liveblog
NOS WielrennenAangepast

Valgren volgt Riis op als Deense winnaar van Amstel Gold Race

liveblog gesloten

Nog twee klassiekers

Nog twee koersen en dan zit het voorjaar erop. Woensdag staat de Waalse Pijl op het programma, volgende week zondag Luik-Bastenaken-Luik. Beide wedstrijden zijn uitgebreid te volgen bij de NOS. Tot dan!

Wie is mijn baas?

AGR-winnaar Valgren belt met de baas: Vinokoerov of mijn vrouw?

'Nét niet goed genoeg'

"Oh mannekes, dit was wel een speciale dag", zegt een opgetogen maar vermoeide Bram Tankink na zijn laatste Gold Race.

"Je moet eerst goed genoeg zijn om mee te doen aan de Gold Race op 39-jarige leeftijd. Dan moet je goed genoeg zijn om mee te kunnen. En dan goed genoeg om de beste te zijn. De laatste goed genoeg, was niet goed genoeg."

Tankink na laatste Gold Race: was gelukkig goed genoeg om mee te zitten

Riesebeek: had niets te verliezen

Herman van der Zandt vangt de verrassing van de dag op, Oscar Riesebeek. "Ik ben blij dat ik na Volta Limburg Classic laat zien dat ik het nog in me heb." Riesebeek sloeg drie weken geleden over de kop in de finale van die race. "Ik hoop dat dit langer bij blijft dan die val."

In de finale ging Riesebeek er - rijdend in de favorietengroep - nog eens vandoor. "Als ik moet wachten op de sprint met Peter Sagan... Ik heb niks te verliezen, dus waarom zou ik het niet proberen."

Riesebeek: hoop dat dit langer blijft hangen dan die val

Hoe Valgren de Gold Race won

Valgren wint Amstel Gold Race vlak voor oud-winnaar Kreuziger

Nelissen over Valgren

De analyse van Danny Nelissen: "Ik had een zege van Valgren niet direct verwacht, maar hij heeft wel een heel goed voorjaar gereden. Hij is een mooi winnaar, we gaan zeker meer van hem horen."

"Peter Sagan verliest door eigen toedoen, hij had verwacht dat Valverde het gat naar Kreuziger en Valgren dicht zou rijden. Maar Valverde weet dat hij geklopt is, als hij dat doet."

Tweede grote zege

Na een fraaie zege in Omloop Het Nieuwsblad is Michael Valgren ook de beste in de Amstel Gold Race. Roman Kreuziger wordt tweede, voor Enrico Gasparotto.

Een Deens feestje

Michael Valgren wint de 53ste Amstel Gold Race!

Wie? Wie?

0,5 km - Sagan is kapot gereden. Gasparotto gaat op jacht naar het leidende duo, Valgren en Kreuziger. Wie wint de Gold Race?

Valgren en Kreuziger

1 km - Valgren is weg en krijgt Kreuziger met zich mee. Sagan moet het duo bijhalen, maar lijkt niet bij machte. Is het duo vertrokken?

2 km - De mannen kijken naar elkaar. Valverde probeerde het nog even, maar erg overtuigend was het niet.

Wordt het een sprint?

3 km - Acht renners maken nog kans op de zege. Het lijkt uit te draaien op een sprint en dan is Sagan stiekem wel de favoriet.

Valgren komt niet weg

4 km - Valgren demarreert. De winnaar van de Omloop heeft een gaatje, maar Tim Wellens wil het dichtrijden. Hij slaagt daar niet in, Sagan wel. Iedereen weer bij elkaar.

Mooie groepje hoor

5 km - Fuglsang is bijgehaald, hij offert zich nu op voor Valgren. Achter Fuglsang rijden Sagan, Valverde en Alaphilippe. Wat een mooie groep in de finale van de Gold Race!

Fuglsang in de aanval

6 km - En wéér probeert Riesebeek het en dit keer wil Fuglsang wel zijn werk doen. Sterker nog, hij gaat ervandoor, maar Valverde gaat in de achtervolging.

Riesebeek is op

7 km - Riesebeek wil wel, maar kan niet meer. Kreuziger rijdt het gaatje dicht. De eerste groep is weer bij elkaar, 22 tellen voor de achtervolgers.

Riesebeek dan maar

8 km - Tja, en dan probeert Oscar Riesebeek het maar. Waarom ook niet? Hij heeft een gaatje met Jakob Fuglsang en Matteo Bono.

Alaphilippe komt niet weg

9 km - Het antwoord? Wellens en Alaphilippe, maar ze krijgen de ruimte niet. Het tempo ligt zelfs zo laag dat de anderen - oa. Van Avermaet - terug lijken te komen.

10 km - De mannen kijken naar elkaar. De favorieten gaan op weg naar de Bemelerberg. Wie durft er nog aan te vallen? #AGR

11 km - vroege vluchters bijgehaald

11 km - De favorieten zijn bij de vroege vluchters gekomen. De leidende groep is zo'n twaalf man groot. De namen: oa. Sagan, Valverde, Kreuziger, Gasparotto, Alaphilippe, Wellens én Riesebeek!

GVA terug in favorietengroep

12 km - Van Avermaet is teruggevallen in de favorietengroep. Alaphilippe zit daar nog in namens QuickStep, Gilbert niet. Valverde en Wellens vallen nu aan.

Waar zijn de Nederlanders?

13 km - Robert Gesink en Bauke Mollema zijn gelost. Bert-Jan Lindeman is er al een tijdje niet meer bij. Maar: in de kopgroep rijdt Oscar Riesebeek nog altijd.

De olympisch kampioen in de aanval

14 km - Greg Van Avermaet komt wél weg, hij pakt zo'n vijftig meter op de andere favorieten. 'GVA' is op weg naar Gasparotto, Kreuziger en de andere vroege vluchters.

Fuglsang twijfelt

16 km - Een nieuwe aanval: Jakob Fuglsang is het dit keer met Peter Sagan achter zich, maar beiden mannen kijken om in plaats van door te rijden.

De Tier deed een poging

17 km - Floris de Tier trekt door op de Cauberg, maar Sergio Henao zit al bijna in zijn wiel. Intussen zijn Gasparotto en Kreuziger aangesloten bij de kopgroep.

Matthews kansloos voor de zege

19 km - Een lekke band voor Michael Matthews. Hij lijkt kansloos voor de eindzege, al probeert Simon Geschke hem nog terug te brengen.

Michael Matthews

20 tellen voor oud-winnaars

22 km - Gasparotto en Kreuziger hebben twintig seconden op de favorietengroep.

Izagirre weer terug

Philippe Gilbert 27 km - en Julian Alaphilippe, de renners met de rugnummers één en twee, rijden goed vooraan. Izagirre wordt weer ingerekend, Peter Sagan rijdt op kop van het peloton, wat is de wereldkampioen van plan?

Sagan op kop

Aanval Ion Izagirre

30 km - Op de top van de Fromberg voert Mikel Landa het peloton aan, maar voor Ion Izagirre gaat het te langzaam. Hij demarreert en pakt meteen zo'n honderd meter op favorietengroep, waar niemand reageert.

Van Avermaet rijdt alert

31 km - Tankink wordt opgeslokt door het peloton, dat nog nog bestaat uit een man of vijftig. Greg Van Avermaet, die dit jaar nog met lege handen staat in de klassiekers, rijdt in derde positie.

Kreuziger zet aan

34 km - Op de Eyserbosweg trekt oud-winnaar Roman Kreuziger (2013) de gashendel open. Hij trekt het peloton op een lint, maar de favorieten kunnen mee.

Favorieten op de eerste rij

36 km - Daar zien we de favorieten: Tim Wellens, Michal Kwiwatkowski, Greg Van Avermaet, Michael Matthews, Peter Sagan en Dylan Teuns laten zich zien . Ook Bert-Jan Lindeman is erbij.

Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg

39 km - Die beklimmingen in de komende zes kilometer:

Op 38 km - Kruisberg (800m, 8,5%)

Op 37 km - Eyserbosweg (1.000m, 8%)

Op 33 km - Fromberg (1.600m, 4,5%)

Tankink weer terug

42 km - Bram Tankink had het even moeilijk, maar is terug in de kopgroep, die nog 2'30 voor het peloton rijdt.

2'30 voor de koplopers

45 km - De negen koplopers hadden ruim een kwartier op het peloton, van die voorsprong is nog 2'30 over. Het tempo gaat wel weer even omhoog, maar het lijkt toch echt een kwestie van tijd voor ze worden ingerekend.

Poels moet lossen

Poels heeft het moeilijk

47 km - Wout Poels bungelde even aan de staart van het peloton en heeft nu daadwerkelijk moeten lossen. Hij rijdt zijn eerste wedstrijd na zijn sleutelbeenbreuk in Parijs-Nice.

Waar zijn de favorieten?

Kwiatkowski, Alaphilippe, Valverde, Sagan, Wellens, Van Avermaet, Benoot, Nibali en Matthews: we hebben ze allemaal nog niet gezien. Van de favorieten heeft alleen Gilbert dit blog al gehaald, met twee lekke banden. Wanneer kruipen ze uit hun hol?

Oude Boogerd, Jonge Boogerd, Sjoerd en de postbode

Boogerd wil revanche op de postbode van de Cauberg: wie wint er dit keer?

Weet u het nog, de postbode die met zware tassen op zijn fiets Michael Boogerd in 2001 bijhield op de Cauberg. Nu, zeventien jaar later, brachten we Boogerd en diezelfde postbode weer bij elkaar. Met presentator Sjoerd van Ramshorst en Mikai Boogerd, het zoontje van Michael, strijden ze om de eer. Wie wint er op de Cauberg?

Nog vijf minuten

De kopgroep heeft nog vijf minuten op het peloton. Kent u de namen al uit het hoofd? De aanvallers zijn Oscar Riesebeek (Roompot) Bram Tankink (Lotto-Jumbo), Willie Smit (Katusha), Lawson Craddock (EF-Drapac), Matteo Bono (UAE), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen), Edward Dunbar (Aqua Blue), Tsgabu Grmay (Trek) en Marco Tizza (Nippo).

Tijd voor de ravitaillering

69 km - Etenstijd in het peloton. Tussen de Geulhemmerberg en de Bemelerberg is het tijd voor een hapje en een drankje. De koplopers hebben intussen nog een kleine zes minuten.

Etenstijd voor het peloton

Waar ken ik hem van?

Een van de Nederlanders in de kopgroep is Oscar Riesebeek. En als u denkt 'Riesebeek, Riesebeek, die naam heb ik toch laatst ook een keer voorbij zien komen', dan kan dat kloppen. Eind maart reed hij op kop in de finale van de Volta Limburg Classic. Tot tien kilometer van de streep, want toen ging het goed mis. Bekijk de beelden in het tweetje hieronder:

Riesebeek kwam er gelukkig zonder noemenswaardige kleerscheuren vanaf en reed de wedstrijd alsnog uit. Hij werd 81ste.

Sinkeldam moet lossen

79 km - De Nederlands kampioen moet op de Cauberg lossen uit het peloton. Ramon Sinkeldam valt goed op in de rood-wit-blauwe trui, dus hij zal flink aangemoedigd worden.

Ramon Sinkeldam

Op de Cauberg

85 km - De kopgroep rijdt op de Cauberg, 7'32 voor het peloton. Het is de voorlaatste beklimming van de Cauberg, nummer 24 op de kaart.

Het parcours van de Amstel Gold Race

Nog 7'30

92 km - De kopgroep van negen, met Oscar Riesebeek en Bram Tankink, heeft nog 7'30 op het peloton.

De andere aanvallers: Willie Smit (Katusha), Lawson Craddock (EF-Drapac), Matteo Bono (UAE), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen), Edward Dunbar (Aqua Blue), Tsgabu Grmay (Trek) en Marco Tizza (Nippo).

Valverde blij met het mooie weer

Waarom heeft Valverde nog nooit gewonnen? 'Omdat het een zware koers is'

Mollema: kan alle kanten op

Bauke Mollema: "In de Gold Race zien we misschien wel het sterkste deelnemersveld van alle klassiekers, omdat de Vlaamse en de Ardennenklassiekers samen komen. Het kan hier alle kanten op."

Danny Nelissen: "Mollema kan hier zeker winnen, al ligt het draaien en keren hem iets minder."

Drie ploegen op kop

105 km - Movistar, Bora en Astana rijden op kop van het peloton. De kopgroep heeft nog 8'10 over.

Draaien en keren, in het voordeel van de aanvallers

Koersdirecteur Van Vliet verkent parcours Amstel Gold Race

Voorsprong kopgroep kleiner geworden

146 km - De voorsprong van de mannen is kleiner geworden. Van het kwartier zijn nog negen minuten over.

Oscar Riesebeek (Roompot) en Bram Tankink (Lotto-Jumbo) zijn de enige Nederlanders in de kopgroep.

De anderen: Willie Smit (Katusha), Lawson Craddock (EF-Drapac), Matteo Bono (UAE), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen), Edward Dunbar (Aqua Blue), Tsgabu Grmay (Trek) en Marco Tizza (Nippo).

Hoe Blaak de AGR won? Nou, zo dus:

Wereldkampioene Blaak sprint naar de winst in Gold Race

Blaak straalt van oor tot oor

"Ik denk dat dit echt een van mijn mooiste overwinningen is", zegt Chantal Blaak vanuit haar troon. "Ik wilde een waardige wereldkampioene zijn en dat is volgens mij wel gelukt."

Blaak vanuit haar troon

Winnen in het noorden en het zuiden

Voor wereldkampioene Blaak is het de tweede individuele zege van het seizoen, na winst in de vierde etappe van de Healthy Ageing Tour in Winsum.

Twee zeges dus in Nederland, maar wel bijna 360 kilometer uit elkaar.

Blaak wint!

Wereldkampioene Chantal Blaak sprint naar de winst in de Amstel Gold Race! Blaak gaat in de laatste honderden meters over Amanda Spratt heen, net als Lucinda Brand, die tweede wordt.

De sprint van Blaak

Loeren en kijken

0,5 km - Spratt trekt de sprint aan, Blaak zit in haar wiel en Brand rijdt in derde positie. De vrouwen kijken naar elkaar.

Bijna binnen

1 km - Brand, Blaak en Spratt zijn boven. Het is niet ver meer naar de meet. Wie gaat er met de winst vandoor?

Aanvallen op de Cauberg

2 km - Brand probeert het. Blaak reageert en Spratt zit in haar wiel. Even later gaat Spratt zelf, maar Blaak en Brand zijn alert en rijden met haar mee.

Bijna bij de voet van de klim

3 km - De koplopers rijden hard naar beneden, Valkenburg in, naar de voet van de Cauberg. Lepistö en Bronzini nemen risico om erbij te komen.

Kom de twee vrouwen terug?

5 km - Lepistö en Bronzini rijden 22 tellen achter de zes koplopers. Komen ze nog terug of rijdt de winnaar in de voorste groep?

'Blaak wacht tot de Cauberg'

6 km - "Blaak blaakt van het zelfvertrouwen. Ze is de sterkste, ik denk dat ze wacht tot de Cauberg", zegt commentator Herbert Dijkstra. Krijgt hij gelijk?

Markus komt niet weg

8 km - Markus probeerde het niet ver voor de Bemelerberg, maar ze wordt teruggehaald door Blaak. Nog altijd zes vrouwen aan de leiding.

Nog zes koplopers

12 km - Rozanne Slik van FDJ probeert weg te komen uit het peloton, maar blijft hangen op een meter of honderd, honderdvijftig.

De kopgroep van acht is intussen een kopgroep van zes geworden met drie Nederlandse vrouwen: Chantal Blaak, Lucinda Brand en Riejanne Markus.

Het peloton volgt op 1'10

Brand terug bij Blaak

16 km - Lucinda Brand en de anderen zijn terug bij Blaak op de Geulhemmerberg. Vijf vrouwen rijden op kop, 1'40 voor het peloton.

Blaak ervandoor met Ryan en Spratt

20 km voor de kopgroep van acht. De vrouwen rijden de Cauberg op, waar Chantal Blaak probeert weg te komen. Ze krijgt Alexis Ryan en Amanda Spratt met zich mee. Het trio rijdt 1'45 voor het peloton.

Toch geen val voor Van Vleuten

Niet Annemiek van Vleuten, maar haar ploeggenote Lucy Kennedy is een tijdje geleden onderuit gegaan. Van Vleuten rijdt nog gewoon in het peloton, aldus commentator Joris van den Berg, die op de motor zit.

2'00 voor acht koplopers

Nog 27 kilometer voor de vrouwen, die nog 2'00 voorsprong op het peloton hebben. Is het genoeg?

Iets kleinere voorsprong

109 km - De voorsprong van de mannen slinkt een beetje. De negen leiders hebben nog 12'30 op het peloton.

2'10 voor acht leidsters

Nog 31 kilometer voor de vrouwen. Het verschil met het peloton is 2'10. Nog vijf beklimmingen: Bemelerberg, Cauberg, Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg.

Ondertussen bij de mannen

De namen van de aanvallers: Oscar Riesebeek (Roompot) en Bram Tankink (Lotto-Jumbo) zijn de enige Nederlanders in de kopgroep.

De anderen: Willie Smit (Katusha), Lawson Craddock (EF-Drapac), Matteo Bono (UAE), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen), Edward Dunbar (Aqua Blue), Tsgabu Grmay (Trek) en Marco Tizza (Nippo).

2'12 voor de kopgroep

De kopgroep van acht in de vrouwenkoers passeert de meet. Wereldkampioene Chantal Blaak voert de groep aan, 2'35 voor het peloton. Nog 35 kilometer.

Blaak leidt de kopgroep

Waar en hoe te volgen?

Televisie: de ontknoping van de vrouwenwedstrijd is vanaf 13.30 te zien in Studio Sport op NPO 1. De finish wordt tegen 14.05 verwacht. De mannenkoers is vanaf 14.40 te zien in Studio Sport. De verwachte finishtijd is 17.10 uur. Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot doen verslag vanaf de streep, Joris van den Berg zit op de motor.

Radio: Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman doen vanaf 14.00 uur in Langs de Lijn op NPO Radio 1 verslag van de koers.

Internet: De uitzending van Studio Sport is uur ook te zien op NOS.nl. En we houden natuurlijk alles in de gaten in dit liveblog.

Twitter: Van start tot finish zijn op @noswielrennen updates te vinden van de mannen- en vrouwenwedstrijd.

Acht vrouwen, acht ploegen

Nog 39 kilometer. In de kopgroep rijden acht vrouwen van acht verschillende ploegen. De samenwerking is desalniettemin goed en daardoor blijft de voorsprong stabiel rond de 2'35 minuut.

2'30 voor acht koplopers

De acht vrouwen in de kopgroep van de vrouwenwedstrijd rijden 43 kilometer voor de meet 2'30 voor het eerste peloton.

In die kopgroep dus drie Nederlanders: Chantal Blaak, Lucinda Brand en Riejanne Markus. De anderen zijn Giorgia Bronzini, Amanda Spratt, Lotta Lepistö, Alexis Ryan en Audrey Cordon-Ragot.

Van Vleuten onderuit

Annemiek van Vleuten is gevallen in de afdaling richting Valkenburg, in aanloop naar de eerste beklimming van de Cauberg.

Kopgroep met Blaak, Markus en Brand

Nog 57 kilometer in de vrouwenwedstrijd. 8 rijdsters hebben 20 tellen op het peloton. In die kopgroep drie Nederlanders: wereldkampioene Chantal Blaak, Riejanne Markus en Lucinda Brand.

Wat krijgen de vrouwen nog voor de kiezen: Cauberg, Bemelerberg, Cauberg, Geulhemmerberg, Bemelerberg, Cauberg, Geulhemmerberg, Bemelerberg, Cauberg.

82 kilometer afgelegd na twee uur

De gemiddelde snelheid na de eerste twee uur van de Gold Race voor mannen bedraagt 41 km/h.

Op de Keutenberg

De vrouwen rijden de Keutenberg op, een van de zwaarste hellingen op het parcours. Wat doen de favorieten?

14'50 voor de kopgroep

Met nog 193 kilometer voor de boeg is de voorsprong van de negen koplopers 14'50 minuten op het peloton, dat wordt aangevoerd door Movistar. De voorsprong is iets minder dan een half uur geleden, maar de marge blijft groot.

De namen van de aanvallers: Oscar Riesebeek (Roompot), Bram Tankink (Lotto-Jumbo), Willie Smit (Katusha), Lawson Craddock (EF-Drapac), Matteo Bono (UAE), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen), Edward Dunbar (Aqua Blue), Tsgabu Grmay (Trek) en Marco Tizza (Nippo).

Over de finish

De kopgroep passeert de meet

De koplopers hebben de Cauberg bedwongen en zijn de finish gepasseerd. Bram Tankink, Oscar Riesebeek en de anderen hebben nog altijd ruim een kwartier op het peloton.

Geen kopgroep in vrouwenkoers

In de vrouwenkoers rijden alle favorieten nog in het peloton. Een van die favorieten is Annemiek van Vleuten. Zij bleek in de Ronde van Vlaanderen een breuk in haar schouder te hebben opgelopen, maar acht zichzelf desondanks kansrijk in de Gold Race.

Van Vleuten wil solo over de Cauberg met gebroken schouder

Meer dan een kwartier

De koersradio doet het weer en meldt dat de negen koplopers 15'30 minuten voorsprong hebben op het peloton.

Nogmaals de namen van de aanvallers: Oscar Riesebeek (Roompot), Bram Tankink (Lotto-Jumbo), Willie Smit (Katusha), Lawson Craddock (EF-Drapac), Matteo Bono (UAE), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen), Edward Dunbar (Aqua Blue), Tsgabu Grmay (Trek) en Marco Tizza (Nippo).

Wellens: goed parcours voor de aanvallers

Outsider Wellens is tevreden over het nieuwe parcours

Grote voorsprong voor Tankink, Riesebeek en co

Ondertussen is de voorsprong van de negen koplopers in de mannenkoers gegroeid naar elf minuten. Er is ruim 35 kilometer gereden, de renners hebben de eerste 3 van in totaal 35 beklimmingen achter de rug.

Zo ziet het parcours eruit vandaag. De eerste beklimming van de Cauberg is helling nummer 6 op 210 kilometer van de streep.

Het parcours van de Amstel Gold Race

Wat gebeurt er in de vrouwenwedstrijd?

De koersradio schijnt niet te werken, dus er komen weinig tot geen updates binnen over de ontwikkelingen in de wedstrijd. Zodra we weten of er een kopgroep is, melden we dat uiteraard.

Gilbert: nieuwe finalerondje is in mijn voordeel

Gilbert niet bezig met record Raas

Als Philippe Gilbert de Gold Race wint, evenaart hij Jan Raas met vijf overwinningen. Het zou een bijzondere prestatie zijn, maar de Belgische viervoudig winnaar is er zelf niet mee bezig. "Ik probeer gewoon mijn best te doen en te rijden om te winnen."

Gilbert is positief over het nieuwe finalerondje., dat bestaat uit smallere wegen dan voorheen. "Ik vind het mooi. Het is in het voordeel van de aanvallers en ik ben een van die aanvallers."

Wat kan Terpstra in de Gold Race?

Terpstra: was na Roubaix vijf dagen kapot

Hoe goed is Niki Terpstra nog? "Ik heb geen idee", zegt hij eerlijk, "ik was na Roubaix vijf dagen kapot. Maar gisteren voelde ik me weer oké, ik heb er zin in."

In tegenstelling tot de vorige klassiekers is Terpstra vandaag niet de uitgesproken favoriet van QuickStep. "We hebben twee kopmannen, Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe, maar ik hoop dat ik ook in de finale kom. Na 200 kilometer weet ik of ik goed ben of niet."

De zegen van het peloton

In de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix duurde het lang voordat er een kopgroep ontstond. Vandaag gaat het sneller: de negen aanvallers hebben al zo'n twee minuten op het peloton.

Twee Nederlanders in kopgroep

We hebben geen kopgroep van drie meer, maar een kopgroep van negen. Daarin rijden twee Nederlanders: Oscar Riesebeek (Roompot) en Bram Tankink (Lotto-Jumbo).

De anderen: Willie Smit (Katusha), Lawson Craddok (EF-Drapac), Matteo Bono (UAE), Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen), Edward Dunbar (Aqua Blue), Tsgabu Grmay (Trek) en Marco Tizza (Nippo).

Afscheid van 'de kleine prins'

Bahrein-Merida neemt afscheid van Cunego

Damiano Cunego is bezig aan de laatste maanden van zijn carrière. Cunego won de Gold Race in 2008 en was in 2004 de beste in de Giro d'Italia. Na het Italiaans kampioenschap zwaait 'de kleine prins' af.

Vrouwen bij de start

Ook de vrouwen gaan zo beginnen. De wedstrijd is vanaf 13.25 uur te zien op NPO 1 en NOS.nl. De finish van de vrouwenkoers wordt tegen 14.00 uur verwacht.

Nederlander in de kopgroep

We hebben drie koplopers: Oscar Riesebeek (Roompot), Aaron Gate en Casper Pedersen, beiden van Aqua Blue Sport.

Nieuw wiel voor Gilbert

Panne voor Gilbert

De winnaar van vorig jaar moet bij de ploegleiding een nieuw wiel halen, maar keert zonder al te veel moeite terug in het peloton.

De renners zijn onderweg

Het peloton is begonnen aan de Gold Race

De start, live op Facebook

Kijk nu live naar de eerste kilometers van de Amstel Gold Race op onze Facebookpagina.

De laatste lus van de Gold Race

Om de Amstel Gold Race aantrekkelijker te maken veranderde koersdirecteur Leo van Vliet vorig jaar de finale. De Cauberg werd niet meer op twee kilometer, maar op negentien kilometer van de meet voor het laatst beklommen. Na de laatste passage van de Cauberg lagen alleen de Geulhemmerberg en de Bemelerweg nog op de route.

Dit jaar ziet de finale er wederom iets anders uit, maar de veranderingen zijn op het eerste gezicht minder ingrijpend. Alleen de Bemelerberg ligt nog op de route nadat de renners de Cauberg voor het laatst opgereden zijn. De Geulhemmerberg wordt niet meer beklommen in het finalerondje en de renners rijden over meer smalle wegen.

Koersdirecteur Van Vliet verkent parcours Amstel Gold Race

De laatste winnaars

Flashback naar vorig jaar

Gilbert de sterkste in Amstel Gold Race

De 52ste editie van de Amstel Gold Race bleef lang spannend. Uiteindelijk troefde de Belg Philippe Gilbert de Pool Michal Kwiatkowski af en won daarmee voor de vierde keer de enige Nederlandse klassieker.

Hoe laat en waar?

Televisie: de ontknoping van de vrouwenwedstrijd is vanaf 13.30 te zien in Studio Sport op NPO 1. De finish wordt tegen 14.05 verwacht. De mannenkoers is vanaf 14.40 te zien in Studio Sport. De verwachte finishtijd is 17.10 uur. Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot doen verslag vanaf de streep, Joris van den Berg zit op de motor.

Facebook: De start van de mannenwedstrijd, pakweg het eerste half uur, is rechtstreeks te zien op de Facebookpagina van NOS Sport.

Radio: Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman doen vanaf 14.00 uur in Langs de Lijn verslag van de koers.

Internet: De uitzending van Studio Sport is vanaf 13.10 uur ook te zien op NOS.nl. En we houden natuurlijk alles in de gaten in dit liveblog.

Twitter: Van start tot finish zijn op @noswielrennen updates te vinden van de mannen- en vrouwenwedstrijd.

De beklimmingen van vandaag

Het parcours van de Amstel Gold Race

Goedemorgen!

Welkom bij ons liveblog van de Amstel Gold Race! Zowel de mannenwedstrijd als de vrouwenkoers is hier van start tot finish te volgen. Wie worden de opvolgers van Philippe Gilbert en Anna van der Breggen? Misschien Gilbert en Van der Breggen zelf wel.