liveblog
NOS WielrennenAangepast

Twijfels bij Dumoulin na dramatische dag in de Giro

  • Etappe 4 voerde over 225 km van Orbetello naar Frascati
  • Drie Italianen reden al de hele dag op kop
  • In de finale kwam Dumoulin zwaar ten val
  • De Nederlander verliest 4 minuten op Roglic
  • Carapaz wint de rit
liveblog gesloten

Tot morgen!

Gaat Tom Dumoulin morgen nog van start? Zodra we het horen, laten we het morgenochtend weten. Ondertussen wacht ook de Giro natuurlijk voor niemand.

De vijfde etappe van de Giro d'Italia van Frascati en Terracina telt slechts 140 kilometer. Met een glooiend begin en een overwegend vlakke tweede helft eindigt de rit waarschijnlijk in een massasprint. Tot morgen!

De samenvatting

Vierde etappe in Giro: bekijk hier de samenvatting

Tom spreekt

Voor Tom Dumoulin lijkt de Giro d'Italia na een zware val uit te lopen op een deceptie. De oud-winnaar heeft veel pijn aan zijn knie en twijfelt of hij woensdag nog van start gaat.

Dumoulin na zware val in Giro: 'Beslis morgen of ik doorga'

Geen breuken Dumoulin

We spraken Tom Dumoulin net. Hij heeft niets gebroken, er is wel een pees geraakt. Hij gaat morgen kijken of starten nog zinvol. Straks komt het interview online.

Oomen over Dumoulin: 'Hij is goed hard gevallen'

De reactie van Sam Oomen nadat zijn kopman Tom Dumoulin zwaar ten val is gekomen in de vierde etappe van de Giro en daarin meer dan vier minuten verloor.

Oomen over Dumoulin: 'Hij is goed hard gevallen'

Dumoulin naar ziekenhuis

Er moeten röntgenfoto's worden gemaakt van de knie van Dumoulin. De Sunweb-renner is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

'Dumoulin heeft veel pijn aan knie, wachten op dokter'

Sunweb-ploegleider Michiel Elijzen vertelt hoe het met Tom Dumoulin is na zijn zware val in de vierde Giro-etappe.

"Het gaat niet goed. Tom is heel teleurgesteld en heeft veel pijn aan zijn knie", zegt Elijzen. "Hij kan zijn knie moeilijk buigen, dus het zal sowieso een kneuzing zijn. Maar het is aan de dokter om daar iets zinnigs over te zeggen."

Met een achterstand van ruim 4 minuten kan Dumoulin een Giro-zege wel uit zijn hoofd zetten. "Er moet wel een wonder gebeuren om die tijd terug te krijgen", aldus Elijzen. "Maar laten we eerst maar kijken hoe het met Tom gaat en hopen dat hij de Giro kan vervolgen."

'Dumoulin heeft veel pijn aan knie, wachten op dokter'

Gehavende Dumoulin stapt met moeite de bus in

Na zijn valpartij in de vierde etappe van de Giro heeft de Nederlander, die meer dan vier minuten verloor, last van zijn knie.

Gehavende Dumoulin stapt met moeite de bus in

Op zoek naar Dumoulin

We gaan straks natuurlijk op zoek naar een reactie van Tom Dumoulin.

Dumoulin over de finish

Dumoulin komt met vijf knechten over de finish in Frascati. Zijn achterstand op Roglic: 4.04.

Tom Dumoulin komt binnen na de valpartij

Dumoulin..

Dumoulin rijdt met zes ploegmaten naar de finish, hij moet nog een kilometer. Dat ziet er slecht uit.

De valpartij, blijkt nu uit de herhaling, werd veroorzaakt door Ineos-renner Puccio, die even omkeek en de controle over zijn stuur verloor. Een fiks aantal renners vloog over de Italiaan heen en tegelijkertijd waren de renners die er net voor zaten, gevlogen.

De bebloede knie van Dumoulin

1 km - Sprinten maar!

Roglic, Carapaz en een vijftal sprinters maken zich op voor de eindsprint in Frascati. Ewan, Démare en Ackermann zijn erbij.

Carapaz gaat aan, de andere vijf reageren laat, op het laatste moment komt er een versnelling van Ewan. Haalt hij het?

2 km - Hoe gaat het met Tom?

Dumoulin zag er niet fris uit en had een bebloede rechterknie. Hopelijk valt de schade mee. Ondertussen begint de kopgroep met Roglic aan de echte finale.

4 km - Dumoulin!?

Ach, Dumoulin blijkt toch ook ten val te zijn gekomen. Gehavend vervolgt hij zijn weg op achterstand.

5 km - Groepje weg

Ineens is er een klein groepje los van het peloton, met onder anderen rozetruidrager Roglic en een handvol sprinters. Dumoulin is er niet bij.

6 km - Valpartij!

Oei, op hoge snelheid is er een lelijke valpartij in het peloton. Drie man van Katusha liggen in de berm, net als Antwan Tolhoek.

8 km - Spanning loopt op

De posities worden ingenomen in het peloton. Koersen we opnieuw op een massasprint af, of is er nog iemand die voor een surprise kan zorgen?

10 km - Allen tezamen

Frapporti en Maestri zijn opgeslokt door het voortrazende peloton. We rijden met zijn allen op de finish af.

Wie zullen we daar hebben?

Is dat niet... Terence Hill?

12 km - Valpartij!

Een valpartij aan de achterkant van het peloton! Onder anderen Knox (die gisteren ook al viel), Benedetti en Campenaerts behoren tot de slachtoffers.

Vooraan hebben Frapporti en Maestri nog een kleine halve minuut over van hun voorsprong op het peloton.

16 km - Ciao Cima

En toen waren er nog twee: Cima is afgehaakt uit de kopgroep, Frapporti en Maestri houden nog even vol. Ruim 1 minuut is de voorsprong.

20 km - Anderhalve minuut

Nog anderhalve minuut is er over voor het dappere Italiaanse trio, dat al de hele dag op kop reed. Het einde lijkt nu wel nabij.

Het venijn in de finale straks zit in de laatste vijf kilometer. Na 1,5 kilometer afdalen blijft de weg omlaag gaan, waarna er 2 kilometer voor de finish een klim volgt van gemiddeld 4,4 procent.

28 km - Onder de drie

De finale nadert en de voorsprong van het Italiaanse trio neemt zienderogen af. Nog ruim 2 minuten hebben Frapporti, Maestri en Cima over.

Dumoulin zit veilig in het peloton.

Groenewegen zegeviert!

Ondertussen in de Vierdaagse van Duinkerken wint Dylan Groenewegen met overmacht de eerste etappe. De renner van Jumbo-Visma was in de rit naar Condé-sur-l'Escaut over 174,9 kilometer de snelste in de sprint.

De eerste etappe van de Vierdaagse, die zes dagen duurt, was een kolfje naar de hand van de snelle mannen: zo plat als een dubbeltje. Een vroege kopgroep pakte een aardige voorsprong, maar op 4 kilometer van de meet werd Elmar Reinders als laatste van de vluchters ingerekend.

Groenewegen werd daarna in een zetel naar de meet gebracht. Zó superieur was de trein van Jumbo, dat Mike Teunissen, de uitbollende piloot van de winnaar, nog als derde eindigde.

40 km - Onder de vier

De voorsprong van het trio Frapporti-Maestri-Cima begint nu echt serieus af te nemen en is inmiddels onder de 4 minuten gezakt.

48 km - Tussensprint

We hebben de tweede tussensprint van de dag achter de rug. Cima ging als eerste over de streep in Mentana (3 bonificatieseconden, voor Frapporti (2) en Maestri (1).

Voorsprong van de drie op het peloton: ruim 6 minuten. Over ruim een uur zijn we in Frascati.

Het profiel van de vierde etappe van de Giro d'Italia

70 km - Nu nog rustig

Het is nu nog rustig bij de finish in Frascati, maar dat is straks wel anders.

De situatie: Frapporti, Maestri en Cima rijden al zo'n 160 kilometer met zijn drieën op kop. Hun voorsprong op dit moment: 6.20.

De finish in Frascati

Finish in Frascati

Over zo'n anderhalf uur komen de renners over de finish in Frascati, vlakbij Rome. In 2007 eindigde er voor het laatst een Giro-etappe in Frascati. Toen was Robert Förster in de sprint Thor Hushovd en Alessandro Petacchi te snel af.

De iets oudere wielerfans weten vast nog wel dat in 1955 het WK wielrennen in Frascati werd gehouden. De Belg Stan Ockers ging er met de zege vandoor.

Er wonen zo'n 22.000 mensen in Frascati, dat bekend is om zijn witte wijn. Nog meer fun facts: de Italiaanse schaatsster Francesca Lollobrigida (de achternicht van actrice Gina Lollobrigida) is geboren in Frascati. En in Amsterdam is een theater met de naam Frascati. Het theater dankt zijn naam aan het feit dat er sinds 1810 een Italiaans koffiehuis in het gebouw aan de Nes zat.

De Duitser Robert Förster wint in 2007 de sprint in Frascati

96 km - Het loopt weer op

Het leek er eventjes op of de sprintersploegen in het peloton vaart gingen maken, maar dat was maar schijn.

De Jumbo-ploeg van rozetruidrager Roglic bepaalt het tempo. De voorsprong van Frapporti, Maestri en Cima is weer opgelopen naar ruim 8 minuten. Dat betekent dat Frapporti (achterstand op Roglic: 6.19) toch weer virtueel in het roze rijdt.

120 km - Tussensprint

De eerste tussensprint van de dag, in Vetralla, wordt gewonnen door Maestri, voor Cima en Frapporti. Dat betekent respectievelijk 12, 8 en 6 punten. De voorsprong van de drie Italiaanse koplopers is in de tussentijd ietsje kleiner geworden: nog zo'n 6,5 minuut.

In het peloton is het vooralsnog rustig. Rozetruidrager Roglic rijdt veilig tussen zijn Jumbo-ploeggenoten.

Hallo, met Michiel!

Iedere dag rond de klok van 22.45 uur wordt in Langs de Lijn En Omstreken de stemming gepeild bij Michiel Elijzen, de ploegleider van Sunweb.

Gisteravond ging het over de diskwalificatie van Viviani, het waarom van de waanwaaiers, de zin en onzin van lange etappes en de zoektocht naar de punch van Tom Dumoulin.

Luister het gesprek hier terug:

De drie Italianen

De voorsprong van Marco Frapporti, Mirco Maestri en Damiano Cima ligt al een tijdje stabiel iets boven de zeven minuten.

156 km - Exit Breschel

Terwijl de renners bij het schitterende Meer van Bolsena rijden, wordt de opgave van Matti Breschel gemeld. De Deen van Education First zou ten val zijn gekomen en niet meer verder kunnen.

Breschel is de derde renner die uit de Giro verdwijnt, na de Japanner Nishimura (die te laat binnenkwam na de openingstijdrit) en de Colombiaan Molano ("afwijkende testresultaten").

168 km - Afknabbelen

Het peloton vond de voorsprong van de drie Italianen toch wel iets te gortig, want heel snel worden er ineens vier minuten vanaf geknabbeld. Ruim 7 minuten is er nog over voor Frapporti, Maestri en Cima.

Rozetruidrager Primoz Roglic en Sunweb-renner Chad Haga tijdens de vierde Giro-etappe

180 km - Frascati is nog ver

Hoe is het met het Italiaanse trio Frapporti, Maestri en Cima?

Prima. Hun voorsprong ligt boven de 11 minuten. Frapporti rijdt al een tijdje virtueel in het roze. Maar Frascati is nog ver.

Het profiel van de vierde etappe van de Giro d'Italia

Mollema: 'Nerveuze etappes, het hoort er een beetje bij'

We hebben net Lau gezegd, dan moeten we ook Bau zeggen. Trek-renner Bauke Mollema oogde voor de start van de vierde etappe ontspannen als altijd. "Het zal wel weer een zenuwachtige rit worden, met in de finale smalle wegen en veel op en af. Ach, de eerste week in grote rondes is altijd nerveus en stressvol. Het hoort er een beetje bij."

Mollema, zevende in het algemeen klassement, is tot nu toe tevreden met zijn Giro. "Het gaat goed, het gaat lekker." Verder raadt hij ons aan om op Trek-sprinter Matteo Moschetti te letten. Gisteren had de Italiaan tijdens de massasprint veel last van de later teruggezette Elia Viviani. "Een terecht besluit. En goed dat ze het in Italië aandurven om de Italiaanse kampioen eruit te gooien."

Mollema: 'Nerveuze etappes, het hoort er een beetje bij'

Ten Dam heeft nog last van val: 'Diep ademen is vervelend'

CCC-renner Laurens ten Dam heeft deze Giro last gehad van een valse start. "Het is weleens beter geweest. De proloog ging super, maar in de eerste rit sloeg ik op mijn kloten op een rotonde", zei Ten Dam voor de start van de vierde etappe.

De val leidde tot problemen aan zijn ribben. "Ik ben nog onder de röntgen geweest, maar ik heb gelukkig niks gebroken. Ik voel het nog wel, diep ademen is vervelend. Het is niet zoals ik wil, maar gelukkig is de Giro nog lang.

Ten Dam heeft nog last van val: 'Diep ademen is vervelend'

201 km - Op de top

Het Italiaanse trio heeft de enige officiële klim van de dag achter de rug. Frapporti was als eerste boven op de Manciano, voor Maestri en Cima.

Overigens rijdt Frapporti nu virtueel in het roze: hij heeft in het algemeen klassement een achterstand van 6.19 op Roglic.

Het profiel van de vierde etappe van de Giro d'Italia

Duimen voor Bora

De sfeer in het peloton is vooralsnog uiterst ontspannen, getuige deze act met Duitse duimen van Bora-renners Rüdiger Selig en Pascal Ackermann.

217 km - 8 minuten

Marco Frapporti, Mirco Maestri en Damiano Cima. Onthoud die namen, want de komende uren zitten we nog wel aan ze vast. Het Italiaanse trio heeft nu al ruim 8 minuten voorsprong op het peloton.

De drie reden zondag ook in de kopgroep. Ze zijn ongetwijfeld geïnteresseerd in punten voor het klassement van de strijdlustigste renner. Daarin staat Cima vierde, Frapporti vijfde en Maestri achtste. Démare leidt het algemeen klassement der strijdlustigen.

Molano uit Giro gehaald

UAE Emirates-renner Juan Sebastián Molano is niet van start gegaan. Bij de Colombiaanse sprinter zijn afwijkende bloedwaarden geconstateerd.

Molano is voorlopig geschorst en zal komende week nadere tests ondergaan in samenwerking met de UCI, meldt zijn ploeg.

De afwijkende bloedwaarden kwamen aan het licht bij een interne controle van de ploeg. Nadere mededelingen doet UAE Emirates niet.

Juan Sebastián Molano in betere tijden, bij een ritzege in de Ronde van Colombia in februari

222 km - Italiaans trio

Meteen na de start zijn er drie Italianen vandoor: Marco Frapporti, Mirco Maestri en Damiano Cima. Ze hebben al snel 5 minuten voorsprong te pakken.

Officieuze start

Het peloton is vertrokken in Orbetello voor de geneutraliseerde warmdraai-kilometers van de vierde etappe.

Het peloton gaat van start in Orbetello

Daar is de roze trui

Primoz Roglic poseert trots in het roze.

Daar is Elia!

Gisteren was hij niet zo blij en vestigde hij een nieuw snelheidsrecord van-de-fiets-stappen-en-de-bus-in, nu kan er toch weer een voorzichtig lachje af bij Elia Viviani.

Hoe ging het gisteren?

Fernando Gaviria won de derde etappe in de Giro d'Italia. De Colombiaan moest het in de rit van Vinci naar Orbetello in de massasprint afleggen tegen Elia Viviani. De Italiaan werd echter teruggezet vanwege een gevaarlijke manoeuvre in de finale.

In de top van het klassement veranderde niets. Jumbo-kopman Primoz Roglic behield de roze leiderstrui en Tom Dumoulin is nog altijd de beste Nederlander op de vijfde plaats.

Waarheen leidt de weg?

Het wordt een lange rit vandaag: liefst 225 kilometer van Orbetello naar Frascati, een stad iets ten zuidoosten van Rome. Het parcours onderweg is glooiend met veel vals plat, met een pittig klimmetje naar de finish. Een kans voor vluchters misschien? Je weet het niet, gisteren dachten we aan waaiers en daar kwam ook niets van terecht.

Het profiel van de vierde etappe van de Giro d'Italia

Buongiorno!

Welkom vanuit Orbetello, waar tegen het middaguur de vierde etappe van de Ronde van Italië van start zal gaan.

Het is prima fietsweer, met een zonnetje en 16 graden, en ook de trofee voor de Giro-winnaar ziet er weer fraai uit.