liveblog
NOS NieuwsAangepast

Britse crisis 'nog veel groter geworden', morgen stemmen over no-deal

  • Het Lagerhuis heeft May's brexit-deal met een meerderheid van 149 stemmen afgewezen.
  • De premier kondigde een nieuwe stemming aan voor woensdag over een vertrek uit de EU zonder deal.
  • Haar partijgenoten zijn daarbij niet gebonden aan steminstructies.
liveblog gesloten

Zo gaat het nu verder

Het Lagerhuis heeft opnieuw de brexit-deal van premier May met overgrote meerderheid weggestemd. Zoals eerder toegezegd door de premier, volgt er morgen een stemming of de parlementariërs de EU dan willen verlaten zonder enige overeenkomst met de Europese Unie. Dat is de zogenoemde no-deal-brexit.

In deze afbeeldingen zie je hoe het nu verdergaat:

NOS
NOS

Terugkijken: reactie May op enorme verlies

Eerste reactie May na nieuwe brexit-nederlaag

Ook Rutte betreurt uitslag stemming

Premier Rutte stelt, net als brexit-onderhandelaar Barnier en andere EU-kopstukken, dat de oplossing voor deze impasse uit Londen moet komen. Ondertussen blijft het kabinet aan het werk om de schade voor Nederland te beperken als het tot een no-deal-brexit komt. "Mocht het Verenigd Koninkrijk met een redelijk uitstelverzoek komen, verwacht ik een overtuigende rechtvaardiging voor het uitstel. De EU zal dit beoordelen en tot een unaniem besluit komen. Het soepel functioneren van EU-instituten moet gewaarborgd zijn."

Extra overleg in Straatsburg

Morgenochtend om 09.00 uur is er een extra overleg met de fractievoorzitters van de Europese politieke partijen en EU-brexitonderhandelaar Barnier over hoe nu verder. Ook stond er al een formeel debat gepland over de brexit in het Europees Parlement in Straatsburg.

Vrijwel geheel Labour stemde tegen

The Guardian heeft de stemverdeling op een rijtje gezet. Daaruit blijkt dat vrijwel de gehele oppositie tegen May's deal stemde:

  • Voor: 235 Conservatieven, 3 Labour, 4 Onafhankelijken
  • Tegen: 238 Labour, 75 Conservatieven, 35 Schotse Nationale Partij, 17 Onafhankelijken, 11 Liberaal-Democraten, 10 DUP (Noord-Ierland), 4 Plaid Cymru (Wales), 1 Groenen.

Tim de Wit: politieke crisis is nóg veel groter geworden

Correspondent Tim de Wit over wat de uitslag betekent voor de brexit

EU-brexit-onderhandelaar: we hebben er alles gedaan

Michel Barnier, die namens de Europese Commissie de brexitonderhandelingen met de Britten leidt, twittert dat de Europese Unie alles heeft gedaan om het brexitakkoord aangenomen te krijgen. "Deze patstelling kan alleen in het Verenigd Koninkrijk worden opgelost."

Conservatieven mogen stemmen wat ze willen

Premier May geeft haar partijgenoten morgen de ruimte om te stemmen over een no-deal-brexit zoals ze willen. Ze noemt het een zeer belangrijke zaak en daarom heeft ze het besluit genomen dat er geen druk op de Conservatieve Lagerhuisleden zal worden uitgeoefend om voor of tegen te stemmen.

Terugkijken: de uitslag van de stemming

Brits Lagerhuis stemt aangepaste brexit-deal weg

Nederlaag minder groot dan vorige keer

Bij de stemming in januari werd de brexit-deal van May weggestemd met 230 stemmen verschil. Nu waren dat er bijna 150. Wat dat betekent voor haar positie, moet blijken.

Corbyn: de deal is dood

Oppositieleider Jeremy Corbyn herhaalt dat hij niet wil dat er een no-deal-brexit komt. Hij zei verder dat May's deal dood is, nu die opnieuw door een grote meerderheid van het Lagerhuis is afgewezen. Hij zal zelf een voorstel indienen.

May betreurt afwijzen deal

May vindt het jammer dat het Lagerhuis haar deal heeft afgewezen. Ze kondigt een stemming voor morgen aan, waarin het Lagerhuis mag stemmen of het de Europese Unie wil verlaten zonder deal.

LAGERHUIS VERWERPT BREXIT-DEAL

Een grote meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft ook de herziene brexit-deal van premier May afgewezen. 242 parlementariërs stemden voor de deal, 391 tegen. Dat is een meerderheid van 149 stemmen. Premier May geeft nu een reactie.

Kamer stroomt weer vol

Alle leden hebben hun stem kunnen uitbrengen. Die worden nu geteld en dan volgt over enkele momenten de uitslag.

STEMMING BEGONNEN

De parlementariërs mochten ja of nee zeggen en gaan nu naar weerszijden van de Kamer om hun stem uit te brengen. Daarna volgt een telling en de uitslag. Het hele proces duurt 10-15 minuten.

Volg de stemming via onze livestream.

Schaduwminister Labour: brexitdeal mislukking

Labours schaduwminister van brexitzaken, Keir Starmer, kreeg aan de kant van de oppositie het slotwoord. Hij noemde het scheidingsdocument met de EU een vaag en miezerig document. "Deze deal is een overduidelijke mislukking."

Aanstaande vader niet bij stemming

De Schotse parlementariër Douglas Ross is vanavond niet bij de stemming. Hoewel zijn vrouw hoogzwanger is, reisde hij vandaag af naar Londen. Maar hij keerde weer om, nadat de weeën op gang waren gekomen. Hij vraagt zijn kiezers om hun begrip:

Hoe werkt zo'n stemming?

Bij de vorige cruciale stemming in januari maakte omroep ITV deze uitleg van hoe een stemming in het Lagerhuis verloopt:

Sky verwacht groot verlies May

De Britse nieuwszender Sky News heeft de voor- en tegenstanders tegen elkaar weggestreept en verwacht dat May's nieuwe deal met meer dan honderd stemmen wordt afgeserveerd. Haar vorige voorstel haalde het niet met 230 stemmen verschil.

'Bij grote nederlaag zouden dagen van May geteld kunnen zijn'

Het ziet er niet naar uit dat het pakket afspraken over de brexit vanavond wordt aangenomen. "Te veel tegenstanders in May's eigen partij weigeren de brexit-deal te steunen", zegt correspondent Tim de Wit.

Ook de Noord-Ierse DUP, de gedoogpartner van premier May, zal tegen stemmen. De Wit: "Stel dat het weer een grote nederlaag wordt, dan zou het zomaar kunnen dat de dagen van May geteld zijn."