liveblog
NOS NieuwsAangepast

Maarten van der Weijden voltooit Elfstedenzwemtocht

  • Maarten van der Weijden begon vrijdag aan zijn Elfstedentocht
  • De tocht was 195 kilometer lang
  • Rond 19.30 uur finishte hij in Leeuwarden. Met zijn tocht heeft hij tot dusver 3,9 miljoen euro opgehaald
liveblog gesloten

De mooiste beelden van de Elfstedenzwemtocht

Dit is het laatste bericht in het liveblog.

Vrijdagmiddag rond 17.30 uur begon Maarten van der Weijden in de Zwettehaven in Leeuwarden, vanavond rond 19.30 uur finishte hij in Leeuwarden na een tocht van ruim 195 kilometer lang. Met zijn Elfstedenzwemtocht haalde Van der Weijden geld op voor het onderzoek naar kanker. Tot nu toe is 3.910.763 euro opgehaald.

Bekijk hieronder de mooiste beelden van de tocht terug.

De mooiste beelden van de Elfstedenzwemtocht

Felicitaties van de koning en koningin

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben Maarten van der Weijden gefeliciteerd.

"De elfde stempel is binnen! Met spanning en bewondering hebben wij de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden gevolgd", schrijven ze op sociale media. "Een tocht van 195 kilometer door de Friese wateren voor het goede doel: wat een topprestatie."

En de ambulance in...

Van der Weijden heeft de ambulance bereikt. Hij wordt nu verder medisch onderzocht.

Van der Weijden met ambulance naar ziekenhuis voor controle

Het voorlopige eindbedrag

Met de tocht heeft Van der Weijden tot dusver 3.910.763 euro opgehaald. Dat geld is bedoeld voor onderzoek naar kanker. Vorig jaar liep het bedrag verder nog op en haalde hij uiteindelijk 5 miljoen euro op.

"Het gaat eigenlijk best wel goed."

Van der Weijden zegt dat het "naar omstandigheden" best wel goed met hem gaat. "Ik heb vorig jaar best wel geleden, maar ik heb dit jaar heel erg genoten. Het duurde wel lang, maar het was ook heel erg bijzonder en heel erg mooi."

Vanochtend in Dokkum vroeg Van der Weijden zich af hoe druk het zou worden. "Het is gewoon een werkdag vandaag, en Dokkum stond helemaal vol. Ik vond het zo bizar. Er is maar een allermooiste tocht en dat is de Elfstedentocht. Daar gaan de Friezen vol voor, denk ik."

Maarten van der Weijden: 'Ik heb heel erg genoten dit jaar'

Door de erehaag!

Van der Weijden komt door de erehaag in Leeuwarden. Hij is binnen en is uit het water gestapt.

Maarten van der Weijden finisht in Leeuwarden

"Maarten, Maarten, Maarten"

Met op de achtergrond een enorm applaus zet Van der Weijden koers naar het einde van zijn Elfstedenzwemtocht. Hij nadert de Grutte Wielen in Leeuwarden, het einde van zijn tocht.

Hij is er bijna

Maarten van der Weijden is bijna in Leeuwarden. Volg onze speciale live-uitzending via het themakanaal NPO Nieuws, het YouTube- en Facebook-kanaal van de NOS en ook via NOS.nl en de app. In 'M' op NPO 1 wordt naar Leeuwarden geschakeld. Of kijk mee met de NOS 360-graden-livestream op YouTube.

Van der Weijden zwaait naar de menigte

Van der Weijden zwaait naar de mensenmassa bij de beroemde Tegeltjesbrug, ruim 2,5 kilometer voor de finish in Leeuwarden.

Maarten enthousiast onthaald bij de Tegeltjesbrug

Nog twee kilometer te gaan

Meezwemmende broertjes halen 34.000 euro op

Twee broertjes die meegezwommen hebben met Maarten van der Weijden haalden meer dan 34.000 euro op. "Dit voel heel goed en fijn", zegt Moos Boekholt. De twee jongens zwommen voor hun zusje Puck.

Meezwemmende broertjes halen 34.000 euro op

Overzicht van de laatste 2,5 kilometer

Overzicht van laatste 2,5 kilometer die Maarten nog moet gaan

Nieuwe aankomsttijd

Naar verwachting komt Van der Weijden om 19.36 uur aan in Leeuwarden.

Zo soepel als in het begin gaat het niet meer

Maar Van der Weijden zwemt gestaag door.

Leeuwarden in zicht, Maarten van der Weijden zwemt gestaag door

Nog een kilometer of 4...

Het einde voor Maarten van der Weijden komt in zicht. Nog een kilometer of vier tot Leeuwarden.

Leeuwarden in zicht, Van der Weijden zwemt door Oudkerk

Leeuwarden komt dichterbij, Maarten zwemt door Oudkerk

Volg de laatste kilometers straks live

Vanaf ongeveer 17.55 uur een speciale uitzending op het themakanaal NPO Nieuws, het YouTube- en Facebook-kanaal van de NOS en ook via NOS.nl en de app. In 'M' (KRO-NCRV) op NPO 1 wordt geschakeld naar de finish in Leeuwarden.

En natuurlijk is de tocht van Van der Weijden ook te volgen via de 360-graden-livestream van de NOS, via de livestream op YouTube.

Nog zeven kilometer...

Leeuwarden komt steeds dichterbij...

Verwachte aankomsttijden

Als alles loopt zoals nu, komt Van der Weijden om 18.30 uur aan bij de beroemde tegeltjesbrug bij het dorpje Giekerk. De brug staat ook wel bekend als het Elfstedenmonument.

Daarna vervolgt Van der Weijden zijn tocht naar Leeuwarden, waar hij rond 19.45 uur verwacht wordt bij de finish in het meer de Grutte Wielen.

Meezwemmers op weg naar de finish in Leeuwarden

De meezwemmers zijn bezig met hun laatste twee kilometer. Ze hebben dan elf keer twee kilometer meegezwommen met de Elfstedenzwemtocht.

Meezwemmers op weg naar de finish in Leeuwarden

In Bartlehiem...

Maarten van der Weijden zwaart in Bartlehiem en nu door naar Leeuwarden

Nog tien kilometer te gaan...

Update op tv

Nu is er op NPO 1 een update over de tocht van Maarten van der Weijden. Die zie je ook via de livestream.

Net buiten Bartlehiem

In de verte is het applaus al te horen vanuit Bartlehiem. "Maarten, bedankt!", zingen mensen.

"Hij gaat het halen, daar ben ik van overtuigd"

Ook in Burdaard staan enthousiaste mensen langs de kant om Maarten aan te moedigen. "Petje af."

'Hij gaat het halen, daar ben ik van overtuigd'

Finish live volgen?

De finish is vanaf ongeveer 17.50 uur live te volgen via het themakanaal NPO Nieuws, het YouTube- en Facebook-kanaal van de NOS en ook via NOS.nl en de app.

In het programma 'M' (KRO-NCRV) op NPO 1 wordt live geschakeld naar de finish, maar vanwege het variabele tijdstip van aankomst is nog niet precies te zeggen wanneer 'M' gaat overschakelen.

NPO Nieuws is te zien bij alle grote providers, zoals Ziggo (kanaal 501), KPN (kanaal 43) en T-Mobile (kanaal 260) en via de livestream.

En weer op weg!

Van der Weijden is na een eetpauze weer begonnen met zwemmen. Hij zet nu koers naar Bartlehiem. Daar komt hij rond 15.22 uur aan.

Maarten ligt stil...

Op dit moment is Maarten gestopt met zwemmen. Hij heeft een eetpauze tussen Burdaard en Bartlehiem. Omdat hij iets langer stil ligt dan gepland, schuiven de geplande aankomsttijden op. Later meer...

Dit was Burdaard

Burdaard gehaald, nu via Bartlehiem naar Leeuwarden

184 kilometer...

Tussenstand opbrengst

Terwijl Maarten doorzwemt loopt de teller van de donaties op. De nieuwe tussenstand is zojuist bekendgemaakt: er is 2,7 miljoen euro binnen.

Dat is meer dan vorig jaar, toen hij stopte met de tocht. Toen haalde hij 2,5 miljoen binnen. In de dagen erna liep het bedrag toen nog op tot 5 miljoen euro.

En nu?

Nu Burdaard ook afgevinkt kan worden zet Maarten z'n zwemtocht voort naar Bartlehiem. Daar maken al een hoop mensen hun opwachting. "De sfeer is al goed, de bruggen lopen al vol", zegt een verslaggever van Omrop Fryslân. "Maar het waait hier hartstikke hard", vervolgt ze. "Ik vrees een beetje voor Maarten hier."

Na Bartlehiem gaat Maarten door richting de finish, langs de tegeltjesbrug in het dorp Gytsjerk, het monument van de Elfstedentocht. Naar verwachting is hij daar ongeveer 17.30 uur.

Ondertussen beginnen steeds meer mensen er in te geloven...

Burdaard bereikt!

181 kilometers zitten er op: Maarten is in Burdaard. Het plan is nu door naar Bartlehiem en dan nog de laatste 10 kilometer naar Leeuwarden. In totaal is het nu nog 14 kilometer.

Ook in Burdaard werd hij weer met veel enthousiasme ontvangen. Op de kades pasten er nauwelijks meer toeschouwers bij.

'Hup Maarten!'

De vraag is of er ergens nog een Fries te vinden is die vandaag wel op school of op werk is verschenen... Het is zo druk langs de route.

Van jong tot oud staan ze Maarten aan te moedigen:

Jong of oud: iedereen klapt voor Maarten van der Weijden

Vrouw Daisy over Maarten

Tegen Omrop Fryslân zegt Daisy, de vrouw van Maarten, dat het relatief goed met hem gaat. "Mentaal had hij het vorig jaar zo zwaar, dat hij eigenlijk wilde stoppen." Nu heeft hij daar geen seconde last van gehad, zegt ze. "Zijn koppie is nu heel sterk, ik ben heel tevreden en uiteraard ontzettend trots."

Extra uitzending NPO 1

Straks om 16.10 uur live op NPO 1 een extra uitzending vanuit Friesland. We geven je de laatste updates vanaf de finish in de buurt van de Bonkevaart.

Update voor Maarten

Volgens de laatste voorspellingen is Maarten rond half 2 bij Burdaard. Als hij het volhoudt kan hij vanavond rond 19.00 uur in Leeuwarden zijn.

Terwijl hij zwemt krijgt hij deze update zelf ook even door:

Veel publiek

Het is nogal een saai stuk dat Maarten nu zwemt, maar de belangstelling is er niet minder om. Op de kant juichen tientallen mensen hem aan. Ook veel fans op de fiets, die hem langs de Dokkumer Ee volgen.

Maarten op de Dokkumer Ee

Waar is Maarten nu?

175 kilometer gehad, nog 20 tot de finish:

Even stoppen...

Maarten krijgt nieuwe bescherming op zijn gezicht tegen de zon:

Dit was Dokkum

Dolenthousiaste toeschouwers in Dokkum zagen Maarten z'n tiende stempel binnenhalen.

Kijk hier terug hoe burgemeester Hayo Apotheker hem zijn een-na-laatste stempel uitreikt:

Een-na-laatste stempel in keerpunt Dokkum

Terug over de Dokkumer Ee

Maarten is het keerpunt voorbij. Hij zwemt nu weer dezelfde weg terug, via Burdaard naar Bartlehiem. Daar neemt hij de afslag naar zijn laatste stop in Leeuwarden. Het is nog zo'n 23 kilometer tot de finish.

Stempel 10 in the pocket!

En dat is 10... Onder luid gejuich van het publiek is het Maarten gelukt de tiende stempelpost te halen.

Sinds gistermiddag is Maarten onderweg geweest van Franeker naar Dokkum om daar zijn tiende stempel te bemachtigen. Na de start op vrijdagmiddag haalde hij al stempels in Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker.

Nu moet hij er nog eentje: de laatste stempelpost is bij de finish in Leeuwarden.

Schoolklassen langs de kant

Hele schoolklassen hebben hun klaslokalen even verlaten om Maarten aan te moedigen:

Schoolklassen langs de kant in Dokkum

Nog drie kilometer tot Dokkum

Ook al zwemt hij nu door een gebied vol weilanden en weinig dorpjes, er staan toch mensen langs de kant. Ze schreeuwen Maarten van der Weijden naar Dokkum toe:

Toeschouwers schreeuwen Van der Weijden naar Dokkum toe

Eetpauze

Even rust voor Maarten: voor hij doorzwemt naar Dokkum is het tijd voor een maaltijd. Op het menu: hachee.

Dokkum zit klaar

In Dokkum zitten ze al klaar om Maarten aan te moedigen. Ze zullen alleen nog wel even geduld moeten hebben. Naar verwachting is hij daar pas over een uur.

Dit was de (zware) derde nacht

Maarten heeft zijn derde nacht achter de rug. Op enkele kilometers voor Bartlehiem nam hij een slaappauze van ongeveer drie uur.

Daarna pakte hij de draad weer op. Na een paar kilometers lag hij een tijdje stil, omdat hij last had van schuurplekken door het pak dat hij aan heeft.

Bekijk hier een overzicht van de nacht met een kapot pak, moeilijke uren en een paar uur slaap:

Waar is Maarten nu?

Maarten heeft 165 kilometer gezwommen, nog 30 te gaan...

Stempel van z'n dochters

Een warm onthaal voor Maarten van der Weijden in Burdaard. Zijn dochters hadden een verrassing voor hem om hem een hart onder de riem te steken: een extra stempel.

Helaas is het geen officiële en moet Maarten er dus nog twee. Een in Dokkum en zijn laatste in Leeuwarden.

Van der Weijden krijgt extra stempel van zijn dochters

High five bij Burdaard

Blije gezichten als maarten het punt passeert waar hij vorig jaar moest opgeven:

Van der Weijden passeert Burdaard en is verder dan vorig jaar

Burdaard voorbij

Maarten is het dorpje Burdaard zojuist gepasseerd en dat betekent dat hij verder is dan vorig jaar.

Toen staakte hij zijn zwemtocht na 163 kilometer. Nu zwemt hij nog door, op naar Dokkum:

Maarten voorbij 163 kilometer, op naar Dokkum

Achter op schema

Maarten ligt op dit moment iets achter op schema. Vannacht heeft hij een tijdje stilgelegen bij Bartlehiem, omdat hij last had van schuurplekken van het pak.

"Dat heb je altijd op zo'n grote afstand, want dat gebeurt gewoon bij zo'n pak", zei een van zijn coaches eerder.

Kijk hier hoe ze Maartens pak vannacht op de kant losknipten:

Van der Weijden heeft last van schuurplekken

Bijna in (het gevreesde) Burdaard

Vorig jaar moest Van der Weijden opgeven na 163 kilometer, in het plaatsje Burdaard.

Inmiddels heeft de zwemmer een standbeeld in de plaats waar hij strandde:

Bartlehiem bereikt

In Bartlehiem staan veel mensen langs de kant en op de bruggetjes om Van der Weijden aan te moedigen.

Vanaf hier gaat hij heen en weer naar Dokkum.

We zijn weer onderweg

Van der Weijden is weer vertrokken. De schatting is dat hij rond 10.00 uur in Dokkum is, de tiende van de elf steden. Maar zo dadelijk passeert hij eerst nog Bartlehiem.

Even eruit

Na een paar kilometer gaat Van der Weijden alweer uit het water. Er wordt naar zijn pak gekeken, dat schuurplekken zou veroorzaken op zijn huid.

Het laatste stuk

Van der Weijden moet eerst heen en weer naar Dokkum. Daarna zwemt hij naar Leeuwarden, waar hij ook gestart is. Als hij daar over de finishlijn komt, heeft hij er 196 kilometer opzitten.

Dag 4 van start

Maarten van der Weijden is na een paar uur slaap begonnen aan de laatste 40 kilometer van zijn Elfstedenzwemtocht. De bedoeling is dat hij aan het begin van de avond aankomt in Leeuwarden.

Vannacht heeft hij een paar uur geslapen in een tentje op een van de begeleidingsboten:

Van der Weijden gaat uit het water de tent in