liveblog
NOS NieuwsAangepast

Eindstand bekend, actiedag voor Sint-Maarten voorbij

liveblog gesloten

Einde

De landelijke actiedag is voorbij en daarom beëindigen we dit liveblog. Voor al het nieuws over de nasleep van orkaan Irma kun je natuurlijk terecht op NOS.nl.

13,3 miljoen!

Nederlanders hebben in totaal 13,3 miljoen euro gedoneerd voor noodhulp aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Even na 23.00 uur werd de landelijke actiedag beëindigd met het bekendmaken van de eindstand.

Eindstand actie 'Nederland helpt Sint-Maarten' 13,3 miljoen euro

VNG doneert ruim 326.000 euro

De Vereniging Nederlandse Gemeentes heeft 326.832 euro gedoneerd. Dit geld komt van 11 van de 388 gemeentes. De verwachting is dan ook dat het bedrag de komende dagen zal groeien.

Tv-uitzending Sint-Maarten op NPO1

Op NPO1 is zojuist het speciale actieprogramma Nederland helpt Sint-Maarten begonnen. Presentator Art Rooijakkers doet live verslag vanuit het Actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, met schakelingen naar inzamelingsacties in heel het land en naar Sint-Maarten.

Docent die op Sint-Maarten werkte haalt duizenden euro's op met inzamelingsactie

Docent die op Sint-Maarten werkte haalt duizenden euro's op met inzamelingsactie

Een inzamelingsactie in Franeker met een bijzondere verrassing

Een inzamelingsactie in Franeker met een bijzondere verrassing

Clubs eredivisie spelen in het wit voor Sint-Maarten

Topchefs in actie voor Sint-Maarten

Zondag 1 oktober verzorgen 30 topchefs in hotel Okura in Amsterdam een chef's table. Dertig tafels van elk tien personen krijgen een 5-gangenmenu, inclusief aperitief, wijn, water en koffie. Iedere gang wordt door een andere chef bereid. Een plekje aan een chef's table kost 300 euro per persoon (exclusief btw). De opbrengst gaat naar het Rode Kruis. Deelnemende restaurants zijn onder andere De Librije, Ciel Bleu, Bord Eau, 't Nonnetje, Bridges, De Nederlanden en ook de eerste driesterrenchef van Nederland, Cees Helder, heeft toegezegd.

Veel behoefte aan voedsel

'Geef ons alsjeblieft te eten'

'We gaan door een moeilijke tijd, maar we komen er weer boven op'

'We gaan door een moeilijke tijd, maar we komen er weer boven op'

'​De actie voor Sint-Maarten is hard nodig, het eiland ligt in puin'

Marius Pantophlet heeft familie en vrienden op Sint-Maarten die hun huis en spullen zijn kwijtgeraakt door de orkaan. In het actiecentrum in Beeld en Geluid geeft hij de hele dag stoelmassages, waarmee hij geld inzamelt voor giro 5125.

Waar wordt het geld voor Sint-Maarten aan besteed?

Waar wordt het geld voor Sint-Maarten aan besteed?

IOC geeft 1 miljoen aan slachtoffers Irma

Voorzitter André Bolhuis meldt dat het IOC geld vrijmaakt voor de slachtoffers van het Caribisch gebied, dat op 6 september getroffen werd door de orkaan Irma. "Wij van het NOC*NSF mogen een groot gedeelte van dat geld besteden in Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius."

NOC*NSF mag 1 miljoen euro aanbieden aan Sint-Maarten

'Avondeten maken kan een dagtaak zijn op Sint-Maarten'

NOS-verslaggever Roel Pauw vertelt tegen Ruud de Wild dat de mensen op Sint-Maarten het nog steeds moeilijk hebben. Zo zijn er maar weinig winkels open en die hebben ook niet alles wat ze normaal in de schappen hebben liggen. "Zo wordt het maken van je avondeten al snel een dagtaak."

'Langzaam toewerken naar wederopbouw Sint-Maarten'

"Noodhulp leveren is het belangrijkste. We zitten nu nog midden in die fase, om iedereen van water en voedsel te voorzien. Bereikbaarheid, water, elektriciteit, medische zorg en netwerk, dat zijn de eerste behoeften", zegt majoor der mariniers Kasper Winckelmolen vanuit de commandopost op het eiland. "Maar we beginnen langzaam toe te werken aan de volgende fase: de wederopbouw."

Ook Zeeland in actie voor Sint-Maarten

Zo kun je een bijdrage leveren door naar de kapper te gaan, worden er spulletjes verkocht, fooien gedoneerd en wordt geld ingezameld op de kermis in Terneuzen. Deze gemeente heeft ook toegezegd 10.000 euro over te maken naar giro 5125.