liveblog
NOS VoetbalAangepast

NAC blijft strijdbaar na 1-1 tegen Emmen: 'Alles geven, dan zien we 't wel'

liveblog gesloten

Bedankt, merci

En dan houden we ermee op in Hilversum. Het 'Avondje NAC' dat eigenlijk nooit echt tot uiting kwam, is ten einde. Het elftal van Brood mocht in de handen knijpen na de 1-1 tegen Emmen. Met nog vier duels te gaan, wordt het moeilijker en moeilijker voor de club uit Breda om degradatie te ontlopen.

Graag tot morgen, wanneer de eredivisie weer verder gaat. Dan komt onder meer de nieuwe koploper in actie.

Roerig avondje

Het was een opmerkelijke avond op de buitenlandse voetbalvelden. Zo werd er een duel in Frankrijk onderbroken na racistisch gedrag van fans en werd er in België voortijdig gestaakt nadat er vuurpijlen op het veld werden gegooid.

Loting Afrika Cup

Er werd vanavond ook geloot voor de Afrika Cup. Het Kameroen van Seedorf en Kluivert nemen het onder meer op tegen Ghana.

En Marokko zit in de groep met Ivoorkust en Zuid-Afrika, van Spartaan Lars Veldwijk.

Reacties uit Breda

Na de 1-1 bij NAC-Emmen delen Benjamin van Leer (NAC) en zijn trainer Ruud Brood samen met Emmen-speler Anco Jansen hun analyse voor de camera.

Stevens pakt punt

Schalke 04, de ploeg van 'crisismanager' Huub Stevens, heeft in de strijd om behoud in de Bundesliga een kostbaar punt gepakt. Het degradatieduel met FC Nürnberg leverde een zwaar bevochten gelijkspel op: 1-1. Beide treffers vielen in de slotfase.

Weer eens pech voor Janssen

Uitgerekend nu Harry Kane vermoedelijk lange tijd uit de roulatie is, heeft Vincent Janssen ook een blessure. De aanvaller van Tottenham Hotspur heeft last van een enkelblessure. Janssen werkt nu aan zijn herstel en hoopt volgende week de training weer te kunnen hervatten.

Twente wint weer eens

FC Twente is op dit moment dichter bij eredivisievoetbal volgend seizoen dan NAC Breda. Na twee nederlagen won de koploper van de eerste divisie weer eens. Thuis werd Telstar met 1-0 verslagen. In Enschede kan men de titel bijna ruiken.

'90+6 Afgelopen

Het is klaar in Breda. De degradatiekraker tussen NAC en FC Emmen eindigt in 1-1. Daar moet de thuisclub blij mee zijn, al schiet het er weinig mee op. Er had eigenlijk gewonnen moeten worden.

Met nog vier duels te gaan voor NAC en Emmen is dit de virtuele stand.

Virtuele stand onderin eredivisie

15. FC Emmen 30-29
16. De Graafschap 29-26
17. Excelsior 29-26
18. NAC Breda 30-22
De uitslag van NAC-Emmen

'88 DOELPUNT NAC

Ai, een enorme blunder van Scherpen en NAC leeft nog. De doelman van Emmen, die in de belangstelling staat van Ajax, laat de bal los na een vrije trap. Palmer-Brown profiteert. Er komen zes minuten extra tijd bij. Wat kan NAC nog?

Tussenstand NAC-Emmen: 1-1.

Scherpen blundert, NAC maakt gelijk

'76 'Alles of niets'

"Alles of niets!", klinkt het vanaf de tribunes in Breda. NAC heeft nog een kwartier om iets aan de achterstand te doen. Verliest de thuisploeg, dan wordt het wel een heel lastig verhaal. Tot nu toe krijgt het elftal van Brood geen levensgrote kansen.

Tussenstand NAC-Emmen: 0-1.

Ondertussen in Luik (deel twee)

Het duel Standard Luik-Anderlecht in de play-offs om de Belgische titel is nog voor rust gestaakt bij de stand 2-0 in het voordeel van de thuisploeg. Het duel werd eerder al tot twee keer toe onderbroken nadat Brusselse fans vuurwerk en rookbommen op het speelveld hadden gegooid.

Nadat toekomstig Ajacied Marin voor 1-0 had gezorgd kreeg Mbodji zijn tweede gele kaart voor het neerhalen van Djenepo. Mpoku maakte geen fout van elf meter, waarop voor de derde keer de vuurpijlen neerdaalden. Daarop vond de arbitrage het welletjes. Fred Rutten en zijn manschappen trokken naar de kleedkamer.

'56 Emmen verder zonder smaakmaker

Een tegenvaller voor Emmen. Anco Jansen, aanvoerder en smaakmaker van de Drentse club, moet er geblesseerd af. Hij was verreweg de gevaarlijkste en creatiefste speler van Emmen vanavond. En eigenlijk al heel het seizoen.

Terwijl hij naar de catacomben loopt, gooien de fans van NAC nog wat confetti over hem heen. Jansen gooit het van zich af en loop stoïcijns door. Henk Bos is zijn vervanger.

Bij NAC komt Sydney van Hooijdonk het veld in voor Pelé van Anholt. En niet veel later is daar ook wissel nummer drie. Gervane Kastaneer vervangt Mikhail Rosheuvel. Het is duidelijk: Brood wil en moet winnen vanavond.

Er wordt gezegd dat iedereen vervangbaar is, maar dat geldt niet voor Anco Jansen bij Emmen

Commentator Frank Snoeks
Anco Jansen, smaakmaker van Emmen, verlaat geblesseerd het veld tegen NAC

'46 Tweede helft is begonnen

De thee is op, de bal rolt weer in Breda. NAC neemt direct het initiatief en krijgt via Te Vrede ook een kans, maar Scherpen houdt zijn doel voorlopig schoon.

Tussenstand NAC-Emmen: 0-1.

En ondertussen in Luik

Vuurwerk in Luik, waar Fred Rutten met zijn Anderlecht op bezoek is. De wedstrijd wordt voorlopig gestaakt, omdat fans van Anderlecht vuurpijlen op het veld hebben gegooid. Overigens is de stand 1-0 voor Standard. Toekomstig Ajacied Ravzan Marin maakte de openingstreffer.

Ondertussen in Volendam

Terwijl FC Volendam thuis met een 0-1 achterstand tegen Jong PSV richting de thee gaat, is inmiddels bevestigd dat Wim Jonk vanaf komend seizoen daar voor de groep komt te staan. Volendam kent een teleurstellend seizoen en staat voorlopig zestiende in de eerste divisie.

Jonk, geboren in Volendam, was eerder actief als speler en als bestuurslid technische zaken bij de club uit het vissersdorp. Lees hier het artikel over zijn aanstelling.

45' Rust

De eerste helft zit erop. Emmen is beter, NAC maakt weinig indruk. Al was de thuisclub vlak voor rust dicht bij de gelijkmaker. De kopbal van Korte eindigde op de lat.

De voorsprong van Emmen op NAC in de virtuele stand is nu tien punten.

41' Emmen de baas

Emmen is de baas in Breda. Het is dat doelman Van Leer lekker in de wedstrijd zit, anders had het allang 0-2 geweest. Hij heeft achtereenvolgens een redding in huis op een schot van Cavlan, de rebound van Jansen, een kopbal van Jansen en nogmaals een schot van Jansen. En dat allemaal in één aanval.

NOS-commentator Frank Snoeks heeft medelijden met de fans van de thuisploeg.

Dit is bijna de begrafenis van een eredivisieclub

Frank Snoeks over NAC-Emmen

28' Daar is bijna de 0-2

Oei, dat scheelt niet veel. NAC komt goed weg. Een vrije trap van Cavlan gaat richting de kruising, maar Van Leer tikt 'm knap tegen de lat.

Het is voor het publiek in Breda een reden om extra lawaai te maken en het elftal wakker te laten schrikken.

Ruud Brood past direct zijn eerste wissel toe. Ilic, een creatieve middenvelder die wordt gehuurd van Manchester City, komt erbij. El Allouchi moet eraf.

NAC-doelman Van Leer tikt een vrije trap van Emmen tegen de lat

15' GOAL FC EMMEN

Maar natuurlijk, daar is de openingstreffer. Een dreun voor NAC, want Emmen komt op voorsprong. Anco Jansen met een panklare pass op Luciano Slagveer, die de bal door de benen van NAC-doelman Benjamin van Leer over de lijn schiet: 0-1.

Emmen viert feest, NAC-speler Kali baalt

13' Brilstand, zoals verwacht

Het is nog 0-0 in Breda. En dat is eigenlijk ook niet heel gek. NAC en Emmen maakten dit seizoen van alle teams in de eredivisie het minst vaak de openingstreffer. Dus het kan even duren...

1' De bal rolt

Er is afgetrapt in een uitverkocht Rat Verlegh Stadion in Breda. Het duurde even voordat al het confetti van het veld was verdwenen. De supporters van NAC doen hun best om hun ploeg zo goed mogelijk aan te moedigen in de belangrijke thuiswedstrijd tegen Emmen.

Lukkien is er klaar voor

Dick Lukkien in Breda

NAC is gewaarschuwd

Een fijn feitje vanuit de Drentse hoek. Emmen-spits Michael de Leeuw scoorde in de eredivisie al zes keer tegen NAC Breda, het meeste voor hem tegen een specifieke tegenstander.

Ondertussen zijn de spelers het veld opgekomen voor de warming-up.

Joep Schreuder vanuit Breda

'NAC geen consistent beleid, Emmen juist wel'

Juventus vindt Ajax belangrijker dan kampioenswedstrijd

Juventus kan zaterdag voor het achtste jaar op rij kampioen van Italië worden. Een gelijkspel op bezoek bij SPAL is voldoende voor de Scudetto. Maar het is duidelijk waar de prioriteit deze week ligt bij de club uit Turijn: bij de return in de kwartfinales van de Champions League tegen Ajax.

Coach Massimiliano Allegri laat namelijk flink wat namen thuis dit weekend. Zo gunt hij Cristiano Ronaldo, Miralem Pjanic, Blaise Matuidi, Mario Mandzukic, Daniele Rugani en Douglas Costa rust. Aanvoerder Giorgio Chiellini is er ook niet bij. Hij kampt nog met een kuitblessure, waardoor hij er ook in Amsterdam niet bij was.

Opstellingen NAC Breda-FC Emmen

Bekijk hieronder de 22 namen die om 20.00 uur in het Rat Verlegh Stadion gaan beginnen aan de kraker onderin de eredivisie.

Hekkensluiter NAC heeft met nog vijf duels te gaan een achterstand van zeven punten op FC Emmen, dat op de veilige vijftiende plaats staat.

De 22 namen van de kraker tussen NAC en FC Emmen

Ramos langer aan de kant

Real Madrid moet het nog een paar duels stellen zonder aanvoerder Sergio Ramos. De centrale verdediger heeft last van een blessure aan zijn linkerkuit. De clubleiding maakte de duur van de herstelperiode nog niet bekend. Volgens Spaanse media zou Ramos ongeveer twee weken uit de roulatie zijn.

Op zeven speeldagen voor het einde van de competitie staat Real Madrid derde, op twee punten van stadgenoot Atlético en liefst dertien punten van Barcelona.

Real-aanvoerder Sergio Ramos

Wim Jonk naar Volendam?

FC Volendam presenteert zaterdagmiddag een nieuwe trainer. Alles wijst erop dat dit Wim Jonk gaat worden.

De Noord-Hollandse club staat momenteel op de zestiende plaats in de eerste divisie.

Jonk was na zijn vertrek bij Ajax in november 2015 werkzaam bij het internationale voetbalkennisinstituut Cruyff Football.

Wim Jonk

In de voetsporen: Tim Cornelisse

In onze rubriek 'In de voetsporen' bezoeken we iedere week een oud-voetballer en zijn kroost. Deze week: Tim Cornelisse.

In de voetsporen: Tim Cornelisse

Vechtpartij bij Bayern zonder gevolgen

Robert Lewandowski en Kingsley Coman worden niet gestraft voor hun handgemeen tijdens de training van Bayern München op donderdag. "Er wordt geen boete uitgedeeld, omdat de jongens redelijk waren", zei trainer Niko Kovac een dag na het incident.

"We hebben het als drie mannen met elkaar besproken", vertelde de trainer. "Beide spelers hebben zich verontschuldigd voor hun gedrag. Ze betreuren wat er gebeurd is."

Moniz: '120 procent geven tegen Ajax'

Ricardo Moniz kan zaterdag bij zijn debuut als hoofdtrainer van Excelsior in de uitwedstrijd tegen koploper Ajax meteen historie schrijven. De Rotterdamse club won in de hoofdstad nog nooit van de Amsterdammers.

Moniz, die maandag werd aangesteld als interim-trainer na het vertrek van Adrie Poldervaart, hoopt op een stunt in de Johan Cruijff Arena.

"Het is natuurlijk fantastisch om tegen een club als Ajax te beginnen", liet Moniz weten. "Maar aan de andere kant is elke wedstrijd hetzelfde en moeten we voor het hoogst haalbare gaan."

Moniz beseft dat hij snel punten moet gaan pakken met Excelsior. "Ik probeer de mannen bij te brengen dat je speelt om te overleven. Wij moeten hier 120 procent voor geven."

Ricardo Moniz doceert aan de vooravond van het duel met Feyenoord

PSV had ook interesse in Pierie

Kik Pierie staat op het punt om een contract bij Ajax te tekenen, maar PSV had ook belangstelling voor de verdediger van sc Heerenveen. "Wij hadden ook interesse in Pierie. Ik baal er niet van dat hij naar Ajax gaat", zei trainer Mark van Bommel tegen Voetbal International.

De Eindhovenaren hopen wel nog de Mexicaan Edson Álvarez van Club América vast te leggen. Ook Ajax zou interesse in de verdediger hebben.

Kik Pierie

Advocaat: 'Staan ongeveer waar we horen'

Dick Advocaat hoopt dat FC Utrecht zondag de wanprestatie tegen ADO Den Haag (5-0 nederlaag) van zich af gaat spelen in de thuiswedstrijd tegen Vitesse.

"Vitesse heeft een goed team, daar lopen spelers rond met aardige kwaliteiten, maar dat hebben wij ook, wij hebben ook een aardig team."

FC Utrecht staat met 46 punten uit 29 duels op de vijfde plaats. "We staan op de positie waar we ongeveer horen te staan en voor die plek strijden we met drie/vier andere clubs", aldus Advocaat.

"Dus op zich doen we het tot nu toe, op die wedstrijd van afgelopen zaterdag na, gewoon goed. Maar je moet je nog steeds kwalificeren en het goed doen in de play-offs. Dat willen we allemaal."

Dick Advocaat

Van Bommel: 'Eerst winnen'

Mark van Bommel is niet van plan om PSV zondagmiddag tegen De Graafschap het veld in te sturen met de opdracht om zoveel mogelijk doelpunten te maken.

"Je kunt niet het veld opgaan om alleen aan het doelsaldo te werken, want je moet eerst winnen", zegt de trainer van PSV op de persconferentie.

PSV staat aan kop van de ranglijst in punten gelijk met Ajax, maar moet negen doelpunten goed zien te maken op de Amsterdammers.

Van Bommel: 'We werken elke wedstrijd aan het doelsaldo'

Van Bommel keek deze week met genoegen naar de prestaties van Ajax in Europa. "Ik vind het mooi hoe zij het doen, hoe zij zich staande houden en bepalen wat er gebeurt."

De trainer ging ook in op het mogelijk aangepaste wedstrijdschema van Ajax, mocht de club Europees verder komen. "Je kunt je twijfels erbij zetten, maar ik begrijp het wel.

Van Bommel ziet in drukke programma Ajax geen voordeel voor PSV

De Jong: 'Niet aan PSV aanpassen'

Henk de Jong wordt liever niet meer herinnerd aan de 8-0 nederlaag met De Graafschap bij Ajax in december. "Ik voelde mij verschrikkelijk. Het leek wel of de klok maar niet vooruit wilde gaan", aldus de coach.

"We speelden daar juist vrij verdedigend. Maar we waren kansloos, ook als we andere uitwedstrijden speelden. Na die 8-0 hebben we gezegd: we passen ons niet meer aan, we houden vast aan ons eigen spelletje. We hebben het toen wel van onze supporters te horen gekregen, hoor. En terecht ook. Wie verliest er nou met 8-0?"

'Van Bommel onderschat ons niet, hoor'

De Jong kijkt nu met een goed gevoel uit naar het uitduel met PSV. "Het geeft mij vertrouwen dat als we nu verliezen dat vaak met één doelpunt verschil is. Vaak zelfs nog onterecht ook. Bij PSV kunnen dat er misschien wel iets meer zijn. Ik hoop dat ze allemaal denken dat ze makkelijk van ons winnen. Maar dat doet Van Bommel niet hoor."

Henk de Jong

Willem II = volledig fit

Na de brand bij het stadion is er ook goed nieuws voor Willem II in aanloop naar het thuisduel met PEC Zwolle van zondag.

Van Persie is fit, Haps en St. Juste niet

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst heeft laten weten dat Robin van Persie zaterdagavond fit genoeg is om mee te spelen in het thuisduel met Heracles (aftrap 20.45 uur). De aanvaller miste door een kuitblessure de voorbije twee wedstrijden van Feyenoord.

De coach laat verder weten dat Ridgeciano Haps minder ver is in zijn herstel van een knieblessure. De verdediger kan voorlopig niet spelen. Hetzelfde geldt voor verdediger Jeremiah St. Juste, die door een blessure nog niet helemaal fit is.

Hiddink op bezoek bij AZ

Guus Hiddink bracht vrijdagochtend een bezoek aan de training van AZ. De trainer is momenteel coach van de beloftenploeg van China.

Juventus spaart spelers in kampioenswedstrijd

Juventus treedt zaterdag in de kampioenswedstrijd tegen SPAL niet met het sterkste mogelijke elftal aan. Coach Massimiliano Allegri gaf vrijdag te kennen dat hij belangrijke spelers rust gunt. Juve speelt dinsdag de return van de kwartfinales van de Champions League tegen Ajax.

"Ik moet de training van vandaag nog even analyseren, maar veel spelers zullen rust krijgen. Ze zijn daar echt aan toe en dan kan ik jonge spelers de kans geven", aldus de coach.

Juventus is overigens niet van plan om een eventuele landstitel te gaan vieren. De club wil dat moment over de wedstrijd tegen Ajax tillen.

Massimiliano Allegri

PAOK ruikt eerste landstitel sinds 1985

In Griekenland staat de hegemonie van de voetbalclubs uit Athene op het punt om te worden doorbroken door PAOK. De club uit Thessaloniki moet zondag de uitwedstrijd tegen Larissa winnen om voor het eerst sinds 1985 landskampioen te worden.

De voorbije 31 jaar ging de Griekse titel naar AEK Athene, Olympiakos of Panathinaikos.

De landstitel zal in Thessaloniki ongetwijfeld groots gaan worden gevierd, waarbij het stadion van PAOK ('De Tombe') letterlijk in vuur en vlam zal staan.

Benayoun stopt ermee

Yossi Benayoun heeft zijn afscheid als profvoetballer aangekondigd. De 38-jarige oud-middenvelder van onder meer Liverpool, Chelsea en Arsenal maakte zijn besluit via Instagram bekend.

De 102-voudig international van Israël heeft een bijzonder record op zijn naam staan. Hij produceerde in zijn periode bij Liverpool een hattrick in de Premier League, Champions League en FA Cup.

Ook Sergio Agüero en Harry Kane hebben dit inmiddels bij respectievelijk Manchester City en Tottenham Hotspur gepresteerd.

Yossi Benayoun in actie voor Liverpool in 2009, rechts Dirk Kuijt

Speciaal vak voor oud-Ajacieden

Hoog bezoek tijdens Ajax-Excelsior. De club heeft 125 oud-spelers en voormalig trainers uitgenodigd om de competitiewedstrijd tegen Excelsior in een speciaal vak te komen bekijken.

Onder anderen Sjaak Swart, Bennie Muller, Klaas Nuninga, Arnold Mühren, Jan Mulder, Clyde Wijnhard, Rody Turpijn, Wamberto, Andy van der Meyde en Tomás Galásek zullen aanwezig zijn in de zogeheten 'Engelenbak'.

Mist Kane de rest van het seizoen?

Harry Kane lijkt het slot van het voetbalseizoen te moeten missen. Tottenham Hotspur heeft laten weten dat de 25-jarige aanvaller een serieuze blessure aan zijn linkerenkel heeft opgelopen in het Champions League-duel met Manchester City.

De Spurs wonnen de heenwedstrijd in de kwartfinales met 1-0 van City door een treffer van Son Heung-min.

Van Ginkel langer buitenspel

Slecht nieuws voor Marco van Ginkel. De 26-jarige middenvelder heeft vertraging opgelopen in zijn herstel van een knieblessure, zo bleek na onderzoek bij de specialistische kliniek Villa Stuart in het Italiaanse Rome.

Van Ginkel werd vorig jaar geopereerd aan de voorste kruisband van zijn rechterknie, nadat hij als aanvoerder nog de landstitel met PSV had veroverd. Volgens zaakwaarnemer Karel Jansen hebben de artsen nog geen uitspraken gedaan over een mogelijke terugkeer van de voetballer van Chelsea.

Marco van Ginkel

'Neymar blijft bij PSG'

Een vertrek van Neymar bij Paris Saint-Germain? Nee, niets van waar. Dat benadrukt de vader van de Braziliaanse sterspeler in een interview met het Franse RMC Sport 1. Volgens Neymar senior wil zijn zoon verder werken aan een missie om met PSG zoveel mogelijk prijzen te winnen.

Neymar is herstellende van een voetblessure en hoopt op 27 april in de bekerfinale tussen PSG en Stade Rennes zijn rentree te maken.

Brand bij Willem II

Bij het stadion van Willem II is vrijdagmorgen de inhoud van een container met attributen van supportersgroep Tilburg Tifosi verwoest door een (vermoedelijk aangestoken) brand. Willem II gaat aangifte doen.

Feyenoord start vrouwen beloftenteam

Goed nieuws voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Feyenoord start in navolging van Ajax en PSV ook een vrouwen beloftenteam. De Rotterdamse club is het achtste vrouwenteam dat komend seizoen aan de beloftencompetitie deelneemt.

De overige vijf clubs in de nieuwe beloftecompetitie zijn PEC Zwolle, sc Heerenveen, VV Alkmaar, ADO Den Haag en FC Twente.

Gevonden in het Philips Stadion!

Ben jij op 16 juni 2000 getrouwd? Dan heb je thuis misschien wat uit te leggen. Er is namelijk een trouwring met deze ingegraveerde datum gevonden in het Philips Stadion.

De heer of dame kan zich bij PSV melden om een huwelijkscrisis te voorkomen.

Pierie heeft 'veel plussen', maar bij Ajax 'moet je sterk in je schoenen staan'

Verdediger Kik Pierie van sc Heerenveen staat op het punt om een contract te tekenen bij Ajax. Oud-prof Gerald Sibon kent de 18-jarige Pierie uit de jeugdopleiding van Heerenveen.

"Het is terecht dat Ajax bij hem uitkomt. Er zit een goede kop op en hij is nuchter, intelligent en leergierig. Dat zijn heel veel plussen."

Kik Pierie

NAC optimistisch

Hekkensluiter NAC heeft de punten hard nodig. De club uit Breda moet een gat van vijf punten overbruggen om rechtstreekse degradatie af te wenden.

Vanavond wacht de confrontatie met FC Emmen en in Breda is er vertrouwen in een goede afloop.

NAC optimistisch voor degradatiekraker tegen Emmen: 'Positieve flow is terug'

ADO verlengt met Groenendijk

ADO Den Haag heeft het contract met trainer Alfons Groenendijk verlengd. De 54-jarige Leidenaar is nu tot medio 2021 aan de club uit Den Haag verbonden.

Groenendijk had een aflopend contract en is sinds februari 2017 de trainer van de nummer twaalf van de eredivisie. Ook de verbintenis met assistent-trainer Edwin de Graaf is verlengd.

Alfons Groenendijk staat aan de zijlijn bij ADO Den Haag-AZ

De race tussen Ajax en PSV

Het resterende programma van koplopers Ajax en PSV. De clubs staan op 71 punten, maar de Amsterdammers hebben qua doelsaldo een voorsprong van negen goals op de Eindhovenaren.

Resterend programma Ajax en PSV

Goedemorgen!

We zijn toe aan speelronde 30 in de eredivisie. In dit liveblog blikken we door middel van nieuws, video's, tweets en wetenswaardigheden vooruit op de wedstrijden.