NOS Nieuws Politiek Aangepast

Tweede Kamer debatteert: wat moet er gebeuren met uitslag referendum?

De Tweede Kamer debatteert met het kabinet over de gevolgen van de uitslag van het Oekraïne-referendum.

Liveblog gesloten
 • Het debat is afgelopen

  Premier Rutte en minister Koenders in vak K ANP

  Premier Rutte en minister Koenders moeten nu aan de slag. Volgende week dus de stemming over de moties.

 • Nog een partij van het nee-kamp meldt zich af

 • Alleen PVV en Bontes/Van Klaveren voor motie van wantrouwen

  Voor de motie van wantrouwen van de PVV hebben alleen de PVV zelf en de groep Bontes/Van Klaveren gestemd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Alleen PVV en Bontes/Van Klaveren voor motie van wantrouwen
 • Er wordt zo gestemd over de motie van wantrouwen van de PVV

  Het is gebruikelijk om over moties van wantrouwen meteen na het debat te stemmen, want het kabinet of een minister moeten meteen te horen krijgen of er nog voldoende vertrouwen is van de Tweede Kamer of niet. Over de andere moties wordt volgende week gestemd. De motie van wantrouwen van de PVV haalt volgens verwachting overigens geen meerderheid.

 • Rutte: er is ongemak en bezorgdheid in Brussel

  Er is ongemak en bezorgdheid in Brussel over de effecten die openlijke gesprekken over de uitslag van het Nederlandse referendum kunnen hebben op het Brexit-referendum in Groot Brittannië, zegt premier Rutte. Daarom verwacht hij niet dat hij voor 23 juni, de datum van het Brexit-referendum, al iets kan zeggen over zijn eventuele onderhandelingsresultaten in Brussel.

 • Rutte: we gaan per direct aan de slag

  Premier Rutte zegt de PvdA toe dat het kabinet meteen gaat beginnen met de gesprekken met de andere EU-landen over wijzigingen in het associatieverdrag met Oekraïne. 

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: we gaan per direct aan de slag
 • Het debat is geschorst tot 23.30 uur

  Daarna reageert premier Rutte op de ingediende moties. 

 • Dit is nu de stand van zaken

  Het kabinet krijgt van VVD en PvdA de tijd om de uitslag van het referendum in Europa te bespreken. Premier Rutte wil onderhandelen over aanpassingen van het associatieverdrag met Oekraïne, aanpassingen die de nee-stemmers volgens hem willen. Rutte heeft al toegezegd dat als dat niet lukt, het verdrag wat hem betreft niet wordt goedgekeurd door Nederland.

  Rutte heeft toegezegd dat hij probeert voor de zomer hier duidelijkheid over te krijgen. Hij en minister Koenders zullen verschillende gelegenheden gebruiken om met hun Europese collega's te spreken. Een belangrijk moment is volgens Rutte een Europese Raad op 23 en 24 juni in Brussel. "Ik zal mijn best doen om voor de zomer met een resultaat te komen," zei Rutte.

  Ook op 23 juni is het Brexit-referendum in Groot Brittannië.

 • PVV dient weer motie van wantrouwen tegen Rutte in

  De PVV dient opnieuw een motie van wantrouwen tegen premier Rutte in en heeft ook de motie van de SP ondertekend, om de goedkeuring voor het associatieverdrag met Oekraïne onmiddellijk in te trekken. 

 • Hele oppositie steunt motie SP voor intrekken goedkeuring

  De motie van de SP om de goedkeuring voor het associatieverdrag met Oekraïne onmiddellijk in te trekken, is ondertekend en wordt dus gesteund door alle oppositiepartijen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hele oppositie steunt motie SP voor intrekken goedkeuring
 • SP: kabinet blaast referendumwet op

  SP-Kamerlid Van Bommel denkt dat het kabinet een besluit over het referendum wil uitstellen omdat Nederland nu voorzitter van de EU is, tot aan de zomer. Ook denkt Van Bommel dat het Brexit-referendum van Groot Brittannië in juni er iets mee te maken heeft, en dat het kabinet dat eerst wil afwachten. Hij vindt dat het kabinet met de derde tussenoplossing van Rutte, om te proberen het verdrag te wijzigen, de referendumwet opblaast.

 • Na de schorsing is dit opnieuw de volgorde van de sprekers

  De spreektijd in minuten is in de tweede termijn, de tweede keer dat de Kamerleden aan het woord komen, wel korter.

  Sprekerslijst referendumdebat NOS
 • Het debat wordt voor een kwartier geschorst

  Het gaat om ongeveer 22.40 uur weer verder. De oppositiepartijen willen met elkaar overleggen voor zij aan het tweede termijn (de tweede keer dat zij een voor een mogen spreken) gaan beginnen.

 • De kaarten lijken geschud

  Het kabinet vraagt om meer tijd en krijgt dat van coalitiepartijen VVD en PvdA, een meerderheid van de Tweede Kamer. In ieder geval tot de zomer. Minister Koenders gaat volgende week met zijn Europese collega's praten, Rutte spreekt zijn collega's op een Europese top eind juni. 

  Rutte zegt dat het referendum in Groot Brittannië over Brexit het nu vrijwel onmogelijk maakt om openlijk over het Nederlandse referendum te onderhandelen. "Maar ik doe mijn best om het voor de zomer te doen." 

  In de Britse kranten werd al een verband gelegd tussen het Nederlandse nee en het Brexit-referendum. Een aantal Britse media noemen het referendum een wegbereider voor de peiling in Groot-Brittannië van juni, waarin de Britten zich moeten uitspreken over het EU-lidmaatschap.

  De euro-sceptische Daily Telegraph kopt: "Overwinning! Nederlanders verpletteren de uitbreidingsdrift van Brussel. En Brexit is de volgende stap' 

 • Rutte: geef ons de kans

  Premier Rutte vraagt rechtstreeks aan de Kamer of de partijen hem en het kabinet de kans willen geven om die gesprekken met de andere EU-landen aan te gaan. "Laat ik het even heel persoonlijk maken en het rechtstreeks aan u vragen."

  PvdD-leider Thieme: "Wat een gespin van de premier. Ik hoop dat niemand daar intrapt." Rutte reageert: "Ik weet dat mevrouw Thieme van Partij voor de Dieren is maar deze spin die ken ik niet."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Persoonlijke oproep Rutte: geef ons de kans