NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Negen doden door vrachtwagen op kerstmarkt Berlijn

Volg de laatste ontwikkelingen van de vermoedelijke aanslag in de Duitse hoofdstad. De mogelijke bestuurder is opgepakt. Er zijn negen doden en tientallen gewonden

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  We sluiten dit liveblog. Op NOS.nl en onze app kunt u de laatste ontwikkelingen volgen. 

 • Vrachtwagen mogelijk gestolen

  De vrachtwagen waarmee tientallen mensen op een kerstmarkt in Berlijn zijn aangereden, is vermoedelijk gestolen. De politie meldt op Twitter dat dat mogelijk is gebeurd op een bouwplaats in Polen.

  Het scenario sluit aan bij de verklaring van de Poolse eigenaar van de vrachtwagen. Volgens hem was zijn neef op weg naar Italië met een lading staal. In het laadruim lagen nog de stalen balken die in Berlijn gelost hadden moeten worden.

  Bij het drama op de kerstmarkt vielen zeker negen doden en vijftig gewonden. De politie zei al snel dat wordt uitgegaan van een aanslag, maar de autoriteiten houden nadrukkelijk ook andere opties open.

  De plaats van de aanslag Lars Boogaard / NOS
 • Geld terug voor reizigers

  Ongeruste klanten die voor de komende dagen een reis naar Berlijn hadden geboekt, kunnen kosteloos omboeken of annuleren. Neckermann Reizen en Vrij Uit bieden die mogelijkheid aan mensen die de komende drie dagen met hen naar Berlijn zouden reizen. Andere reisorganisaties hebben vergelijkbare oplossingen voor klanten.

 • Geen extra politie-inzet

  De Nederlandse politie heeft op dit moment geen extra inzet na de mogelijke aanslag in Berlijn. Vooralsnog heeft het incident geen link met Nederland, zegt de politie.

 • Bijrijder was een Pool

  De bijrijder van de vrachtwagen die is ingereden op een kerstmarkt in Berlijn was een Poolse man. Hij is in de cabine overleden aan zijn verwondingen, zegt de politie in Berlijn. Over de man die is opgepakt als mogelijke dader, is nog niets bekendgemaakt door de politie.

  De Duitse krant Die Welt schrijft dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat de dader van Pakistaanse afkomst is. De krant meldt dat op basis van onbevestigde bronnen. Eerder ging het gerucht dat de dader een Tsjetsjeen was.

 • 'Verdachte 100 meter verderop opgepakt'

  Een woordvoerder van de politie vertelt dat de verdachte is opgepakt op basis van een signalement van de bestuurder. Hij werd op 100 meter van de kerstmarkt aangehouden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Politie arresteert verdachte na aanslag kerstmarkt Berlijn
 • Motief blijft onduidelijk

  De politie meldt dat de dader kort na de aanrijding is weggerend uit de vrachtwagen. Later werd verderop in de stad een verdachte aangehouden, waarvan de politie denkt dat hij de dader is. Het motief is nog altijd onduidelijk.

  De bijrijder kwam ter plekke om het leven nadat de vrachtwagen op de mensenmassa was ingereden. Hij behoort tot een van de negen doden. Van de tientallen gewonden verkeert een aantal nog in levensgevaar.

  Plek van de aanslag
 • 'Twee keer ingereden op mensenmassa'

  De Belgische website VTM meldt dat de vrachtwagenchauffeur mogelijk twee keer ingereden is op het publiek van de kerstmarkt. Ze citeren politieman Tom Vandaele, die op 100 meter afstand stond.

   “Wat wij hebben begrepen is dat er inderdaad een vrachtwagen is ingereden op de kerstmarkt, dat die daarna eventjes achteruit is gereden om dan opnieuw in te rijden op de mensen."

 • Ongeluk niet uitgesloten

  Hoewel de politie uitgaat van een aanslag, sluiten autoriteiten een ongeluk nog niet geheel uit. NOS-correspondent Jeroen Wollaars gaf in Nieuwsuur een laatste update van de situatie in Berlijn.

  Om 23.08 uur is er op NPO 1 een extra journaal over de situatie in Berlijn en Ankara. In Turkije werd eerder op de avond de Russische ambassadeur doodgeschoten.

 • Brandweerman over gewonden

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Brandweerman over toestand gewonden aanslag Berlijn
 • Dreigingsniveau Nederland onveranderd

  Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd na de aanslag in Berlijn. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. "Bij grote evenementen worden zo nodig inrijbeperkende maatregelen genomen. De aanslag in Berlijn past in het dreigingsbeeld; het dreigingsniveau gaat niet omhoog."

  Het dreigingsniveau staat op vier, vijf is het maximale. Dat betekent dat de kans op een aanslag reëel is.

 • 'Onrust maar geen paniek'

  De Nederlander Sander Nijdam was vlak voor de aanslag met zijn vriendin op de kerstmarkt. "Er was onrust op straat, maar geen paniek. De mensen gingen wel snel weg", zegt hij in een interview met de NOS.

 • 'Geen Nederlandse slachtoffers'

  Er is nog altijd geen sprake van Nederlandse slachtoffers, meldt minister Bert Koenders. "Ik ben geschokt door het afschuwelijke nieuws over de kerstmarkt in Berlijn. Een feestelijke kerstsfeer slaat om in diep verdriet. We leven intens mee met het Duitse volk en onze Duitse collega's", zegt Koenders in een reactie.

 • 'Situatie onder controle'

  De Berlijnse politie en burgemeester Müller melden dat de situatie inmiddels onder controle is. De burgemeester is naar de kerstmarkt gekomen om met eigen ogen te zien wat er is gebeurd. Müller sprak bij aankomst van een "schok voor ons allemaal".

 • Waar het gebeurde