liveblog gesloten

De reacties vanuit Zwolle

Wedstrijdverslag: PEC Zwolle en FC Utrecht scoren en vermaken niet

Nacer Barazite van FC Utrecht (l) in duel met PEC Zwolle-speler Rick Dekker

PEC Zwolle en FC Utrecht hebben in de eerste wedstrijd in de play-offs om Europees voetbal niet aan klantenbinding gedaan. Het duel in Zwolle eindigde in een bloedeloos 0-0 gelijkspel.

De eerste helft was het aanzien nauwelijks waard. Beide ploegen probeerden wel de aanval te zoeken, maar de kansen waren zeer schaars en niet gevaarlijk.

Het hele wedstrijdverslag kunt u hier lezen.

Afgelopen

En het is afgelopen bij PEC Zwolle tegen FC Utrecht. Beide ploegen verdienen het niet om te winnen en spelen dus gelijk in een dramatisch duel: 0-0. Zondag 14.30 uur is de return in de Utrechtse Galgenwaard.

Blessuretijd

De negentig minuten zitten erop in Zwolle. Er komen vier minuten blessuretijd bij. PEC Zwolle dringt iets aan, maar kan niet gevaarlijk worden uit een corner.

Gele kaarten FC Utrecht

Andreas Ludwig is nog maar net in het veld, maar pakt direct geel na een overtreding op Thomas Lam. Vlak daarna is er ook geel voor Ruud Boymans.

Haller eraf

Eerder dit seizoen maakte hij in blessuretijd nog de winnende 2-1 voor FC Utrecht in Zwolle. Dat gaat vanavond niet gebeuren. Sébastien Haller gaat in de 85ste minuut het veld af en voor hem in de plaats komt Andreas Ludwig.

Poging Amrabat

Opnieuw een poging van Sofyan Amrabat van FC Utrecht. De afvallende bal uit een corner valt voor zijn voeten en hij haalt fraai uit. De bal heeft genoeg snelheid, maar komt recht op doelman Kevin Begois af. Met zijn vuisten bokst de keeper de bal weg, om hem in tweede instantie in zijn handen te pakken.

Het begin van een slotoffensief van de ploeg van Erik ten Hag? De laatste tien minuten lopen.

De botsing tussen Bart Ramselaar en doelman Kevin Begois

Bijna Boymans

En daar is -ie dan bijna. Ruud Boymans krijgt een grote kans. De invaller ziet zijn bal over de uitgekomen doelman gaan, maar mikt een half metertje naast de Zwolse goal. Nog altijd 0-0.

Ramselaar kan niet verder

Bart Ramselaar moet toch de strijd staken na de botsing met Begois van even geleden. Willem Janssen komt erin.

Wissels

Beide ploegen wisselen. Ruud Boymans komt erin bij FC Utrecht voor Patrick Joosten. Bij PEC Zwolle vervangt Kingsley Ehizibue Ajax-huurling Queensy Menig. Nog iets minder dan dertig minuten te gaan.

Kans Ramselaar

Bart Ramselaar lijkt de openingstreffer op zijn schoen te hebben, na een goede bal van Haller. Maar de middenvelder, die deel uitmaakt van de voorselectie van Oranje, tikt de bal te ver voor zich uit en botst daarna tegen de uitgekomen keeper Begois aan. Beiden strompelen nog wat, maar lijken verder te kunnen.

Schot Amrabat

Een aardige actie van Sofyan Amrabat. Het schot van de 19-jarige speler van FC Utrecht mist echter precisie en zeilt over de goal van PEC-doelman Kevin Begois.

Logische stand?

Van de huidige selectiespelers van zowel PEC Zwolle als FC Utrecht is het alleen Ramon Leeuwin ooit gelukt om te scoren in de play-offs. Dat was in 2011 namens ADO Den Haag tegen FC Groningen.

Kiekje uit de eerste helft

Wout Brama (l) en Sébastien Haller strijden om de bal

Aftrap

De tweede helft is begonnen in Zwolle. Aan beide kanten geen wissels.

Reacties FC Groningen-Heracles Almelo

De eerste wedstrijd van vanavond in de play-offs ging tussen FC Groningen en Heracles Almelo. De thuisploeg won met 2-1. Hier de reacties van beide trainers en de doelpuntenmakers Hans Hateboer (FC Groningen) en Wout Weghorst (Heracles Almelo).

Rust

En scheidsrechter Kevin Blom fluit voor de rust. Het publiek wordt nog niet verwend en hoopt op een betere tweede helft in Zwolle.

Willems Vissers kiest voor iets anders

Sportjournalist Willem Vissers van De Volkskrant kiest vanavond niet voor PEC Zwolle-FC Utrecht, maar voor het Eurovisie Songfestival. Tot nu toe kun je hem geen ongelijk geven. Het is bijna rust in Zwolle en er is nog altijd niet gescoord.

Geel PEC Zwolle in saai duel

Rick Dekker steekt zijn been uit en haalt daarmee Rico Strieder onderuit. De tweede gele kaart van de wedstrijd, die iets gemener lijkt te worden. Beide ploegen missen de kracht om door te dringen tot het doel van de tegenpartij en creëren dus amper wat. Het is vooral rondspelen in een te laag tempo.

Van der Maarel lijkt aan rood te ontsnappen

De aanvoerder van FC Utrecht lijkt de bal met zijn hand uit het bereik van PEC-spits Lars Veldwijk te houden. Kevin Blom laat doorspelen.

Gele kaart FC Utrecht

De eerste gele kaart is daar na 26 minuten voetballen. Mark van der Maarel haalt Rick Dekker onderuit en zijn naam gaat in het boekje van scheidsrechter Kevin Blom. Terecht.

Brilstand

Een kwart van de wedstrijd zit erop. Zo nu en dan kleine kansjes, maar het publiek in Zwolle wordt nog niet verwend. De brilstand staat nog altijd op het scorebord.

Basisdebuut Giovanni Troupée

Giovanni Troupée in actie tegen PEC Zwolle

Het is voor rechtsback Giovanni Troupée zijn eerste duel in de basis. Hij viel dit seizoen al in drie competitieduels in en is afkomstig uit de eigen jeugd van FC Utrecht. Daarvoor speelde hij voor FC Breukelen.

Eerste kans voor PEC

Na balverlies van Bart Ramselaar kan PEC richting de vijandelijke goal. Lars Veldwijk geeft de bal aan Queensy Menig, maar het schot van de buitenspeler is ondermaats.

Ervaren Ron Jans

Ron Jans

Voor PEC Zwolle-trainer Ron Jans is het zijn zevende keer in de play-offs (FC Groningen en PEC Zwolle). Daarmee heeft hij een record te pakken. Gertjan Verbeek en Peter Bosz deden vier keer met een team mee.

FC Utrecht gevaarlijk

Het eerste gevaar in Zwolle komt van de bezoekers uit Utrecht. Uit een corner van Nacer Barazite kopt Sébastien Haller, maar doelman Kevin Begois houdt de bal tegen.

De bal rolt

Scheidsrechter Kevin Blom heeft gefloten voor het begin van de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Utrecht.

De opstellingen der beide elftallen

Ron Jans heeft zijn elftal ten opzichte van het competitieduel met PSV (3-1 verlies) niet gewijzigd.

Utrecht-trainer Erik ten Hag wel. De 18-jarige Giovanni Troupée speelt voor de geblesseerde Timo Letschert. Sofyan Amrabat neemt op het middenveld de plek van Andreas Ludwig in, terwijl voorin Ruud Boymans zijn plek kwijt is. De spits wordt vervangen door Patrick Joosten.

Bart Ramselaar kijkt vooruit naar duel met PEC Zwolle

Ramselaar: beste papieren om play-offs te winnen

Wedstrijdverslag: FC Groningen begint play-offs met kleine zege

Assama Idrissi (l) in duel met Mark Jan Fledderus

In de strijd om een ticket voor de Europa League heeft FC Groningen thuis met 2-1 van Heracles Almelo gewonnen. Het was al het derde onderlinge duel dit seizoen dat de in eigen huis spelende met 2-1 won.

Lees het hele wedstrijdverslag hier.

Afgelopen

Klaar in de Euroborg. FC Groningen wint door twee rake kopballen van Hans Hateboer en Rasmus Lindgren met 2-1 van Heracles Almelo in de play-offs om Europees voetbal.

Aanstaande zondag om 12.30 uur is de return in Almelo.

Extra tijd

De blessuretijd in de Euroborg bedraagt drie minuten. Zowel Groningen als Heracles lijkt vrede te hebben met een 2-1 uitslag.

Grote kans Groningen

Bijna de beslissende 3-1, maar Albert Rusnak schiet van dichtbij naast.

Grote kans Zomer

Na een prachtige voorzet 'buitenkantje rechts' van Brahim Darri schiet verdediger Ramon Zomer vanuit de lucht rakelings naast. Nog altijd 2-1 in de Euroborg, met nog tien minuten te spelen.

Bryan Linssen

Weer een wissel bij FC Groningen. Voormalig speler van Heracles Bryan Linssen komt het veld in voor Juninho Bacuna in de 76ste minuut.

Slordig Heracles

Na balverlies van FC Groningen kan Heracles er snel uit met veel mensen. Peter van Ooijen besluit om te schieten. Geen goede keuze, zijn schot gaat ver naast. Op de tribune baalt de geschorste Iliass Bel Hassani. Hij schoorde afgelopen zondag nog tegen Groningen.

Van de Looi brengt Hoesen

Alexander Sørloth gaat in de 74ste minuut het veld af. Hij wordt vervangen door een andere spits: Danny Hoesen.

Toch een wissel voor Fledderus

De aanvoerder van Heracles Almelo kan toch niet verder en wordt in de 68ste minuut vervangen door Brahim Darri. Tim Breukers zakt een linie en staat nu in de verdediging. Thomas Bruns is nu aanvoerder.

Blessure Fledderus

Aanvoerder Mark-Jan Fledderus van Heracles grijpt naar zijn knie en laat zich buiten het veld behandelen. Brahim Darri staat al klaar om hem te vervangen, maar Fledderus speelt door.

Doelpunt FC Groningen

FC Groningen komt in de 49ste minuut weer op voorsprong. Rasmus Lindgren kopt van dichtbij binnen. Doelman Bram Castro zit er nog aan, maar kan de 2-1 niet voorkomen. Zondag scoorde aanvoerder Lindgren ook al twee keer tegen Heracles.

De tweede helft is begonnen

De wedstrijd is weer hervat. Een wissel aan de kant van FC Groningen: Lorenzo Burnet heeft teveel last van zijn hoofd na de botsing in de eerste minuut en wordt vervangen door Abel Tamata.

Wout Weghorst viert zijn treffer tegen FC Groningen

Rust in de Euroborg

En de ploegen zoeken meteen de kleedkamer op. De tussenstand is 1-1. FC Groningen kwam in eigen huis in de 11de minuut op voorsprong door een kopgoal van verdediger Hans Hateboer, maar vlak voor rust maakte spits Wout Weghorst de gelijkmaker voor de bezoekers uit Almelo.

'Gevoelsmens' Groenendijk miste band met pers en fans

Groenendijk was niet blij met fans en pers

Kort na het grote nieuws over het naderende afscheid van Ajax-trainer Frank de Boer, maakte ook Alfons Groenendijk bekend dat hij zijn contract niet zal uitdienen bij Excelsior. Nieuws van kleinere omvang, maar wegens het lijfsbehoud dat afgelopen zondag werd veiliggesteld, misschien wel verrassender.

"Ik neem dit soort besluiten altijd op gevoel en dat heeft nooit met geld of een andere club te maken", zegt de 51-jarige Groenendijk, die in de zomer van vorig jaar werd aangesteld als opvolger van Marinus Dijkhuizen.

Het hele artikel leest u hier.

Weghorst schiet gelijkmaker binnen

Daar is de gelijkmaker voor Heracles Almelo. In de extra tijd van de eerste helft schiet Wout Weghorst de 1-1 binnen, na doorkoppen van Jaroslav Navratil.

Opnieuw geel voor Heracles

Nu is het aanvoerder Mark-Jan Fledderus met een overtreding op Oussama Idrissi. De tackle van Fledderus komt te laat en hij ontvangt de gele kaart van scheidsrechter Ed Janssen.

Schot Idrissi

Een schot van Groningen-speler Oussaama Idrissi gaat naast de goal van Bram Castro. De kansen zijn tot nu toe schaars in de Euroborg na 39 minuten. Er ligt genoeg ruimte, maar beide ploegen spelen te slordig om de ruimtes te benutten.

Gele kaart Heracles

Na iets meer dan een half uur een gele kaart voor Heraclied Peter van Ooijen, nadat hij Leandro Bacuna van achteren heeft neergehaald.

Hateboer en play-offs

Hans Hateboer scoort wederom in de play-offs. Ook 2 jaar terug, op 18 mei 2014, was hij eenmaal trefzeker in Groningens 3-0 thuisoverwinning op AZ. Hateboer scoorde nog nooit in de eredivisie. Wel maakte hij op 8 april 2015 een doelpunt in de KNVB-beker toen Groningen thuis met 3-0 van Excelsior won.

Hans Hateboer kopt de 1-0 binnen tegen Heracles Almelo

Knappe redding Sergio Padt

En daar is bijna de gelijkmaker voor Heracles. Uit een corner kopt Wout Weghorst richting het vijandelijke doel, maar Sergio Padt weet de bal knap uit zijn doel te houden.

FC Groningen op voorsprong

Doelpunt FC Groningen. In de 11de minuut komt de thuisploeg op voorsprong door een kopbal van Hans Hateboer: 1-0.

Herhaling van zondag

Zondag stonden de teams ook al tegenover elkaar in Groningen, voor de laatste speelronde van de eredivisie. Toen bleek de thuisploeg met 2-1 te sterk voor de bezoekers door twee goals van aanvoerder Rasmus Lindgren.

Grote kans FC Groningen

De eerste kans is voor de thuisploeg. Na vier minuten krijgt Albert Rusnak een vrije schietkans, maar hij mikt naast het doel van Bram Castro.

Er is afgetrapt

Scheidsrechter Ed Janssen heeft voor het eerst gefloten en de wedstrijd is begonnen in de Euroborg. Meteen een ongelukkige botsing tussen Lorenzo Burnet en Thomas Bruns. De spelers komen hard met de hoofden tegen elkaar aan, maar kunnen verder.