NOS Nieuws Buitenland Politiek Aangepast

Rutte: jammer van Timmermans, maar Von der Leyen is goede voorzitter

 • De leiders van de EU-lidstaten hebben na lang overleg kandidaten voorgedragen voor de topbanen.
 • Zij willen dat de Duitse minister van Defensie Von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie wordt.
 • Het lijkt erop dat Timmermans naast die functie grijpt, al moet het Europees Parlement de voordracht nog goedkeuren.
Liveblog gesloten
 • 'Stemming Europees Parlement is lakmoesproef'

  Morgen stemt het Europees Parlement over een nieuwe voorzitter. Die stemming heeft eigenlijk niet zoveel te maken met de onderhandelingen over de topfuncties van vandaag, maar toch kan het spannend worden, denkt correspondent Sander van Hoorn. "Het is een soort eerste lakmoesproef."

  Daarbij moet duidelijk worden of het parlement in Straatsburg de plannen van de regeringsleiders van de lidstaten kan dwarsbomen. Vandaag lieten de Groenen en sociaaldemocraten al weten dat ze teleurgesteld zijn over de nominaties van de Europese Raad.

 • Macron: Timmermans was goede kandidaat

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Macron: Timmermans blijft een vitale rol spelen in de commissie
 • 'Steun voor sociaaldemocratische parlementsvoorzitter'

  Christendemocraat Weber zegt dat het nu aan de sociaaldemocraten is om een kandidaat aan te dragen voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. "We zijn bereid hun kandidaat te steunen."

 • 'Naam Rutte is niet genoemd'

  Premier Rutte zegt in gesprek met RTL Nieuws dat zijn naam niet is genoemd in de onderhandelingen over de topbanen binnen de EU. "Pijnlijk genoeg niet, nee." Rutte zegt dat hij het wel leuk had gevonden als zijn naam één keer was genoemd.

  De premier zegt dat hij niet blij is met het akkoord dat er nu ligt, maar dat hij wel blij is dat er met Timmermans de komende vijf jaar een Nederlander op een toppositie in de Europese Commissie zit. Iemand in wie Rutte naar eigen zeggen "enorm veel vertrouwen heeft".

 • Sánchez: ook goede baan voor sociaaldemocraat

  De Spaanse premier Pedro Sánchez, een van de belangrijkste woordvoerders van de sociaaldemocraten in Brussel, zegt dat zijn fractie ook een belangrijke portefeuille krijgt binnen de Europese Commissie. Het gaat om de positie van Eurocommissaris voor Economische en Financiële Zaken, zei Sánchez.

  De premier van Spanje noemde het akkoord "zeer gebalanceerd".

 • GroenLinks: zeer teleurstellend akkoord

  GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt het akkoord dat de leiders van de EU-lidstaten hebben gesloten "zeer teleurstellend". "Een achterkamertjesdeal met kandidaten waarmee de leiders van Duitsland, Frankrijk en Spanje tevreden gesteld kunnen worden. Dit is niet de verandering die de Europese kiezers was beloofd. Het Europees Parlement moet hier niet in meegaan."

 • 'Deal over voorzitterschap Europees Parlement'

  Er is een deal gesloten over het voorzitterschap, zegt correspondent Bert van Slooten. De functie is de eerste 2,5 jaar voor een sociaaldemocraat, daarna neemt een christendemocraat het over voor nog eens 2,5 jaar.

  Kandidaten voor de functie hebben tot 22.00 uur de tijd om zich te melden.

 • Rutte over de keuzes voor de topbanen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het is nou eenmaal zo dat er heel veel concurrentie is'
 • 'Italië krijgt belangrijke portefeuille in commissie'

  De Italiaanse premier Giuseppe Conte zegt dat zijn land een Eurocommissaris levert voor de portefeuille Mededinging. Die invloedrijke positie binnen de Europese Commissie wordt nu vervuld door de Deense liberaal Margrethe Vestager. Volgens de laatste berichten wordt zij een van de hoogste vicevoorzitters van de commissie, net als Timmermans.

  Volgens Conte mag regeringspartij Lega een kandidaat-commissaris aandragen, omdat Lega de grootste partij in Italië is. De Italiaanse premier gaat er verder vanuit dat Italië een positie in het bestuur van de Europese Centrale Bank krijgt toebedeeld.

 • Macron: nominatie is compromis

  Ook de Franse president Macron denkt dat Von der Leyen een goede voorzitter van de Europese Commissie kan zijn. Haar nominatie is een compromis tussen Frankrijk en Duitsland, zegt hij. Die vormen volgens de president nog steeds een verbond binnen de EU. Dit akkoord tussen de regeringsleiders laat zien dat Europa niet verdeeld is, zegt Macron.

 • Rutte: Ursula is dame waar je petje voor afzet

  Premier Rutte is tevreden met de nominatie van Von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie. "Het is een dame waar je je petje voor afzet", zegt hij. "Jammer van Timmermans, maar er was veel concurrentie."

 • 'Niet meteen alles verloren'

  Timmermans is geen commissievoorzitter geworden vanwege het aanhoudende verzet tegen hem, zegt correspondent Sander van Hoorn. Dat verzet kwam met name uit twee hoeken, die van de Oost-Europese landen en die van de christendemocraten. "Te veel landen waren en bleven tegen Timmermans, ondanks hele lange onderhandelingen."

  Het betekent dat de PvdA'er zijn huidige baan behoudt. Het is nog onduidelijk welke portefeuille hij gaat krijgen.

  Het is premier Rutte dus niet gelukt om een Nederlander op de plek van commissievoorzitter te krijgen. Van Hoorn "Maar dat betekent niet dat alles helemaal verloren is. Timmermans behoudt zijn hoge functie." Ook is het voor de liberale premier Rutte winst dat zijn fractiegenoot Michel voorzitter wordt van de Europese Raad. Hij is een goede bekende van Rutte. "De liberaal Rutte heeft daar wat aan, de premier niets", zegt Van Hoorn.

 • Eufemisme

 • Michel: benoeming is grote verantwoordelijkheid

  De Belgische premier Michel noemt zijn benoeming als voorzitter van de Europese Raad een grote verantwoordelijkheid en een taak die hij met toewijding wil vervullen. "Mijn doel is een verenigd Europa met respect voor de nationale diversiteit", schrijft hij op Twitter.

  Het Europees Parlement stemt niet over de voorzitter van de Europese Raad. Michel is dus al wel zeker van zijn baan.

 • Lagarde verheugd met nominatie

  Christine Lagarde is in haar nopjes met de nominatie voor het presidentschap van de Europese Centrale Bank. Dat schrijft ze op Twitter. Ze legt haar taken als IMF-voorzitter voorlopig neer, in afwachting van de stemming in het Europees Parlement.