liveblog
NOS VoetbalAangepast

Engeland treurt; Kroatië in WK-finale tegen Frankrijk

liveblog gesloten

До субботы!

We sluiten de boeken in Moskou. Er zijn nog twee wedstrijden te gaan op dit WK. Zondag is de WK-finale, zaterdag om 16.00 uur staat de troostfinale op het programma tussen België en Engeland. We zijn er dan natuurlijk weer bij: op televisie, op de radio en via een liveblog.

Tot zaterdag!

De top-5

We sluiten de avond af met de nieuwe top-5 van Studio Rusland. FC Twente-trainer Marino Pusic voegde, niet geheel verrassend, de winnende goal van Mario Mandzukic toe aan de top-5.

Pijn bij Kane, Kroatische coach dolgelukkig

Harry Kane is zwaar teleurgesteld na het mislopen van de WK-finale. De Kroatische bondscoach Zlatko Dalic kan zijn geluk niet op.

Feest in Zagreb, verdriet in Londen

Het centrale plein van Zagreb staat vol uitzinnige fans van het Kroatische nationale elftal na de 2-1 overwinning op Engeland. "Er is een onwijs kabaal, het gaat helemaal los hier", zegt correspondent Mitra Nazar, die moeite moet doen om boven het geluid uit te komen.

Fans vieren de doelpunten met bier en fakkels

Kleintje Kroatië

Kroatië staat voor de eerste keer in de geschiedenis in de WK-finale. Ook Joegoslavië, waar Kroatië vroeger deel van uitmaakte, schopte het nooit zo ver.

Bovendien was er in de geschiedenis maar één land in de finale met minder inwoners dan Kroatië (4,2 miljoen inwoners). Uruguay telde 1,9 miljoen inwoners toen het in 1930 in de WK-eindstrijd stond.

Klaar!

Klaar in Moskou. Kroatië verslaat Engeland met 2-1 na verlenging en speelt op zondag de WK-finale tegen Frankrijk!

119' Laatste kans

De laatste minuten lopen, Engeland vecht voor zijn laatste kans. Maar een serieuze kans hebben we nog niet gezien...

Er komen liefst vier minuten blessuretijd bij. Daarin is er nog een vrije trap voor de Engelsen, maar die levert niets op.

Kroatië-Engeland 2-1

113' Engeland moet nu

Met Vardy voor Walker gaan de Engelsen er nog één keer voor. Nog acht minuten hebben ze om de droom van een WK-finale levend te houden.

Kroatië-Engeland 2-1

109' GOAL Kroatië!

Doelpunt voor Kroatië! Mandzukic maakt er 2-1 van! Is dit de sleutel naar de finale tegen Frankrijk?

Perisic verlengt de bal, de Engelse defensie is niet alert, Mandzukic werkt de 2-1 binnen.

Kroatië-Engeland 2-1

Tweede helft verlenging

Nog 15 minuten te spelen in Moskou, en anders worden het strafschoppen. Het staat 1-1 bij Kroatië-Engeland.

Even rust

De eerste helft van de verlenging is klaar. Zowel Kroatië als Engeland kreeg één grote kans. Straks gaat de slijtageslag in Moskou verder.

105+2' Kans Kroatië!

Wat een kans voor Mandzukic vlak voor het einde van de eerste verlenging! Na een scherpe voorzet lijkt de Kroaat de bal er zo in te kunnen glijden, maar keeper Pickford pareert op leven en dood. Het blijft 1-1.

Kroatië-Engeland 1-1

Eerste helft verlenging

De eerste helft van de verlenging is begonnen bij Kroatië-Engeland. De stand is 1-1.

Bij de Engelsen is Young vervangen door Rose, nadat eerder Rashford al in de ploeg was gekomen voor Sterling.

Klaar: verlengen

De 90 minuten zitten erop ! Het wordt bij een 1-1 stand verlengen bij Kroatië-Engeland.

Voor de Kroaten wordt het de derde verlenging op rij op dit WK. En ze hebben nog niet eens gewisseld.

90+1 Bijna Kane

In blessuretijd krijgen de Engelsen nog een vrije trap, en dus is er eindelijk weer eens gevaar. Kane kopt echter naast. Nog even en we gaan verlengen.

Kroatië-Engeland 1-1

83' Kansen Kroatië

Het is niet best allemaal in Moskou, maar natuurlijk wel heel spannend. De Kroaten zijn de bovenliggende partij en kregen nog een beste kans na gestuntel van Walker en na een knap schot van Mandzukic, dat werd gekeerd door keeper Pickford. En ook Perisic was er dichtbij met een knap schot, dat over het Engelse doel ging.

Van de Engelsen zagen we een schot voorlangs van Lingard, en dat was het wel.

Kroatië-Engeland 1-1

68' GOAL Kroatië!

Daar is de goal van de Kroaten dan toch! Perisic tikt de gelijkmaker binnen: het is 1-1.

De voorzet is van Vrsaljko, Perisic werkt de bal knap en handig binnen. Misschien was het wel een beetje gevaarlijk spel, maar blijkbaar niet gevaarlijk genoeg.

Kroatië-Engeland 1-1

65' Kans Kroatië

Daar was dan eindelijk een serieuze kans voor Kroatië: Perisic kan uithalen van de rand vanaf de rand van het strafschopgebied, doet dat ook hard, maar de bal eindigt vlak onder de maagstreek van verdediger Walker. Die is even uitgeschakeld, maar kan weer verder.

Kroatië-Engeland 0-1

62' Niet best

Een ding is duidelijk: het niveau van deze halve finale ligt stukken lager dan gisteren bij Frankrijk-België. Nog een half uur te spelen: Kroatië heeft het heft in handen genomen, tot vreugde van de Kroatische fans, maar is nog niet gevaarlijk geweest.

Aan de andere kant was er even wat dreiging van de Engelsen: Kane krijgt de bal met een gelukje, speelt snel en slim op Sterling, maar die weet vlak voor het Kroatische doel niets nuttigs te verzinnen.

Kroatië-Engeland 0-1

54' Afwachten

De tweede helft begint opvallend rustig. De Kroaten hebben het meeste balbezit, zonder dat er enig gevaar wordt gesticht. We wachten even af.

Wel zagen we nog een klein opstootje, dat eindigde met een gele kaart voor de Engelse verdediger Walker.

Kroatië-Engeland 0-1

Tweede helft

De tweede helft in Moskou is begonnen! De Engelsen leiden met 1-0. Wat hebben Modric en zijn Kroatische teamgenoten verzonnen? Beide teams zijn ongewijzigd.

Mandzukic krijgt al snel de gele kaart na een overtreding van een teamgenoot. Na ingrijpen van de videoscheidsrechter wordt de kaart alsnog aan boosdoener Rebic toegewezen. En een paar minuten wordt het opnieuw teruggedraaid. Enfin, blijkbaar heeft Mandzukic dus toch een gele kaart vanwege het wegslaan van de bal.

Rust

Het is rust in Moskou. De Engelsen staan op een 1-0 voorsprong tegen Kroatië door een vroege goal van Kieran Trippier, maar ze zijn er nog zeker niet.

42' Bijna rust

De rust nadert bij een 1-0 voorsprong voor Engeland. De Kroaten zullen na rust iets moeten verzinnen, want de Engelse defensie heeft het nog niet echt moeilijk gehad.

Opmerkelijk, of misschien ook niet: de Kroatische verdediger Vida wordt de hele tijd snoeihard uitgefloten. Dat zijn waarschijnlijk Russische toeschouwers die niet zo zijn te spreken over de recente ode aan Oekraïne van de zogeheten Knipoog-Kroaat.

Kroatië-Engeland 0-1

Vreugde in Londen

De fans in het Londense Hyde Park reageerden tamelijk opgetogen op de 1-0 van Trippier.

Supporters Engeland produceren gigantische bierdouche na 0-1

25' Engelsen iets beter

De Engelsen hebben tot nu toe het beste van het spel. Kroatië heeft wel een speldenprikje uitgedeeld: een hard schot van Perisic suisde net naast het doel van Pickford. Spelmaker Modric houdt zich nog een beetje afzijdig.

Kroatië-Engeland 0-1

16' Kroatië zoekt nog

De stemming onder de Engelse fans in Moskou is uiteraard uitstekend. Kroatië lijkt nog niet helemaal van de schrik bekomen na de vroege achterstand. De Engelsen hebben na de 1-0 nog een aardige kans gehad: een kopbal van Maguire ging na een klein kwartier naast. De Kroaten zijn nog zoekende.

Kroatië-Engeland 0-1

5' GOAL Engeland!

Doelpunt voor Engeland! Al in de vijfde minuut komen de Engelsen op 1-0 door een vrije trap van Trippier.

De bal lag na een overtreding van Modric op een gevaarlijke plek, zo'n twintig meter van het doel. Verdediger Trippier krult de bal keurig over de muur in de rechterbovenhoek. Een droomstart voor Engeland.

Kroatië-Engeland 0-1

Aftrap!

De bal rolt in Moskou bij de halve finale tussen Kroatië en Engeland.

De volksliederen

De volksliederen klinken in Moskou. 'Lijepa nasa domovino', zingen de Kroaten. De tekst begint met: 'Ons mooie vaderland, zo onverschrokken en verfijnd, de oude glorie van onze vaders, moge u voor altijd gelukkig zijn.' Of dat ook vanavond zo zal zijn, weten we over een paar uur.

De Engelsen zingen niet 'Football is coming home', maar uiteraard 'God Save The Queen'. Het is het volkslied van onder meer het Verenigd Koninkrijk, de Kaaimaneilanden en Nieuw-Zeeland.

Hoe Kroatië van bondscoach Steve McClaren 'Wally with the brolly' maakt

"Hopeless. Hapless. Helpless", kopte de gezaghebbende krant The Guardian op 22 november 2007. Enkele uren daarvoor beleefde Engeland op een mistroostige avond op Wembley het dieptepunt in de recente geschiedenis. Door een dramatische 3-2 nederlaag tegen Kroatië liepen de Engelsen het EK mis.

En volgens de furieuze Engelse media was er maar één schuldige: bondscoach Steve McClaren. Lees meer over die troosteloze, regenachtige avond in Londen.

Steve McClaren: a wally with a brolly

Straks: Frankrijk-België!

Frankrijk-België? Dat was gisteren toch? Niet voor de voetbalfans in Noord-Korea. Volgens de website North Korea Tech worden de WK-wedstrijden in de totalitaire dictatuur namelijk steevast een dag later uitgezonden.

Het door Kim Jong-un geleide en van de buitenwereld afgesloten land zendt het WK pas sinds de achtste finales uit. Alleen het duel tussen België en Japan werd helemaal niet uitgezonden, vermoedelijk vanwege de moeizame betrekkingen tussen Noord-Korea en Japan. Bovendien wordt er volgens de website in de 'live'-uitzendingen geknipt. Zo duurde Brazilië-België in Noord-Korea nog geen 70 minuten.

Voor de Noord-Koreaanse voetbalfans maakt het qua spanning vermoedelijk niets uit, want de bevolking heeft geen internet en kan dus bijvoorbeeld ook ons liveblog niet volgen.

Brazilië-België op de Noord-Koreaanse staatstelevisie

Opstellingen Kroatië-Engeland

Kroatië heeft voor de halve finale tegen Engeland één wijziging doorgevoerd. Op de plaats van aanvaller Andrej Kramaric speelt middenvelderMarcelo Brozovic. Kramaric scoorde nog in de kwartfinale tegen Rusland.

Engeland speelt in de verwachte opstelling. Bondscoach Gareth Southgate koos al vier keer eerder dit WK voor deze elf.

'Fun Facts' over Kroatië-Engeland

Acht van de elf Engelse goals op dit WK kwamen uit een standaardsituatie: drie uit een penalty, vier uit een corner en één uit een vrije trap.

De twee landen troffen elkaar zeven keer eerder, maar nooit op een WK. Engeland won vier keer, Kroatië twee keer. Op het EK in 2004 won Engeland in de groepfase met 4-2.

Na 1966 en 1990 is dit de derde keer dat Engeland een halve finale speelt; 17 van de 23 spelers waren bij de vorige keer nog niet geboren.

Kroatië stond één keer eerder in de halve finales, bij het WK-debuut in 1998. Het verloor toen van Frankrijk. Kroatië werd dat WK derde door in de troostfinale Nederland te verslaan.

Kroatië won dit WK al twee duels via strafschoppen. Nog nooit speelde een land drie penaltyseries op één WK.

Harry Kane en zijn ploeggenoten verkennen het veld

Ivanisevic: jullie arrogante Engelsen, met je 'football is coming home'

'Football is coming home' wordt er al dagenlang non-stop gezongen in Engeland. De Kroatische oud-Wimbledonkampioen Goran Ivanisevic is het zat: "Jullie denken dat jullie al hebben gewonnen, heel arrogant. Jullie gaan naar huis, maar hopelijk niet met de wereldbeker."

Goran Ivanisevic: jullie arrogante Engelsen, met je 'football is coming home'

Kroatische doelman Subasic heeft overleden vriend elk duel bij zich

"Ik mis je, ik mis je zo voor alles dat is geweest, ik mis je, ik mis je, ik mis je zo voor alles dat komen gaat, ik mis je." Een fragment uit de songtekst van het lied Nedostajes van de Bosnische zanger Dino Merlin. De Kroatische keeper Danijel Subasic gebruikte de heftige woorden op 3 april van dit jaar om het gemis van zijn overleden vriend Hrvoje Custic te beschrijven.

Tien jaar geleden kwam Custic, destijds ploeggenoot van Subasic bij de Kroatische club Zadar, op tragische wijze tijdens een wedstrijd om het leven. Toen Subasic met drie reddingen in de strafschoppenserie Kroatië in de achtste finales langs Denemarken loodste, vierde hij dat met zijn keepersshirt uit, waardoor Custic in beeld verscheen.

Kroatische doelman Subasic in tranen om goede vriend Custic

Engeland: van drankorgie in tandartsstoel naar WK zonder schandaal

De Engelsen leven al een tijdje in een onverwachte voetbalhemel. Het is een prachtig voetballand, maar meestal valt het op het WK tegen op 1966 na. De Engelsen zijn vooral bekend vanwege de schandalen. Waar zijn die eigenlijk gebleven? Bondscoach Gareth Southgate houdt ze allemaal buiten de deur.

De stemming rondom The Three Lions is deze zomer vrijwel uitsluitend positief. De beruchte fans gedragen zich keurig en iedereen zingt in koor 'Football is coming home'.

Bekijk een overzichtje van zomaar wat Engelse voetbalschandalen, waaronder die rond Paul Gascoigne in een tandartsstoel met twee flessen drank.

Paul Gascoigne viert zijn verjaardag aan vooravond van het EK van '96

Het verdriet van België

Frankrijk staat zondag in de WK-finale na de 1-0 zege van gisteren op België. De teleurstelling bij onze zuiderburen is uiteraard groot.

"Wat doet dit pijn!", kopte Het Laatste Nieuws. "Wat na vanavond rest, is een grote kater. Weg onze kans op de opperste voetbalglorie." En La Libre schreef: "We kunnen voor eeuwig spijt krijgen in ons kleine koninkrijk."

Привет всем!

Welkom vanuit Moskou, waar om 20.00 uur wordt afgetrapt voor de halve finale van het WK tussen Kroatië en Engeland. Wie wordt de tegenstander van Frankrijk in de WK-finale? We weten het over een paar uur.

Zoenende fans voor aanvang van Kroatië-Engeland