liveblog
NOS Nieuws

EU-top tot morgen geschorst, geen duidelijkheid over functie Timmermans

  • De EU-top in Brussel, over de verdeling van de belangrijkste functies in de Europese Unie, is tot morgen geschorst. De regeringsleiders hebben de hele nacht vergaderd, en ook vanochtend zijn ze niet tot een besluit gekomen.
  • Sociaal-democraat Frans Timmermans is nog steeds in de race om voorzitter te worden van de Europese Commissie. Hij is nu vicevoorzitter.
  • Vooral Oost-Europese landen en de christen-democraten hebben moeite met Timmermans, en proberen hun eigen kandidaten naar voren te schuiven.

Liveblog gesloten

De EU-top in Brussel gaat morgen om 11.00 uur verder. We sluiten daarom nu dit liveblog.

Reacties van de regeringsleiders komen binnen

Premier Rutte zegt zojuist dat hij dacht dat een deal over de verdeling van de functies dichtbij was. "Rond 11.00 uur dacht ik: het lukt, op basis van de bilaterale gesprekken. Maar toen zaten we weer aan tafel en dacht ik: oh nee, dit lukt niet. Het is ongelooflijk ingewikkeld."

Rutte gaat de komende uren veel bellen met zijn collega-regeringsleiders. Hij gaat ook een dutje doen, waarna er om 16.00 uur in Den Haag overleg is met de coalitie. Hij weet niet zeker over er morgen wel een overeenkomst bereikt kan worden. "Er zijn nu drie politieke families, het waren er vroeger twee. Er is geen automatisme meer in hoe het moet vervallen." Rutte zegt dat hij 'de tijd zijn werk wil laten doen'.

De Franse president Macron noemt de top van vandaag 'een mislukking', maar heeft er vertrouwen in dat er morgen wel een besluit genomen wordt. "We moeten op harmonieuze wijze een goede geografische verdeling en man-vrouw-verhouding bereiken. We gaan in het proces geen nieuwe namen meer toevoegen. We weten wie de geloofwaardige kandidaten zijn voor de topfuncties."

Volgens de Bulgaarse premier Borissov is Kristalina Georgieva niet langer in de race om voorzitter te worden van de Europese Raad.

Hoe gaat het nu verder?

Correspondent Bert van Slooten: "Morgen praten de EU-leiders verder. Vraag is of er dan een compromis op tafel ligt dat alleen nog afgetikt moet worden, of dat de leiders met nieuwe energie, nieuwe plannen en nieuwe varianten aan de slag gaan. Timmermans was er bijna, maar hij kan morgen alsnog van het toneel verdwijnen."

GESCHORST

De vergadering is geschorst. De EU-leiders zijn het nog steeds niet eens over de verdeling van de topfuncties. Morgen om 11.00 uur gaat de top verder.

Nieuw record

De EU-top in Brussel is al bijna 20 uur bezig. Daarmee is het de langste top sinds de Europese Unie uit 28 lidstaten bestaat.

Haast

Sommige EU-leiders beginnen in tijdnood te komen. Premier Conte van Italië moet in eigen land bij een kabinetsvergadering zijn en de Oostenrijkse bondskanselier Bierlein heeft afspraken met de Italiaanse president. Dat betekent mogelijk dat de onderhandelingen in een stroomversnelling komen.

Dit is het lijstje dat nu circuleert in Brussel:

De Europese leiders hebben een ontbijt achter de kiezen en houden nu, tijdens een 'breakfast break', overleg in kleine groepjes. Volgens diplomatieke bronnen zou de opstelling hieronder besproken worden; het is een kleine variatie op afspraken die Merkel, Macron, Rutte, Conte en Sanchez gemaakt zouden hebben op de G20 in Osaka. De vraag is of alle EU-leden met deze verdeling van functies kunnen leven.

  • Frans Timmermans zou voorzitter van de Europese Commissie worden en zou daarmee Jean-Claude Juncker opvolgen
  • Manfred Weber zou voorzitter worden van het Europees Parlement
  • Kristalina Georgieva, ceo van de Wereldbank, zou voorzitter worden van de Europese Raad (als opvolger van Donald Tusk)
  • Charles Michel, nu premier van België, zou hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid worden
  • Margrethe Vestager zou vicevoorzitter worden van de Europese Commissie (de baan die Timmermans nu heeft)

Hier draait het allemaal om

Welke functies zijn er te verdelen in Brussel?

  • Voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Voor deze functie is Frans Timmermans in de race.
  • Voorzitter van de Europese Raad, waarin de regeringsleiders van alle EU-leiders vertegenwoordigd zijn.
  • Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, kortweg een soort EU-buitenlandcoördinator: het Europese diplomatieke gezicht naar de rest van de wereld.
  • Voorzitter van de Europese Centrale Bank.
  • Voorzitter van het Europees Parlement. Daarover stemmen de 751 leden van dat parlement aanstaande woensdag.

Zie dan maar eens wakker te blijven...

Slapende journalisten tijdens de EU-top vannacht

Nog geen witte rook

Rond 07.00 uur vanochtend leek het er even op dat de EU-leiders eruit waren. De Italiaanse premier Conte kwam de perszaal in, maar vertelde dat de onderhandelingen nog muurvast zaten. Maakt Timmermans een goede kans om voorzitter te worden van de Europese Commissie? "Let's wait and see", zei Conte.