NOS Nieuws Politiek Aangepast

Harde woorden, ongeloof en ongeduld overheersen mislukte formatie-debat

De Tweede Kamer debatteert over de tweede mislukte formatiepoging met GroenLinks. Alle fractievoorzitters doen mee.

Liveblog gesloten
 • Het debat is voorbij, nu wachten op een nieuwe stap

  Het debat heeft niet lang geduurd. Nu is het wachten op de volgende stap van Tjeenk Willink.

 • Hoe kon het zo fout gaan?

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoe kon het zo fout gaan? Onderhandelaars blikken terug
 • Hoe nu verder?

  Ron Fresen blikt terug op het debat. Klaver is door de andere onderhandelaars neergezet als een "man die niet durft". "Alle sluizen gingen open." Het is nog niet duidelijk hoe Tjeenk Willink nu verder gaat met zijn onderzoek naar een meerderheidskabinet. "Hij laat zich niet klein krijgen en gaat rustig verder," aldus Fresen. "Hoe? Niemand die het weet."

 • Tjeenk Willink's vergezichten gaat Wilders te ver

  De informateur neemt van zijn spreektijd gebruik om de vraag op te werpen op welke manier in een kabinetsformatie gepraat moet worden over klimaat, sociale scheidslijnen en Europa. "Hoe werk je in en aan een systeem?", vraagt hij zich openlijk af. Wilders gaat dit te ver. "Het lijkt hier wel een hoorcollege. We willen gewoon een informateur." Tjeenk Willink snapt de kritiek, maar gaat door met zijn verhaal. "Ik wil niet dat ik later denk; je stond erbij en deed niets."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Formatiedebat Tjeenk Willink
 • Tjeenk Willink: we gaan nu niet over op minderheidskabinet

  De informateur maakt duidelijk dat hij nog niet denkt aan een minderheidskabinet. Bijna alle fractievoorzitters willen een meerderheidskabinet en er is slechts een van die opties - weliswaar twee keer - bekeken. "Ik vind het niet acceptabel om nu er een meerderheidsvariant is mislukt over te gaan op een minderheidskabinet."

 • Tjeenk Willink aan het woord

  Tjeenk Willink dankt de onderhandelaars voor hun openheid en hun inzet. "We zijn ver gekomen, maar juist niet ver genoeg."

 • Baudet heeft drie opties

  Forum voor Democratie wil een kenniskabinet, een kabinet met de PVV of nieuwe verkiezingen. En hij denkt dat Rutte wacht op een andere baan.

 • Kuzu: rode loper voor Asscher

  De leider van Denk denkt dat er nu maar een oplossing is. "De rode loper uitrollen voor PvdA-leider Asscher.".

 • De tijd tikt door....

  De SGP vindt het een voordeel dat nu heel zeker is dat de combinatie VVD-CDA-D66-GroenLinks niet mogelijk is. Hij roept wel andere partijen op om na te denken over de door hun opgeworpen blokkades.

 • 50Plus wil aanschuiven

  Henk Krol vindt een debat niet echt nodig, omdat er haast geboden is. Hij wil wel weten of er nog meer problemen waren.

  Hij stelt voor om als vierde partij aan te schuiven, dan komt de coalitie op 75 zetels. Geen meerderheid, maar precies de helft van het aantal Kamerleden.

 • PvdD: probeer het eens zonder CDA

  De Partij voor de Dieren adviseert Tjeenk Willink om een klimaatkabinet te vormen, zonder het CDA. Want deze partij doet te weinig voor het klimaat. "Wij houden ons beschikbaar voor een constructief gesprek."

 • Segers: hoe gaat het nu verder?

  De leider van de ChristenUnie heeft vooral vragen aan informateur Tjeenk Willink hoe hij het verder gaat aanpakken. Er is haast geboden, zegt Segers. "We kunnen niet eindeloos wachten."

 • Asscher: ik weet hoe lastig het is met die lui

  Asscher geeft aan dat hij het migratie-standpunt van GroenLinks niet deelt. Hij vindt het jammer dat de formatie mislukt is. Hij noemt het flauw om alleen GroenLinks de schuld te geven. "Ik weet hoe lastig het is met die lui."

 • SP: ik zeg niets over migratie-tekst

  Buma en Rutte proberen van SP-leider Roemer een oordeel te krijgen over het migratieplan dat Tjeenk Willink heeft geschreven. Roemer doet het niet, omdat hij bang is dat hij dan ergens aan vast zit als er ooit met hem onderhandeld wordt. Buma: "U geeft geen mening over dit? Had u dan geen ander vak moeten kiezen.?"

 • 'Voor drie partijen is Klaver nu passé'

  Waarom krijgt Klaver in zijn spreektijd geen enkele vraag van Rutte, Buma en Pechtold? Hij wordt in de vergaderzaal genegeerd, constateert NOS-verslaggever Ron Fresen. "Het is passé. Hij doet er niet meer toe." De partijen willen Klaver in het debat niet meer de maat nemen.