liveblog
NOS WielrennenAangepast

Luik-Bastenaken-Luik: Jungels en Van der Breggen zegevieren

liveblog gesloten

Tot zover!

Tot zover het liveblog van Luik-Bastenaken-Luik. We sluiten af met de prachtige zege van Anna van der Breggen bij de vrouwen. Tot de volgende keer!

Van der Breggen ook in Luik-Bastenaken-Luik de beste

Gebroken sleutelbeen Vos

Voor Marianne Vos verliep de laatste grote voorjaarskoers minder rooskleurig. De kopvrouw van WaowDeals kwam in de aanloop naar Côte de la Roche-aux-Faucons ten val en blijkt haar sleutelbeen te hebben gebroken.

Dumoulin: goede prikkel voor de Giro

De Nederlander is tevreden over zijn vijftiende plaats als voorbereiding op de Giro d'Italia.

Dumoulin na Luik-Bastenaken-Luik: goede prikkel voor de Giro

Oomen finisht als twaalfde: heb me helemaal leeg getrokken

De reactie van de beste Nederlander bij de mannen van vandaag: Sam Oomen (Team Sunweb).

Oomen finisht als twaalfde: heb me helemaal leeg getrokken

Terugkijken: de finish van Jungels

Luxemburger Jungels zegeviert in Luik-Bastenaken-Luik

De top-10

De top-10 van de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik. Sam Oomen is de beste Nederlander op de 12de plek. Tom Dumoulin wordt vijftiende.

Jungels wint!

Bob Jungels gaat als eerste over de finish in Ans. De renner van QuickStep wint Luik-Bastenaken-Luik.

Michael Woods komt als tweede over finish, Romain Bardet wordt derde.

Voorsprong groeit

2 km - De venijnigste stroken zijn achter de rug en op het valse plat weet Jungels zijn voorsprong weer uit te breiden: 0.30 op Vanendert, zijn voornaamste achtervolger.

Voorsprong slinkt

6 km - We rijden de Côte de Saint-Nicolas op. Jungels rijdt nog op kop, maar zijn voorsprong slinkt: nog 0.39.

Daniel Martin is na een lekke band uitgeschakeld.

Bob Jungels alleen op kop

Jungels opvolger Schleck?

8 km - Fränk Schleck was in 2009 de laatste Luxemburger die Luik-Bastenaken-Luik won. Volgt Bob Jungels hem op? Zijn voorsprong is 0.44.

Jungels op kop

14 km - Jungels (QuickStep) doet een poging en pakt een kleine halve minuut op een groep met 19 favorieten. In die groep valt het een beetje stil en de voorsprong van Jungels groeit naar 40 seconden.

Wellens doet een poging

17 km - Wellens gaat ervandoor, Daniel Martin en Alaphillipe gaan er achteraan. De rest van de kopgroep van zo'n 20 man volgt.

Gilbert demarreert

20 km - De beklimming van de Côte de La Roche-aux-Faucons is begonnen. Gilbert demarreert, Dumoulin en Henao reageren. Er komt nog niemand weg. Wel vallen er renners af, onder wie Majka en Visconti. Ook Gesink is behoorlijk teruggezakt.

Nieuwe kansen

23 km - Baugnies is ingerekend. Er is een grote groep aan de leiding en de koers begint nu echt. De ploeg van Nibali neemt het voortouw.

We gaan beginnen aan de Côte de La Roche-aux-Faucons!

Einde nadert voor Baugnies

27 km - Het einde nadert voor Baugnies; de Belg heeft nog ruim een halve minuut voorsprong op het peloton. Zijn voormalige vrienden zijn ingerekend.

Het peloton is overigens danig uitgedund. In ieder geval bevinden Mollema, Gesink, Slagter en Dumoulin zich in de grote groep, en vermoedelijk ook Oomen.

In het peloton was er een valpartij van Warbasse en Berhane. Beiden konden na een korte pauze weer verder.

Baugnies is boven

33 km - Baugnies passeert de top van La Redoute met een kleine halve minuut voorsprong op zijn voormalige vluchtkompanen. Het peloton volgt op 1 minuut.

Straks volgen nog twee beklimmingen voor de slotklim naar Ans.

Profiel van de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik

Poels ploetert

35 km - Wout Poels, winnaar in 2016, heeft het zwaar aan de staart van het peloton tijdens de beklimming van de Côte de la Redoute. Vooraan houdt Baugnies het nog vol.

Baugnies ontsnapt

38 km - Het heeft lang genoeg geduurd voor Jérôme Baugnies. De Belg demarreert aan de voet van de Côte de la Redoute uit de kopgroep.

Het verschil met het peloton loopt verder terug: nog maar ruim anderhalve minuut.

Onder de 3 minuten

45 km - Nog 2.41 is het verschil tussen de vier koplopers en het peloton. Straks de beklimming van de Col du Maquisard.

In het peloton is David Navarro (Cofidis) hard gevallen. De Spanjaard heeft zichtbaar last van zijn knie en staakt de strijd.

De Col du Rosier

63 km - De kopgroep van vijf is begonnen aan de beklimming van de Col du Rosier: 4,4 kilometer à 5,9 procent. Hierna zijn er nog vier te gaan. Het peloton, aangevoerd door UAE-Emirates, volgt op 3.18.

Tijdens de beklimming moet Vliegen afhaken. En toen waren er nog vier.

De kopgroep: Anthony Perez (Cofidis), Mark Christian (Aqua Blue Sport), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) en Paul Ourselin (Direct Énergie).

Van der Breggen: het gaat echt niet vanzelf

Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik. Anna van der Breggen is zonder twijfel dé vrouw van het wielervoorjaar. Dit is haar reactie na haar zege in La Doyenne.

Van der Breggen: het gaat echt niet vanzelf
Profiel van de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik

Vijf man aan kop

77 km - Pedersen overleeft de Côte de la Ferme Libert niet als koploper. Hij wordt ingehaald en voorbijgegaan door vijf man: Vliegen, Perez, Christian, Baugnies en Ourselin. Het verschil met het peloton is 3.33.

De kopgroep: Loïc Vliegen (BMC), Anthony Perez (Cofidis), Mark Christian (Aqua Blue Sport), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) en Paul Ourselin (Direct Énergie).

Het podium bij de vrouwen

Amanda Spratt (2), Anna van der Breggen (1) en Annemiek van Vleuten (3)

Pedersen probeert het alleen

81 km - Casper Pedersen probeert het alleen. De Deen pakt een kleine 20 seconden op zijn voormalige kompanen, van wie er nog zes over zijn. Van Gompel en Warnier zijn definitief afgehaakt.

Terugkijken: de zege van Van der Breggen

Van der Breggen ook in Luik-Bastenaken-Luik de beste

Terug naar de mannen

90 km - Met een kleine vier minuten op het peloton beklimt de kopgroep de Côte de Pont. Van Gompel moet daarop lossen, Warnier heeft het moeilijk.

Profiel van de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik

Vreugde

Dolle vreugde bij Anna van der Breggen na haar zege

Gewonnen!

Daar gaat ze over de finish: Anna van der Breggen wint opnieuw Luik-Bastenaken-Luik!

De leidster in de wereldbeker, die dit seizoen ook al de Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl op haar naam schreef, achterhaalde de Australische Amanda Spratt op vijf kilometer van de streep, reed haar in de laatste kilometer uit het wiel en kwam solo over de finish. Annemiek van Vleuten werd derde.

Anna van der Breggen gaat over de finish

Van der Breggen!

Laatste kilometer bij de vrouwen: Van der Breggen heeft Spratt gelost en nadert de finish!

Van der Breggen is erbij!

Nog 3 kilometer bij de vrouwen: Van der Breggen is aangesloten bij Spratt. Ze gaan samen op weg naar de finish. De achtervolgers hebben ruim een halve minuut achterstand.

Laatste klim voor Spratt

Bij de vrouwen is Amanda Spratt bezig aan de laatste klim, de Côte de Saint-Nicolas, met nog zo'n 5 kilometer tot de finish. Ze heeft zo'n 0.25 voorsprong op twee achtervolgers: Anna van der Breggen en Ashley Moolman.

Derde klim nadert

114 km - Met negen man op kop, met een voorsprong van 4.45, naderen de renners de derde klim van de dag: de Côte de Mont-la-Soie (4 kilometer à 6,1 procent).

De kopgroep: Loïc Vliegen (BMC), Anthony Perez (Cofidis), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue Sport), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Paul Ourselin (Direct Énergie), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise) en Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic).

Profiel van de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik

Nog 15 km voor de vrouwen

Met nog een kleine 15 kilometer te gaan bij de vrouwen gaat de Australische Amanda Spratt aan de leiding, Ze heeft een halve minuut voorsprong op een groepje met o.a. Van der Breggen en Van Vleuten.

Val Vos

Bij de vrouwen is de groep met favorieten uit elkaar gevallen. Marianne Vos is letterlijk gevallen, maar ze zit inmiddels weer op de fiets. Pauline Ferrand-Prévot heeft een kleine voorsprong op de rest.

Dit gezegd hebbende is Ferrand-Prévot alweer achterhaald. Drie vrouwen gaan in de aanval, onder wie Anna van der Breggen! De beklimming van de Côte de La Roche-aux-Faucons is begonnen.

Warnier weer als eerste boven

143 km - Ook de tweede klim van de dag, Côte de Saint-Roch, is een prooi voor Antoine Warnier. De voorsprong van de Nederlanderloze kopgroep van negen man bedraagt 4.50.

Het peloton wordt nog altijd aangevoerd door QuickStep en UAE-Emirates, maar nu heeft ook Carlos Betancur (Movistar, de ploeg van Valverde) zich van voren gemeld.

De negen koplopers in Luik-Bastenaken-Luik

Vrouwen beklimmen Côte de La Redoute

De vrouwen zijn intussen begonnen aan de Côte de La Redoute. Alle vluchters zijn ingerekend, er is één grote groep met favorieten, terwijl de eerste regendruppels naar beneden komen.

Tweede klimmetje

159 km - De tweede klim van de dag: de Côte de Saint-Roch. Een kilometer lang met een gemidddeld stijgingspercentage van ruim 11 procent. De voorsprong van de negen koplopers loopt intussen terug: nog maar krap vijf minuten.

De kopgroep: Loïc Vliegen (BMC), Anthony Perez (Cofidis), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue Sport), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Paul Ourselin (Direct Énergie), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise) en Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic).

Profiel van de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik

U-bocht

169 km - Het is tijd voor een U-bocht: de renners zijn in Bastenaken, dus we draaien om en rijden terug naar Luik. De kopgroep van negen heeft een voorsprong van 5.35.

De eerste Nederlandse winnaar

Wie de laatste Nederlandse winnaar van Luik-Bastenaken-Luik was, dat weten we nog wel: Wout Poels in 2016. Maar wie was de eerste?

Het juiste antwoord luidt: Ab Geldermans, winnaar in 1960. De 83-jarige Geldermans vertelt aan Han Kock hoe zijn fraaie zege tot stand kwam.

Ab Geldermans, de eerste Nederlandse winnaar van LBL

Eerste klimmetje

180 km - Het eerste klimmetje van de dag zit erop. Antoine Warnier was als eerste boven op de Côte de Bonnerue. Samen met zijn acht kompanen heeft hij nog steeds een kleine 6 minuten voorsprong.

Echt hard gaat het nog niet in La Doyenne: na twee uur koers is de gemiddelde snelheid 38,4 km/u.

Kilometervreter Gilbert is nog niet moe

Philippe Gilbert reed alle voorjaarsklassiekers in de voorste linie. In Luik-Bastenaken-Luik gaat hij voor de winst.

Kilometervreter Gilbert is nog niet moe: deze koers ligt mij goed

Zonnig omhoog

186 km - Er wordt regen en onweer verwacht, maar vooralsnog is het nog echt voorjaarsweer bij de laatste voorjaarsklassieker. De situatie is nog hetzelfde: de kopgroep van negen heeft een kleine 6 minuten voorsprong. We zijn begonnen aan de klim van de Côte de Bonnerue.

De kopgroep: Loïc Vliegen (BMC), Anthony Perez (Cofidis), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue Sport), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Paul Ourselin (Direct Énergie), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise) en Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic).

Valverde aast op Merckx

Als Alejandro Valverde zijn favorietenrol waarmaakt, evenaart hij Eddy Merckx met vijf zeges in de oudste klassieker van de wielersport. "Dat zou ik een eer vinden. Eddy Merckx is de beste renner aller tijden", zei de Spanjaard gisteren.

Dat hij andermaal als topfavoriet van start gaat in Luik-Bastenaken-Luik, had niemand een kleine tien maanden geleden durven voorspellen na zijn zware val in de Tour de France. Valverde's smak in de proloog was zo ernstig, dat hijzelf met het ergste rekening hield. "Ik dacht dat mijn sportcarrière voorbij was."

Valverde: ik zag dat mijn knieschijf volledig verbrijzeld was

Bijna klimmen

196 km - Nog tien kilometer en dan zijn we bij de Côte de Bonnerue, een klim van 2,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent.

Profiel van de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik

Voorsprong loopt ietsje terug

200 km - De voorsprong van de negen lag een tijdje rond de zes minuten, maar het peloton begint er nu iets vanaf te snoepen. Een kleine 5,5 minuut hebben de vier Belgen, drie Fransen, de Deen en de Brit nog.

De kopgroep: Loïc Vliegen (BMC), Anthony Perez (Cofidis), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue Sport), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Paul Ourselin (Direct Énergie), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise) en Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic).

Mollema wil het slim spelen in finale

Bauke Mollema werd woensdag zesde in de Waalse Pijl. Kan hij die vorm doortrekken in Luik-Bastenaken-Luik?

Mollema gaat het slim spelen in finale LBL: aanval loont dit seizoen

Drie koploopsters bij de vrouwen

In de vrouwenkoers (van Bastenaken naar Luik) is er een kopgroep van drie: Vita Heine, Rachel Neylan en Louise Norman Hansen hebben een kleine minuut voorsprong. Anna van der Breggen (winnares in 2017) en wereldkampioene Chantal Blaak maken zich nog niet druk.

Abandon Vuillermoz

225 km - Alexis Vuillermoz is de eerste afstapper. De Fransman van AG2R was ziekjes en had het al een tijdje zwaar.

Dumoulin wil aanvallen in Luik

Gisteren zei Tom Dumoulin nog dat winst voor hem waarschijnlijk een beetje te hoog gegrepen is. Maar vanochtend voor de start zei de Limburger dat het toch echt de bedoeling is om mee te doen.

Dumoulin wil aanvallen in Luik: bedoeling is om echt mee te doen

Voorsprong loopt verder op

230 km - De negen hebben inmiddels 5.45 voorsprong op het peloton, dat wordt aangevoerd door QuickStep en UAE-Emirates.

De kopgroep: Loïc Vliegen (BMC), Anthony Perez (Cofidis), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue Sport), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Paul Ourselin (Direct Énergie), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise) en Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic).

Wie is eigenlijk de favoriet?

De wielerwatchers van de NOS hebben weer hun sterren uitgedeeld aan de favorieten voor La Doyenne. Wordt het Alejandro Valverde voor de vijfde keer? Of misschien Julian Alaphilippe, die afgelopen woensdag de Waalse Pijl won?

"Onzin", meent oud-renner en wielercommentator Maarten Ducrot. "Er komt een kopgroep van vier die gaat strijden om de winst. Zonder Alaphilippe, die mist de slag." Volgens Ducrot wint Jakob Fuglsang vandaag.

Ducrot is daarmee wel de uitzondering binnen het gezelschap. Lees de voorspellingen van de wielerwatchers.

Wielerwatchers blikken vooruit op Luik-Bastenaken-Luik

Voorsprong loopt op

238 km - We zullen het voorlopig met de Nederlanderloze kopgroep van negen man moeten doen. De voorsprong loopt rap op: nu al 4.40.

Kopgroep!

243 km - We hebben een kopgroep! Negen man, onder wie vier Belgen, hebben een gat. Het peloton valt redelijk stil. Van Poppel en Vuillermoz keren terug.

De kopgroep: Loïc Vliegen (BMC), Anthony Perez (Cofidis), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue Sport), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Paul Ourselin (Direct Énergie), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise) en Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic).

De vrouwen zijn onderweg

De vrouwen zijn inmiddels ook van start gegaan in hun Luik-Bastenaken-Luik. Sinds vorig jaar is er ook een vrouweneditie van de voorjaarsklassieker. De koers is wel korter dan die van de mannen: de vrouwen rijden 'slechts' Bastenaken-Luik.

De eerste winnares was vorig jaar overigens Anna van der Breggen.

Van Poppel lost

250 km - Meteen na de start regent het demarrages, vooralsnog zonder succes. Achteraan wordt Danny van Poppel al gelost. Ook Alexis Vuillermoz heeft het zwaar.

Start!

Start! De 175 renners zijn nu écht begonnen aan de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik.

Het belooft een lenteachtige voorjaarsklassieker te worden, want het is zonnig en ruim 21 graden in Luik.

Ontspannen Valverde

Een van de grote favorieten voor Luik-Bastenaken-Luik, Alejandro Valverde, zat er vlak voor de start zeer ontspannen bij.

Alejandro Valverde zit er ontspannen bij

Om 13.45 uur: live op tv en NOS.nl

Luik-Bastenaken-Luik live bij de NOS

Klaar voor de start

De renners zijn inmiddels op weg naar de échte start, die om 10.25 uur is.

Het peloton is klaar voor de start

De routekaart

La Doyenne. Bijna 260 kilometer op en af door de Waalse Ardennen met gevreesde moordenaars als de Côte de la Redoute (2 kilometer, 8,9% stijging), de Roche-aux-Faucons (met stukken van 18%) en de Saint-Nicolas (1,2 kilometer, 8,6%). Hoe ziet dat er op een kaartje uit?

Profiel van de 104de editie van Luik-Bastenaken-Luik

Welkom vanuit Luik/Bienvenue de Liège!

Goedemorgen en welkom vanuit Luik!

Vandaag wordt de 104de editie van de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik verreden. We zijn er in dit liveblog van start tot finish bij.