NOS Nieuws Politiek Aangepast

Avond vol debat over #GR18 en Inlichtingenwet

In TivoliVredenburg in Utrecht was vanavond het NOS-verkiezingsdebat, waar lokale en landelijke politici de degens kruisten over de verkiezingsthema's van morgen. Daarna ging het bij Nieuwsuur verder over de Inlichtingenwet. Ook daar wordt morgen over gestemd.

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Het verkiezingsdebat en het debat over de inlichtingenwet zijn afgelopen. Morgenochtend gaan de stemlokalen open en kunnen de Nederlandse burgers hun stem uitbrengen over beide onderwerpen.

  Wil je op de verkiezingsavond van 21 maart zeker weten dat je snel de uitslagen uit jouw gemeente krijgt? Dan biedt de NOS je een extra service. We sturen als de uitslag in de gemeente(n) van jouw keuze bekend is direct een mail met daarin die uitslag. Op die manier weet je zeker dat je één van de eersten bent.

  Via een formulier kun je opgeven van welke gemeente(s) je de uitslag in je inbox wilt hebben. Je kunt je voor maximaal vijf gemeenten aanmelden.

 • Wordt de uitslag van het referendum gerespecteerd?

  Marijnissen: Ja, de uitslag heb je te respecteren ook als die niet is wat je zelf zou willen. We weten dat dit het laatste referendum is dat er gaat komen. Maak dus gebruik van uw stemrecht en ga morgen stemmen.

  Klaver: Ook wij accepteren deze uitslag.

  Rutte: Ik ga de wet uitvoeren. Bij een positieve uitslag moet de wet worden bekrachtigd, dan gaat het door. Bij een negatieve stem moet het kabinet de wet opnieuw wegen.

  Buma: Een 'nee' betekent niet per se dat de wet moet worden aangepast. Mensen kunnen ook nee stemmen om andere redenen. Omdat ze er bijvoorbeeld tegen zijn.

 • Stelling 2: Als gevolg van de nieuwe inlichtingenwet leveren we te veel privacy in

  Buma: Er wordt beeld geschapen van overheid die met je meekijkt maar de overheid doet dat niet. Het is het verhaal van de speld en de hooiberg. De AIVD heeft deze wet nodig om die speld te vinden in de hooiberg. Het bulkdataverhaal is kolder. Het gaat iedere keer om een specifieke opdracht.

  Klaver: Ik vertrouw u wel, maar we weten niet wie er na u komt. We moeten de burgers beschermers tegen hun eigen overheid.

  Rutte: Ik verwacht niet dat hier morgen de dictatuur wordt ingevoerd. Toezicht is noodzaak. Alle landen om ons heen hebben deze wet, maar Nederland niet. Stel dat er een dreiging is tegen onze vitale infrastructuur. Dan moet de AIVD kunnen uitzoeken waar die vandaan komt. Het toezicht op privacy en de uitvoering van de wet is uitvoeriger dan in welk land dan ook.

  Marijnissen: Facebook is iets anders dan een overheid. Een overheid kan je opsporen en oppakken en dat kan Facebook niet. Bovendien zit je op Facebook vrijwillig.

 • Stelling 1: Nederland wordt veiliger door de nieuwe inlichtingenwet

  Marijnissen: Ja, dat denk ik wel. Maar het kabinet voert campagne met leugens. Aanslagen zijn in Nederland voorkomen doordat er nu ook al door de veiligheidsdiensten veel kan worden afgetapt.

  Klaver: Voorstanders doen aan bangmakerij. Dit is niet de enige manier om Nederland veilig te maken. Kan ook met wetten die privacy wel waarborgen.

  Buma: Aanpassen? Dit is een referendum. Je bent voor of tegen. Dit is geen sleepwet.

  Rutte: Laten we trots zijn op onze wijkagenten. Dat is misschien een verklaring waardoor er hier geen aanslagen zijn en in Frankrijk wel, terwijl daar de sleepwet al in werking is.

 • Standpunten deelnemers

  Het debat is begonnen. Hieronder kort de standpunten van de deelnemers aan het debat:

  Rutte: Het instrument referendum niet overeind houden als het niet werkt. Ik ga morgen stemmen en ik heb een hartstochtelijk pleidooi om voor die wet te stemmen.

  Buma: het is een dienst die we echt nodig hebben om Nederlanders te beveiligen.

  Marijnissen: Wij nemen uitslag referendum serieus. Als er voor wordt gestemd zeggen we ja. Maar dan verliezen we de kans om aanpassingen te doen.

  Klaver: In deze wet zijn de verkeerde keuzes gemaakt maar dat hoeft niet. We kunnen een wet maken die Nederland veilig houdt en onze privacy waarborgt.

 • Debat over referendum in Nieuwsuur

  Morgen wordt in Nederland ook in een referendum gestemd over de nieuwe inlichtingenwet. In Nieuwsuur gaan voorstanders Mark Rutte (VVD) en Sybrand Buma (CDA) en tegenstanders Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) in TivoliVredenburg in Utrecht in debat over de nieuwe bevoegdheden van de inlichtingendiensten.

  De partijleiders kruisen de degens over of Nederland veiliger wordt door de nieuwe inlichtingenwet, en over de vraag of Nederlanders door de nieuwe inlichtingenwet te veel privacy moeten inleveren.

 • Dat was het weer

  Het NOS-verkiezingsdebat is voorbij. De belangrijkste discussiepunten waren het afschaffen van de dividendbelasting, betaalbare woningen en integratie.

  Nog even nabeschouwen? Dat kan live op onze Facebookpagina.

 • Stelling 8. Klaver-Rutte

  GroenLinks: "Het afschaffen van de dividendbelasting is slecht voor het vertrouwen van de samenleving in de politiek"

  "De heer Rutte moet er aan wennen dat hij ook politici tegenkomt met een rechte rug, maar ik zou zeggen wen er maar aan", zegt Klaver. Hij wil dat de 1,4 miljard euro voor buitenlandse aandeelhouders wordt geïnvesteerd in andere dingen."

  Er werken zo'n 2 miljoen mensen in die bedrijven, zegt Rutte. "Dat zijn 2 miljoen goede redenen die ervoor zorgen dat Nederland concurrerend blijft."

  Vervolgens hebben de twee leiders het over leiderschap. Leiderschap is ook moeilijke beslissingen zoals deze maken, zegt Rutte. Steek die 1,4 miljard in ouderenzorg, jeugdzorg, ga maar door, zegt Klaver. "Het is niet verstandig om zoveel geld in multinationals te steken."

  Rutte sluit af: morgen staan duizenden mensen kandidaat voor de gemeenteraad. Dat doen ze naast hun werk. "Ik heb maar een oproep vanavond: ga stemmen en steun deze mensen."

 • Klaver: Rutte praat hier voor de rotary

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klaver: Rutte praat hier voor de rotary
 • Stelling 7. Buma-Marijnissen

  CDA: "Een succesvolle integratie begint met kiezen voor Nederland"

  "Integreren is kiezen voor Nederland en dat betekent: de taal leren. We moeten strenger zijn. Je moet onze normen en waarden volgen, geen radicalisering", zegt Buma (CDA). Marijnissen (SP) is het eens met de stelling, zegt ze. "Kiezen voor Nederland is ook kiezen voor gelijkwaardigheid."

  Als je kiest voor Nederland, begint dat met onze taal, zegt Buma. "Dit moet worden gehandhaafd." Ook daar is Marijnissen het mee eens. "Daarom is het zo jammer dat het echte taalonderwijs zo afgebroken is. In Amsterdam heeft het geen zin om mensen op te jagen met een taaltoets als er geen fatsoenlijk onderwijs is."

  De cursussen zijn er niet, zegt Marijnissen. Jawel, zegt Buma. "Je hebt de overheid niet meteen nodig bij het leren van de taal."

  Mooi staaltje Buma voor de bühne, zegt Marijnissen. "U zegt: taal is zo belangrijk. Investeer er dan in, in plaats van het af te breken."

 • Kuzu en Thieme in debat

  Mensen moeten erachter komen dat Nederland niet het Nederland is van 50 jaar geleden, zegt Kuzu (Denk). "Dat moeten we accepteren. Al die mensen met verschillende achtergronden moeten samen de schouders eronder zetten om het Nederland van 50 jaar later te creëren." Nee, zegt Thieme (PvdD). "Mensen zijn teveel bezig met elkaar. De debatten hier gaan alleen maar over ruzies tussen mensen. Als wij in de gemeenteraad komen gaan we 365 dagen per jaar in protest tegen technocratische boekhoudersdebatten."

  Het moet gaan over onder meer zorg voor elkaar en een schone leefomgeving, sluit ze af.

 • Thieme: mensen zijn te veel bezig met elkaar

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Thieme: mensen zijn te veel bezig met elkaar
 • Stelling 6. Wilders-Pechtold

  PVV: "D66 maakt van Nederlanders tweederangsburgers"

  Vluchtelingen krijgen veel dingen die Nederlanders niet krijgen, begint Wilders. "Door dat beleid maakt u van ons eigen volk tweederangs burgers." Wilders maakt de situatie erg zwart-wit, zegt Pechtold. "U bent veel bezig met de islam. Maar asielzoekers hebben vaak niets met islam te maken."

  We moeten niet meer te veel geld uitgeven aan vluchtelingen, zegt Wilders. Pechtold richtte zich vooral op de uitspraken van Wilders. "Mensen vinden door uw manier van politiek bedrijven het normaal om mensen uit te schelden."

  De PVV-leider vroeg aan Pechtold hoe het toch "met dat penthouse van hem zat". "U bent gewoon een ordinaire graaier." "Ik hoop dat uw financiën wel op orde zijn", reageerde Pechtold.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Botsing tussen Wilders en Pechtold over geschonken appartement
 • Rotterdam: de gescheiden stad?

  Een lokaal debat in Rotterdam. Is Rotterdam een gescheiden stad? Volgens Barbara Kathmann van PvdA Rotterdam is dit geen gescheiden stad. "Maar afkomst gaat na het afstuderen wel een rol spelen, dus moeten we het over kansengelijkheid hebben."

  Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam vindt de stad juist wel heel verdeeld. "Wij vinden dat iedereen mag meedoen in Rotterdam, maar de Nederlandse cultuur moet wel leidend zijn. We moeten knokken voor de westerse waarden."

  Volgens Stephan van Baarle, van Denk, hebben we de laatste jaren al veel achterstanden weggewerkt in Nederland, maar is dit niet helemaal terug te zien in Rotterdam. "We zien dat een hele groep jongeren in Rotterdam zich niet geaccepteerd voelen. We moeten de leefwerelden in de stad gaan verbinden."

  Leefbaar Rotterdam wil de koers vasthouden die ze hebben ingezet, andere partijen mogen daarbij aansluiten, zegt Eerdmans. Samenwerken wordt moeilijk, zegt Van Baarle. "Als uitsluitende standpunten overboord worden gegooid, dan ben ik bereid een handreiking te doen."

 • Stelling 5. Rutte-Asscher

  VVD: "Asielzoekers die kunnen blijven mogen niet langer worden voorgetrokken bij het toewijzen van een huis"

  Rutte wil dat die ene gescheiden vrouw niet achtergesteld wordt bij het krijgen van een huis op een asielzoeker. "Een van de belangrijkste dingen in ons leven is een fijne plek om te wonen, maar er zijn te lange wachtlijsten."

  Je moet kijken wie het snelst een woning nodig heeft, zegt Asscher. "U speelt een gemeen politiek spel: de VVD wil nu dat u denkt, dit is de schuld van de vluchtelingen. We moeten geen zondebok-politiek spelen. (...) Stemt u morgen op de VVD, dan worden de wachtlijsten langer, niet door de vluchteling, maar door u."

  Ruttes oplossing: "Sobere huisvesting voor asielzoekers. Mooiere huizen voor het gezin dat een woning zoekt. Als er huizen beschikbaar komen, vind ik dat best."

  "Laten we de gezinnen voor laten gaan, waar ze ook vandaan komen", sluit Asscher af.