liveblog
NOS NieuwsAangepast

Hoorzitting voorbij: 'Mr. Zuckerberg moet vliegtuig halen'

  • Facebook-baas Mark Zuckerberg was in het Europees Parlement om uitleg te geven over de privacybescherming van Facebookgebruikers
  • 'Moet Facebook worden opgeknipt?', vroegen Europarlementariërs zich af
  • De hoorzitting zou tot 19.15 uur duren, maar duurde een half uur langer
liveblog gesloten

Veel vragen, weinig antwoorden van Zuckerberg

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft dinsdag in het Europarlement vragen beantwoord, maar veel helderheid wist hij niet te scheppen. Ondanks dat het verhoor uitliep, bleven antwoorden op veel vragen uit.

Lees de analyse over de hoorzitting van tech-redacteur Joost Schellevis, via de onderstaande link.

Geen antwoord

Tijdens zijn verhoor wordt Facebook-chef Zuckerberg bijna niet geïnterrumpeerd. Een Europarlementariër doet toch een poging, maar Zuckerberg wuift de vraag weg.

Verhofstadt: worden de gebruikers gecompenseerd

Over de vorm van de hoorzitting

De vorm van de hoorzitting met Zuckerberg, eerst alle vragen en pas daarna de antwoorden, was een voorstel van parlementsvoorzitter Tajani. Europarlementariërs suggereerden eerder dat dit Zuckerbergs eigen idee was. Door de vorm bleef er weinig tijd over voor Zuckerberg om vragen te beantwoorden en was doorvragen vrijwel onmogelijk.

Europarlementariërs gaan nu op de foto met Zuckerberg

Na een weinig kritische ondervraging gaan Europarlementariërs nu op de foto met Mark Zuckerberg.

Zuckerberg moet vliegtuig halen

Als er meer vragen blijven komen zegt parlementsvoorzitter Tajani dat "Mr. Zuckerberg een vliegtuig moet halen".

Mark Zuckerberg tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement

'Niet doorvragen was voorwaarde van Zuckerberg'

Europarlementariërs lijken boos over de matige beantwoording van de vragen door Zuckerberg. Ze suggereren dat de opzet van de hoorzetting (eerst alle vragen, daarna de antwoorden en geen mogelijkheden tot doorvragen) een voorwaarde was van Zuckerberg.

Zuckerberg wuift een vraag weg

Europarlementariër Kamall probeert door te vragen na een antwoord van Zuckerberg over de veiligheid van gebuikersdata. Dat laat de Facebook-baas niet toe, hij wuift de vraag weg en vraagt of er nog andere thema's waren.

'Alles is eerder gezegd'

Tech-redacteur Joost Schellevis: "Alles wat Zuckerberg tot dusver heeft gezegd, heeft hij of zelf al eerder gezegd, of heeft Facebook al aangekondigd. Er komt meer transparantie rond advertenties op Facebook rond verkiezingen, Facebook investeert in veiligheid van gebruikers en het spijt hem dat het zo mis heeft kunnen gaan. Het helpt ook niet mee dat Zuckerberg zelf bepaalt welke vragen hij in welke volgorde beantwoordt en dat Europarlementariërs niet door kunnen vragen. In het Amerikaanse Congres kon dat wel."

Concurrentie

Zuckerberg probeert nu de vragen over het monopolie van Facebook te beantwoorden. Hij zegt dat er veel andere platformen voor sociale media zijn, en dat Facebook constant moet blijven innoveren.

Volgens Zuckerberg kunnen door Facebook alle bedrijven, groot en klein, evenveel gebruik maken van advertenties. Daar ben ik ben ik erg trots op, zegt Zuckerberg.

Nepnieuws

We willen als Facebook niet zeggen welk nieuws nep is, en wat echt. Daar hebben we factcheckers voor, zegt Zuckerberg.

Zuckerberg gaat nu vragen beantwoorden

Veel van jullie vragen gaan over hoe we omgaan met zaken die we niet op Facebook willen hebben, zegt Zuckerberg tegen de Europarlementariërs "We moeten onze eigen richtlijnen beter naleven."

En daar hebben we onder andere AI (artifcial intelligence) en extra werknemers voor, zegt hij.

Op de hoogte gebracht van de privacyschendingen

Waarom heeft u Facebook-gebruikers niet eerder op de hoogte gebracht van de privacyschendingen?' Vraagt Europarlementariër Moraes.

Hij doelt hier op: In maart werd bekend dat Britse bedrijf Cambridge Analytica de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers heeft gebruikt voor het maken van psychologische profielen. Die werden vervolgens ingezet om voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen gerichte advertenties te versturen aan kiezers.

De hoorzitting gaat (erg) uitlopen

De hoorzitting moest rond deze tijd al afgelopen zijn, maar Zuckerberg heeft nog niet één vraag kunnen beantwoorden. De Europarlementariërs gaan allemaal ver over hun 3 minuten spreektijd per persoon heen.

Verhofstadt: Vertelt u wel de waarheid?

Europarlementariër Verhofstadt stelt nu zijn vragen aan Zuckerberg. 'Vertelt u wel de waarheid? Wilt u wel de privacy van gebruikers beschermen?'

En: "Ik denk dat we echt een groot probleem hebben. U moet zich afvragen hoe u herinnerd wil worden."

Ook Verhofstadt vraagt of Zuckerberg wil overwegen om eventueel afstand te nemen van dochterbedrijven (zoals Whatsapp en Instagram).

Even terugkijken: de verklaring van Zuckerberg

Zuckerberg: fijn om terug te zijn

Topje van de ijsberg

Europarlementariër Weber suggereert dat Facebook misschien moet worden opgeknipt. Hij vraagt ook: is Cambridge Analytica een op zichzelf staand incident of het topje van de ijsberg?

Europarlementariërs aan zet

Europarlementariërs gaan nu vragen stellen aan Zuckerberg.

Facebook en Europa

Zuckerberg wijst op de sterke band tussen Facebook en Europa. Aan het eind van 2018 we hebben 10.000 personeelsleden in Europa, zegt hij.

Even terugkijken: de aankomst van Zuckerberg

Aankomst Zuckerberg in Europees Parlement

Zuckerberg: zo voorkomen we een nieuw schandaal

1. Nieuwe apps krijgen beperkt toegang tot gebruikersinformatie

2. als je een app drie maanden niet gebruikt moet je opnieuw akkoord geven

3. gebruikers zien een lijst met apps waar ze toegang tot hebben gegeven

4. iedere app die toegang heeft tot veel gebruikersdata onderzoeken we en verwijderen we zo nodig

Zuckerberg aan het woord

We hebben niet genoeg gedaan om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van Facebook, zegt Zuckerberg

Ontspannen Zuckerberg bij toespraak

We willen niet zonder sociale media, maar we willen niet dat er misbruik wordt gemaakt van onze gegevens, zegt parlementsvoorzitter Tajani.

Zuckerberg luistert ontspannen naar de toespraak.

Hoorzitting gaat beginnen

Mark Zuckerberg en de Europarlementariërs zitten er klaar voor: de hoorzitting kan beginnen

Bijna van start..

De meeste fractieleiders in het Europees Parlement zijn nu in de zaal waar zometeen de hoorzitting van Mark Zuckerberg begint.

Buiten: protest tegen Zuckerberg

Buiten het Europees Parlement wordt geprotesteerd tegen Zuckerberg

Zuckerbergs eerdere hoorzitting

De angst bij veel betrokkenen in het parlement is dat de hoorzitting hetzelfde karakter krijgt als een vergelijkbare sessie met Zuckerberg in het Amerikaanse Congres. Bij die hoorzitting was duidelijk dat de ondervragers te weinig kennis van Facebook hadden om het Zuckerberg echt moeilijk te maken.

Zo kon Zuckerberg de vraag van deze senator eenvoudig beantwoorden:

Senator: hoe verdient u geld als gebruikers niet hoeven te betalen?

Dit staat er op het programma:

- De hoorzitting start nu en duurt ongeveer een uur

- EU-parlementsvoorzitter Tajani houdt een openingswoord

- Europarlementariërs Moraes en Albrecht houden een toespraak

- Fractievoorzitters in het parlement stellen vragen aan Zuckerberg

- Zuckerberg leest een verklaring voor en beantwoordt vragen

- Naar verwachting is de hoorzitting rond 19.15 uur voorbij

- Daarna volgt nog een persconferentie van parlementsvoorzitter Tajani

Zuckerberg arriveert

Mark Zuckerberg wordt welkom geheten in het Europees Parlement door Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement.

Nieuwe privacywet

De hoorzitting van Zuckerberg valt vrijwel samen met de start van de nieuwe Europese privacywet. Die gaat komende vrijdag in. De wet zorgt ervoor dat bedrijven en overheden meer duidelijkheid moeten geven over welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang.

Hoe werkt de nieuwe Europese privacywet?

Waarover gaat het privacyschandaal?

In maart werd bekend dat Britse bedrijf Cambridge Analytica de gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers heeft gebruikt voor het maken van psychologische profielen. Die werden vervolgens ingezet om voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen gerichte advertenties te versturen aan kiezers.

Hoe kon Cambridge Analytica zoveel gegevens vergaren?

Het doel van de hoorzitting..

..is voor de Europarlementariërs om te onderzoeken of er nog meer maatregelen moeten worden genomen om internetgebruikers in de EU te beschermen.

Opnieuw ‘sorry’ verwacht van Zuckerberg

De verwachting is dat Zuckerberg straks in zijn verklaring opnieuw excuses maakt voor het misbruik van gebruikersdata. Facebook heeft niet genoeg gedaan om het misbruik te voorkomen, zal de strekking zijn van de verklaring van Zuckerberg.

Of het gaat over nepnieuws, buitenlandse bemoeienis met onze verkiezingen of ontwikkelaars die misbruik maken van de informatie van mensen, we hadden niet voldoende oog voor onze verantwoordelijkheden. Dat was een vergissing en het spijt me.

Woorden uit de verklaring van Zuckerberg

De Zuckerberg-show

Zuckerberg verschijnt straks in een hoorzitting in het Europees Parlement om uitleg te geven over de privacybescherming op Facebook. Lees hier alvast hoe, wat en waarom: