Dat was dag negen van het EK. We sluiten af met de mooiste beelden onder begeleiding van Brigitte Bardot.

De negende EK-dag op muziek

Selfie met Ronaldo: de beelden

Ronaldo houdt steward tegen voor selfie met fan

Dag tien

Zondag gaat het EK natuurlijk weer verder. Dan staan om 21.00 uur de laatste twee wedstrijden in groep A op het programma. In Lille speelt Zwitserland tegen het al geplaatste Frankrijk, in Lyon neemt Roemenië het op tegen Albanië.

Sympathieke Ronaldo

Dat dan weer wel: na afloop van de wedstrijd tegen IJsland kreeg Ronaldo kritiek voor zijn onsportieve gedrag. Na afloop van het frustrerende duel met Oostenrijk neemt de Portugees de tijd voor een selfie met een fan die het veld is opgerend.

Ronaldo neemt na afloop van het duel met Oostenrijk de tijd voor een selfie met een fan

Klaar in Parijs

Het zit erop in Parc des Princes. Ronaldo miste de ene kans na de andere. Uitslag Portugal-Oostenrijk: 0-0.

Buitenspel

In de 85ste minuut kopt Ronaldo dan eindelijk fraai de bal in het Oostenrijkse doel. Maar hij wordt afgevlagd voor buitenspel. Het is een dramatische wedstrijd voor de Portugese superster.

De Oostenrijkers blijven intussen loeren op de counter, maar eerlijk is eerlijk: ze bakken er weinig van.

Tussenstand: Portugal-Oostenrijk 0-0

Ronaldo faalt vanaf elf meter!

Penalty in de 79ste minuut voor Portugal: Cristiano Ronaldo wordt ten val gebracht door Hinteregger, die geel krijgt.

Cristiano Ronaldo neemt de strafschop zelf en schiet op de paal. Nee, het is niet de wedstrijd van Ronaldo.

Ronaldo-Oostenrijk: 18-17

Nog een aardige statistiek: Ronaldo heeft op het hele EK nu meer schoten op doel afgeleverd dan Oostenrijk: 18 om 17. Zowel Ronaldo als Oostenrijk heeft nog niet gescoord.

En weer mis

Een paar minuten later legt Ronaldo aan voor opnieuw een vrije trap: de bal zeilt rakelings over. Het was zijn 36ste vrije trap op een groot toernooi. Aantal doelpunten: 0. Dan doet Gareth Bale het beter, constateert Gary Lineker.

De grote ster van de Oostenrijkers, David Alaba, is intussen vervangen door Schöpf.

Arme Ronaldo

Het zit Ronaldo ook niet mee: in de 55ste minuut schiet de Portugese superster snoeihard op het Oostenrijkse doel (redding: Almer), vervolgens torent Ronaldo bij een corner hoog uit boven de Oostenrijkse defensie en kopt hij recht op Almer af.

Gevolg: het staat nog steeds 0-0 in Parijs.

Cristiano Ronaldo

Kans voor Oostenrijk

Kort na de hervatting van de wedstrijd noteren we een enorme kans voor Oostenrijk. Ilsanker levert een flinke poeier op het Portugese doel af, keeper Patrício redt uitstekend.

Milow zingt voor België

Een muziekje voor in de rust: Milow zingt voor zijn winnende landgenoten.

Rust in Parijs

Nog geen doelpunten bij Portugal-Oostenrijk, hoewel Cristiano Ronaldo & co wel kansen hebben gehad.

Kansen worden gemist

Frustratie maakt zich langzaam meester van de Portugezen. In de 38ste minuut wordt er weer een enorme kans om zeep geholpen. Cristiano Ronaldo heeft de bal voor het inschieten, maar raakt de bal verkeerd.

De Oostenrijkers zijn wat spaarzamer met offensieve uitspattingen, maar hadden in de 40ste minuut een behoorlijke mogelijkheid na een harde vrije trap van Alaba, die net door Harnik werd gemist en door Vieirinha wordt weggewerkt.

Nani op de paal

Portugal walst bij vlagen over Oostenrijk heen. Na een klein half uur is er weer een prima kans voor de Portugezen: Nani kopt de bal op de paal. Oostenrijk ontsnapt opnieuw, maar hoe lang gaat dat nog goed?

Ronaldo mist

Cristiano Ronaldo had de openingstreffer op zijn voet. Guerreiro legt de bal terug, Ronaldo staat op de goede plek maar schiet vanuit uiterst kansrijke positie naast.

Drie keer Almer

Het eerste kwartier is alleraardigst om te zien. Het spel golft op en neer en na twaalf minuten was Portugal tot drie keer toe dicht bij de voorsprong. Nani stormde alleen op het Oostenrijkse doel af, maar keeper Almer redde.

In de rebound was er een schot van Vieirinha: redding Almer. En na de daaropvolgende hoekschop was er nog een kans van Carvalho: redding Almer.

Balans

Het duel in het sfeervolle Parc des Princes is in de beginfase in evenwicht. De Oostenrijkers hadden na drie minuten aan behoorlijke kopkans via Harnik, die de bal echter niet lekker op zijn hoofd kreeg.

Drie minuten later was er een kopkansje voor Nani: over.

Aftrap

Het duel Portugal-Oostenrijk is begonnen.

Parijs, stad van de liefde

Fans van Király

De karakteristieke grijze joggingbroek van de Hongaarse doelman Király dreigt een heuse hit te worden. Ook de analytici op de Canadese televisie kunnen zijn modieuze broek waarderen.

Muzikale Alaba

Sommige voetballers komen uit een echt voetbalgeslacht, dat geldt niet voor de Oostenrijker David Alaba. Zijn zus en zijn vader hebben hun sporen verdiend in de muziekindustrie.

Maak kennis met de muzikale familie Alaba

En weer Cristiano Ronaldo

De Portugese stervoetballer gaat vanavond weer wat cijfers in de recordboekjes aanpassen. Zo speelt Cristiano Ronaldo zijn 128ste interland voor Portugal en daarmee gaat hij recordhouder Figo (127) voorbij.

Bovendien speelt Ronaldo zijn zestiende EK-wedstrijd en daarmee evenaart hij de recordhouders Edwin van der Sar en Lillian Thuram. Maar houd ook Gianluigi Buffon in de gaten. De Italiaanse doelman staat op vijftien EK-duels.

Cristiano Ronaldo hier, Cristiano Ronaldo daar

Cristiano Ronaldo, Cristiano Ronaldo, Cristiano Ronaldo. Alsof Portugal alleen speelt met de sterspeler van Real Madrid. Bijna elke vraag op de persconferentie gaat over hem.

Bondscoach Fernando Santos wordt er moedeloos van. "Hij is de beste voetballer ter wereld. Wat moet ik daaraan toevoegen?"

Portugese bondscoach is vragen over Ronaldo zat

En dan nu: Portugal-Oostenrijk

Om 21.00 uur wordt er in Parc des Princes in Parijs afgetrapt voor de laatste wedstrijd van vandaag. Portugal wil revanche na het 1-1 gelijkspel tegen IJsland, Oostenrijk heeft revanche nodig na de 2-0 nederlaag tegen Hongarije.

Portugese fans voor aanvang van het EK-duel met IJsland

Late goals houden aan

Ook bij IJsland-Hongarije was er weer een doelpunt in dying seconds. In de 23 EK-duels tot nu toe werd er liefst 12 keer gescoord in de laatste 5 minuten. In 8 gevallen was het doelpunt ook nog eens resultaatbepalend.

Toch opvallend.

Afgelopen

Klaar in Marseille: Hongarije en IJsland houden elkaar na een matig maar spannend duel in evenwicht: 1-1.

In de laatste minuut was er nog een kans voor de IJslanders. Een vrije trap van de rand van het zestienmetergebied eindigde in twee instanties en via een Hongaars been naast het doel.

GOAL Hongarije

Hongarije komt drie minuten voor tijd op 1-1 door een eigen doelpunt van de IJslander Saevarsson.

De druk op het IJslandse doel nam steeds verder toe. Na een voorzet van rechts tikt de IJslandse verdediger ongelukkig de gelijkmaker binnen.

Tussenstand: IJsland-Hongarije 1-1

Nog vijf minuten

IJsland is nog vijf minuten verwijderd van zijn eerste zege op een EK. De Hongaren blijven het proberen, komen steeds dichterbij, maar echt grote kansen komen er niet. De IJslanders zijn met name in de lucht niet te kloppen.

Tussenstand: IJsland-Hongarije 1-0

Hongaarse druk (2)

Nog een kwartier te spelen in Marseille en het spelbeeld is ongewijzigd: de Hongaren zoeken naar een gaatje, maar de stoere IJslandse defensie geeft nog geen krimp. Ook twee vrije trappen van Dzudszsák hebben IJsland niet in verlegenheid gebracht.

Intussen heeft invaller Finnbogason een gele kaart te pakken, net als bij zijn invalbeurt in de eerste wedstrijd. Daarmee is de voormalige Heerenveen-spits geschorst voor de derde wedstrijd.

Hongaarse druk

De Hongaren dringen aan. Ze moeten ook wel met de 1-0 voorsprong voor IJsland. Vooralsnog hebben de Magyaren nog geen bres kunnen slaan in de stugge IJslandse verdediging. NEC-keeper Halldórsson heeft zich na rust nog niet hoeven strekken.

Aan de andere kant was er wel een grote kans voor Sigthórsson. Van dichtbij kopte hij ver naast, volgens de scheidsrechter vanuit buitenspelpositie.

Rust

Rust in Marseille. IJsland blijft verrassen: na de eerste helft is er een 1-0 voorsprong op Hongarije.

GOAL IJsland

Overtreding op Gunnarsson in de zestienmeter en een penalty voor IJsland. Sigurdsson benut de strafschop. IJsland komt op een 1-0 voorsprong tegen Hongarije!

De ellende voor de Hongaren begint als keeper Király de bal loslaat. Er ontstaat een scrimmage waarbij Gunnarsson ten val wordt gebracht. Gylfi Sigurdsson schiet onberispelijk binnen.

Grootste kans voor IJsland

Er is alweer een half uur gespeeld in Marseille en het is nog 0-0. Hongarije is iets actiever geworden, heeft het spel meer naar zich toegetrokken en heeft ook het meeste balbezit. Maar tot spektakel voor het IJslandse doel heeft dat nog niet geleid.

De grootste kans van de wedstrijd was in de 31ste minuut voor de IJslandse oud-AZ'er Gudmundsson: hij dook alleen voor Király op, maar de Hongaarse doelman won het onderlinge duel.

Tussenstand: IJsland-Hongarije 0-0

Einde EK voor Rosicky

De Tsjechische veteraan mist de rest van het EK door een dijbeenblessure.

De sfeer is goed

De sfeer is goed in Marseille, het spel een toefje minder. De Hongaren spelen afwachtend, en de IJslanders eigenlijk ook. We hebben een ziedend schot van Dzsudzsák gezien namens de Hongaren en dat was het wel een beetje.

Aftasten

Het is de eerste tien minuten nog een beetje aftasten geweest in Marseille, met veelal balbezit voor de IJslanders.

Er was in de negende minuut ook al een beste kans voor IJsland: Bödvarsson kopte rakelings over het doel van de zoals altijd grijsgebroekte Király.

Aftrap

De bal rolt in Marseille bij IJsland-Hongarije.

Verrassende groep

IJsland en Hongarije waren de twee grote verrassingen van de eerste speelronde. De IJslanders hielden Portugal op een 1-1 gelijkspel, de Hongaren versloegen Oostenrijk met 2-0.

België-Ierland op muziek

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Lukaku draagt doelpunten op aan familie

Lukaku: draag de goals op aan mijn moeder en mijn broer

Onrust op de tribune

In het stadion in Marseille was er enige tijd trammelant met Hongaarse supporters. Een groep van zo'n honderd fans wilde over een hek klimmen om in een ander vak, eveneens met Hongaren, te komen. Stewards probeerden de in het zwart geklede supporters tegen te houden. De oproerpolitie kwam ertussen, waarna de rust enigszins terugkeerde.

Onrust op de tribune met Hongaarse fans

Gunnarsson zit niet zo met Ronaldo

Om 18.00 uur begint de volgende wedstrijd: IJsland-Hongarije. Beide landen wisten in hun eerste wedstrijd te verrassen.

Cristiano Ronaldo was minder gelukkig met de IJslanders, maar daar zit Aron Gunnarsson niet mee.

De nieuwe stand in groep E

Afgelopen

Klaar in Bordeaux: België staat na rust op en verslaat Ierland met 3-0. Goals: Lukaku (2x) en Witsel.

Laatste minuten

De Belgische fans zingen de Rode Duivels vrolijk toe. In de eerste helft was het nog niet veel, maar na rust zijn de Ieren overklast. De blessuretijd breekt aan bij een tussenstand van 3-0.

Tussenstand: België-Ierland 3-0

Wedstrijd gespeeld

Het is wel zo'n beetje klaar in Bordeaux met de 3-0 op het bord. De Belgen laten de bal aan Ierland, maar die kunnen er niet veel mee.

GOAL België

Lukaku schiet zijn tweede van de middag binnen. België leidt met 3-0 tegen Ierland.

Zoals al eerder gezegd: doordat de Ieren moeten komen, krijgen de Belgen de ruimte en die benutten ze. Hazard speelt de bal naar Lukaku, die vrij als een vogeltje staat, en de spits doet zijn werk: 3-0. Het is zijn tweede schot op doel en zijn tweede doelpunt: efficiënt.

Leuk feitje: Lukaku is de eerste Belg die erin slaagt twee keer te scoren op een groot toernooi sinds zijn bondscoach Marc Wilmots op het WK van 1998.

GOAL België

De Ieren liggen op de rug: Witsel kopt de 2-0 binnen in de 61ste minuut. Feest bij de Rode Duivels.

Het is opnieuw een prima doelpunt: een fijne voorzet van Meunier wordt door Witsel hard tegen de touwen gekopt.

Tussenstand: België-Ierland 2-0

Leuker

Met de 1-0 op het scorebord moeten de Ieren nu komen. En dat biedt weer ruimte voor de Belgen. De wedstrijd wordt er door de treffer dus leuker op en golft iets meer op en neer.

Bij de Belgen heeft Dembélé het veld met een blessure verlaten. Nainggolan is zijn vervanger.

Tussenstand: België-Ierland 1-0

GOAL België

Het is raak in de 48ste minuut: Lukaku schiet de bevrijdende 1-0 voor België binnen.

De Bruyne stoomt op en bedient de Belgische spits met een prima pass. Lukaku schiet vervolgens met links prachtig en onhoudbaar binnen.

Marc Wilmots springt in de armen bij Romelu Lukaku

Rust

Rust in Bordeaux. De Belgen werken hard, maar hebben het lastig tegen de defensieve Ieren. Het is 0-0.

Carrasco gaat aangeslagen van het veld en lijkt een blessure te hebben opgelopen. We wachten even af hoe het met de Belg verder moet.

Bijna Alderweireld

Bijna was het raak voor de hard werkende Belgen: een inzet van Alderweireld wordt in de 43ste minuut van de lijn gekopt door Hoolahan.

Even later krijgt de Ier Hendrick de eerste gele kaart van het duel. Een vreemde: er zijn twee ballen in het veld en Hendrick schiet de ene bal naar de andere, waardoor het spel volgens de Turkse scheidsrechter wordt verstoord.

Tussenstand: België-Ierland 0-0

Schraal

De Belgen hebben het na een half uur spelen nog altijd lastig tegen Ierland. Met het balbezit zit het wel goed, maar de aanvoer naar Lukaku is schraal.

De Ieren zijn specialisten in tegenhouden en blijven intussen loeren op de counter. Het is zeker geen briljante wedstrijd, maar wel spannend.

Buitenspel

Opnieuw een aardige mogelijkheid voor de Belgen. Sterker nog: Carrasco kopt de bal na 25 minuten alleen voor de keeper binnen, maar de Belg stond buitenspel.

Kans Hazard

In de 21ste minuut is er de eerste echte kans van de wedstrijd: een voorzet van De Bruyne komt via een Ier voor de voeten van Hazard, die vervolgens snoeihard over schiet.

Hetzelfde spelbeeld

Na 20 minuten is het spelbeeld nog hetzelfde. De Belgen controleren, de Ieren wachten op foutjes zodat ze spits Long in stelling kunnen brengen. Het ontbreekt nog aan echte kansen in Bordeaux.

Belgen aan de bal

De Belgen hebben in de beginfase de bal. Meer dan een gevaarlijke voorzet van Carrasco heeft dat nog niet opgeleverd. Bij de Ieren staat spits Long moederziel alleen voorin, de rest houdt zich vooralsnog bezig met verdedigen en afwachten.

De bal rolt

België heeft afgetrapt. Het duel met Ierland is begonnen.

Volksliederen

De volksliederen van Ierland en België klinken in het stadion van Bordeaux. We gaan bijna beginnen.

Lachen met de Ieren

Bondscoach O'Neill: meneer Keane is opgesloten

De situatie in groep E

Geen Nainggolan en Fellaini

België begint zaterdag met drie nieuwe basisspelers aan het duel met Ierland op het EK. Mousa Dembélé, Yannick Carrasco en Thomas Meunier krijgen vanaf 15.00 uur een kans in Bordeaux.

Zij krijgen van bondscoach Marc Wilmots de voorkeur boven Marouane Fellaini, Radja Nainggolan en Laurent Ciman. Dit drietal startte nog in het duel met Italië, dat België verloor (0-2).

België is de enige ploeg zonder punten in poule E. Italië is met zes punten al zeker van een plaats in de achtste finales. Zweden en Ierland hebben voorlopig één punt verzameld.

Bondscoach Martin O'Neill van Ierland wijzigde zijn basisformatie van het eerste duel met Zweden (1-1) slechts op één positie. Stephen Ward vervangt Jon Walters, die met een achillespeesblessure kampt.

Radja Nainggolan

Even lachen met Keane

Keane dolt keeperstrainer op training Ieren

Bert bij de Belgen

Bert bij de Belgen: Wilmots hoopt op reactie

Belgisch wonder?

Voetbalcommentator Eddy Demarez, in Frankrijk namens de VRT aanwezig om het EK te volgen, verwacht zaterdagmiddag in Bordeaux wel een zege voor de Rode Duivels en dat Romelu Lukaku op de bank belandt.

"België moet met dit materiaal minimaal de halve finales halen. Dat moet gewoon. De verwachtingen zijn dus niet overdreven hoog."

Lees hier het hele interview met Demarez.

Gerechtigheid voor Iniesta

Spanje wil 'gerechtigheid' voor Iniesta

Trouwe Ierse aanhang heeft hoop

Een Ierse supporter bij Ierland-Zweden

Bordeaux kleurt zaterdag rood en groen, als de Belgen het in de Zuid-Franse wijnstad opnemen tegen Ierland. The Green Army, zoals de trouwe Ierse aanhang wel wordt genoemd, verwacht een lastige wedstrijd tegen de Duivels.

Maar er is ook hoop, zegt een Ierse fan. "Wij hebben meer teamgeest. We hebben in de kwalificatie ook van Duitsland gewonnen. Dan moeten we België ook kunnen verslaan. Hopelijk."

Een voorbeschouwing van radioverslaggever Edwin Cornelissen.

Een zekerheid bij België: keeper Thibaut Courtois

We beginnen dus met België-Ierland. Bondscoach Marc Wilmots sluit niet uit dat hij tegen Ierland aantreedt met een elftal dat op een fors aantal plekken gewijzigd zal zijn ten opzichte van de formatie die in het openingsduel met Italië aantrad.

Slechts één man is volgens Wilmots zeker van zijn plaats: keeper Thibaut Courtois. Hoewel hij pas 24 is, geldt Courtois nu al als de rots in de Belgische branding. Wie evenwel denkt dat hij als kind al droomde over een carrière onder de lat, vergist zich danig. Courtois, geboren in het Belgisch-Limburgse Bree, deed naast voetbal aan basketbal en volleybal.

Lees een voorbeschouwing op België-Ierland.

Programma van vandaag

Het speelschema van zaterdag 18 juni

Heimwee naar Oranje

Heimwee naar Oranje: EK 1988 en de opvolger van Cruijff

Bij een gebrek aan Oranje op het EK in Frankrijk kijkt Henk Spaan elke dag met weemoed terug naar een eindtoernooi waar het Nederlands elftal wél acteerde.

Deze aflevering staat in het teken van het Europees kampioenschap van 1988 in Duitsland, waar Oranje de titel veroverde en Marco van Basten speler van het toernooi werd.

Analytici van dienst

Het EK voetbal gaat om 15.00 verder met de tweede wedstrijd van de Belgen. De Rode Duivels nemen het in Bordeaux op tegen Ierland. In de studio doet Bert van Marwijk de analyse van de wedstrijd.

Om 18.00 uur treden IJsland en Hongarije aan voor het tweede duel van de dag. Van Marwijk en Pierre van Hooijdonk zijn daarbij de analytici van dienst. De EK-dag wordt om 21.00 uur afgesloten met Portugal-Oostenrijk. Over dat duel zal Co Adriaanse zijn licht laten schijnen.

In Studio France schuiven oud-Ajacied Rafael van der Vaart, trainer Co Adriaanse, televisiemaker Maxim Hartman, caberetier Jan Beuving en de voetbalsters Anouk Hoogendijk en Marlous Pieëte aan bij Henry Schut. Zij kijken terug op de negende dag van het EK.

De mooiste momenten

Wat zijn de mooiste momenten van het EK voetbal in Frankrijk? In Studio France kiest de gast dagelijks een nieuw moment voor in de topvijf. Welk moment er weer uit moet, is aan de bezoekers van onze site.

Kies hier het moment dat volgens jou niet in de topvijf hoort.