liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse mariniers in de straten van Sint-Maarten

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het liveblog over de gevolgen van orkaan Irma is nu gesloten.

Mariniers patrouilleren in de straten

Nederlandse mariniers zijn begonnen de orde op Sint-Maarten te handhaven.

Mariniers patrouilleren op Sint-Maarten

'Dit was de cruiseterminal van Sint-Maarten'

Het gebied rond de cruiseterminal waar de Nederlandse marinemensen aan land zijn gegaan is totaal verwoest. Dick Drayer over de hulpoperatie:

Dick Drayer op Sint Maarten: het is hier totaal verwoest

Oorlogsgebied

Correspondent Dick Drayer is voor het eerst sinds de orkaan aan land geweest op Sint Maarten. Hij vertelt over de chaos op het eiland in Nieuwsuur. "Het gebied in de haven is totaal verwoest. De toeristenkraampjes liggen verspreid over het hele gebied. In de stad zie ik alleen maar verwoeste huizen. De sfeer is nogal grimmig. Er zijn problemen met de watervoorziening en een deel van de bevolking is aan het plunderen."

Correspondent Dick Drayer: 'Het lijkt een oorlogsgebied'

Dick Drayer over aankomst bij Sint-Maarten

Correspondent Dick Drayer vertelde eerder over de aankomst van marineschip Zr. Ms. Pelikaan op Sint-Maarten: "Je ziet hier weggerukte daken en omgewaaide bomen."

 • NOS / Dick Drayer
  Nederlandse militairen op de kade van Sint-Maarten
 • NOS / Dick Drayer
 • NOS / Dick Drayer
  Mariniers onderzoeken de kades van het eiland met een klein vaartuig

Ministers morgen opnieuw bij elkaar

De Ministers die betrokken zijn bij de hulpverlening op de eilanden die zijn getroffen door de orkaan komen morgenochtend opnieuw bijeen in het Nationaal Crisis Centrum (NCC). Ze bespreken de situatie op onder andere Sint-Maarten en eventuele maatregelen.

Luchtfoto's van de schade

Het ministerie van Defensie heeft eerder vandaag met een helikopter luchtbeelden van Sint-Maarten gemaakt. Daarop is de schade goed te zien. Hier zijn meer beelden te zien.

 • Ministerie van Defensie
  Weggewaaide containers op Sint-Maarten
 • Ministerie van Defensie
  Veel huizen zijn verwoest door de orkaan
 • Ministerie van Defensie

'Tijdens de storm kom je samen'

Jongeren uit Sint-Maarten die in Nederland wonen zijn een inzamelingsactie gestart voor de wederopbouw van hun eiland.

''We willen als gemeenschap de mensen op Sint-Maarten helpen''

'Het liefste zou ik nu daar zijn'

Patrick komt uit Sint-Maarten en werkt in Nederland in de bouw, maar hij zou nu veel liever op Sint-Maarten zijn.

Patrick bouwt nu liever huizen op Sint-Maarten dan in Nederland

'Mensen weten niet meer wat te doen'

Het is één grote chaos op Sint-Maarten, vertelt Marilou Rohan die er op vakantie is. Het eiland was een paradijs, maar is nu een hel op aarde, zegt ze.

'Alsof iemand met een grasmaaier vanuit de hemel over het eiland is gegaan'

Hulpactie Rode Kruis

Met dit tv-spotje is het Rode Kruis een hulpactie gestart voor de slachtoffers van orkaan Irma.

Rode Kruis lanceert hulpcampagne

'Het lijkt wel een spookstad'

Correspondent Dick Drayer is aan boord van marineschip de Pelikaan, dat aangekomen is bij Sint Maarten. vanaf het schip zag hij mariniers de kade beveiligen. "Het is hier onheilspellend stil", vertelt hij op NPO radio 1. "Er waren plunderaars op de kade, maar die zijn weggejaagd. De militairen zwaar bewapend. De situatie hier was onveilig maar is nu dus veilig. Je ziet helemaal niemand, het lijkt wel een spookstad. Je ziet alleen omgewaaide bomen en weggerukte daken."

Ruimtebasis Florida dicht

Kennedy Space Center aan de oostksut van Florida gaat vanaf morgen dicht in afwachting van Irma. Van de 9000 medewerkers blijven er 120 aanwezig. De gebouwen op de lanceerbasis zijn bestand tegen windstoten van 217 km/u, maar Irma zou veel krachtiger windstoten kunnen veroorzaken.

Hulp voor Sint-Maarten onderweg

Beide toestellen met hulpgoederen voor de eilanden zijn opgestegen vanaf vliegbasis Eindhoven.

'Necker Island verwoest'

Volgens de Britse zakenman en miljardair Richard Branson is Necker Island, een van de Britse Maagdeneilanden, compleet verwoest. Branson heeft het eilandje in privébezit.

Plunderingen, slechte communicatie

De minister meldt dat er problemen zijn met de communicatie met de eilanden. Zelfs satelliettelefoons werken niet altijd. Ook bevestigt Plasterk dat er plunderingen zijn geweest op Sint-Maarten.

Plasterk: 1 dode op Sint-Maarten

Minister Plasterk meldt dat er zeker één dode is gevallen op Sint-Maarten. De nationaliteit van het slachtoffer is niet bekend. Ook zijn er enkele gewonden gevallen. Op Saba en Sint-Eustatius zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

Plasterk live

De persconferentie van minister Plasterk is nu hier te volgen.

Hulpgoederen naar eilanden

Water, voedsel en extra militairen voor de getroffen eilanden

Plasterk zometeen live

Minister Plasterk slaat om 19.30 uur de pers te woord over de gevolgen van orkaan Irma en de hulp aan de bewoners van de eilanden. Die persconferentie is op nos.nl te volgen.

Ook Florida bereidt zich voor

Ook Florida bereidt zich voor op Irma. De oostkust van de zuidelijke staat zal de volle laag krijgen. Inwoners zijn al begonnen met evacueren.

Noodhulpactie

Hulporganisatie Cordaid is een inzamelingsactie begonnen op gironummer 667. Het stelt 200.000 euro beschikbaar voor noodhulp aan de getroffen gebieden. De organisatie stuurt de komende dagen een team van hulpverleners naar het Caribische gebied.

Eerder zette het Rode Kruis al een inzamelingsactie op touw. Ook de EU biedt noodhulp aan.

Mappen voor Sint-Maarten

Daniël Kersbergen is 24 en lid van het leger aan 'mappers' dat het Rode Kruis helpt om hulp zo snel mogelijk op gang te krijgen. Vanuit zijn slaapkamer bracht de student in kaart hoeveel mensen waar op Sint-Maarten wonen. Lees hier hoe dat werkt.

Daniël helpt het Rode Kruis vanuit zijn slaapkamer

Toeristen weg uit Cuba

Op Cuba is begonnen met het evacueren van meer dan 36.000 toeristen vanwege de orkaan Irma, melden de Cubaanse autoriteiten. De dreiging van de orkaan Irma wordt nog versterkt door twee andere minder zware orkanen, Katia en José.

President Macron naar eilanden

De Franse president wil naar de getroffen Franse eilanden "zo snel als het weer het toelaat". Dat zei hij tijdens een bezoek aan Griekenland.

Bar in puin

Soggy Dollar Bar

De Soggy Dollar Bar, voor de orkaan een druk bezochte bar aan Simpson Bay, ligt helemaal in puin.

Plunderingen gemeld

Op Sint-Maarten zijn plunderingen geweest, zegt luitenant-ter-zee Egbert Stoel op NPO Radio 1. Hij is vanaf het Maritiem Hoofdkwartier op Curaçao betrokken bij de noodhulp.

Hulptransport vanaf vliegbasis Eindhoven

Militairen zetten op Vliegbasis Eindhoven water en voedsel klaar voor transport naar het getroffen gebied

Een C-130 Hercules en een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht worden op Vliegbasis Eindhoven beladen met water en voedsel voor Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. Met de KDC-10 vliegen ruim 100 militairen mee voor hulpverlening.

Meer beelden van de ravage op Sint-Maarten

Ooggetuigen filmen schade Sint-Maarten

Dodental bijgesteld

Het aantal dodelijke slachtoffers van orkaan Irma is naar beneden bijgesteld. Op het Franse deel van Sint-Maarten zijn geen 8 doden bekend, maar 4. Dat heeft de Franse premier Philippe meldt op een persconferentie bekendgemaakt. Op St. Barthelemy zijn geen doden bekend.

Volgens de Franse premier is op het Franse deel Sint-Marten sprake van een vijftigtal gewonden, van wie twee ernstig en één in levensgevaar. 21 van de gewonden liggen in het ziekenhuis.

Vluchten naar Sint-Maarten komende dagen geannuleerd

Reisorganisaties TUI en KLM hebben hun vluchten naar Sint-Maarten geannuleerd. Tot en met zondag gaan er sowieso geen vliegtuigen richting het eiland, laten de organisaties aan de NOS weten. "De meeste vakantiegangers zijn voordat de orkaan kwam overgevlogen naar Nederland. Er zijn nu nog vier mensen met de reisleiders van TUI ondergedoken. TUI probeert contact met hen te maken alleen gaat dat moeilijk omdat het communicatie verkeer ook verstoord is", vertelt hun woordvoerder.

"We volgen de situatie op de voet en afhankelijk van de situatie besluiten wij wanneer de operatie hervat kan worden. Wij proberen met KLM- passagiers op Sint Maarten in contact te treden en tot een oplossing te komen. Daarvoor hebben we onder meer contact met de Nederlandse overheid en lokale overheden", zegt een KLM-woordvoerder.

Website ministerie over orkaan

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een website gemaakt met alle informatie over de orkaan.

Beroemde strand geraakt door Irma

Het strand bij de landingsbaan op Sint Maarten

Het beroemde strand bij de landingsbaan op Sint-Maarten is ook gehavend door de orkaan. Op foto's is te zien dat het zand de landingsbaan op is gewaaid. Er lijkt niet veel meer over te zijn van het strand.

'Alsof iemand met een grasmaaier vanuit de hemel over het eiland is gegaan'

Marilou Rohan is op vakantie op Sint Maarten, haar familie woont op het eiland: "Sint Maarten is veranderd van een paradijs in een hel op aarde. Het is alsof iemand met een grasmaaier vanuit de hemel over het eiland is gegaan. De huizen zijn kapot. Sommige met de grond gelijk gemaakt. Ik heb het geluk dat ik in een stabiel, stevig huis zat. Maar we hebben de deur moeten tegenhouden, want de wind kwam zo hard naar binnen. Het was gewoon alsof er emmers water onder en boven de deur doorkwamen."

Mensen voelen zich nu machteloos, zegt ze. "Ze weten niet wat te doen, je ziet de angst in hun ogen en we krijgen ook niet veel informatie, we weten niet waar we aan toe zijn. Overal ligt de stroom eruit, we hebben geen contact met de buitenwereld."

Er zijn ook plunderingen aan de gang, vertelt Rohan. "Je weet niet hoe lang je voorraad nog toereikend is. Dus je ziet dat supermarkten geplunderd worden. Het land is heel erg ongeconcentreerd. En ik vraag me ook af of de Nederlandse overheid ook snel iets van zich kan laten horen want wij weten serieus echt helemaal niet waar we aan toe zijn."

Rohan is ook bang voor orkaan José, die zaterdag aan land komt. "We weten echt niet wat te doen. We weten niet wanneer er hulp komt, of er hulp komt. We weten echt niets dus we hopen dat er snel actie komt."

Journalist laat ravage zien

Een lokale journalist laat de ravage op Saint-Martin zien, het Franse gedeelte van Sint-Maarten.

Tjandra krijgt na veel pogingen eindelijk vader te pakken

 • NOS
  Tjandra Lake

Na heel veel pogingen kreeg Tjandra vanmiddag eindelijk haar vader op Sint-Maarten te pakken. "Heel fijn dat ik weet dat mijn vader óke is, maar er zijn nog steeds heel veel mensen waar we naar op zoek zijn", vertelt Lake emotioneel. "Maak me heel veel zorgen. Ik ben pas gerust als ik iets van iedereen heb gehoord."

Lake probeerde al sinds het begin van de storm haar vader te bereiken. "Dat de rest in puinhoop is, dat bouwen we wel weer op, maar levens krijg je niet meer terug." Haar vader was vrolijk, zegt ze. "Hij zei: kom gewoon naar huis, schat, alles komt goed."

Marineschip bijna bij Sint-Maarten

Een van de marineschepen is bijna bij Sint-Maarten. "Zee iets onstuimiger, naijlend van Irma. Bijna ter plaatse, alles op scherp voor snel afleveren voertuigen en goederen in verband met Jose", is te lezen op het Twitter-account.

Benefietconcert in Rotterdam

Poppodium Annabel organiseert op 12 oktober een benefietconcert voor de slachtoffers van orkaan Irma. "Om deze mensen een hart onder de riem te steken organiseert Jacob Streefkerk een benefiet avond in Annabel. Zijn band Orange grove uit Sint-Maarten heeft een aantal artiesten uitgenodigd die op komen treden", is te lezen op het Facebookevenement van het concert.

De opbrengsten gaan naar de slachtoffers van orkaan Irma.

Ooggetuigen filmen schade

Ooggetuigen filmen schade Sint-Maarten

Op sociale media verschijnen filmpjes van de schade op Sint-Maarten. Overal is water en veel schade.

Zaterdag bereikt Irma Florida

Het Amerikaanse orkaan-instituut zegt dat orkaan Irma waarschijnlijk zaterdag al in Florida aan land komt.

Rode Kruis wil naar Sint-Maarten

Hulpverleners van het Nederlandse Rode Kruis weten nog niet wanneer ze richting Sint-Maarten kunnen vertrekken. Het contact met het eiland verloopt heel moeizaam. "Zelfs met satelliettelefoons lukt het nauwelijks", vertelt een woordvoerster van het Rode Kruis tegen persbureau ANP.

Het Rode Kruis stuurt teams die gespecialiseerd zijn in het opnemen van de schade. Zij maken onder meer gebruik van drones, om te kijken welke hulp er nodig is.

Helikopters richting wal

Helikopters worden beladen met hulpgoederen voor de mariniers aan wal. Commandant André van der Kamp deelt foto's van het tafereel op Twitter.

Dodental loopt waarschijnlijk nog op

Autoriteiten vrezen dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen. De orkaan heeft zeker tien levens geëist. Acht mensen kwamen om het leven op het Franse deel van Sint-Maarten, en op het eilandje Barbuda en op het Britse eiland Anguilla kwamen in totaal twee mensen om het leven.

'95 procent van eiland is weg'

Zeker 95 procent van de bebouwing is weggevaagd in het Franse deel van Sint-Maarten, zegt de voorzitter van de volksvertegenwoordiging van Saint-Martin. De premier van Antigua en Barbuda noemde dat percentage ook voor Barbuda. Antigua bleef over het algemeen gespaard.

Foto van omgewaaid vliegtuig

Een ooggetuige op Sint-Maarten deelde deze foto.

Koers van Irma

Wereldleiders reageren op orkaan

Meerdere wereldleiders hebben gereageerd op de desastreuze gevolgen van orkaan Irma. Donald Trump tweette: "Gelukkig hebben we een getalenteerd en dapper team dat kan helpen". De Amerikaanse president doelt op de voorbereidingen die momenteel voor de orkaan worden getroffen in Florida.

Ook de Britse premier Theresa May heeft haar medeleven geuit.

Irma langstdurende orkaan ooit

Orkaan Irma is de langstdurende orkaan van deze sterkte ooit. De windsnelheden zijn al meer dan 33 uur hoger dan 295 kilometer per uur.

EU biedt noodhulp aan

De EU staat klaar om noodhulp te bieden aan de getroffen landen. Ook kan het Solidariteitsfonds van de EU worden aangesproken voor de wederopbouw. Satellietbeelden van het Europese Copernicus-systeem gaan helpen de schade in kaart te brengen.

Defensie zet luchttransport in

Defensie zet luchttranssport in voor ondersteuning. Vanaf Eindhoven vertrekken vanmiddag twee toestellen van de Koninklijke Luchtmacht om hulpgoederen en extra militairen in te vliegen.

De toestellen nemen water en voedsel voor 40.000 mensen mee, daar kunnen die mensen vijf dagen van worden voorzien.

Ooggetuige: ik vrees voor het ergste

Via wifi hebben we contact met meneer Remak op Sint-Maarten. "Water, elektra en telefoonlijnen doen het niet. De wifi werkt omdat we op mijn werk een generator hebben staan", vertelt Remak. "Sommige wijken, zoals Point Blanch, zijn volledig ontoegankelijk. Het vliegveld is geblokkeerd en de dierentuin, vlakbij mijn huis, is compleet weg."

"Ik heb geen slachtoffers gezien, maar ik vrees voor het ergste. Er zijn veel huizen verwoest, niemand weet waar de bewoners zijn. Ambulances zie ik niet, de een helpt de ander."

Zijn familie is veilig, zegt hij. "Het was erg emotioneel. Ik zit nu op mijn werk, daar is wifi. Velen hebben via Facebook mijn vrouw gevraagd of ze kan helpen met zoeken naar familieleden. Dat is wat we nu gaan doen."

Orkaan José verwacht in het weekend

Sint-Maarten moet zich ook al gaan voorbereiden op de volgende orkaan: José. "Deze orkaan bereikt wel iets noordelijker het eiland, wordt verwacht", zegt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert. "Hij is ook minder zwaar."

Momenteel valt José in categorie 2, maar er wordt verwacht dat hij nog iets sterker gaat worden. "Het lijkt alsof de storm in categorie 3 gaat vallen."

Maar Sint-Maarten gaat er zeker iets van merken, zegt Hoebert. "Er gaat vrij veel regen vallen en de wind is ook sterk."

Florida bereidt zich voor

Orkaan Irma zal vandaag richting het noorden van de Dominicaanse Republiek en Haïti bewegen. Daarna gaat hij verder richting de Bahama's en Cuba. Vervolgens wordt verwacht dat Irma richting Florida gaat. Daar komt hij waarschijnlijk zondag aan land. Daar zijn veel mensen al hun huizen aan het voorbereiden op de storm.

De gouverneur heeft de noodsituatie in Florida uitgeroepen. Ongeveer 25.000 mensen hebben de eilandgroep Florida Keys inmiddels verlaten.

Kamervoorzitter spreekt medeleven uit

De Tweede Kamer volgt de situatie rond de gevolgen van Irma op de voet. Kamervoorzitter Arib heeft haar medeleven uitgesproken met de inwoners van de getroffen eilanden. Op verzoek van minister Plasterk gaat een debat over de evaluatie van de Kamerverkiezingen van maart vanavond niet door.

Dodenaantal van orkaan Irma staat op 10

Door orkaan Irma zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Op het Franse gedeelte van Sint-Maarten zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Ook op Anguilla is iemand overleden. Op Barbuda probeerde een familie hun huis te verlaten. Daarbij kwam hun 2-jarig kind om.

Saint-Martin krijgt water en voedsel

Het Franse deel van Sint-Maarten zal binnenkort drinkwater en voedselpakketten krijgen, zegt de minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb. Deze twee zaken hebben prioriteit. Volgens Collomb is het vliegveld Grand Case, in het noorden, niet zo zwaar beschadigd als de zwaar gehavende Nederlandse luchthaven in het zuiden.

Bekijk hier de beelden gemaakt door een bewoner:

Rijden door de ravage in Philipsburg

Eerste blik vanaf zee

Commandant André van der Kamp heeft foto's gedeeld van de eerste blik vanaf zee op Sint-Maarten.

Luchtbeelden van verwoest Sint-Maarten

Luchtbeelden tonen grote schade

Wat weten we over orkaan Irma?

Sint-Maarten is zwaar getroffen door de orkaan Irma, die gisteren over het eiland trok. Dit is wat we tot nu toe weten:

- Op het Franse deel van het eiland en het nabijgelegen Saint-Barthélemy zijn zeker acht mensen om het leven gekomen.

- 23 anderen raakten gewond.

- Over slachtoffers op het Nederlandse deel van het eiland is nog niets bekend.

- De marine is met twee schepen vanuit Aruba en Curaçao onderweg naar Sint-Maarten.

- Rutte noemde de orkaan van epische omvang.

- Veel van de infrastructuur, huizen en bedrijven zijn verwoest.

- Geen stroom en stromend water meer op Sint-Maarten.