liveblog
NOS WielrennenAangepast

Benedetti komt terug in slotkilometer en pakt eerste profzege


Klimmen, klimmen, klimmen

De klassementsmannen kunnen aan de bak de komende dagen.

Bekijk hier de profielen van de komende drie etappes.

  • NOS
    Het profiel van de dertiende etappe
  • NOS
    Het profiel van de veertiende etappe
  • NOS
    Het profiel van de vijftiende etappe

De top van het klassement

De toptien na de twaalfde etappe

Het algemeen klassement na de twaalfde etappe. Jan Polanc is de nieuwe rozetruidrager. Hij heeft een voorsprong van 4.07 op Primoz Roglic. Valerio Conti, de vorige leider van het klassement die de roze trui een week gedragen heeft, geeft 4.51 toe.

Vincenzo Nibali staat vijfde, Bauke Mollema is gestegen naar de zesde plaats in het klassement, 6.02 achter Polanc. Simon Yates staat dertiende op 7.53 van de Sloveense leider. Miguel Ángel López is zestiende.

Toptien

De toptien

Favorieten zijn binnen

Nibali, Roglic, Yates en Mollema verliezen zo'n 28 seconden op López en Landa.

López en Landa zijn binnen

Landa en López komen binnen op 7.34 van de winnaar. Het wachten is op de groep met Nibali, Roglic, Yates en Mollema.

Overwinning drie in de Giro

Voor Bora is het al de derde ritzege van deze Giro, na de twee sprintoverwinning van Pascal Ackermann.

Benedetti wint

Cesare Benedetti komt terug en pakt de ritzege, voor Caruso en Dunbar.

Benedetti wint

Drie koplopers

1 km - Brambilla, Dunbar en Capecchi gaan sprinten om de ritzege, of komen er nog renners terug?

Een Ier op komst

1,5 km - Brambilla en Capecchi zijn boven en begonnen aan de afdaling. Dunbar komt snel dichterbij.

Twee Italianen op kop

2 km - Brambilla trekt hard door en krijgt Capecchi met zich mee. De anderen moeten een gaatje laten.

We gaan weer klimmen

3 km - Het wordt nog een interessante finale. 2,5 kilometer voor de finish wacht de renners een klim van 500 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 14. Op het steilste stuk loopt de weg zelfs met 20 procent omhoog.

Na de top duurt de afdaling iets meer dan een kilometer, waarna de laatste kilometer zo goed als vlak is.

Cataldo eraf

5 km - Dario Cataldo heeft de andere koplopers moeten laten gaan. Dat betekent dat zeven renners staan rijden om de dagzege.

Roglic achteraan

7 km - Roglic zit in het laatste wiel van de favorietengroep met Nibali en Yates, die ruim twintig seconden achter López en Landa rijden.

Twee groepjes met klassementsmannen

9 km - In de groep met Nibali, Roglic en Yates rijden negen renners. Zij zitten achter een groepje met López en Landa.

Acht koplopers

10 km - Op kop gaan acht renners strijden om de dagzege: Brambilla, Capecchi, Caruso, Dunbar, Polanc, Cataldo, Montaguti en Benedetti. Of eigenlijk zeven, want Polanc zal de rozetruidrager worden en een ander waarschijnlijk de bloemen gunnen.

Over de favorieten

12 km - Roglic rijdt in de groep met Nibali en Yates. López en Landa rijden voor die groep. Mollema zit erachter.

Polanc doet goede zaken

14 km - Jan Polanc is hard op weg de nieuwe rozetruidrager te worden. Hij pakt drie bonificatieseconden bij de laatste tussensprint van de dag.

Snelle afdaling

17 km - Miguel Ángel López en Mikel Landa rijden voor de andere favorieten. Nibali rijdt, zoals gewoonlijk, hard door in de afdaling. Simon Yates zit bij hem in de groep, Primoz Roglic en Bauke Mollema niet.

Versplintering

20 km - In de afdaling van de Montoso gebeurt er van alles. Op kop rijden Brambilla, Capecchi, Caruso, Dunbar, Polanc, Cataldo, Montaguti en Benedetti. Zij rijden 2.16 voor de eerste achtervolgers.

Over de favorieten

26 km - Giulio Ciccone, drager van de bergtrui, bepaalt het tempo in de favorietengroep. Bauke Mollema zit in zijn wiel. In die groep zien we ook Roglic, Yates en Nibali.

Landa en López rijden zo'n 50 seconden voor de favorietengroep.

Nog maar met z'n vieren

32 km - In de laatste honderden meters van de Montoso kan Jan Polanc de versnelling van Gianluca Brambilla niet volgen. Vier koplopers nog: Brambilla, Capecchi, Caruso en Dunbar.

Cataldo moet eraf

32 km - Van zes naar vijf koplopers. Dario Cataldo is er niet meer bij. Het kwintet heeft 11.26 op de roze trui, die de favorieten heeft moeten laten gaan.

Aanval van López

Miguel Ángel López

32 km - Goed in de openingstijdrit, slecht in de tijdrit van afgelopen zondag. Miguel Ángel López heeft een grote achterstand in het klassement en is gedemarreerd. Hij springt naar ploeggenoot Jan Hirt toe, maar alle andere klassementsmannen volgen hen. We zien onder anderen Yates, Roglic en Nibali.

Veertien procent

34 km - De kopgroep is op het steilste stuk van de klim, een stuk met een maximaal stijgingspercentage van veertien. De zes koplopers rijden nog altijd 11.20 voor het peloton.

Het ziet er goed uit voor Jan Polanc, die al uren virtueel in het roze rijdt. Hij is op de 23ste plaats de best geklasseerde renner in de kopgroep, 5.24 achter zijn ploeggenoot Conti.

Beste jongere kan niet volgen

34 km - Wittetruidrager Nans Peters moet eraf in het peloton, terwijl Jan Hirt (Astana) aanvalt. Wat is de Tsjech van plan?

Vier Italianen, een Ier en een Sloveen

35 km - Haller en Bennett zijn ingerekend op de Montoso. Van de oorspronkelijke kopgroep van 25 zijn nog zes renners over.

Dat zijn Dario Cataldo (Astana), Damiano Caruso (Bahrain-Merida), Eros Capecchi (Deceuninck), Eddie Dunbar (Ineos), Gianluca Brambilla (Trek) en Jan Polanc (UAE).

Shirtje open

Caruso op kop

37 km - Eerst Thomas de Gendt, dan Damiano Caruso. De ervaren klimmers bepalen het tempo in de achtervolgende groep, waar steeds meer renners moeten lossen op de flanken van de Montoso.

De Gendt op kop

38 km - Thomas De Gendt leidt de achtervolging op de Montoso. De groep van 23 renners rijdt een halve minuut achter Bennett en Haller. De twee leiders zijn niet de beste klimmers, dus de achtervolgers zullen ze geen grote zorgen maken.

De Gendt op kop

Klimmen geblazen

40 km - Met de tong uit zijn mond begint Marco Haller met Sean Bennett naast zich aan de Montoso. De achtervolgers geven een half minuutje toe, het peloton 12.45.

De Montoso is 8,8 kilometer lang. De berg kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5, met een maximum van 14, zo'n anderhalve kilometer onder de top. Na de Montoso is het nog 32 kilometer tot de finish in Pinerolo.

Bennett en Haller

Tien kilometer tot de voet van de Montoso

Het profiel van de twaalfde etappe

Situatie in de koers

52 km - We hebben twee koplopers: Marco Haller en Sean Bennett. Zij rijden een halve minuut voor de grote achtervolgende groep. Die groep van 23 renners rijdt weer dertien minuten voor het peloton.

Haller en Bennett

Ten aanval

56 km - Marco Haller en Sean Bennett demarreren uit de kopgroep. In het peloton zetten Bahrain, Trek en Mitchelton wat renners op kop voor hun kopman, respectievelijk Nibali, Mollema en Simon Yates.

Stijgingspercentage van twintig in de finale

68 km - De Montoso (eerste categorie) is de enige gecategoriseerde klim van de dag, maar in de finale gaat het nog even serieus bergop.

2,5 kilometer voor de finish wacht de renners een klim van 500 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 14. Op het steilste stuk loopt de weg zelfs met 20 procent omhoog.

Na de top duurt de afdaling iets meer dan een kilometer, waarna de laatste kilometer zo goed als vlak is.

Weinig ontwikkelingen in de koers

De kopgroep

72 km - Stilte voor de storm in de Giro. De kopgroep van 25 heeft meer dan een kwartier op het peloton. Over 35 kilometer beginnen de aanvallers aan de Montoso, de enige klim van de dag (eerste categorie).

De Montoso is 8,8 kilometer lang. De berg kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5, met een maximum van 14, zo'n anderhalve kilometer onder de top. Na de Montoso is het nog 32 kilometer tot de finish in Pinerolo.

Het profiel van de twaalfde etappe

Heel grote voorsprong

85 km - De kopgroep krijgt vandaag heel veel ruimte van het peloton. De aanvallers rijden 14.15 minuten voor het peloton.

Voor de volledigheid, de namen van de 25 aanvallers: Sütterlin, Gavazzi, Montaguti, Boaro, Cataldo, Caruso, Covili, Senni, Benedetti, Cerny, Capecchi, Bennett, Ludvigsson, Dunne, De Gendt, Kluge, Gasparotto, Wyss, Dunbar, Knees, Biermans, Haller, Bakelants, Brambilla en Polanc.

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw

93 km - Over een week moeten de renners van de Giro d'Italia de Gavia over. Maar kan dat wel? Zo zag het er gisteren op de top van de gevreesde berg uit.

De gevreesde Gavia oogt als een witte hel

Voorsprong blijft oplopen

97 km - De voorsprong van de 25 koplopers gaat richting de 12 minuten. De aanvallers hebben 11.50.

10.30 voor de kopgroep

De kopgroep

104 km - De aanvallers hebben meer dan tien minuten voorsprong op het peloton. In de kopgroep rijden geen Nederlanders en geen favorieten voor de eindzege.

Jan Polanc (UAE) is de best geklasseerde renner in het klassement. Hij geeft 5.24 toe op zijn ploeggenoot Valerio Conti en rijdt dus virtueel in het roze.

Voor de volledigheid, de namen van de 25 aanvallers: Sütterlin, Gavazzi, Montaguti, Boaro, Cataldo, Caruso, Covili, Senni, Benedetti, Cerny, Capecchi, Bennett, Ludvigsson, Dunne, De Gendt, Kluge, Gasparotto, Wyss, Dunbar, Knees, Biermans, Haller, Bakelants, Brambilla en Polanc.

Van Coppi tot Trentin in Pinerolo

2016: Trentin na zijn zege in Pinerolo

110 km - Pinerolo was zes keer eerder finishplaats in de Ronde van Italië. De laatste keer, in 2016, pakte Matteo Trentin de overwinning. Hij won het sprintje van Moreno Moser en Gianluca Brambilla, die vandaag in de kopgroep zit.

Ook Steven Kruijswijk werd drie jaar geleden in Pinerolo naar het podium geroepen, hij trok er de roze trui aan. Het zou zijn laatste worden, want een dag later ging Kruijswijk onderuit en verspeelde hij de leiding in het klassement.

2016: Steven Kruijswijk in Pinerolo

Meer dan zeven minuten

115 km - Het verschil tussen de aanvallers en het peloton is opgelopen tot meer dan zeven minuten. In dat peloton rijden drie helpers van rozetruidrager Valerio Conti op kop, maar ze geven de kopgroep de ruimte

Ruime voorsprong voor aanvallers

120 km - De 25 koplopers hebben een voorsprong van 5.30 op het peloton.

Het profiel van de twaalfde etappe

Ploeggenoot van de leider

125 km - In de kopgroep rijden geen Nederlanders.

Jan Polanc is de best geklasseerde renner in de kopgroep. Hij staat 23ste in het klassement op 5.24 van zijn ploeggenoot in het roze: Valerio Conti.

De klassementsleider heeft het minst te vrezen van de langste renner van het peloton. Conor Dunne, 2.04 meter, staat 151ste op 1 uur, 20 minuten en 44 tellen van de roze trui.

De namen van de aanvallers

130 km - Jasha Sütterlin (Movistar), Fransesco Gavazzi, Matteo Montaguti (Androni), Manuele Boaro, Dario Cataldo (Astana), Damiano Caruso (Bahrain-Merida).

Luca Covili, Manuel Senni (Bardiani), Cesare Benedetti (Bora), Josef Cerny (CCC), Eros Capecchi (Deceuninck), Sean Bennett (Education First).

Tobias Ludvigsson (Groupama), Conor Dunne (Israel Cycling Academy), Thomas De Gendt, Roger Kluge (Lotto-Soudal), Enrico Gasparotto, Danilo Wyss (Dimension Data).

Eddie Dunbar, Christian Knees (Ineos), Jenthe Biermans, Marco Haller (Katusha), Jan Bakelants (Sunweb), Gianluca Brambilla (Trek) en Jan Polanc (UAE).

25 koplopers

137 km - De achtervolgers zijn bij de twee koplopers gekomen. In die achtervolgende groep zaten geen 18 renners, maar wel 23. Dat betekent dat er 25 renners in de kopgroep rijden. We zetten de namen snel op een rijtje.

De kopgroep

Peloton jaagt niet meer

140 km - Het peloton maakt niet erg veel vaart meer, de aanvallers hebben al bijna 50 seconden te pakken. Het lijkt erop dat de twintig aanvallers de zegen krijgen van het peloton.

Twee aanvallers, achttien achtervolgers

144 km - Achter De Gendt en Dunbar rijdt een groep van maar liefst achttien renners.

De Gendt en Dunbar

De eerste aanvallers zijn....

153 km - Rasaanvaller Thomas De Gendt springt meteen weg uit het peloton. Hij krijgt Eddie Dunbar met zich mee. Ook Andrea Vendrame en Macro Haller trekken ten aanval.

160 renners zijn onderweg

Twee renners die we gisteren nog zagen in de finale van de etappe zijn er niet meer bij. De sprinters Elia Vivani en Caleb Ewan - winnaar van twee etappes - hebben geen trek in de bergen.

Hoe ziet de etappe eruit?

Het profiel van de twaalfde etappe

Na negen relatief vlakke ritten en twee tijdritten moeten de renners vandaag voor het eerst serieus klimmen. De Montoso is een klim van de eerste categorie en is 8,8 kilometer lang.

De berg kent een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5, met een maximum van 14, zo'n anderhalve kilometer onder de top.

Na de Montoso is het nog 32 kilometer tot de finish in Pinerolo.

Nog even terug naar gisteren

Ewan snelt naar tweede ritzege in Giro

De top van het klassement

De toptien van het klassement

Vincenzo Nibali valt net buiten de toptien. Hij staat elfde op 3.34 van Conti. Bauke Mollema (12de) geeft 3.45 toe.

Sam Oomen is de nummer negentien in het klassement, op 5.02 van de leider.

Simon Yates staat 24ste op 5.36, Miguel Ángel López (27ste) geeft 6.19 toe.

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog van de twaalfde etappe van de Ronde van Italië. Een rit waar menig wielerliefhebber al een dag of twaalf naar uitkijkt, want de klassementsmannen moeten voor het eerst bergop met elkaar de strijd aan.