liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zeker dertien doden bij aanslag Barcelona, IS claimt verantwoordelijkheid

liveblog gesloten

Einde liveblog

We sluiten dit liveblog met een overzicht van de gebeurtenissen in Barcelona.

Vanmiddag rond 17.00 uur reed een terrorist met een busje in op mensen op de Ramblas. Daarbij zijn minstens dertien doden gevallen, meer dan honderd gewonden raakten gewond. Onder de gewonden zijn drie Nederlanders, zij zijn buiten levensgevaar. Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist.

De dader van de aanslag is nog steeds voortvluchtig. De politie heeft wel twee andere mannen gearresteerd die iets te maken hebben met de aanslag. Zij werden in twee verschillende steden gearresteerd: in Ripoll en Alcanar. De arrestant uit Ripoll, Driss Oukabir, zegt dat hij niets met de aanslag te maken heeft en dat zijn paspoort is gestolen. Met zijn paspoort werd het busje gehuurd.

Verder is de aanslag ook gelinkt aan een explosie in een huis in Alcanar, afgelopen nacht. Daarbij viel een dode en een gewonde. De politie heeft niet bekendgemaakt wat die link precies is.

Spanje heeft drie dagen van rouw aangekondigd. Spaanse voetbalteams houden in het weekend een minuut stilte.

Terreuraanslag in toeristisch hart van Barcelona

Gewond Nederlands echtpaar

De drie gewonde Nederlanders zijn een echtpaar en een vriendin van hun dochter. De drie zijn overgebracht naar een ziekenhuis en hebben gesproken met hun familie.

Dader nog steeds voortvluchtig

De dader van de aanslag is nog steeds voortvluchtig. De man stapte uit nadat hij met het busje op de voetgangers was ingereden en ging te voet verder.

De politie heeft wel twee andere mannen gearresteerd die iets te maken hebben met de aanslag. Zij werden in twee verschillende steden gearresteerd: in Ripoll en Alcanar. De arrestant uit Ripoll zegt dat hij niets met de aanslag te maken heeft en dat zijn paspoort is gestolen. Met zijn paspoort werd het busje gehuurd.

Verder is de aanslag ook gelinkt aan een explosie in een huis in Alcanar, afgelopen nacht. Daarbij viel een dode en een gewonde. De politie heeft niet bekendgemaakt wat die link precies is.

'Geen bewijs voor tweede aanslag'

Volgens Spaanse politie is er geen bewijs dat er nog een aanslag gaat worden gepleegd.

Eiffeltoren helemaal donker na aanslag

De lichten van de Eiffeltoren gaan vannacht uit om de slachtoffers van de aanslag te eren.

Reactie Nederlands koningshuis

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gereageerd op de aanslag. Op Facebook schreven zij: "Wij leven mee met hen die zijn getroffen door de aanslag in Barcelona en voelen ons verbonden met allen in Spanje en daarbuiten die zich keren tegen terreur en zich inzetten voor een samenleving zonder angst."

Twee verdachten gearresteerd, een dode

De chef van de regionale politie in Catalonië heeft in een persconferentie bevestigd dat er twee verdachten gearresteerd zijn. Zij waren allebei niet de chauffeur van het busje dat op de mensen is ingereden. Een verdachte komt uit de Spaanse enclave Melilla, de andere verdachte komt uit Marokko.

Verder is er een dode, hij werd neergeschoten toen hij kort voor 20.00 uur een politieblokkade wilde doorbreken. Er is nog geen bewijs dat deze persoon iets te maken had met de aanslag.

Dode bij explosie in huis Barcelona

De Spaanse politie meldt dat gisteren bij een explosie in een huis in Barcelona een dode is gevallen. Er is een verband met de aanslag in Barcelona.

Drie dagen rouw in Spanje

Spanje heeft drie dagen van rouw uitgeroepen na de aanslag.

Meer dan honderd gewonden

De Catalaanse overheid meldt in een persconferentie dat er meer dan 100 gewonden zijn gevallen bij de aanslag en dat het dodental (nu 13) nog zal oplopen.

Minuut stilte tijdens voetbal

Het Spaanse voetbal betoont komend weekeinde eer voor de slachtoffers. Alle duels in de drie hoogste klassen van het Spaanse voetbal worden voorafgegaan door een minuut stilte.

Verdachte Barcelona op foto: mijn paspoort was gestolen

De verdachte wiens foto is vrijgegeven door de politie zegt dat zijn paspoort is gestolen. Driss Oukabir zou niets met de aanslag te maken hebben en heeft zich zelf bij de politie gemeld nadat hij had gezien dat zijn foto was verspreid via internet. Oukabir gaf zich aan in Ripoll, waar hij woont. Daar was hij ook ten tijde van de aanslag.

Veel mensen doneren bloed

Bij de bloedbanken in de ziekenhuizen in Barcelona stonden eerder vandaag lange rijen met mensen die bloed wilden doneren aan de slachtoffers.

'Ramblas is geen plek waar de Barcelonees graag komt'

In Nieuwsuur werd nog met ooggetuigen gesproken. De Nederlandse journalist Carlijn Teeven, die we eerder al spraken, legde uit dat er waarschijnlijk veel toeristen onder de gewonden zullen zijn. "Ik woon inmiddels vier jaar in Barcelona en de Ramblas is geen plek waar ik graag kom. Veel mensen die rustig rondkijken, Barcelonezen gaan niet vaak naar deze plek."

Ooggetuige Amber de Bruin herkent dit. Zij was met haar vriend op de Ramblas op het moment van de aanslag. "Ik hoorde achter me een knal en om me heen begon iedereen te gillen en te rennen. Toch draaide ik me nog om en toen zag ik een voertuig op me afkomen. Mijn vriend kon me net op tijd aan mijn arm weg sleuren", vertelt De Bruin. "Toen zijn we een gebouw ingevlucht met een hele hoop toeristen. Daar renden we de trap op want we wilden zo hoog mogelijk komen." De Bruin heeft daar tot ongeveer 21.30 uur vastgezeten.

Noodnummer

Families of vrienden van mensen in Barcelona die zich zorgen maken, kunnen bellen naar: +34900400012.

Belg onder doden

Onder de dertien doden bevindt zich een Belg, meldt de Belgische premier. Hij condoleert de familie van het slachtoffer.

Ooggetuigen vertellen verhaal

Ook de regionale omroepen hebben gesproken met ooggetuigen. 1limburg sprak met Lee de Wit uit Roermond. Hij was in de buurt van de Ramblas ten tijde van de aanslag. "Het is heel heftig, iedereen is hier in shock. Alle winkels en restaurants zijn gesloten. Niemand mag de deur uit. Iedereen zit binnen met de deur op slot en de TV aan", vertelt hij. "Er liggen gewoon mensen en kinderen in het bloed op straat. Het is vreselijk."

Omroep West sprak met Hagenaar Edwin van Splunter. "Ik ben gaan rennen en vluchtte een winkel in, de rolluiken kwamen meteen achter mij naar beneden", vertelt hij. "Na een minuut of tien gingen ze weer open en ben ik naar buiten gegaan, maar je kon geen kant op. Ik heb een tijdje tegen een muur aangeplakt gestaan toen ik een hand zag die me wenkte. Daar ben ik heengegaan. Het was het restaurantje Santa Ana, daar heb ik een hele tijd geschuild."

Wat we nu weten:

- Een busje is op toeristen ingereden op de populaire straat La Ramblas.

- Daarbij zijn zeker 13 doden en 80 gewonden gevallen.

- Drie Nederlanders raakten gewond, zij zijn buiten levensgevaar.

- Twee verdachten zijn gearresteerd.

- IS claimt verantwoordelijkheid voor de aanslag.

Mensen in paniek na de aanslag

Mensen zijn in paniek na de aanslag

Nederlanders buiten levensgevaar

De drie gewonde Nederlanders hebben contact gehad met hun familie. Ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis. De ambassade in Barcelona staan hen waar nodig bij en het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met hun familie, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Islamitische Staat claimt aanslag

Islamitische Staat (IS) claimt de verantwoordelijkheid van de aanslag. Dat heeft de terreurgroep via hun persbureau Amaq bekendgemaakt.

Drie Nederlanders gewond bij aanslag

Er zijn drie Nederlanders gewond geraakt bij de aanslag. Ze zijn buiten levensgevaar, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Twee verdachten gearresteerd na aanslag

Er zijn inmiddels twee verdachten gearresteerd in verband met de aanslag, meldt de premier van de deelregering in Catalonië.

Minstens 90 mensen in ziekenhuis

Er liggen minstens 90 mensen in het ziekenhuis, meldt de premier van de deelregering in Catalonië. De Spaanse autoriteiten hebben nog niet gemeld hoeveel gewonden toeristen zijn.

Rajoy onderweg naar Barcelona

De Spaanse premier Rajoy is onderweg naar Barcelona. "Heel Spanje leeft mee met de slachtoffers en hun families", tweet hij.

'Dode verdachte broer van Oukabir'

Volgens het Spaanse televisiekanaal La Sexta zou de doodgeschoten verdachte een broer van de gearresteerde Driss Oukabir zijn.

Spaans koningshuis reageert fel op aanslag

"Heel Spanje leeft mee met Barcelona", heeft het Spaanse koningshuis getwitterd. "Het zijn moordenaars, maar wij laten ons niet terroriseren."

De tweet is al 12.000 keer gedeeld, en 12.000 keer geliked.

Mensen worden weggeleid bij Ramblas

Verdachte kwam om in voorstad Barcelona

Het vuurgevecht waarbij de verdachte is omgekomen vond plaats in Sant Just Desvern, een voorstadje aan de westkant van Barcelona, meldt de Spaanse krant La Vanguardia. Dit is nog niet bevestigd door de autoriteiten.

Burgemeester Barcelona reageert

De burgemeester van Barcelona noemt op Twitter Barcelona "de stad van de vrede". "Terrorisme zal niet veranderen wie we zijn: een stad die open is voor de wereld, dapper en liefdevol."

Meer politie op straat

In andere Spaanse steden loopt meer politie op straat. In Valencia worden drukke straten afgezet met politiebusjes, laten ooggetuigen weten.

Verdachte omgekomen tijdens vuurgevecht

Een van de verdachten is omgekomen tijdens een vuurgevecht.

Verdachte is Oukabir

De verdachte die is aangehouden is de eerder genoemde Driss Oukabir. Hij is een 31-jarige Spanjaard van Marokkaanse afkomst.

Beelden van net na de aanslag

Er zijn beelden opgedoken van net na de aanslag. Op de beelden zijn veel mensen te zien die op de grond liggen. Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Chaos en doodsangst in de straten

Wat we nu weten:

- Er zijn zeker dertien doden en vijftig gewonden gevallen bij de aanslag op de Ramblas in Barcelona.

- Een verdachte is gearresteerd, de politie behandelt de arrestant als terrorist. De identiteit van deze persoon is niet bekend.

- De politie heeft een foto vrijgegeven van een verdachte: Driss Oukabir. Dit is waarschijnlijk niet de persoon die in Barcelona is opgepakt.

- Eerder berichten over een gijzeling in een bar kloppen niet.

Burgemeester Londen reageert

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, waar in juni een aanslag werd gepleegd, heeft op Twitter op de aanslag gereageerd. Hij zegt: "Londen staat samen met Barcelona tegen het kwaad van terrorisme."

Dodental aanslag loopt op

Het Spaanse ministerie bevestigt dat er minstens dertien doden zijn gevallen. Ook zouden er minstens 50 gewonden zijn.

Motief onduidelijk

Het motief achter de aanval is nog niet duidelijk, meldt de Spaanse politie op Twitter. Ze behandelen het als "een aanval".

'Niemand zit in bar'

Volgens de Spaanse politie zou er niemand worden gegijzeld in een bar. Het is niet duidelijk of de verdachten daar wel zitten.

Lokale media meldden dat kort na de aanslag twee gewapende mannen een Turks restaurant binnen waren gegaan. De politie zou dit restaurant omsingelen.

Trump: we doen alles om te helpen

Ook Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd op de aanslag. Hij schrijft op Twitter: "De VS veroordeelt de terroristische aanslag in Barcelona en doet alles om te helpen. Wees sterk, we houden van jullie!"

Meerdere verdachten

Mogelijk zijn er meerdere daders. Lokale media melden dat kort na de aanslag twee gewapende mannen een Turks restaurant binnen zijn gegaan. Volgens correspondent Edwin Winkels gaat dat om de twee daders van de aanslag. De politie heeft het restaurant omsingeld.

Een andere verdachte is inmiddels gearresteerd. Het is niet duidelijk of dat onderstaande Driss Oukabir is.

'Identiteit van dader bekend'

Driss Oukabir

Volgens Spaanse media is de identiteit van een van de daders al bekend. Het zou gaan om de 28-jarige Marokkaanse Driss Oukabir. Hij werd door de politie gezocht wegens mishandeling van zijn vrouw, aldus het Spaanse La Sexta. Oukabir zou onlangs uit het Franse Marseille zijn verhuisd naar het Spaanse Ripoll.

Dader reed zigzaggend

De dader zou 700 meter zigzaggend over de Ramblas hebben gereden. BBC maakte een reconstructie.

'Paspoort gevonden'

Lokale media melden ook dat er een Marokkaans paspoort is gevonden op de plaats delict. Dat is nog niet bevestigd door de politie.

'Verdachte gearresteerd'

De Spaanse TVE en El Independiente zeggen dat er een verdachte is gearresteerd. Er gaan beelden rond op sociale media van een arrestatie, maar het is onduidelijk of dit de arrestatie van de dader is.

Politici reageren op aanslag

Premier Rutte heeft gereageerd op de aanslag in Barcelona. "Zwarte dag in Barcelona, op een plek waar veel mensen uit de hele wereld samenkomen", zegt hij op Twitter.

Ook D66-leider Alexander Pechtold heeft gereageerd. "Weerzinwekkend geweld in Barcelona, symbool van vrijheid. Ideaal van verdraagzaamheid lijkt nu weerloos, maar zal alle waanzin overwinnen."

Bloeddonoren gezocht

De Spaanse politie vraagt of mensen bloed willen doneren in nabijgelegen ziekenhuizen.

Verdachte gearresteerd

Er zou een verdachte zijn gearresteerd, melden Spaanse media.

Berichtgeving dodental loopt uiteen

De berichtgeving over het aantal gewonden en doden loopt erg uiteen. Volgens Spaanse media zijn er minstens dertien doden gevallen, terwijl een gemeenteraadslid over minstens 1 dode spreekt. Wel zouden er tientallen gewonden zijn gevallen.

Spaanse politie brengt mensen in veiligheid

Spaanse politie brengt mensen in veiligheid

Bronnen: 32 gewonden

Een gemeenteraadslid van Barcelona geeft een lager dodental door dan de Spaanse media. Hij spreekt van 1 dode en minstens 32 gewonden. Ook een Spaanse agent zegt dat er minstens 1 dode is gevallen.

Incident was terroristische aanslag

De Spaanse politie bevestigt dat het gaat om een terroristische aanslag.

NCTV volgt aanslag

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid volgt de situatie in Barcelona op de voet, meldt Dick Schoof op Twitter.

Spaanse krant: dertien doden

Ook de grootste krant van Spanje, El País, spreekt nu van dertien doden.

Zeker tien doden, zeggen Spaanse media

Spaanse media melden dat er zeker tien doden zijn gevallen. Eerder meldde alleen een Spaans radiostation dat er zoveel doden zijn gevallen. Ook spreken de media nog steeds van tientallen gewonden.

VS: ga niet naar Ramblas

De VS roept Amerikaanse inwoners op om de Ramblas in Barcelona te vermijden. Ze spreken van een "ernstig incident".

Zeker dertien doden, zegt Spaans radiostation

Volgens de grootste radiozender van Spanje, Cadena Ser Radio, zijn er minstens dertien doden gevallen bij de aanslag.

Beelden van omsingeling busje

Politie Barcelona omsingelt busje waarmee aanslag is gepleegd

Reisorganisaties doen onderzoek

TUI zoekt uit of er Nederlandse vakantiegangers op de plek van de aanslag waren. Ook bij Neckermann en Vrij Uit is er contact met hun agentschap ter plaatse, meldt ANP.

Zeker drie doden

Spaanse media melden dat er zeker drie doden zijn gevallen bij de aanslag.

Ooggetuige: ik hoorde een enorme knal

"Ik hoorde een enorme knal waarna iedereen begon te gillen en te rennen. Ik zag iets op me afkomen, mijn man trok me snel weg. Het was een lichaam", vertelt een ooggetuige in het NOS Journaal. "De eigenaar van een restaurant deelt water uit. Inmiddels is iedereen wat kalmer aan het worden. Nu zijn de luiken dicht maar net zagen we ambulances en politie en mannen met geweren. Ik ben nu op een veilige plek."

Ooggetuige Amber in Barcelona: lege straten, veel politie

Wat weten we nu over de aanslag in Barcelona:

- Een wit busje is rond 17.00 uur ingereden op voetgangers op de Ramblas in Barcelona

- Het Catalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Spaanse media melden zeker twee doden.

- Volgens de politie is het een aanslag.

- De CIA heeft een aantal maanden geleden gewaarschuwd aan de Spaanse veiligheidsdiensten dat de Ramblas een doelwit zou kunnen zijn.

- Lokale media melden dat er twee gewapende mannen een restaurant binnen zijn gegaan in de buurt van de Ramblas.

Ooggetuige beschrijft chauffeur

Een ooggetuige beschrijft tegenover Spaanse media hoe de chauffeur eruit zag. Het zou gaan om een "jonge dunne man van maximaal 25 jaar oud, met bruin haar."

Geen schietpartij in winkel

Winkel El Corte Ingles in Barcelona na aanslag

Er waren meerdere berichten over een schietpartij in de winkel El Corte Inglès in Barcelona. Dat blijkt niet te kloppen volgens de Spaanse politie.

Politie bevestigt meerdere doden

De politie bevestigt op Twitter dat er meerdere doden zijn gevallen.

Ooggetuige vertelt over kogels

Een ooggetuige vertelt aan EenVandaag dat hij ook kogels heeft zien inslaan.

Spaanse politie nog steeds op zoek

De Spaanse politie is nog steeds op zoek naar de chauffeur van het busje dat op de mensen inreed.

Beelden van gewonden op straat

Gewonden op straat in Barcelona

Op beelden is te zien hoe meerdere gewonden op straat liggen in Barcelona.

Zeker twee doden bij aanslag

Bij de aanslag in Barcelona zijn zeker twee doden gevallen, melden meerdere Spaanse media.

'Bestuurder wilde veel mensen raken'

Ooggetuigen zeggen tegen Spaanse media dat het busje zoveel mogelijk mensen probeerde te raken. De bestuurder zou zigzaggend over de stoep hebben gereden.

Wat weten we nu:

- Een wit busje is rond 17.00 uur ingereden op voetgangers op de Ramblas

- Er zijn gewonden, onduidelijk hoeveel precies. Ook berichten over doden.

- Lokale media melden dat er twee gewapende mannen een restaurant binnen zijn gegaan in de buurt van de Ramblas.

- De bestuurder is op de vlucht. De politie houdt een klopjacht.

- Metrostations en winkels in de omgeving zijn gesloten.

Spaanse media: ook doden

Er zouden 20 tot 25 gewonden zijn gevallen. Ook wordt er in de Spaanse media bericht over doden, onduidelijk is hoeveel doden er zouden zijn gevallen.

Ooggetuige: ik voel angst

Carlijn Teeven, een Nederlandse toeriste, houdt zich momenteel schuil in een kledingwinkel in de buurt van de Ramblas. "De hele straat is afgezet en de winkels zijn dicht. Een van de medewerkers liet me hier binnen", vertelt ze tegen ANP.

Ze is niet alleen in de winkel. "Ik voel wel angst en dat geldt ook voor anderen: huilende mensen die op hun telefoon kijken wat er aan de hand is."

Rajoy vraagt om hulp

De Spaanse premier Rajoy roept via Twitter mensen op om de gewonden te helpen en de veiligheidsdiensten hun werk te laten doen.

Politie gaat uit van aanslag

De Spaanse politie gaat uit van een aanslag.

Video: mensen rennen in paniek weg

Mensen rennen in paniek weg in Barcelona

Op beelden is te zien hoe mensen in paniek weg rennen bij de plek van de aanslag.

Omgeving Ramblas afgezet

De politie heeft iedereen opgeroepen om de Ramblas te vermijden. Ze willen dat de hulpdiensten de ruimte hebben voor de verzorging van de gewonden.

De omgeving is afgezet en het openbaar vervoer is stilgelegd.

Wat we nu weten over het incident in Barcelona

In Barcelona is op de drukke straat Ramblas een busje ingereden op voetgangers. Daarbij zouden tientallen gewonden zijn gevallen. Het is onduidelijk of het om een bewuste actie of ongeluk gaat.

Na de aanslag zouden twee gewapende mannen een restaurant zijn binnengegaan. Het is onduidelijk of er een verband is.