liveblog

België, Duitsland en Frankrijk naar kwartfinales

liveblog gesloten

Nog twee achtste finales

Na een oersaaie zaterdag gingen Polen, Wales en Portugal naar de kwartfinales, op een leuke zondag plaatsten Frankrijk, Duitsland en België zich. Er zijn nog twee plaatsjes vrij en die worden maandag ingevuld.

Om 18.00 uur is in Parijs de reprise van de EK-finale van 2012: de kraker tussen Italië en Spanje.

En om 21.00 uur treedt Engeland in Nice aan tegen IJsland.

Het belooft een mooie voetbaldag te worden. Tot morgen!

Alderweireld is trots op zijn eerste EK-goal

Alderweireld: trots op mijn eerste EK-goal

Klaar

Het is klaar in Toulouse: België verslaat Hongarije met 4-0 en staat in de kwartfinales tegenover Wales.

GOAL België

Het slotakkoord komt van Carrasco: hij schiet in blessuretijd de 4-0 binnen voor de Rode Duivels na een razendsnelle counter.

Tussenstand: Hongarije-België 0-4

GOAL België

En een minuut later schiet Hazard zelf de 3-0 binnen. Hij speelt zichzelf vrij en schiet loepzuiver in de hoek. Király is kansloos.

De Belgen gaan naar de kwartfinales, zeker en vast.

Tussenstand: Hongarije-België 0-3

GOAL België

Het is 2-0 voor België! Invaller Batshuayi is er net in en scoort na prachtig voorwerk van Hazard.

Hazard geeft een pass op zichzelf aan de linkerkant en zijn voorzet wordt door de invaller met zijn eerste balcontact langs keeper Király gewerkt.

Tussenstand: Hongarije-België 0-2

Spannend

Het blijft spannend in Toulouse. Na een langdurige Belgische omsingeling komen de Hongaren er nu weer uit. In de 66ste minuut leidde dat bijna tot de gelijkmaker: een knal van Pintér ging via Courtois over. En weer even later is Juhász is er dichtbij: zijn harde schuiver gaat voorlangs.

Vermaelen krijgt intussen de 1.001ste gele kaart uit de EK-historie en mist sowieso de kwartfinales. Mertens is vervangen door Carrasco.

Tussenstand: Hongarije-België 0-1

Proficiat

De gele kaart voor de Hongaar Elek was de duizendste in de EK-historie.

Belgische druk

Ruim een uur gespeeld in Toulouse. De Belgen hebben de druk weer opgevoerd en de Hongaren komen er even niet meer uit.

Hongaars gevaar

Het blijft oppassen voor de Belgen, want Hongarije heeft sinds de rust al twee behoorlijke mogelijkheden gehad. Beide malen was het aanvaller Szalai.

De voorsprong van de Rode Duivels blijf benauwd: 1-0.

De bal rolt weer

De tweede helft is begonnen. Kunnen de Hongaren nog iets terugdoen tegen de leidende Belgen?

Bij Hongarije is Gera in de rust vervangen door Elek.

Meteen na de aftrap moeten de vingertoppen van Király alweer redding brengen op een schot van Hazard. België heeft er duidelijk nog steeds zin in.

Rust in Toulouse

Rust in Toulouse. België leidt 'slechts' met 1-0 tegen Hongarije, dat open huis houdt.

Keeper Király moest in de eerste helft zeven reddingen verrichten. Dat is net zoveel als in de eerste drie wedstrijden van Hongarije op het EK bij elkaar. Alleen op de kopbal van Alderweireld had de cultkeeper geen antwoord.

Toby Alderweireld

Kans na kans

Amai! Daar was bijna de gelijkmaker van de Hongaren. Lovrencsics haalt van afstand verwoestend uit, Courtois hoort de bal over zijn doel suizen. Een minuutje later is er een schot van Dzsudzsák, een 'gluiperig balletje' volgens Frank Snoeks, dat rakelings naast gaat.

De Belgen spelen sterk, maar moeten blijven oppassen. Want weer even later mist Mertens alleen voor de keeper een levensgrote kans voor de Rode Duivels. Het is in ieder geval wel een leuke, open wedstrijd.

Lattenknaller!

Na 35 minuten was het bijna 2-0. Een vrije trap van De Bruyne gaat via de vingertoppen van Király tegen de lat. Het is een klein wonder dat de voorsprong van België slechts 1-0 bedraagt.

Voorafgaand aan de vrije trap was er een overtreding van Kádár, die daarvoor geel ontving. De Hongaar mist daardoor sowieso de kwartfinales.

Belgen aan de top

De Belgen blijven de wedstrijd controleren, met een half uur op de klok. Af en toe wordt er een offensief speldenprikje uitgedeeld, maar Király staat vooralsnog op zijn post. Alleen op de 1-0 van Alderweireld had hij geen antwoord.

De Hongaren komen er in Toulouse nog niet aan te pas.

Duivels heersen

Er staan twintig minuten op de klok en het spelbeeld is hetzelfde: de Rode Duivels delen de lakens uit. Na de 1-0 van Alderweireld had De Bruyne nog een grote kans. Na een mooie pass van Lukaku stormde hij alleen op Király af, maar de grijsgebroekte goalie stond pal.

GOAL België

Doelpunt! In de tiende minuut is het raak voor de Belgen. Alderweireld zet de 1-0 op het scorebord. De oud-Ajacied kopt een vrije trap van De Bruyne hard tegen de touwen, terwijl de Hongaarse defensie een dutje doet.

De Belgen waren sowieso enthousiast begonnen aan het duel met Hongarije. In de eerste tien minuten waren er al drie aardige mogelijkheden: twee schoten van De Bruyne en een poging van Lukaku.

Aftrap

De bal rolt in Toulouse bij Hongarije-België.

Last minute wijziging

Kleinheisler stond aanvankelijk in de basiself van Hongarije, maar is op het laatste moment afgevallen en vervangen door Ádám Pintér. Kleinheisler hinkte tijdens de warming-up geblesseerd naar de kant.

Bondscoach Stork plaatst Hongaren in underdogrol

"Harde arbeid. Zeer, zeer harde arbeid." Dat is de succesformule van Bernd Storck, de Duitse bondscoach van Hongarije. Met zijn ploeg speelt hij vanavond tegen België voor een plaats in de kwartfinale van het EK.

"We hebben ons zeer intensief voorbereid", vertelt Storck. "Onze ploeg heeft ongelooflijk veel werk verricht. Daar neem ik mijn pet voor af." De trainer is trots op zijn jongens, die een lastige groep met Portugal, IJsland en Oostenrijk afsloten als winnaar.

Maar nu wachten de Rode Duivels en dat is andere koek, weet ook Storck. "Waarom de Belgen favoriet zijn?", herhaalt hij de vraag van de Belgische interviewer. "Omdat jullie spelers van wereldklasse hebben. Kijk eens op de transfermarkt wat ze allemaal moeten kosten."

Even een sigaretje doen

Voetballen en roken, de combinatie is tegenwoordig niet meer erg gebruikelijk. Maar voor Radja Nainggolan is dat geen reden de sigaretten te laten liggen. In een filmpje van de Italiaanse televisie is te zien hoe Nainggolan op de hotelkamer met een pakje sigaretten in de hand naar de camera zwaait. Dat kan niet, vinden veel Belgen.

Maar bondscoach Marc Wilmots haalt er zijn schouders over op. "Hij mag dat van mij doen. Ik probeer iedere keer een kamer met een balkon voor hem te regelen. Anders gaat het alarm af. Ik heb er geen probleem mee."

Klaar

Klaar: wereldkampioen Duitsland verslaat Slowakije met 3-0 en staat in de kwartfinales.

Team Kuipers

Björn Kuipers laat langs de zijlijn zien dat er twee minuten blessuretijd bij komen. Het moet gezegd worden: Kuipers heeft als vierde official een foutloze wedstrijd achter de rug.

Slotfase

Het zit er bijna op in Lille. Voor wie het laatste kwartier gemist heeft: u heeft niets gemist. De Duitsers zijn oppermachtig en tikken het duel professioneel uit.

Tussenstand: Duitsland-Slowakije 3-0

Schweini

De laatste wissel aan Duitse kant: Schweinsteiger vervangt Khedira in de 76ste minuut.

De wedstrijd kabbelt intussen rustig naar het einde. De zege zit in de tas van Duitsland. Wellicht dat die Mannschaft erin slaagt om Müller nog een goal te gunnen. Van de Slowaken hoeven we niet veel meer te verwachten.

Dubbele wissel

De doelpuntenmakers Boateng en Draxler verlaten na ruim 70 minuten het veld. Voor Podolski is het zijn debuut op het EK.

GOAL Duitsland

Het is 3-0 voor Duitsland tegen Slowakije. Draxler, toch al goed op dreef, schiet in de 63ste minuut raak.

Na een hoekschop komt de bal via het hoofd van Hummels voor de voeten van Draxler, die de bal stijlvol in het dak van het Slowaakse doel trapt. De wedstrijd is gespeeld.

Slowaken geven niet op

Duitsland was tot nu toe heer en meester, maar de Slowaken geven nog niet op. In de 49ste minuut was er een schot van Kucka, op aangeven van Hamsík, dat door Neuer werd gepakt. Een paar minuten later ging een vrije trap van Hamsík via de muur over.

Tussenstand: Duitsland-Slowakije 2-0

De tweede helft van Duitsland-Slowakije. Kunnen de Slowaken nog iets aan de Duitse overmacht doen?

Bij de Slowaken is Weiss in de rust vervangen door Gregus.

Griezmann: we hebben elkaar in de rust de waarheid gezegd

Frankrijk had het zwaar tegen de Ieren, maar een opleving van Antoine Griezmann zorgde ervoor dat de wedstrijd uiteindelijk vrij gemakkelijk werd gewonnen (2-1). Met twee doelpunten was de aanvaller van Atlético Madrid de man van de wedstrijd. Ondanks de euforie was Griezmann kritisch na afloop.

Rust

Het is rust in Lille. Duitsland is heer en meester tegen Slowakije. Het is 2-0 door goals van Boateng en Gómez.

Na 45 minuten voetbal ligt het veld er nog prima bij in Lille. De grasmat werd afgelopen week vanwege de slechte staat vervangen door 22 vrachtwagens met Limburgs gras.

In de 43ste minuut is het 2-0 voor de Duitsers. Na uitstekend voorwerk van Draxler tikt Gómez de bal als een ware spits binnen.

Een minuut eerder was het nog even schrikken voor Duitsland, nu is misschien wel al de Vorentscheidung gevallen.

Bijna Slowakije

Een formidabele kans voor de Slowaken, uit het niets, ineens, in de 41ste minuut. Kucka springt na een voorzet het hoogst en kopt prima op doel, maar Neuer tikt de bal knap over.

Tussenstand: Duitsland-Slowakije 1-0

Prima half uur

Er is geen vuiltje aan de lucht voor Duitsland, dat een prima eerste half uur op de verse grasmat in Lille heeft gelegd. De kansjes stapelen zich op, terwijl het in het strafschopgebied van de Duitse keeper Neuer rustig is.

Aardig statistiekje: van de acht knockout-duels uit de EK-historie waarin Duitsland op een 1-0 voorsprong kwam, ging er slechts eentje verloren. Welke was dat?

Inderdaad, dat was in 1988 tegen Nederland.

Duitsers domineren

De gestopte penalty was natuurlijk een tegenvaller voor de Duitsers, maar voor de rest kan bondscoach Löw wel tevreden zijn. Duitsland deelt vooralsnog de lakens uit in Lille, met zeven doelpogingen waarvan drie tussen de palen.

In de 25ste minuut was er weer een schot van Özil, vanuit kansrijke positie, maar de bal zeilt naast.

Duitsland mist penalty!

Een penalty voor Duitsland in de dertiende minuut. Gómez kreeg een duwtje van Skrtel. De Slowaakse aanvoerder krijgt geel en mist daardoor een eventuele kwartfinale.

Özil legt aan voor de penalty, maar zijn niet al te sterke inzet wordt uit de hoek getikt door Kozácik. Het blijft 1-0.

Het is niet de eerste strafschop die op het EK wordt gemist. Sterker nog: van de laatste vijf penalty's ging er maar eentje in. Özil zelf miste drie van zijn laatste vier strafschoppen.

Doelpunt! Duitsland komt in de achtste minuut op 1-0 door een hard, laag schot van Boateng. Het is zijn eerste treffer ooit in het shirt van de Mannschaft.

De wereldkampioen begon sterk aan het duel met Slowakije en dat leidde al tot een kopkans van Khedira, die door keeper Kozácik net over de goal kon worden getikt.

Een minuut later is het wel raak: een afgeslagen bal komt voor de voeten van Boateng, die van afstand machtig uithaalt.

De bal rolt

Er is afgetrapt bij de achtste finale tussen wereldkampioen Duitsland en underdog Slowakije.

Müller wil van de nul af

Kansen missen is draaglijker dan helemaal geen kansen creëren. In de tweede groepswedstrijd tegen Polen ontbrak het de Duitse voorhoede aan creativiteit en bewegingssnelheid. Tegen Noord-Ierland was dat probleem opgelost, alleen viel het aantal doelpunten tegen. Het werd slechts 1-0.

Voor rust creëerde Duitsland acht levensgrote kansen, vier daarvan waren voor Thomas Müller. Maar hij miste ze allemaal en dus wacht de aanvallende middenvelder nog altijd op zijn eerste EK-treffer. In de achtste finale tegen Slowakije moet aan die tegenvallende statistiek een einde komen.

De gemiste kansen van Thomas Müller

Löw hint op andere spelers

De Duitse bondscoach Joachim Löw blikt vooruit op de achtste finale tegen Slowakije. Hij hint op een verandering in de basis, maar wordt niet concreet.

Löw: zou zomaar kunnen dat er andere spelers in de basis staan

En dan nu: Duitsland-Slowakije

Het was verfrissend om weer eens een amusante wedstrijd op het EK te zien, na het tranendal van gisteren. Hopelijk zetten Duitsland en Slowakije de goede lijn vanaf 18.00 uur voort.

Om 18.00 uur is de aftrap van Duitsland-Slowakije

Klaar

Het is afgelopen in Lyon. De Ieren kunnen naar huis na een 2-1 nederlaag tegen Frankrijk.

Diep in blessuretijd dook Griezmann nog eens alleen op voor keeper Randolph, maar de Ierse keeper redde knap. Het blijft daarmee 2-1 voor Les Bleus.

Einde nadert voor Ieren

De laatste minuut nadert en het is Frankrijk dat de klok slaat. In de 86ste minuut kon Gignac bijna de 3-1 binnentikken, maar zijn inzet ging mis.

Zien de Ieren nog kans om in de slotfase een verrassingsgoal te maken? We zullen zien.

Tussenstand: Frankrijk-Ierland 2-1

Fransen heersen

Nog ruim tien minuten te spelen in Lyon. De tien Ieren komen er eigenlijk niet meer aan te pas tegen Frankrijk. In de 77ste minuut was er nog een fraai schot van invaller Gignac, dat op de lat uiteen spatte.

Griezmann nu topscorer

Met zijn drie goals is Griezmann nu gedeeld topscorer van het EK, samen met Morata (Spanje) en Bale (Wales).

Rode kaart

Oh la la: een rode kaart voor Duffy, die de doorgebroken Griezmann neerhaalt. Er volgt een vrije trap net buiten het strafschopgebied.

Het duurde even voordat de vrije trap werd genomen na trammelant rond Giroud. De vrije trap gaat uiteindelijk via Giroud over.

GOAL Frankrijk

Doelpunt! Drie minuten na de 1-1 schiet Griezmann de Fransen met zijn tweede treffer op voorsprong.

Het schitterende voorwerk is van Giroud, die het kopduel wint en de bal panklaar legt voor Griezmann. De spits van Atlético schiet Frankrijk vervolgens beheerst op voorsprong.

De Fransen komen in de 58ste minuut op gelijke hoogte. Griezmann kopt de bevrijdende 1-1 binnen uit een voorzet van Sagna.

De Franse druk nam ook steeds meer toe. Drie minuten eerder was er al een ziedend schot van Matuidi, dat door Randolph werd gepareerd. Maar ook Ierland had nog een kansje, toen Lloris de bal net voor Long kon wegtikken.

Tussenstand: Frankrijk-Ierland 1-1

Fransen in de aanval

De Fransen beginnen enthousiast aan de tweede helft. Na twee minuten is er al een behoorlijke kans voor Koscielny, die naast kopt.

Bij Frankrijk is Kanté in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door de snelle Coman.

Tussenstand: Frankrijk-Ierland 0-1

Rust

Het is rust in Lyon. Frankrijk moet in de tweede helft aan de bak, want de Ieren leiden met 1-0.

Het Franse publiek is ontevreden en trakteert Les Bleus op een fluitconcert.

Frans gevaar

In de blessuretijd van de eerste helft neemt de Franse druk weer toe. Payet en Griezmann dartelen door het Ierse strafschopgebied en willen afdrukken, maar de Ierse defensie staat paraat.

Iers gevaar

Bijna was het opnieuw raak voor de Ieren. In de 41ste minuut kopt Duffy na een vrije trap rakelings voorlangs. De Fransen moeten iets verzinnen, maar de creativiteit ontbreekt tot nu toe.

Intussen sneuvelen meer spelers die de kwartfinale zouden mogen spelen: de Ier Hendrick en de Fransman Rami hebben hun tweede gele kaart van het EK ontvangen.

Ieren blijven overeind

Ruim een half uur gespeeld in Lyon en Ierland blijft vooralsnog overeind tegen Frankrijk, met een 1-0 voorsprong op zak.

De Franse druk is zelfs iets afgenomen. Een tegenvaller voor de Fransen is een gele kaart voor Kanté, waardoor de middenvelder een eventuele kwartfinale zou missen.

Aantrekkelijk

Na 18 minuten spelen bij Frankrijk-Ierland zijn er al meer schoten op doel geweest dan in de 120 minuten van Kroatië-Portugal.

In de 24ste minuut is er weer eentje: een vrije trap van Pogba wordt gepareerd door keeper Randolph. Het is tot nu toe ouderwets genieten in Lyon.

Oh la la

In de 21ste minuut opnieuw een schrikmoment voor de Fransen: een onverwacht schot van Murphy wordt maar net uit de hoek getikt door keeper Llorent.

Een minuut later is weer een afstandsschot van Griezmann, dat geen problemen oplevert voor de Ieren.

Les Bleus aan de bak

Frankrijk-Ierland is nu al leuker dan de drie achtste finales van gisteren bij elkaar. Na de vroege voorsprong van de Ieren moeten Les Bleus aan de bak.Dat heeft tot nu toe geleid tot een schot van Griezmann dat over het doel zeilde.

Record

De strafschop van Ierland na 1.58 was de snelste penalty uit de EK-historie. Gefeliciteerd, Robbie Brady!

Op de tribune in Lyon zitten overigens ook enkele verdwaalde Oranje-fans.

Verdwaalde Oranje-fans in Lyon

GOAL Ierland

Een sensationele start bij Frankrijk-Ierland. Long wordt kort na de aftrap ten val gebracht door Pogba en er volgt een terechte strafschop.

Brady legt aan en schiet via de paal raak. De Ieren al in de tweede minuut op voorsprong!

Aftrap

De bal rolt bij de achtste finale tussen gastland Frankrijk en Ierland in Lyon.

Volksliederen

De volksliederen klinken in het stadion in Lyon. We gaan bijna beginnen.

Nog één keer terug naar gisteren

Met dé goal, dé redding en hét moment van EK-dag 14.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ondertussen in Rotterdam

Ook routinier Dirk Kuijt was er natuurlijk bij in De Kuip. De Feyenoorder zegt het EK als voetballiefhebber te volgen, maar vindt het nog steeds vervelend dat Nederland er niet bij is. "Maar dat is nu eenmaal een feit", aldus de EK-routinier.

Kuijt: voor het eerst dat ik zo vroeg begin

Opstellingen Frankrijk en Ierland

Dimitri Payet, Olivier Giroud, Blaise Matuidi en N'Golo Kanté keren in de achtste finale tegen Ierland terug in het basiselftal van Frankrijk. Het viertal ontbrak in de laatste groepswedstrijd van het EK tegen Zwitserland, toen Les Bleus niet met hun sterkste team aantraden. Yohan Cabaye, André-Pierre Gignac, Moussa Sissoko en Kingsley Coman zijn uit het elftal verdwenen.

Ierland treedt in Lyon met dezelfde elf voetballers aan als woensdag tegen Italië. De Ieren wonnen dankzij een laat doelpunt van Robbie Brady met 1-0 van de al geplaatste Italianen.

Paul Pogba en bondscoach Didier Deschamps

Bondscoach Didier Deschamps is zich ervan bewust dat Frankrijk zondagmiddag in de achtste finales van het EK geen walkover krijgt tegen Ierland. De Fransman erkent de mentale kracht van de Ieren.

"Ze twijfelen nooit en gaan er altijd volle bak voor. Dat geldt eigenlijk voor alle Britse teams", aldus Deschamps. "Maar behalve passie en strijd beschikt Ierland ook over goede voetballers."

"Whelan, Hendrick, Hoolahan, McCarthy, Brady en Shane Long spelen allemaal in de Premier League, dus ze weten wat topvoetbal inhoudt", benadrukte Deschamps, die in Lyon hoopt op een frisse Paul Pogba.

De spelmaker speelde een wisselvallige groepsfase. "Ik heb hem bewust een beetje uit de wind gehouden door hem in de tweede wedstrijd (tegen Albanië, red.) als reserve te laten beginnen", legde Deschamps uit.

"Hij eist veel aandacht op, is nog jong en er staat veel druk op hem. Soms is het dus goed om hem rust te gunnen, maar nu is hij er klaar voor", verzekert de bondscoach.

O'Neill baalt van kaartverdeling en aantal rustdagen Frankrijk

Martin O'Neill

Bondscoach Martin O'Neill heeft zijn ongenoegen geuit over de verdeling van de tickets voor het EK-duel tussen Ierland en Frankrijk. De Ierse fans zijn zondag in de minderheid. Het gloednieuwe stadion Parc OL heeft een capaciteit van 59.000 bezoekers, maar de Ierse voetbalbond kreeg nog geen 5.000 tickets toegewezen van de organisatie.

"Ik heb een klacht over de verdeling van de tickets voor deze wedstrijd", zei O'Neill tijdens een persconferentie in Lyon. "Dit is buiten alle proporties. Voor een stadion van deze omvang en met deze uitstraling is het voor ons of voor elk ander team in de achtste finales van het EK oneerlijk om minder dan 5.000 tickets voor de eigen fans beschikbaar te hebben."

O'Neill niet te spreken over aantal rustdagen Frankrijk

Gastland Frankrijk wist drie dagen voor Ierland dat het zondag in Lyon om een plaats in de kwartfinales zou spelen. "Daar hebben de Franse fans van geprofiteerd", aldus O'Neill. "De ondersteuning zal daardoor in het stadion een tikje eenzijdig zijn. Ik vind dat de EK-organisatie extra pakketten aan kaarten moet achterhouden voor de twee ploegen die tegen elkaar in een EK-stadion gaan uitkomen."

O'Neill deed ook al zijn beklag over het aantal rustdagen voor zijn ploeg (3) ten opzichte van de tegenstander (6). "Het gastland hoort bepaalde voordelen te krijgen. Als het toernooi in Ierland zou plaatsvinden, dan zou ik precies hetzelfde doen", aldus de Noord-Ierse trainer, met een cynische ondertoon. "Dan zouden tegenstanders van Ierland elke avond spelen en zouden wij een jaar rust krijgen."