liveblog
NOS NieuwsAangepast

Staatsgreep Turkije lijkt mislukt

liveblog gesloten

Voorlopig einde

We sluiten het liveblog voor dit moment. Alle ontwikkelingen in Turkije kunt u blijven volgen in de reguliere berichtgeving op NOS.nl. In de vroege ochtend wordt het liveblog hervat.

Chaotische taferelen bij TRT

De directeur van de Turkse staatsomroep deed in het holst van de nacht een emotionele oproep.

TRT-directeur: kom op voor de democratie!

Aanhangers van president Erdogan in de studio van staatszender TRT

Erdogan-aanhangers hebben de studio van TRT ingenomen

Turkse premier: situatie onder controle

De staatsgreep lijkt mislukt. De Turkse premier zegt dat de situatie grotendeels onder controle is en dat het ging om een rebellie van de Gulen-beweging. Er zijn beelden van militairen de worden opgepakt.

F16’s vliegen boven Istanbul en controleren de situatie.

Het Pentagon meldt dat er geen gevolgen zijn voor de luchtmachtbasis Incirlik. En dat de anti IS-operaties vanuit Turkije doorgaan.

Politie zet deel Westblaak in Rotterdam af

In Rotterdam heeft de politie een deel van de Westblaak en het Churchillplein afgezet, vanwege protest van Turken. Ook in Deventer en Den Haag zijn Turkse demonstranten bijeen gekomen.

NAVO-baas maant tot kalmte

NAVO-topman Jens Stoltenberg maant tot kalmte en terughoudendheid over de situatie in Turkije. ,,Turkije is een gewaardeerd NAVO-bondgenoot.”

Gewonden bij bomexplosie parlement

CNN Turk meldt dat bij de bomontploffing bij het parlement in Ankara politiemensen en medewerkers van het parlement gewond zijn geraakt.

Staatszender TRT is inmiddels ontzet en de uitzending is hervat. Er waren hier militairen, maar die zijn verjaagd, zei de presentatrice.

Cameraploeg van de NOS aangevallen in Rotterdam

Een cameraploeg van de NOS werd bij het Turkse consulaat in Rotterdam aangevallen door een groep jongeren. Volgens verslaggever Robert Bas kreeg een cameraman klappen en werd hun auto beschadigd. "Er heerst hier een sterk sentiment tegen de westerse media", zegt hij.

NOS-ploeg belaagd in Rotterdam

'Couppoging is afgeslagen'

Een woordvoerder van de regering stelt dat de coup is afgeslagen.

Volgens NOS-correspondent Kees Elenbaas lijkt dat inderdaad het geval. De laatste berichten zijn dat militairen zich op veel plaatsen terugtrekken.

In de loop van de avond zijn er ook eenheden van de strijdkrachten die afstand namen van de staatsgreep. Ook de marine heeft er volgens Elenbaas afstand van genomen. Boze burgers gingen tanks met stokken te lijf of blokkeerden de weg. Steeds meer militairen die bij de staatsgreep betrokken zijn, raken geïsoleerd.

Een helikopter die eerder vanavond schoten vuurde in Ankara

Helikopter vuurt schoten af

Obama en Merkel: steun democratisch gekozen regering

De Amerikaanse president Obama en de Duitse regering hebben alle partijen in Turkije opgeroepen de democratisch gekozen regering te steunen.

BBC: burgers neergeschoten op de Bosporusbrug

De BBC meldt dat er gruwelijke beelden zijn binnengekomen vanaf de Bosporusbrug in Istanbul. Daar zouden gewonden en mogelijk doden zijn gevallen nadat militairen het vuur openden op mensen die de brug wilden oversteken.

Opnieuw explosies in Ankara en Istanbul gemeld

Zowel in Ankara als Istanbul worden nu opnieuw ontploffingen gemeld door NOS-correspondenten Kees Elenbaas en Bram Vermeulen. In Ankara zou dit bij of in de buurt van het parlementsgebouw zijn.

Namen van coupplegers zouden bekend zijn

Het Duitse persbureau DPA meldt dat de leider van de coupplegers een stafofficier in het leger is: Muharrem Köse. Ook de namen van zijn bondgenoten zouden bekend zijn.

Gespannen sfeer bij Turks consulaat in Rotterdam

Bij het Turkse consulaat in Rotterdam heerst een gespannen sfeer. Honderden Nederlandse Turken hebben zich daar verzameld in reactie op de coup in Turkije. De demonstranten roepen leuzen en zingen het volkslied. Lees hier verder.

Grieken verscherpen grensbewaking

Griekenland heeft de bewaking verscherpt aan de grens met Turkije in het noorden en op eilanden dichtbij de Turkse kust. De Griekse televisie zendt de ontwikkelingen in het buurland live uit. Ook zijn alle verloven van militairen ingetrokken.

'F-16 schoot helikopter met beramers neer'

Volgens NOS-correspondent Bram Vermeulen zijn er in Ankara 17 politiemensen doodgeschoten bij gevechten met militairen. Dat zou zijn gebeurd bij het hoofdkwartier van de special forces van het politiekorps. Ook zouden er drie gewonden zijn gevallen onder burgers. Een F-16 zou een legerhelikopter hebben neergeschoten. In die helikopter zouden de beramers van de staatsgreep hebben gezeten.

Militairen schieten in de lucht op Taksimplein

Aanhangers van president Erdogan vluchten als militairen in de lucht schieten

ANP: Transavia annuleert vluchten

Transavia annuleert de komende ochtend alle vluchten naar Turkije, meldt persbureau ANP.

'Situatie lijkt te kantelen'

Volgens NOS-correspondent Kees Elenbaas leek het er een tijd op dat het leger de macht volledig had overgenomen. Maar aan de oproepen van de regering en president Erdogan aan de bevolking om de straat op te gaan, wordt massaal gehoor gegeven. Daardoor lijkt de situatie nu te kantelen.

Op verschillende plaatsen wordt geschoten. Berichten over slachtoffers zijn er nog niet.

Premier Yildirim heeft de militairen die deelnemen aan de staatsgreep opgeroepen terug te keren naar de kazerne, in welk geval zij volgens hem niet bestraft zullen worden.

Luchthaven Istanbul onveilig

Getuigen melden dat de situatie rond de Atatürk luchthaven van Istanbul onveilig en chaotisch is. Ook zou er geschoten zijn. Het leger houdt mensen tegen die weg willen van de luchthaven. "Ik wil gewoon hier weg. Maar dat kan niet", verklaart een getuige op het vliegveld op NOS Radio 1.

Explosies en schietpartijen in steden

Naar verluidt zijn er gewonden gevallen bij een van de twee bruggen over de Bosporus, nadat daar was geschoten. Ook zijn er twee explosies gehoord in Ankara. In Istanbul reed een tank ondanks felle protesten van omstanders over een taxi heen.

Turken in Amsterdam: het komt allemaal goed

'Ons hart ligt in Turkije'

Italiaanse media: Erdogan op weg naar Rome

Italiaanse media melden dat president Erdogan op weg zou zijn naar Rome, waar zijn zoon al aanwezig zou zijn. Deze berichten kunnen echter niet bevestigd worden.

​Ook in Rotterdam zijn Turken de straat opgegaan

Imams roepen via luidsprekers op tot protest

Imams in Turkije roepen via de luidsprekers van moskeeën mensen op om de straat op te gaan en te demonstreren tegen de couppoging van het leger.

Het leger heeft schoten gelost op betogers

Zowel in Istanbul als in Ankara zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de staatsgreep door militairen. Bij die protesten werd in Istanbul door het leger op betogende burgers geschoten.

Schoten gelost op betogers

Persverklaring van ministerie van Buitenlandse Zaken

'Op dit moment is in Turkije een poging tot staatsgreep gaande. Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie in Turkije nauwgezet. Er is een crisisteam opgericht om de ontwikkelingen te volgen en hulpvragen van Nederlanders te beantwoorden.

Minister Koenders heeft vannacht met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu over de zeer zorgelijke situatie gesproken. Ook was er contact tussen minister Koenders en premier Rutte. De minister staat in voortdurend contact met de Nederlandse ambassadeur in Ankara, Kees van Rij, en het crisisteam in Den Haag.

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is geactualiseerd en wordt voortdurend bijgewerkt. Nederlanders wordt geadviseerd binnen te blijven en de ontwikkelingen goed te volgen. Via het reisadvies, de twitterkanalen @minbz en @247bz maar ook via de media.'

Toespraak die Erdogan eerder via Facetime gaf

Erdogan reageert via Facetime op tv

Correspondent Kees Elenbaas: gevechten tussen leger en inlichtingendiensten

Volgens NOS-correspondent Kees Elenbaas zouden er in Ankara gevechten gaande zijn tussen het leger en de inlichtingendiensten. Het hoofdkantoor van de politie zou inmiddels voor een tweede keer zijn aangevallen door militairen.

Buitenlandse Zaken: blijf binnen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders die op dit moment in Turkije zijn aan om vooral binnen te blijven.

Ook politiebureau Ankara door helikopters aangevallen

Ook het hoofdbureau van de politie in Ankara wordt door helikopters onder vuur genomen. Een getuige zegt dat het parlementsgebouw in de stad door militairen is omsingeld.

'Leger beschiet met helikopters satellietstation'

Volgens een aan de regering verbonden Turks persbureau hebben militaire helikopters het satellietstation van Turksat in Ankara onder vuur genomen.

Chaotische situatie in Ankara

Chaotische situatie in Ankara

Reisorganisaties in overleg

Schiphol en Nederlandse reisorganisaties kunnen nog niet zeggen wat de gevolgen zijn voor Nederlanders die naar Turkije willen of daar al zijn. Corendon kan nog niets zeggen. TUI laat weten dat personeel is opgeroepen naar kantoor te komen.

'Alles is al weg uit de winkels'

Vincent Roozenberg woont vlakbij het Taksimplein. Hij vertelt dat mensen werd geadviseerd brood en water in te slaan, maar dat de winkels al leeg zijn. Ook de pinautomaten zouden volledig zijn leeggetrokken. Hij heeft schoten gehoord in de buurt en meldt dat er nog nauwelijks iemand op straat is.

KLM: vlucht KL 1617 keert terug naar Schiphol

KLM meldt dat een toestel (KL 1617) dat onderweg was naar Turkije is omgekeerd. Het gaat in Wenen tanken en vliegt dan terug naar Schiphol. Er zijn 184 mensen aan boord.

Toch geen plunderingen: Turken slaan massaal in

Getuigen melden nu dat er niet wordt geplunderd rond het Taksimplein, maar dat mensen massaal pinnen en met cash geld zoveel mogelijk boodschappen inslaan in de winkels rond het plein.

'Plunderingen rond Taksimplein'

Volgens een ooggetuige zouden winkelpanden rond het Taksimplein geplunderd worden.

Staatszender TRT uit de lucht

Volgens persbureau Reuters is staatszender TRT uit de lucht gehaald. Eerder op de avond was het gebouw van deze zender door soldaten ingenomen en werden verklaringen van de coupplegers voorgelezen.

Taskimplein door militairen ingenomen

Het Taksimplein in Istanbul is ingenomen door soldaten. De EU meldt dat het erop lijkt dat dat een groot deel van het Turkse leger meedoet aan de staatsgreep. Zij hebben inmiddels de belangrijkste routes in Ankara en Istanbul, de vliegvelden en de grootste staatsmedia in handen.

KLM-toestel keert terug naar Schiphol

Een KLM-toestel dat met 184 passagiers aan boord onderweg was van Amsterdam naar Istanbul, keert terug naar Schiphol. Omdat het onzeker is hoe de situatie in Turkije zich ontwikkelt, heeft de luchtvaartmaatschappij besloten het vliegtuig te laten omkeren.

Vlucht KL1617 landt eerst in Wenen om te tanken en vliegt daarna terug naar Amsterdam. Volgens verscheidene buitenlandse media is de luchthaven van Istanbul intussen ook gesloten voor binnenkomende vluchten.

Erdogan roept Turken via televisie en Twitter op te protesteren

De president zegt dat de coup een poging is van 'bekende krachten'. Hij verwacht dat overal in het land de mensen de straat op zullen gaan.

Erdogan op televisie via Facetime

President Erdogan verschijnt op Turkse televisie via Facetime.

Staatszender TRT brengt nu boodschappen van coupplegers

De Turkse staatszender TRT is in handen van de staatsplegers. De zender lijkt nu de spreekbuis te zijn geworden van de coupplegers en meldt onder meer dat de staat van beleg is afgekondigd en het land nu wordt geregeerd door een 'vredesraad'. Burgers zouden "niets hebben te duchten", hen wordt niets aangedaan.

Russische minister waarschuwt landgenoten

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov raadt Russische burgers die op dit moment in Turkije zijn aan om binnen te blijven.

Onduidelijk wie de staatsgreep leidt

Het is nog steeds niet duidelijk wie de staatsgreep leidt. Kennelijk wordt de hoogste militair, stafchef Hulusi Akar, door leden van de groep die de staatsgreep pleegt in gijzeling gehouden.

Soldaten zouden nu ook het hoofdkantoor van Erdogan's AKP hebben ingenomen

Volgens het hoofd van de Istanbul-afdeling van de AK-Partij hebben militairen het partijgebouw overgenomen en zijn de aanwezige AKP-leden verzocht te vertrekken.

Amerikaanse minister Kerry reageert

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vanuit Moskou een eerste reactie gegeven op de situatie in Turkije. Hij zegt te hopen dat de vrede, stabiliteit en continuïteit in Turkije gehandhaafd blijven.

Twitter en Facebook op zwart

Twitter en Facebook zijn op zwart gegaan in Turkije.

Vluchten op vliegveld Atatürk afgelast

Persbureau Reuters meldt dat alle vluchten naar en van luchthaven Atatürk bij Istanbul zijn afgelast.

Op social media wordt melding gemaakt van vermeende clashes tussen politie en leger.

Volgens een Turkse verslaggever van CNN Turk zijn enkele mensen in gijzeling genomen in het militaire hoofdkwartier in Ankara.

President Erdogan zou volgens dezelfde zender veilig zijn. Het is echter niet bekend hoe veilig of waar hij dan precies is.

Leger heeft avondklok ingevoerd

Het leger heeft een avondklok ingevoerd. Er zijn berichten dat alle social media in het land het nog doen, maar de vraag is hoe lang. Bij aanslagen gingen de social media altijd snel op zwart in Turkije.

Eerste beelden

Leger: 'Dit is serieus, dit is geen oefening'

Militairen zijn agenten de baas

Turkse militairen houden agenten gevangen

Turkse leger: we hebben de macht overgenomen

Het Turkse leger laat weten dat het de macht heeft overgenomen en dat "handhaving van de wet" de hoogste prioriteit heeft.

Ook tanks bij vliegveld Istanbul

Behalve vrachtwagens in Istanbul en straaljagers boven Ankara en Istanbul, zijn er volgens de Turkse televisiezender NTV ook tanks gezien bij het vliegveld van Istanbul.

Premier Yildirim houdt vol dat de democratisch gekozen regering nog steeds aan de macht is. Hoe groot de opstand in het leger is, is nog onbekend. President Erdogan heeft nog niet van zich laten horen.

Legertrucks bij de Bosporus

Miltairen bij de brug over de Bosporus

Yildirim: 'Staatsgreep is mislukt'

Volgens premier Yildirim "Het is verkeerd het een coup te noemen, het is een poging van een deel van het leger. De poging is mislukt en ze zullen hard gestraft worden.”

Premier Yildirim: Coupplegers zullen hoge prijs betalen

Premier Yildirim laat weten dat de plegers van de beoogde staatsgreep een hoge prijs zullen betalen.

Staatsgreep gaande in Turkije

Halverwege de avond kwamen de eerste berichten via social media dat de twee bruggen over de Bosporus waren afgezet door militairen, en dat er straaljagers en helikopters over Ankara en Istanbul vlogen. Om 22.00 uur meldde de Turkse premier Yildirim dat er een poging tot staatsgreep aan de gang is.