liveblog
NOS WielrennenAangepast

Dumoulin elfde op steile slotklim, Froome verliest weer

  • De topdrie in Caltagirone: 1. Tim Wellens, 2. Michael Woods, 3. Enrico Battaglin.
  • Tom Dumoulin finisht als elfde.
  • Chris Froome verliest 17 seconden op Dumoulin.
liveblog gesloten

A domani

Morgen weer een dag op Sicilië. De vijfde etappe gaat van Agrigento naar Santa Ninfa over 153 kilometer. De hele etappe is weer te volgen via ons liveblog. A domani!

De vijfde etappe in de Giro d'Italia

De reactie van Dumoulin

Dumoulin baalt een beetje: had om de winst willen sprinten

Kusjes voor de winnaar

Met rode kusjes op de wangen geniet 'superblije' Wellens van ritzege

De toptien

De conclusies na vandaag: Rohan Dennis houdt het roze en Dumoulin behoudt de tweede plaats. Hij verliest wel wat op Simon Yates en Tim Wellens, die stijgen in het klassement. En Froome verliest tijd. We hebben het met de hand geklokt: de Brit kwam zo'n 10 seconden na Dumoulin over de streep. Maar de officiële uitslag is nog niet bekend.

Het klassement na de vierde etappe

Froome verliest

Volgens Team Sky kwam Chris Froome 23 seconden na de winnaar over de streep. Dan heeft Froome dus opnieuw tijd verloren ten opzichte van Dumoulin.

Dennis blijft in het roze

Rohan Dennis behoudt de roze trui. Tom Dumoulin finisht buiten de toptien, maar zat niet al te ver achter Wellens. Het is wachten op de tijd van Chris Froome.

Wellens wint

Het is toch de Belg! Tim Wellens wint de etappe in Caltagirone.

Handen in de lucht voor ritwinnaar Tim Wellens

Wellens?

1 km - Tim Wellens had even een gaatje. Maar het komt nu weer samen. Dumoulin zit iets verder naar achteren.

Hectisch

2 km - Weer een val in het peloton. Het is een hectische finale. Nu begint het uitgedunde peloton aan de steile slotkilometer.

Wellens?

3 km - Er wordt nu gereden om de overwinning en misschien wel de roze trui. Tosh van der Sande rijdt op kop voor Wellens.

Conti opgeslokt

3 km - Het is bijna gedaan met de voorsprong van Conti. Ondertussen keert Sybar terug in het peloton. Hij zat waarschijnlijk achter de valpartij.

Bennett

5 km - Robert Gesink brengt zijn kopman Bennett naar voren. Tom Dumoulin zit ook nog goed voorin, met zijn ploeggenoten Oomen en Ten Dam.

Val

6 km - Een val in het peloton. Astana-renner Zeits gaat de hekken in op de smalle weg. Dennis glipt er nog net langs in zijn roze trui.

Alleen op kop

8 km - Conti heeft Zardini achter zich gelaten. De nummer 11 van het klassement heeft nu 25 seconden voorsprong op het peloton.

20 seconden

9 km - Conti en Zardini hebben een voorsprong van 20 seconden op het peloton met alle favorieten.

Twee Italianen in de aanval

11 km - Een demarrage van Edoardo Zardini (Wilier Triestina). Valerio Conti (UAE), de nummer 11 in het klassement, springt mee.

Bedankt voor de moeite

13 km - De koplopers hebben elkaar de hand geschud. Het was een mooie dag voor Mosca, Belkov, Frapporti en eerder ook Jauregui en Barbin. Maar nu is het aan de klassementsrenners.

Wissels

14 km - Problemen met de fiets van de nummer 3 uit het klassement, José Gonçalves. Hij krijgt de fiets van zijn ploeggenoot en lijkt terug te keren. Maar daarna moet hij opnieuw van de fiets. Nu lijkt het euvel verholpen.

Klimmen

15 km - Tom Dumoulin zit goed voorin het peloton. De renners beginnen bijna aan een klim van 6,5 kilometer tegen gemiddeld 4%.

Lek

24 km - Gianluca Brambilla (Trek) rijdt op achterstand en even later rijdt Sergio Henao (Sky) lek. Henao passeert Brambilla in de achtervolging op het peloton.

Voorbeschouwen op de finale

De finish ligt vandaag in Caltagirone. Voordat het peloton dat stadje binnen rijdt, moeten ze zo'n 17 kilometer voor de streep nog beginnen aan een klim van 6,5 kilometer tegen een gemiddelde van 4%.

Daarna rijdt het peloton finishplaats Caltagirone in, een stad met de bijnaam 'de koningin der bergen'. Vooral de slotkilometer doet die bijnaam eer aan. Die heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 8.5, met uitschieters van 13 procent. "Een soort Cauberg", wordt gezegd.

Ook daarvoor loopt de weg al omhoog. "Het is een lastige finale, vooral de laatste 5,5 kilometer gaat van links, rechts, op en af", zei Wout Poels voor de start.

Mareczko lost

29 km - Een aantal renners laat het lopen. Sprinter Mareczko had het al de hele dag moeilijk, en lost nu uit het peloton. Hij heeft nog wel ploeggenoten bij zich.

Basso wacht de renners op

Tweevoudig Giro-winnaar Ivan Basso is populair in finishplaats Caltagirone.

Van 5 naar 3

33 km - Jauregui en Barbin hebben hun medevluchters moeten gaan. Mosca, Belkov en Frapporti zijn nog over. Hun voorsprong loopt wel terug: 1.54 nu.

Ploegenspel

36 km - BMC (Dennis), Sunweb (Dumoulin), Sky (Froome), Mitchelton-Scott (Yates, Chaves) en Team Emirates (Aru). Dat zijn de ploegen op de voorste rijen van het peloton.

Attent

40 km - De ploeg van Simon Yates, een van de favorieten voor de winst vandaag, zet ook een mannetje op kop. De klassementsrenners zijn nu attent, want de hectische finale nadert snel.

Bergkoning Barbin

47 km - Barbin is ook op de Vizzini als eerste boven, voor Frapporti. Hij mag de bergtrui dus morgen nog een keer aan.

De stand in het bergklassement nu:

1. Barbin (11)

2. Frapporti (7)

'Laatste' klim

50 km - De koplopers beginnen bijna aan de laatste gecategoriseerde klim (cat. 4) van vandaag. Maar dat betekent niet dat er niet meer geklommen gaat worden.

Windvlagen

54 km - Het is opletten geblazen in het peloton. EF-Drapac laat via Twitter weten dat deze kilometers gekenmerkt worden door harde windvlagen (vooral tegenwind) en gepassioneerde fans langs de weg.

Tussensprint

64 km - Jacopo Mosca wint de laatste tussensprint, waarmee hij ook 3 bonificatieseconden verdient. Hij verslaat Frapporti, die de eerste tussensprint op zijn naam schreef.

Rood, zwart, roze

69 km - In het peloton rijdt het zwart-rood van BMC weer op kop, met Rohan Dennis in het roze in hun midden. Daar in de buurt rijdt ook Tom Dumoulin, omringd door zijn ploeggenoten.

Nog 70 kilometer

De vierde etappe van de Giro d'Italia

Boni's

70 km - We gaan ons opmaken voor de laatste tussensprint van de dag, waar bonificatieseconden te verdienen zijn. De koplopers gaan uitmaken wie die krijgt, want de voorsprong van de 5 is nu 2.18.

De namen van de koplopers, nogmaals: Barbin, Frapporti, Jauregui, Mosca en Belkov.

Koortsaanval

86 km - Een opgave: de Italiaanse sprinter Andrea Guardini (Bardiani) is afgestapt vanwege een koortsaanval ("attacco febbrile"). Hij stond 141e op 3.59 van klassementsleider Dennis.

Moeilijke dag voor sprinters

84 km - Sprinter Jakub Mareczko heeft het zwaar. Hij hangt achteraan het peloton. Zijn ploeg wacht op hem, maar ze kunnen hem moeilijk al die bergen over duwen deze Giro.

Ook Jean-Pierre Drucker (BMC) hangt al een tijdje aan het elastiek.

Warm voor Wellens

87 km - Tim Wellens giet achterin het peloton een bidon water over zijn hoofd. De Belgische kanshebber kan niet goed tegen de warmte. In finishplaats Caltagirone is het 19 graden.

Siciliaanse heuvels

De rust is nu echt even terug in het peloton. Tijd voor een vredig plaatje van de Siciliaanse heuvels, waar de renners net doorheen reden.

De Giro trekt door de Siciliaanse heuvels

'Ho maar'

94 km - 'Stop maar even, jongens.' De renners van Team Emirates krijgen een bericht via hun oortje en houden de benen stil. Dat was het voor nu. BMC neemt de controle weer over.

Relatieve rust, maar voor hoe lang?

98 km - Het lijkt nu iets rustiger te worden in het peloton. De gaten zijn in ieder geval gedicht en een aantal geloste renners keert terug. De voorsprong van de kopgroep groeit ook weer.

Martin

100 km - Tony Martin was een van de slachtoffers van de actie van Team Emirates. Hij stond langs de weg te wachten op een fiets en leek te zijn gevallen. Even later lag er ook een motard op het asfalt.

Kopgroep, maar voor hoe lang nog?

101 km - Door het harde rijden van de ploeg van Aru verdwijnt de voorsprong van de kopgroep als sneeuw voor de zon. 1.04 is het nu.

Lint

104 km - De ploeg van Aru trekt nog steeds door op de Monte Pavone. Er vallen gaten in het peloton, dat op een lang lint wordt getrokken.

Gedaan met de rust?

106 km - Er wordt gedemarreerd in het peloton. Team Emirates van Fabio Aru begint met koersen . Dat is vroeg!

Italiaanse sferen

De renners tekenden vanochtend voor de start in een Siciliaans amfitheater in Catania. Een groot verschil met de eerste drie dagen in Israël.

De Giro is terug op Italiaanse bodem

Bergtrui

116 km - Enrico Barbin pakt in zijn blauwe bergtrui de volle 3 punten op de top van de Pietre Calde (cat. 4). Zijn concurrent Frapporti leek niet door te hebben dat de top al in zicht was en komt als tweede boven.

Bergtrui

120 km - De strijd om de bergtrui in de kopgroep gaat beginnen. Barbin is koploper in het bergklassement, maar hij heeft in de kopgroep gezelschap van nummer twee Frapporti. De top van de Pietre Calde (cat. 4) nadert.

Lotto

124 km - Niet alleen BMC werkt op kop van het peloton. Ook de Belgische Lotto-ploeg heeft wat mannetjes voorin. Zij hebben met Tim Wellens een kanshebber in de venijnige finale.

Lotto-Jumbo rijdt voor Bennett

Lotto-Jumbo gaat er vandaag alles aan doen om kopman George Bennett goed in de finale af te leveren. Dat vertelde Bert-Jan Lindeman verslaggever Han Kock vanochtend voor de start.

Lotto-Jumbo heeft maar één plan: Bennett op de goede plek krijgen in de finale

45,9 km/per uur

151 km - Het eerste uur zit erop. De gemiddelde snelheid: 45,9 kilometer per uur. Vanaf nu gaat er vooral geklommen worden.

Categorie 'mooie plaatjes'

In de categorie 'mooie plaatjes': dit wacht de renners in finishplaats Caltagirone.

Jauregui virtueel leider

156 km - Voor wat het waard is: Quentin Jauregui rijdt virtueel in het roze. Hij is de best geklasseerde renner uit de kopgroep op 1.52 van leider Dennis. De voorsprong van de kopgroep is nu 3.34.

'Ardennenetappe', zegt Dumoulin

Tom Dumoulin denkt dat hij een goede kans heeft om de roze trui te pakken vandaag. Zijn plan? "Wij gaan vandaag in ieder geval niet rijden. We zullen zien wat BMC doet, maar wij gaan ze niet helpen", aldus Dumoulin, die voor de start toegeeft dat hij wel een klein beetje nerveus is. "Het is een soort Ardennenetappe. Het gaat de hele tijd op en neer, maar er zitten geen lange klimmen in. En de finale is lastig", aldus Dumoulin bij Eurosport.

BMC op kop in peloton

163 km - De ploeg van rozetruidrager Rohan Dennis, BMC, controleert het tempo in het peloton. De voorsprong van de kopgroep loopt op naar 3.27.

Definitief weg

165 km - Het peloton heeft de vijf vluchters definitief laten gaan. Hun voorsprong is snel opgelopen naar 2.46. De namen van de vijf man voorop:

Enrico Barbin (Ita, Bardiani), leider in het bergklassement

Marco Frapporti (Ita, Androni), nummer twee in het bergklassement

Jacopo Mosca (Ita, Wilier Triestina)

Quentin Jauregui (Fra, AG2R)

Maxim Belkov (Rus, Katusha)

Vijf koplopers

174 km - Er is een kopgroep: Enrico Barbin en Marco Frapporti (de nummer 1 en 2 in het bergklassement) zijn er samen met Jacopo Mosca, Quentin Jauregui en Maxim Belkov vandoor. De vijf hebben een voorsprong van 45 seconden.

Poels: soort Waalse Pijl vandaag

Wout Poels moet er vandaag voor zorgen dat zijn kopman Chris Froome de venijnige vierde etappe goed door komt. "Het wordt een lastige finale, vooral de laatste 5,5 kilometer gaat van links, rechts, op en af. Het gaat wel een hectische dag worden", verwacht hij. Poels denkt dat er kleine verschillen kunnen ontstaan tussen de klassementsrenners.

Poels: je kunt de Giro hier niet winnen, maar je kunt wel wat tijd verliezen

Opnieuw roze voor Dumoulin?

Arthur van Dongen, ploegleider van Tom Dumoulin bij Sunweb, verwacht dat er vandaag verschillen in het klassement kunnen ontstaan.

'Reële kans dat Dumoulin het roze weer terugpakt'

Peloton bijeen

Een half uur na het vertrek uit Catania is het peloton nog bijeen.

Onderweg

202 km - De renners zijn vertrokken voor de venijnige, vierde etappe. Het zal de hele dag op en af gaan op Sicilië. Het is wachten op de eerste ontsnappingspogingen.

De vierde etappe van de Giro d'Italia

Yates favoriet?

Klassementsrenner Simon Yates zou de steile finale goed aan moeten kunnen. Is hij de favoriet vandaag? "Misschien", zegt hij zelf voor de start. "Maar ik denk dat de kopgroep ook wel eens weg zou kunnen blijven."

Start om 12.15

Het is bijna 12.15 uur. De renners maken zich in Catania op voor de start van de vierde etappe.

Wat verwacht de leider?

"Het wordt een moeilijke etappe vandaag. Een technische finale met een korte, steile klim", zegt rozetruidrager Rohan Dennis voor de start. Hij rekent de renners met een sterke 'punch' tot de favorieten vandaag. "Maar ik heb een goede ploeg die me uit de problemen kan houden", aldus de Australiër.

Roze, paars, blauw

De dragers van de drie belangrijkste truien in de Giro hebben getekend voor de vierde etappe. Wie draagt welke trui?

Roze leiderstrui: Rohan Dennis (Aus, BMC)

Paarse puntentrui: Elia Viviani (Ita, Quick-Step)

Blauwe bergtrui: Enrico Barbin (Ita, Bardiani)

Vriendelijke ontvangst?

Gisteren reisde het peloton van Israël naar Sicilië. Dat ging niet voor alle renners zonder slag of stoot. Tom Dumoulin werd op een provisorisch vliegveld in de Negev-woestijn stevig aan de tand gevoeld door de Israëlische douane.

'Douane vroeg Dumoulin wat hij in Jeruzalem had gedaan'

Rozetruidrager Rohan Dennis was volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws niet echt vrolijk toen hij voet op Italiaanse bodem zette. Hij wilde volgens de krant niet poseren voor de camera's. De taart en champagne die er voor hem klaar stonden weigerde hij ook. "Dit is 'verdorie' een rustdag", vloekte hij.

Zo vloog het Giro-peloton van Israël naar Sicilië

'Soort Cauberg'

Marc Reef, ploegleider van Tom Dumoulin bij Sunweb, keek gisteren vooruit naar de komende drie etappes op Sicilië.

"De etappe eindigt dinsdag op een soort Cauberg. Er wordt gezegd dat het een van de meest onderschatte ritten van de Giro is. Dat kan echt gevaarlijk worden."

Dat belooft wat.

'Dinsdag eindigen we op een soort Cauberg, dat wordt echt gevaarlijk'

Vier kilometer langer

De etappe van vandaag is vier kilometer langer dan in het oorspronkelijke routeboek stond. Geen 198 maar 202 kilometer. Daarmee doorbreken de renners vandaag de grens van 200 kilometer. "Opeens is het geen normale dag, maar een lange dag", aldus Katusha-renner Alex Dowsett.

Buongiorno vanuit Sicilië

Goedemorgen! Na drie dagen in Israël is de Giro d'Italia terug op Italiaans grondgebied. De vierde etappe wordt verreden op Sicilië en gaat van Catania naar Caltagirone over 202 kilometer.

Onderweg zijn bergpunten te verdienen op twee cols van de vierde categorie.

In de finale wordt het echt steil. De laatste kilometer loopt bergop, met stukken met een stijgingspercentage van 13. "Een soort Cauberg", noemde Sunweb-ploegleider Marc Reef het gisteren.

De vierde etappe van de Giro d'Italia