liveblog
NOS WielrennenAangepast

Spektakel dankzij Froome, morgen geen finish op Ventoux

liveblog gesloten

Etappe 12: Montpellier-Mont Ventoux

De etappe op de Franse feestdag is een speciale. De eindstreep ligt voor de tiende keer in de Tourhistorie op de beruchte Mont Ventoux. Drie jaar geleden was Chris Froome er de laatste winnaar. Ditmaal is het parcours wel aangepast vanwege de hevige wind. De meet ligt nu op 6 km van de top bij Chalet Reynard, net voordat het 'kale'gedeelte van de beklimming begint.

De twaalfde etappe van de Tour de France begint om 12.15 uur en de finish wordt rond 17.10 uur verwacht.

Tot morgen!

De route van de twaalfde etappe van de Tour de France

Froome bedankt zijn teamgenoten

Froome: dankzij mijn teamgenoten kon ik aanvallen

Wind staat finish op Mont Ventoux donderdag in de weg

De top van de Mont Ventoux

Het beloofde een van de meeste enerverende ritten van deze Tour te worden. Maar de hevige wind die donderdag verwacht wordt, staat de beoogde aankomst op de top van de roemruchte Mont Ventoux in de weg. De finishlijn van de twaalfde etappe komt nu enkele kilometers eerder te liggen, bij Chalet Reynard, zo heeft Tourdirecteur Christian Prudhomme bekendgemaakt.

Ploegleider Knaven: verrassend natuurlijk die aanval van Froome

Mollema is opgelucht

Mollema blij dat deze hectische dag voorbij is

Groen en geel sprinten om dagzege

De groene en de gele trui sprinten om de dagzege

Winnaar Sagan verbaasde zich over Froome

Sagan over aanval met Froome: dit was echt gek

De slotfase in beeld

Sagan pakt dagzege, Froome wint tijd

Het klassement: Froome pakt 12 seconden

Het algemeen klassement na de elfde etappe

Reacties bij Radio Tour de France

De ontknoping bij Radio Tour

Sagan verstevigt leiding sprintklassement

Peter Sagan lijkt ook dit jaar de groene trui te gaan pakken. In 2012, 2013, 2014 en 2015 was hij ook al de beste. En nu heeft hij een flinke voorsprong op de concurrentie. Nummer twee Mark Cavendish pakt geen punten bij de eindsprint.

Peter Sagan wint de elfde Tourrit

Sagan wint, Froome pakt seconden op concurrentie

Peter Sagan wint de sprint en Chris Froome sprint naar de tweede plek. De geletruidrager pakt daardoor nog eens 6 bonificatieseconden. De achtervolgers komen op ongeveer 6 seconden achterstand binnen.

Laatste kilometer

Gaan ze het redden?

Nog maar 2 kilometer

2 km - Froome, Sagan, Thomas en Bodnar rijden nog op kop. Ze hebben 20' seconden voorsprong. Gaan zij een massasprint voorkomen?

Froome wil slag slaan

6 km - De vier koplopers, met Froome, hebben nu 20 seconden voorsprong. Er zijn aan de meet ook nog extra seconden te verdienen. Namelijk 10, 6 en 4 seconden voor de eerste drie renners.

Die Froome...

9 km - Sagan, Froome, Bodnar en Thomas zijn met z'n vieren weg. Kan Froome een slag slaan in deze etappe en een massasprint voorkomen?

Vier aanvallers in de slotfase van de elfde Tourrit

Sagan en Froome

12 km - Met nog 12 kilometer te gaan gaat Peter Sagen in de aanval en wie volgt hem? Chris Froome!

Waar is Groenewegen?

14 km - Dylan Groenewegen moet nu wel een keer naar voren met zijn ploeggenoten. Hij zit nog achterin het peloton.

Tour de Frank: Paul Kimmage

Tour de Frank Heien, oa. Kenny van Hummel

Schrijver en wielerliefhebber Frank Heinen portretteert voor Radio Tour de France iedere dag een vergeten renner uit het peloton. Vandaag: Paul Kimmage.

Massasprint

20 km - Stilte voor de storm nu. De laatste 20 kilometer. We maken ons op voor een massasprint.

Het gaat hard, het is zwaar

27 km - Het peloton is bij elkaar, maar er vallen wel gaten. Enkele renners hebben moeite om bij te blijven.

Iedereen weer bij elkaar

33 km - De twee groepen zijn weer bij elkaar. Het peloton moet nog ruim 30 kilometer. Met een massasprint in de finale, dat kan bijna niet anders.

De mediarubriek bij Radio Tour de France

Iedere dag in Radio Tour de France: de Mediarubriek van Anne de Jong. Luister en huiver:

Twee groepen

47 km - De waaiers hebben ervoor gezorgd dat het peloton uit elkaar is gevallen. Twee groepen nu. De tweede groep heeft 45 seconden achterstand. Onder anderen Froome, Yates, Bardet en Mollema rijden in de voorste groep.

Wind staat mogelijk finish op Mont Ventoux in de weg

De top van de Mont Ventoux

Het beloofde een van de meeste enerverende ritten van deze Tour te worden. Maar zonder de beoogde aankomst op de top van de roemruchte Mont Ventoux gaat er toch veel, zo niet alles, van de charme van etappe twaalf verloren. En dat scenario ligt op de loer.

Het peloton heeft vandaag op weg naar Montpellier al te kampen met veel wind en de vooruitzichten voor donderdag zijn niet veel gunstiger. Integendeel, op de Mont Ventoux, 'de kale berg' waar de wind ('vent' in het Frans) altijd al vrij spel heeft, worden heftige windvlagen verwacht. Te gevaarlijk voor renners en volgers, die zoals NOS-commentator Herbert Dijkstra het verwoordde, 'gezandstraald' dreigen te worden.

Donderdagochtend om 5.00 uur peilt de Tourorganisatie actuele en de te verwachten situatie. Dan zal besloten worden of de top van de Mont Ventoux als finishplaats gehandhaafd kan blijven. Zo niet, dan komt de streep op de Reus van de Provence, die vanuit Bédoin aangevallen gaat worden, vermoedelijk een stuk lager te liggen, bij Chalet Reynard. Of misschien nog wel lager, nabij Carpentras.

Einde aanval Vichot en Howard

61 km - Dat was het dan voor Vichot en Howard. Het peloton, met Team Sky voorop, heeft de koplopers opgeslokt. Ook Tinkoff laat zich gelden.

Koplopers geven niet op

65 km - Het einde leek nabij, maar Vichot en Howard houden het nog aardig vol. Nog maar 26 seconden voorsprong, maar dat blijft voorlopig zo.

Waaiers

73 km - Het peloton komt eraan. De waaiers zorgen ervoor dat de koplopers bezig zijn aan een hopeloze missie. Nog maar 40 seconden.

De Tourplaat van Bert-Jan Lindeman

Johnny Cash

Hoe laat precies gaat de eerste renner finishen?

De kwis die niet te googelen is. Elke dag stelt Cindy Pieterse een vraag in Radio Tour de France. Weet je het antwoord? Mail dan naar kwis@nos.nl en zet het antwoord in het onderwerp.

De waaiers, daar zijn ze

Voorsprong slinkt

86 km - Waaiers! Het peloton rijdt nu in twee stukken. Want het gaat hard, heel hard. De voorsprong van de twee koplopers is nog maar 2 minuten.

Daniel Martin blijft bescheiden, heel bescheiden

Daniel Martin: derde is mooi, maar Parijs is nog ver

Koplopers behouden voorsprong

94 km - Er is al 68,5 kilometer gekoerst en de twee koplopers pakken alsmaar een grotere voorsprong op het peloton. Nu al 4'12 minuten. De namen:

- Leigh Howard (Australië, IAM Cycling)

- Arthur Vichot (Frankrijk, FDJ)

Côte de Villespassans (4de), na 57 kilometer

Opnieuw is Vichot als eerste boven, maar Howard laat het ook toe.

Arthur Vichot 1 punt.

De bergjes van de elfde etappe

De tweede en laatste klim

Vichot en Howard beklimmen nu de Côte de Villespassans. Totaal 2,3 kilometer lang. Op de top is één punt te verdienen.

Vichot en Howard trappen door

109 km - Na ruim 53 kilometer rijden Vichot en Howard nog op kop. Van Den Broeck heeft zich laten zakken en rijdt weer in het peloton, dat op 2'49 minuten zit.

Côte de Minerve (4de), na 38 kilometer

Arthur Vichot, 1 punt

Na 57 kilometer de tweede en laatste 'klim'. De Côte de Villespassans, ook een berg van de 4de categorie.

De huidige situatie

126 km - Leigh Howard (IAM Cycling) en de Franse kampioen Arthur Vichot (FDJ) rijden nog altijd op kop. De voorsprong is opgelopen tot 2'35 minuten. Achter de twee mannen één aanvaller: Jurgen Van Den Broeck (Katjoesja). Het peloton laat hem gaan.

Een valpartij

Een valpartij in het peloton. Te veel renners op een te smal stuk. Bolletjestrui Thibaut Pinot gaat onderuit en Lotto-Jumbo-rijder George Bennett valt voorover in de berm.

George Bennet staat op na zijn val in de berm

Vichot kan Voeckler opvolgen

De Franse kampioen Arthur Vichot rijdt op kop. Hoewel het nog veel te vroeg is om over een etappezege te praten, is het wel leuk om te melden dat Thomas Voeckler de laatste Franse kampioen was die een etappe wist te winnen. Dat gebeurde in 2010. Voeckler won de vijftiende etappe in de Tour.

Twee renners zijn weg

150 km - Na 12,5 kilometer hebben twee aanvallers al een voorsprong van 1'30 minuut. Het zijn Leigh Howard (IAM Cycling) en de Franse kampioen Arthur Vichot (FDJ).

Het wordt een nerveuze dag voor de klassementsrenners

Peeters: voor de klassementsrenners een nerveuze dag

Mechanieker Vincent Hendriks: in mijn fietsen geen motortjes

Vincent Hendriks

Wynants ziet een waaieretappe wel zitten

Wynants: spektakel voor de toeschouwers vandaag

Groenewegen wil nu een keer écht meedoen in de sprint

Groenewegen: Nederlanders houden van waaiers

Waaiers? Mollema is niet bang

Groenewegen voelt zich goed na de Pyreneeën

Hoe ziet de elfde etappe eruit?

De elfde etappe lijkt volop kansen te bieden voor de sprinters. Op de 162,5 kilometer lange route zijn twee hellingen van de vierde categorie de enige obstakels.

De rit voert de renners van Carcassonne naar Montpellier, dat in de Tourhistorie een vertrouwde naam is. De hoofdstad van de Hérault fungeert namelijk al voor de dertigste keer als aankomstplaats.

In 1991 had in de rit naar Montpellier voor het laatst een aanval succes. Toen klopte Rolf Sörensen zijn medevluchter Neil Stephens. Sindsdien ging de zege naar de sprinters Robbie McEwen (2005), Robert Hunter (2007), Mark Cavendish (2011) en André Greipel (2013). Astana won er in 2009 een ploegentijdrit.

De start is om 13.50 uur, de finish wordt om 17.30 uur verwacht.

Het waait hard vandaag, krijgen we een waaieretappe?

Etappes van 426 kilometer: Keir Plaice rijdt de Tour van 1903

De Tour van 1903 beleven: in zes etappes dwars door Frankrijk

De langste etappe van deze Ronde van Frankrijk was 237,5 kilometer, maar dat is niets vergeleken met de ritten in de allereerste Tour de France. In 1903 was de slotetappe van Nantes naar Parijs 471 kilometer lang. In slechts zes etappes werd toen 2.428 kilometer afgelegd.

Het lijkt een onmenselijke opgave, maar dat weerhoudt de Canadees Kair Plaice er niet van de honderden kilometers per dag af te leggen. Drie etappes heeft hij er al opzitten, met steeds twee rustdagen tussendoor, net als in 1903.

Het parcours van de Tour in 1903

"Het is natuurlijk heel anders nu dan dat het toen was, ik rijd op een moderne fiets", zegt Plaice, die zo veel mogelijk dezelfde wegen als 103 jaar geleden probeert te volgen. "Het is een heel nieuwe ervaring, zo lang alleen op de fiets zitten."

Dat sommige renners in de beginjaren de trein pakten, vindt de in Maastricht studerende Canadees niet zo gek. "Ik heb zeker meer begrip gekregen voor de keuze die die renners hebben gemaakt."

Terugblik: de etappe van gisteren

Tour de France 2016: samenvatting etappe 10

Etappe 11: een massasprint lijkt onvermijdelijk

De route van de elfde etappe van de Tour de France

Nu het Tourpeloton de Pyreneeën voor een jaartje achter zich heeft gelaten, krijgen de sprinters weer een kans. De etappe van Carcassonne naar Montpeillier kent slechts twee obstakels, twee colletjes van de vierde categorie in de eerste helft van de etappe. En dus gaan de sprinters strijden om de ritzege, verwacht NOS-commentator Herbert Dijkstra.

Is een massasprint echt onvermijdelijk?

"Ja, dat kan bijna niet anders. Normaal gesproken vecht een kopgroep ervoor om het peloton voor te blijven, maar morgen staat de Mont Ventoux op het programma. Daar zijn veel renners toch wel een beetje bang voor."

Niemand wil een trap te veel doen?

Ja, de klassementsmannen gaan zich natuurlijk inhouden vandaag. En veel sprinters zijn nog in koers omdat ze vandaag willen winnen, dus die ploegen zullen op kop gaan rijden om de aanvallers terug te pakken. Iemand als Mark Cavendish heeft zichzelf de Pyreneeën over gehesen om hier zijn vierde rit te winnen."

Cavendish won zijn drie ritten zonder een trein. Hebben de andere ploegen zijn trucje niet door langzamerhand?

"Hij kan inderdaad helemaal alleen een sprint winnen, hij stort zich overal in en springt van wiel naar wiel. Het is moeilijk daar iets aan te doen, want Cavendish heeft zo veel ervaring, hij kan snel overschakelen van plan A naar plan B en anders ook nog plan C."

Is Cavendish er morgen nog steeds bij?

"Dat is natuurlijk speculeren, maar ik kan me voorstellen dat hij vanavond uit koers stapt. De Spelen van Rio zijn ook heel belangrijk voor hem. Met het oog op de pure snelheid is het misschien beter als hij niet drie weken Tour rijdt, maar een weekje eerder uitstapt."

Kan het vandaag de dag van Dylan Groenewegen worden?

"Het wordt lastig voor hem, hij is zijn trein nog aan het testen. Cavendish weet zich altijd goed te positioneren, dat is Groenewegen nog aan het leren. In de vorige sprints zat hij met zijn snufferd veel te vroeg op kop."

Hoop je eigenlijk ook op een massasprint?

"Nee, een ongecontroleerde etappe is spannender natuurlijk. Maar ik denk dat het niet gaat gebeuren."

Etappe 11: van Carcassonne naar Montpellier

Chris Froome, Tom Dumoulin en Wilco Kelderman