maar het vergaderen is nu al begonnen. In eigen kring zijn de christendemocratische premiers en de sociaaldemocratische premiers al samengekomen voor vooroverleg. Rutte komt rechtstreeks naar de top.

Wie doet wat in Brussel?

In aanloop naar de Europese verkiezingen maakte EU-correspondent Sander van Hoorn deze video om uit te leggen wat het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad doen. Kijk de video terug voor een opfriscursus Europees bestuur:

Een opfriscursus Europees bestuur

Hoe Timmermans ervoor staat

Frans Timmermans is dus in de race om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Hij zou daarmee Jean-Claude Juncker opvolgen. Hoe groot zijn die kansen?

"De laatste minuut van Ajax tegen Tottenham. Dat scenario speelde door het hoofd bij het team van Frans Timmermans. Je kan altijd nog naast de hoofdprijs grijpen, ook in de race om voorzitter te worden van de Europese Commissie", schrijft onze EU-correspondent Bert van Slooten erover. Kortom: het ziet er niet slecht uit voor hem, maar het kan nog in de slotfase mis gaan.

Vooral Oost-Europese lidstaten en de christendemocraten hebben moeite met Timmermans omdat hij als Eurocommissaris procedures tegen Hongarije en Polen is gestart. Ook de Tsjechische premier is tegen.

De christendemocraten vinden dat ze als grootste politieke familie de belangrijkste EU-functie moeten krijgen. De Ierse premier verzet zich tegen Timmermans' belastingplannen.

Timmermans kan de baan alleen krijgen als hij 21 landen achter zich krijgt die samen 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen. Zijn belangrijkste troef: het Europees Parlement moet uiteindelijk ook instemmen en daar is hij een van de favoriete kandidaten.

Om deze functies gaat het

 • Voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Voor deze functie is Frans Timmermans in de race
 • Voorzitter van de Europese Raad, waarin de regeringsleiders van alle EU-leiders vertegenwoordigd zijn
 • Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, kortweg de EU-buitenlandcoördinator: het Europese diplomatieke gezicht naar de rest van de wereld
 • Voorzitter van de Europese Centrale Bank
 • Voorzitter van het Europees Parlement

We mogen weer

Om 11.00 uur gaan de EU-leiders verder met het verdelen van de topfuncties? Een marathonvergadering van 20 uur leverde zondag en maandag geen resultaten op. Gaat het dit keer wel lukken? In dit liveblog houden we je op de hoogte van het het laatste nieuws uit Brussel.