liveblog
NOS NieuwsAangepast

Eindstand bekend, actiedag voor Sint-Maarten voorbij

liveblog gesloten

Einde

De landelijke actiedag is voorbij en daarom beëindigen we dit liveblog. Voor al het nieuws over de nasleep van orkaan Irma kun je natuurlijk terecht op NOS.nl.

13,3 miljoen!

Nederlanders hebben in totaal 13,3 miljoen euro gedoneerd voor noodhulp aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Even na 23.00 uur werd de landelijke actiedag beëindigd met het bekendmaken van de eindstand.

Eindstand actie 'Nederland helpt Sint-Maarten' 13,3 miljoen euro

VNG doneert ruim 326.000 euro

De Vereniging Nederlandse Gemeentes heeft 326.832 euro gedoneerd. Dit geld komt van 11 van de 388 gemeentes. De verwachting is dan ook dat het bedrag de komende dagen zal groeien.

Tv-uitzending Sint-Maarten op NPO1

Op NPO1 is zojuist het speciale actieprogramma Nederland helpt Sint-Maarten begonnen. Presentator Art Rooijakkers doet live verslag vanuit het Actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, met schakelingen naar inzamelingsacties in heel het land en naar Sint-Maarten.

Docent die op Sint-Maarten werkte haalt duizenden euro's op met inzamelingsactie

Docent die op Sint-Maarten werkte haalt duizenden euro's op met inzamelingsactie

Een inzamelingsactie in Franeker met een bijzondere verrassing

Een inzamelingsactie in Franeker met een bijzondere verrassing

Topchefs in actie voor Sint-Maarten

Zondag 1 oktober verzorgen 30 topchefs in hotel Okura in Amsterdam een chef's table. Dertig tafels van elk tien personen krijgen een 5-gangenmenu, inclusief aperitief, wijn, water en koffie. Iedere gang wordt door een andere chef bereid. Een plekje aan een chef's table kost 300 euro per persoon (exclusief btw). De opbrengst gaat naar het Rode Kruis. Deelnemende restaurants zijn onder andere De Librije, Ciel Bleu, Bord Eau, 't Nonnetje, Bridges, De Nederlanden en ook de eerste driesterrenchef van Nederland, Cees Helder, heeft toegezegd.

Veel behoefte aan voedsel

'Geef ons alsjeblieft te eten'

'We gaan door een moeilijke tijd, maar we komen er weer boven op'

'We gaan door een moeilijke tijd, maar we komen er weer boven op'

'​De actie voor Sint-Maarten is hard nodig, het eiland ligt in puin'

Marius Pantophlet heeft familie en vrienden op Sint-Maarten die hun huis en spullen zijn kwijtgeraakt door de orkaan. In het actiecentrum in Beeld en Geluid geeft hij de hele dag stoelmassages, waarmee hij geld inzamelt voor giro 5125.

Waar wordt het geld voor Sint-Maarten aan besteed?

Waar wordt het geld voor Sint-Maarten aan besteed?

IOC geeft 1 miljoen aan slachtoffers Irma

Voorzitter André Bolhuis meldt dat het IOC geld vrijmaakt voor de slachtoffers van het Caribisch gebied, dat op 6 september getroffen werd door de orkaan Irma. "Wij van het NOC*NSF mogen een groot gedeelte van dat geld besteden in Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius."

NOC*NSF mag 1 miljoen euro aanbieden aan Sint-Maarten

'Avondeten maken kan een dagtaak zijn op Sint-Maarten'

NOS-verslaggever Roel Pauw vertelt tegen Ruud de Wild dat de mensen op Sint-Maarten het nog steeds moeilijk hebben. Zo zijn er maar weinig winkels open en die hebben ook niet alles wat ze normaal in de schappen hebben liggen. "Zo wordt het maken van je avondeten al snel een dagtaak."

'Langzaam toewerken naar wederopbouw Sint-Maarten'

"Noodhulp leveren is het belangrijkste. We zitten nu nog midden in die fase, om iedereen van water en voedsel te voorzien. Bereikbaarheid, water, elektriciteit, medische zorg en netwerk, dat zijn de eerste behoeften", zegt majoor der mariniers Kasper Winckelmolen vanuit de commandopost op het eiland. "Maar we beginnen langzaam toe te werken aan de volgende fase: de wederopbouw."

Ook Zeeland in actie voor Sint-Maarten

Zo kun je een bijdrage leveren door naar de kapper te gaan, worden er spulletjes verkocht, fooien gedoneerd en wordt geld ingezameld op de kermis in Terneuzen. Deze gemeente heeft ook toegezegd 10.000 euro over te maken naar giro 5125.

Na donatie gratis naar huis met de NS

De NS draagt ook een steentje bij aan de actie voor Sint-Maarten. Reizigers die naar het actiecentrum komen om een bijdrage te leveren, krijgen een gratis terugreis aangeboden door medewerkers van de NS op het station Hilversum Media Park. Ook zorgt de NS er met fietstaxi's en een paraplu-dienst voor dat je droog van en naar het actiecentrum komt.

Extra KLM evacuatievluchten Sint-Maarten

Vandaag is een KLM Boeing 747 van Schiphol naar Sint-Maarten vertrokken om hulpbehoevenden, toeristen van alle nationaliteiten en andere mensen die niet op het getroffen eiland wonen, te evacueren. Het is de eerste KLM vlucht op Sint-Maarten sinds het uitbreken van de orkaan. Dinsdagochtend 19 september komt de KLM Boeing 747 met opgehaalde reizigers weer aan op Schiphol.

​Wat doet het Rode Kruis met je donatie voor Sint-Maarten?

Met een nationale actiedag probeert het Rode Kruis vandaag zoveel mogelijk geld op te halen om bewoners van Sint Maarten te helpen.

Het geld wordt uitgegeven aan noodhulpgoederen zoals water, voedsel, jerrycans, dekzeilen en keukensets. Met eerdere donaties heeft het Rode Kruis een deel van de goederen al gekocht. Er zijn al vliegtuigen van KLM onderweg met deze spullen, legt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis uit. Er is al water en voedsel naar het eiland gebracht. Dat was de eerste levensbehoefte. Nu proberen we om mensen zo snel mogelijk een dak boven het hoofd te geven.

Van elke euro die wordt gedoneerd, gaat negentig cent naar het goede doel. Stoffels snapt dat mensen zich zorgen maken over of er geld aan de strijkstok blijft hangen. De overige tien cent hebben we echt nodig. We moeten zorgen dat de hulp op Sint-Maarten komt, dat moet je organiseren. En je moet controleren dat de hulp daar goed terecht komt.

Ook het wantrouwen richting de regering van Sint-Maarten is te begrijpen, vindt Stoffels. Het sentiment op het eiland is dat de regering de hulpverlening niet aan kan en zich niet voor arme mensen inzet. Maar als Rode Kruis delen we de goederen zelf uit. Wij bepalen aan wie we hulp bieden.

Bij de nationale actiedag die is opgetuigd in Hilversum sporen artiesten mensen aan om geld te storten op giro 5125. De actiedag kost ook geld. Maar we zullen mensen ook de mogelijkheid moeten geven om de verhalen te horen, om geraakt te worden, legt Stoffels het nut van de dag uit.

Inmiddels is er een ruim zes miljoen euro opgehaald. Hoeveel geld er nodig is, weet Stoffels niet maar het gaat om vele miljoenen . Aan het einde van de dag wordt de totale opbrengst bekend gemaakt.

Discobowlen met Ruud de Wild

Op de veilingsite van de actie voor Sint-Maarten staan veel items waarop geboden kan worden. Wat dacht je van discobowlen met Ruud de Wild, de dansschoenen van Jan Kooijman, een VIP-arrangement voor de Top 2000 en voor de finale van Wie Is de Mol of een tandemsprong met de Luchtmobiele brigade?

Sneltekenaar

De acties in Beeld en Geluid gaan onverminderd door. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld laten vastleggen door een sneltekenaar.

Nieuwe tussenstand

Rond 13.20 uur werd de nieuwe tussenstand bekendgemaakt. Dat gebeurde met een druk op de knop.

Tussenstand 'Nederland helpt Sint-Maarten': ruim 6 miljoen euro

Collectebus

Ook scholen halen geld op voor de landelijke inzamelingsactie, zoals het Vathorst College in Amersfoort bijvoorbeeld.

Hulpacties op Curaçao

Niet alleen in Nederland zamelen ze spullen of geld in voor Sint-Maarten. Ook in Willemstad hebben ze het beste voor met de bewoners van het eiland.

  • Malou Petter / NOS
  • Malou Petter / NOS

3FM ook vertegenwoordigd

Ook radiozender NPO 3FM heeft een afvaardiging gestuurd naar Beeld en Geluid voor het belteam.

Lege flessen

Het Rode Kruis roept kinderen op om lege flessen te verzamelen en in te leveren bij Beeld en Geluid in Hilversum. Daar is een container neergezet waar de flessen in kunnen.

De eerste flessen zijn al ingezameld

USAR.NL aan het werk op Sint-Maarten

Het Nederlandse reddingsteam USAR.NL heeft nieuwe beelden van de reddings- en bergingswerkzaamheden op Sint-Maarten.

USAR.NL aan het werk op Sint-Maarten

Ministers: nu solidair zijn met Sint-Maarten

Premier Rutte en de ministers Plasterk en Bussemaker roepen iedereen op om aan de actie voor St. Maarten mee te doen.

Ministers: nu solidair zijn met St. Maarten

Speciaal shirt

Ook de Nederlandse profclubs staan dit weekeinde stil bij de inzamelingsactie. Alle spelers en scheidsrechters lopen voor het begin van de wedstrijden in een speciaal shirt het veld op. Dat meldt de KNVB.

In dit shirt komen de spelers en scheidsrechters voor de aftrap gezamenlijk het veld op

Bemanning steunt actie

De bemanning van de Zr.Ms. Karel Doorman roept op om geld over te maken op giro 5125.

Een euro per inwoner

De gemeente Dronten heeft 40.000 euro overgemaakt naar giro 5125. Het bedrag komt overeen met bijna een euro per inwoner.

Nog even volladen en dan...

...zet de Zr.Ms. Karel Doorman van de Koninklijke Marine waarschijnlijk komende woensdag koers richting Sint-Maarten.

Facebook live

Rond 10.30 uur spreekt verslaggever Henrik-Willems Hofs via de NOS-Facebookpagina live met Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels.

'Alleen bellen op 0800-1130'

QMusic-dj Wim van Helden heeft inmiddels plaatsgenomen in het belteam in Beeld en Geluid in Hilversum. Hij is te bellen op 0800-1130.

YouTubers in actie voor Sint-Maarten

Nederlandse YouTubers zingen het nummer Geef om Jou. De video is inmiddels ruim 140.000 keer bekeken.

De volledige opbrengst gaat naar het Rode Kruis.

Actiekaart

In het hele land worden acties gehouden voor de noodhulp op de getroffen eilanden. In Beeld en Geluid houdt het Rode Kruis op een kaart bij welke acties er zoal zijn.

Hygiënepakketten en kookspullen

Het door het Rode Kruis ingezamelde geld wordt vooral gebruikt voor de aanschaf van hygiënepakketten, gereedschap, dekzeil en kookspullen.

Het Rode Kruis stuurt hulppakketten naar Sint-Maarten

Douwe Bob

Zanger Douwe Bob is te gast in Beeld en Geluid in Hilversum, waar hij live optreedt in het programma 'Nederland helpt Sint-Maarten' op NPO Radio 2.

Veiling KRO-NRCV

Omroep KRO-NCRV organiseert vandaag een veiling om geld in te zamelen voor de noodhulp op de getroffen eilanden. Zo kunnen geïnteresseerden bijvoorbeeld bieden op twee vip-tickets voor de finale van Wie is de Mol 2018 of op een dagdeel meelopen bij Hello Goodbye.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Sint-Maarten: voor en na orkaan Irma

In onderstaande video is goed te zien hoe groot de verschillen op Sint-Maarten zijn tussen de situaties voor en na de komst van de orkaan.

Sint-Maarten voor en na orkaan Irma

Rode Kruis: vele miljoenen nodig

Verslaggever Henrik-Willems Hofs in gesprek met Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels.

Rode Kruis: we hebben vele miljoenen euro's nodig

Waddeneilanden steunen actie

De Waddeneilanden hebben gezamenlijk 10.000 euro gedoneerd aan Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba. De bewoners van de Nederlandse eilanden leven enorm mee met de bewoners op de door orkaan Irma getroffen eilanden.

Het geld wordt gebruikt voor noodhulp en voor wederopbouw.

'Situatie op Sint-Maarten is nijpend'

Verslaggever Roel Pauw is op Sint-Maarten en bezocht Vanka ten Have en Reiner Naumann, die hun huis kwijt zijn. De situatie op het eiland is nijpend, zeggen ze. Ze denken er zelfs over om het eiland te verlaten.

Facebook Live

Rond 10.30 uur spreekt verslaggever Henrik-Willems Hofs via de NOS-Facebookpagina live met Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels.

Belpanel

In Beeld en Geluid in Hilversum is de hele dag een belpanel aan het werk. Tot middernacht is het team bereikbaar op 0800 - 1130 om donaties voor giro 5125 te verwerken.

In Beeld en Geluid in Hilversum zit de hele dag een belpanel

Rutte: hulp is keihard nodig

Demissionair premier Rutte heeft een simpele boodschap voor alle Nederlanders: geef wat u missen kunt!

'We zijn één koninkrijk en laten de mensen in het rampgebied niet in de steek'

'Ik kan gewoon niet stilzitten'

In Tilburg doen vrijwilligers mee aan de actie 'Make Sint-Maarten great again'. Ze zamelen spullen in voor de mensen op het eiland. Tot nog toe komen er vooral kleren binnen.

Sabrina Clarke, geboren en getogen op Sint-Maarten, wil gewoon wat doen voor de bewoners van het eiland dat vorige week zo zwaar werd getroffen door orkaan Irma. "Mensen hebben heel veel verloren. Ik kon gewoon niet stilzitten. Ik moet gewoon helpen", zei ze.

Minister Plasterk: de overheid zal ervoor zorgen dat er herbouwd wordt

Minister Plasterk: de overheid zal ervoor zorgen dat er herbouwd wordt

Startsein

Op NPO Radio 2 heeft minister Plasterk het startsein gegeven voor de actie 'Nederland helpt Sint-Maarten' van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft tot nu toe al 5,25 miljoen euro opgehaald.

In het actiecentrum in Beeld en Geluid in Hilversum is een belteam tot middernacht bereikbaar op 0800 - 1130 om donaties voor giro 5125 te verwerken. Mensen kunnen de opbrengst van hun actie voor Sint-Maarten daar ook zelf komen brengen.

Feestelijke opening van de actiedag voor Sint Maarten

De publieke omroep, RTL en SBS6 besteden vandaag op radio, televisie en online aandacht aan de actie. Op NPO 1 zijn de hele dag door korte updates te zien vanuit Beeld en Geluid. In een speciaal programma Nederland helpt Sint-Maarten, van 21.30 tot 22.20 uur op NPO 1, praat Art Rooijakkers met gasten en zijn er reportages te zien over de situatie op Sint-Maarten en over speciale acties in Nederland.

Lang houdbaar voedsel

Vannacht kwam er een truck met houdbaar voedsel aan op Sint-Maarten. Dat liet een medewerker van het Rode Kruis op Twitter weten.

'Zamel statiegeldflessen in!'

Het Rode Kruis roept kinderen op om lege statiegeldflessen naar Beeld en Geluid in Hilversum te brengen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

'Als het geld maar niet in verkeerde handen terechtkomt'

Op Sint-Maarten zijn ze blij met de inzamelingsactie, al hopen de bewoners wel dat het ingezamelde geld op de goede plek terechtkomt.

'Als het geld maar niet in verkeerde handen terechtkomt.'