NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Staatsgreep Turkije lijkt mislukt

Het leger, of een groot deel daarvan, poogde de macht te grijpen. Het keerpunt lijkt het moment waarop het volk gehoord gaf aan de oproep van president Erdogan om protesterend de straat op te gaan.

Liveblog gesloten
 • Voorlopig einde

  We sluiten het liveblog voor dit moment. Alle ontwikkelingen in Turkije kunt u blijven volgen in de reguliere berichtgeving op NOS.nl. In de vroege ochtend wordt het liveblog hervat.

 • Chaotische taferelen bij TRT

  De directeur van de Turkse staatsomroep deed in het holst van de nacht een emotionele oproep.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  TRT-directeur: kom op voor de democratie!
 • Aanhangers van president Erdogan in de studio van staatszender TRT

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Erdogan-aanhangers hebben de studio van TRT ingenomen
 • Turkse premier: situatie onder controle

  De staatsgreep lijkt mislukt. De Turkse premier zegt dat de situatie grotendeels onder controle is en dat het ging om een rebellie van de Gulen-beweging. Er zijn beelden van militairen de worden opgepakt.

  F16’s vliegen boven Istanbul en controleren de situatie. 

  Het Pentagon meldt dat er geen gevolgen zijn voor de luchtmachtbasis Incirlik. En dat de anti IS-operaties vanuit Turkije doorgaan. 

 • Politie zet deel Westblaak in Rotterdam af

  In Rotterdam heeft de politie een deel van de Westblaak en het Churchillplein afgezet, vanwege protest van Turken. Ook in Deventer en Den Haag zijn Turkse demonstranten bijeen gekomen.

 • NAVO-baas maant tot kalmte

  NAVO-topman Jens Stoltenberg maant tot kalmte en terughoudendheid over de situatie in Turkije. ,,Turkije is een gewaardeerd NAVO-bondgenoot.”

 • Gewonden bij bomexplosie parlement

  CNN Turk meldt dat bij de bomontploffing bij het parlement in Ankara politiemensen en medewerkers van het parlement gewond zijn geraakt.

  Staatszender TRT is inmiddels ontzet en de uitzending is hervat. Er waren hier militairen, maar die zijn verjaagd, zei de presentatrice. 

 • Cameraploeg van de NOS aangevallen in Rotterdam

  Een cameraploeg van de NOS werd bij het Turkse consulaat in Rotterdam aangevallen door een groep jongeren. Volgens verslaggever Robert Bas kreeg een cameraman klappen en werd hun auto beschadigd. "Er heerst hier een sterk sentiment tegen de westerse media", zegt hij.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  NOS-ploeg belaagd in Rotterdam
 • 'Couppoging is afgeslagen'

  Een woordvoerder van de regering stelt dat de coup is afgeslagen. 

  Volgens NOS-correspondent Kees Elenbaas lijkt dat inderdaad het geval. De laatste berichten zijn dat militairen zich op veel plaatsen terugtrekken. 

  In de loop van de avond zijn er ook eenheden van de strijdkrachten die afstand namen van de staatsgreep. Ook de marine heeft er volgens Elenbaas afstand van genomen. Boze burgers gingen tanks met stokken te lijf of blokkeerden de weg. Steeds meer militairen die bij de staatsgreep betrokken zijn, raken geïsoleerd.

 • Een helikopter die eerder vanavond schoten vuurde in Ankara

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Helikopter vuurt schoten af
 • Obama en Merkel: steun democratisch gekozen regering

  De Amerikaanse president Obama en de Duitse regering hebben alle partijen in Turkije opgeroepen de democratisch gekozen regering te steunen. 

 • BBC: burgers neergeschoten op de Bosporusbrug

  De BBC meldt dat er gruwelijke beelden zijn binnengekomen vanaf de Bosporusbrug in Istanbul. Daar zouden gewonden en mogelijk doden zijn gevallen nadat militairen het vuur openden op mensen die de brug wilden oversteken. 

 • Opnieuw explosies in Ankara en Istanbul gemeld

  Zowel in Ankara als Istanbul worden nu opnieuw ontploffingen gemeld door NOS-correspondenten Kees Elenbaas en Bram Vermeulen. In Ankara zou dit bij of in de buurt van het parlementsgebouw zijn.

 • Namen van coupplegers zouden bekend zijn

  Het Duitse persbureau DPA meldt dat de leider van de coupplegers een stafofficier in het leger is: Muharrem Köse. Ook de namen van zijn bondgenoten zouden bekend zijn. 

 • Militairen vertrekken bij de luchthaven van Istanbul