liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roze trui voor Ecuadoriaan Carapaz, Mollema nu zesde

  • Korte maar loodzware bergetappe (131 km)
  • Carapaz imponeert en soleert naar ritzege
  • Ecuadoriaan in roze trui, zeven seconden voor Roglic
  • Mollema nu zesde op 2.58
liveblog gesloten

Het laatste woord is aan Carapaz

Carapaz, de eerste Ecuadoriaan in de roze trui

Morgen weer pittige rit

Een 'mini-Lombardije', zo wordt de etappe van zondag ook wel genoemd. De rit naar Como over 232 kilometer begint al om 11.15 uur. Dan is dit blog er ook weer.

Het profiel van de vijftiende etappe

Teleurstelling Mollema

Mollema bij Eurosport: "Ik ben zeker teleurgesteld. Als je twee minuten verliest op bijna alle favorieten, dan is het geen goede dag. Die klim was me net iets te steil. (...) Tien kilometer aan tien procent. Dat soort beklimmingen liggen me niet zo goed."

En nu? "Volgens mij sta ik zesde, dus is er niet zoveel aan de hand. Ik ga zeker nog voor het klassement. Het gaat een hele zware laatste week worden. Moet zorgen dat ik slechte dagen voorkom."

Zesde

Klassement

Daar is Mollema

Mollema binnen op 4.03 van Carapaz. Hij verliest ruim twee minuten op de groep-Roglic.

Roze voor Carapaz!

Carapaz pakt meer dan 1.57 op Primoz Roglic. Hij draagt morgen de roze trui. Hij is de eerste renner uit Ecuador die de roze trui om mag doen.

Carapaz wint!

Richard Carapaz wint de veertiende etappe. Zijn tweede deze ronde. Hoeveel tijd pakt hij op Roglic? Pakt hij ook de roze trui? Zijn achterstand was 1.57 in het klassement.

1.15

5 km - Carapaz blijft uitlopen: 1.15. Zijn tweede ritzege in deze Giro is bijna een feit. Zijn achterstand op Roglic in het klassement is 1.57.

En daar gaat Yates

6 km - Het tempo valt stil in de groep-Roglic. Yates profiteert en demarreert. Maar hij moet al een minuut dichtrijden op Carapaz.

0.50

7 km - Carapaz vergroot voorsprong naar 0.50, terwijl hij bezig is aan de slotklim. Yates en Dombrowski keren terug in de groep-Roglic/Nibali. Ook Sivakov en Caruso lijken terug te keren.

Slotklim

11 km - Op acht kilometer van de finish begint de slotklim (derde categorie). Carapaz heeft nog altijd een halve minuut voorsprong op Roglic en co. Yates en Dombrowski volgen op 0.46.

Roglic maakt tempo

16 km - Roglic zelf nu in de achtervolging op Carapaz. Hij rijdt drie meter voor Landa, López, Nibali en Majka uit. Van de toptien in het klassement missen we Zakarin, Mollema en Sivakov.

Polanc boven op 6.18

19 km - Ondertussen is rozetruidrager Polanc ook boven op de San Carlo. Hij rijdt op 6.18 van Carapaz.

Carapaz boven

25 km - Carapaz boven, Nibali volgt op 0.32 met Roglic, Landa en López in zijn wiel.

Bijna boven

25,9 km - Carapaz moet nog één kilometer klimmen op de San Carlo, alvorens een afdaling van 17 kilometer wacht. Hij rijdt nu 0.28 voor Roglic, Nibali, López, Landa en de teruggekeerde Majka uit.

0.18

26,7 km - Nog anderhalve kilometer tot de top. Carapaz rijdt achttien tellen voor Roglic en co uit.

Nibali in achtervolging

27,2 km - Nibali in de achtervolging op Carapaz en hij krijgt (weer) Roglic, López en Landa mee.

Carapaz!

27,7 km - Werk Caruso zit erop en daar gaat... Carapaz! De renner van Movistar met een flinke demarrage. Niemand kan mee.

Groep van negen vooraan

28,5 km - Ciccone bijgehaald door Caruso, Carapaz, Roglic, Nibali, Landa, López, Majka en Dombrowski. Daarachter Sivakov en Yates. Geen spoor van Mollema, helaas.

En de roze trui?

29 km - Polanc? Nee, hij raakt zijn roze trui kwijt. Hij rijdt al op drie minuten achter de groep-Roglic.

Nibali opnieuw

29,3 km - Opnieuw Nibali! Roglic in zijn wiel. Carapaz en López mee, ook Landa sluit aan. Dit zijn de sterkste vijf vandaag. Ze naderen koploper Ciccone.

Situatie

31 km - Vooraan rijdt Ciccone weg bij Sosa en Cattaneo. In de groep-Roglic rijden deze namen: Caruso, Nibali, Roglic, López, Carapaz, Landa, Majka, Sivakov, Carthy en Kangert. Mollema op vijftig meter achter die groep.

Mollema lost

32 km - Mollema keerde even terug in het wiel van Nibali, Roglic en co. Maar nu lost hij. Net als Zakarin.

Nibali!

33,3 km - Nibali versnelt! Roglic in zijn wiel. Even later sluiten Carapaz, Landa en López aan. Mollema kan niet mee.

Drie Jumbo's nog

34 km - Kuss, Bouwman, Roglic. In die volgorde. De Sloveen van Jumbo-Visma heeft nog ploegmaats bij zich. Maar Bahrein neemt het commando over met Pozzovivo en Nibali.

Ze beginnen eraan

35 km - Daar is de San Carlo. De twaalf (Amador, Gallopin, Dupont, Cattaneo, Masnada, Izagirre, Caruso, Carthy, Hamilton, Juul Jensen, Sosa en Ciccone) beginnen eraan. Voorsprong? 1.40.

San Carlo

47 km - Met een verschil van 1.20 op de groep der favorieten, rijden de koplopers richting de San Carlo (10,5 kilometer lang à 9.8%) - de zwaarste beklimming van de dag, met stukken van 15%. Over 12 kilometer zijn ze aan de voet.

Weer 18 punten Ciccone

55 km - Bergkoning Ciccone mag weer 18 punten bijschrijven. Hij is als eerste boven op de Truc d'Arbe (2de categorie). Meer dan 120 punten voorsprong in het bergklassement nu.

1 Ciccone 166
2 Zakarin 42
3 Brambilla 40
4 Masnada 35
5 Sosa 30

Vier Jumbo's nog

60 km - Ruim zeventig kilometer afgelegd, nog zestig te gaan. In de grote groep vier Jumbo-renners vooraan: Kuss, Tolhoek, Bouwman en Roglic. Verschil met de twaalf koplopers: 2.15.

Movistar: 'Mikel is onze kopman'

Movistar-ploegleider Max Sciandri met een opmerkelijke uitspraak bij Eurosport. "Mikel is onze kopman, Richard is een ondersteunende knecht die ook vorig jaar al dicht bij het podium was."

Carapaz staat zesde op 4.22, Landa achtste op 5.08.

Derde klim

63 km - De koplopers beginnen aan de derde klim, de Truc d'Arbe (7,7 kilometer à 7.4 procent). De achtervolgers volgen op een half minuutje.

Minuutje

71 km - De vier achtervolgers (Caruso, Dupont, Gallopin en Izagirre) komen dichter bij de acht koplopers: 0.56 nog. De grote groep volgt op 2.14. Jumbo-Visma maakt daarin tempo.

Ciccone op 148 bergpunten

80 km - Ciccone boven op de Verrogne, vlak voor zijn medevluchters. Hij komt op 148 punten in het bergklassement, ruim honderd punten meer dan de nummer twee.

Kwartet

83 km - Achter de koplopers formeert zich nu een groepje van vier: Caruso, Izagirre, Dupont en Gallopin. Dat kwartet rijdt op 2.40. De groep met favorieten volgt op 3.30.

Carthy

91 km - De bestgeklasseerde van de acht vluchters is Hugh Carthy, hij staat zestiende op 13.10 van rozetruidrager Jan Polanc. Verschil is nu 2.30.

Acht renners op kop

99 km - Een kopgroep van acht renners: Ciccone, Cattaneo, Masnada, Juul-Jensen, Carthy, Lucas Hamilton, Sosa en Amador. Voorsprong is bijna twee minuten.

Oomen stapt af

106 km - Opgave Sam Oomen. Na een valpartij in het begin van de etappe. Oomen stond 32ste op 25.29 van rozetruidrager Polanc.

Sunweb nog met vier renners. Eerder stapten Dumoulin, Power en Vervaeke af.

Ploegmaat Nibali

112 km - Bilbao en Caruso rijden weg in de afdaling. Met Caruso stuurt Nibali een ploegmaat vooruit. Carthy springt naar het duo toe.

Speldenprik Yates (2)

119 km - Nieuwe speldenprik. Weer met een reactie van Roglic. Nu zit Richard Carapaz mee namens Movistar.

Speldenprik Yates, counter Roglic

119,3 km - Simon Yates versnelt en Primoz Roglic zit meteen op zijn wiel. Ook Mikel Landa is alert.

En wie demarreert als eerste, vanuit de start?

121 km - Juist, Marco Haller. Hij krijgt Cesare Benedetti mee, die kennen we ook nog van donderdag. Hij won de etappe.

Mollema: 'Roglic en Nibali? Ze zoeken het maar uit'

Bauke Mollema gaat bij de VRT in op het duel tussen Roglic en Nibali: "Ik heb er iets over gelezen. Ze zoeken het maar uit. Het zou mooi zijn als ik daarvan kan profiteren," aldus de Nederlander met een glimlach voor de start van de veertiende etappe.

"Het wordt een hele zware, explosieve rit vandaag. Met waarschijnlijk ook nog regen in de finale. Gevaarlijke rit."

Of hij dichter bij het eindpodium gekomen is? "Het was zeker een hele goede dag gisteren. Alleen Zakarin pakt veel tijd. Op andere klassementsrenners heb ik wat tijd gewonnen. Maar het is nog heel ver tot Verona. Er komen zeven zware ritten aan. Ik denk dat we nog veel gekke dingen gaan zien deze Giro. Renners die van ver zullen aangaan, renners die veel tijd zullen verliezen. Het klassement zal nog overhoop gaan komende week. Gisteren had ik zelf een goed niveau, maar het was niet heel bijzonder voor mij. Ik moet zorgen dat ik geen slechte dag heb waarop ik vijf tot tien minuten verlies."

De top van het klassement

De truitjes

De Sloveen Jan Polanc start in het roze. Hij verdedigt een voorsprong van 2.25 op Roglic. Arnaud Démare rijdt in de paarse puntentrui, Giulio Ciccone in de blauwe bergtrui.

Sneeuwbaan richting finish

Een weg door de sneeuw richting finish

De Nederlander Pieter Penning verkende gisteren de etappe van vandaag. En dat leverde onder meer dit plaatje op. Dit twitterde hij erover.

Tachtig procent kans op regen

In de finishplaats is de kans groot dat het gaat regenen vanmiddag. Tachtig procent kans zelfs. En de Italiaanse meteorologen voorspellen daarnaast onweer tijdens de etappe.

Duel Nibali-Roglic

Opvallend aan de bergetappe van gisteren, was dat Vincenzo Nibali en Primoz Roglic niet met de eersten mee omhoog fietsten. Ze kwamen pas als zevende en achtste over de finish op 2.57 van ritwinnaar Ilnoer Zakarin. De twee verloren elkaar niet uit het oog, leken harder te kunnen, maar geen van beiden wilde ogenschijnlijk werk voor de ander opknappen.

Nibali zegt er dit over: "Iedereen werkte, behalve Roglic", verwijst de Italiaan naar het groepje waarmee de twee aan de slotklim begon. Daaruit reden achtereenvolgens Mikel Landa, Richard Carapaz en Rafal Majka nog weg. "Als Roglic denkt op deze manier de Giro te winnen, dan zal het niet waar zijn. Ik? Ik moet niets bewijzen", vervolgde de tweevoudig Giro-winnaar. "Als Roglic mij ook nog tot aan mijn huis wil volgen, kan hij een foto met mij nemen en kan ik hem mijn trofeeën tonen."

Dit gebeurde gisteren

Dertiende etappe Giro: bekijk hier de samenvatting

Start om 13.10 uur

Om 13.10 uur stappen de renners op de fiets, vijf minuten later volgt het officiële startsein.

Parcours

Het profiel van de veertiende etappe

Buongiorno!

De veertiende etappe vandaag en niet zomaar één. De organisatie geeft de rit van Saint-Vincent naar Courmayeur de maximale vijf sterren; zwaarder zijn ze er niet.