liveblog
NOS WielrennenAangepast

Wereldkampioen Sagan wint Gent-Wevelgem

liveblog gesloten

De mooie finale in de straten van Wevelgem

Sagan wint mooie finale Gent-Wevelgem

Peter Sagan

Wereldkampioen Sagan wint Gent-Wevelgem!

Sagan daagde uit, Koeznetsov ging aan, de wereldkampioen ging erachteraan en passeert de Rus. Vanmarcke weet zijn wiel ook nog voor Koeznetsov over de streep te krijgen en wordt tweede.

Peter Sagan wint Gent-Wevelgem

1 km - Wie o wie

Wordt het wereldkampioen Sagan, Lotto-Belg Vanmarcke, de afscheidnemende Cancellara of de verrassende Rus Koeznetsov?

Het valt nu stil in de kopgroep, terwijl het peloton in de verte ook nog aan komt stormen.

4 km - 44 seconden voor de 4

Het lijkt erop dat de winnaar van Gent-Wevelgem 2016 afkomstig is uit het kwartet Sagan, Cancellara, Vanmarcke en Koeznetsov.

6 km - Bakkeleiende achtervolgers

In het peloton is het onrustig en dat is gunstig voor de vier koplopers. Het verschil: 45 seconden.

10 km - Nog eventjes

Cancellara, Vanmarcke, Sagan en Koeznetsov hebben nog 37 seconden op het peloton. Gaan ze het redden?

Cancellara, Vanmarcke, Sagan en Koeznetsov in de kopgroep

15 km - Spanning loopt op

Koeznetsov heeft het zwaar in de kopgroep met Sagan, Cancellara en Vanmarcke. Ettix Quick-Step, en dan vooral Niki Terpstra, leidt het peloton. Het verschil: 38 seconden.

21 km - Voorsprong loopt op

De voorsprong van Sagan, Cancellara, Vanmarcke en Koeznetsov zijn door het fraaie centrum van Ieper geflitst. De voorsprong loopt langzaam op: 40 seconden is het nu.

29 km - Kwartet

Sagan, Cancellara, Vanmarcke en Koeznetsov hebben een kleine 20 seconden voorsprong op het peloton, dat wordt geleid door Etixx Quick-Step en BMC.

34 km - Sagan

Peter Sagan trekt door op de Kemmelberg, met Cancellara in zijn wiel. Vanmarcke sluit aan. Het drietal is al snel bij Koeznetsov.

Drie man zijn in de achtervolging van het kwartet: Van Avermaet, Stybar en Rowe. Maar ze worden alweer snel door het peloton opgeslokt.

De reactie van Gent-Wevelgem-winnares Blaak

Blaak: gewonnen door sterk collectief

38 km - Sep probeert het

Sep Vanmarcke deed een vluchtpoging, met Edvald Boasson Hagen in zijn kielzog, maar het duo komt niet weg.

Koeznetsov, de 26-jarige Katjoesja-Rus, heeft nog 35 seconden voorsprong op het peloton.

De Baneberg en de Kemmelberg naderen.

41 km - Stilte voor de storm

Koeznetsov heeft inmiddels 50 seconden voorsprong op het peloton. Het lijkt een stilte voor de storm.

50 km -Ingerekend

De vijf vluchters zijn ingerekend. Nu Koeznetsov een poging. De Rus van Katjoesja pakt een halve minuut. Het peloton laat hem even zijn gang gaan.

65 km - Vijf man weg

Matteo Trentin (ITA/Etixx) valt aan op de Monteberg en neemt Tiesj Benoot (BEL/Lotto Soudal), Daniel Oss (ITA/BMC), Giacomo Nizzolo (ITA/Trek) en Pavel Broett (RUS/Tinkoff) mee.

Vooral het feit dat Broett er weer bij is, is opvallend. De Rus zat ook al mee in de vroege ontsnapping.

Ducrot: zo werkt waaierrijden

Waaierrijden met duwende Boonen

70 km - De Kemmelberg

Het peloton beklimt de Kemmelberg voor de eerste keer. Dit is, ondanks de steentjes in de eerste paar honderd meter, nog de minst steile kant.

Ettix Quick-Step en BMC zijn van voren te zien. De grote namen rijden rustig mee. Achterin vliegen er enkele renners af.

Nasleep aanslagen Brussel ook te merken bij Gent-Wevelgem

Een gesprek met koersdirecteur Frank Hoste voor de start van de 78ste editie van Gent-Wevelgem. Door de aanslagen in Brussel kwam het doorgaan van de wedstrijd ter discussie te staan.

Nasleep aanslagen Brussel ook te merken bij Gent-Wevelgem

81 km - Debusschere valt

We zitten even in een rustige fase. Het peloton van zo'n vijftig renners, met Trek voorop, nadert de Baneberg.

Voor Jens Debusschere lijkt de koers voorbij. De winnaar van Dwars door Vlaanderen gaat over de kop en zijn fiets belandt in een greppel. Het ziet er lelijk uit.

91 km - Allen tezamen

Peloton 2 sluit weer aan bij peloton 1. Met name Sep Vanmarcke heeft daar hard voor gewerkt.

Vanmarcke wil meedoen om de prijzen

Sep Vanmarcke zei voor de start dat hij wil proberen mee te doen om de prijzen vandaag. Tot nu toe zit het hem niet mee: hij zit in het tweede peloton, op een kleine minuut van de kopgroep.

Vanmarcke wil meedoen om de prijzen

95 km - De Catsberg

De kopgroep met Niki Terpstra en Maarten Tjallingii beklimt de Catsberg. Het grote peloton rijdt nog maar op ruim een halve minuut.

110 km - Einde Westra

De kopgroep is ingelopen, de koers begint weer opnieuw. De eerste groep breekt meteen, maar Boonen rijdt het gat dicht. In de groep van een kleine 40 renners zitten onder anderen Boonen, Van Avermaet, Sagan, Boasson Hagen, Cancellara, Terpstra, Trentin, en Démare.

117 km - Bijna einde verhaal Westra

De groep-Westra heeft nog 30 seconden. Het verschil tussen de twee pelotons ligt rond de minuut.

Intussen in Catalonië

Nairo Quintana heeft de 96ste Ronde van Catalonië gewonnen.De Colombiaan moest in de slotrit meerdere aanvallen op zijn leiderstrui afslaan en deed dat met verve. De rit over 136,4 kilometer met start en finish in Barcelona werd gewonnen door de Rus Aleksej Tsatevitsj.

127 km - Bonjour La France

We zijn in Frankrijk beland. De voorsprong van de groep-Westra is minder dan twee minuten. De twee pelotons lijken dichter bij elkaar te komen.

Blaak wint vrouweneditie

De mannen zijn nog even bezig, maar de vrouwen zijn al klaar. Chantal Blaak wint Gent-Wevelgem! De renster van Boels-Dolmans komt solo over de eindstreep.

De kopgroep: Lieuwe Westra (NL/Astana), Pavel Broett (RUS/Tinkoff), Jonas Rickaert (BEL/Topsport Vlaanderen), Josef Cerny (TSJ/CCC) en Simon Pellaud (ZWI/IAM Cycling).

134 km - Gebroken peloton

De vijf van Westra hebben nog 2,5 minuut voorsprong . Het verschil tussen de twee pelotons is opgelopen tot bijna een minuut.

In de eerste grote groep zitten 34 renners, onder wie veel grote namen. In de tweede groep fietsen drie favorieten: Vanmarcke, Gaviria en Greipel. Voor hen zou het weleens moeilijk kunnen worden.

De kopgroep: Lieuwe Westra (NL/Astana), Pavel Broett (RUS/Tinkoff), Jonas Rickaert (BEL/Topsport Vlaanderen), Josef Cerny (TSJ/CCC) en Simon Pellaud (ZWI/IAM Cycling).

Boom: de vorm is goed, maar volgende week is belangrijker

Voor Lars Boom wordt het vandaag vooral een kwestie van kilometers maken. "Deze koers is iets minder op mijn lijf geschreven."

Boom: vorm is goed, maar volgende week is belangrijker

142 km - Peloton fietst door

142 km - Het gaat nu hard in het peloton. Nog maar 4 minuten voor de groep van vijf met Lieuwe Westra. Het 'tweede' peloton rijdt op een halve minuut van het eerste.

De kopgroep: Lieuwe Westra (NL/Astana), Pavel Broett (RUS/Tinkoff), Jonas Rickaert (BEL/Topsport Vlaanderen), Josef Cerny (TSJ/CCC) en Simon Pellaud (ZWI/IAM Cycling).

Terpstra: aanvallen!

"Er staat veel wind, dus het is mooi weer om te koersen", aldus Niki Terpstra voor de start van Gent-Wevelgem. Wat is zijn rol vandaag? "Aanvallen. Goede momenten uitkiezen. De finale ligt mij wel."

Niki Terpstra wil aanvallen in Gent-Wevelgem

154 km - Voorsprong slinkt

De voorsprong van de groep-Westra slinkt: nog maar 7 minuten op het peloton, dat inmiddels in tweeën is gebroken. Het tweede deel van het peloton rijdt zo'n 20 seconden achter het eerste deel.

Inmiddels zijn Sven Erik Brystrom (Katjoesja) en Simone Antonini (Wanty-Gobert) afgestapt. De Italiaan doet dat na een valpartij.

De kopgroep: Lieuwe Westra (NL/Astana), Pavel Broett (RUS/Tinkoff), Jonas Rickaert (BEL/Topsport Vlaanderen), Josef Cerny (TSJ/CCC) en Simon Pellaud (ZWI/IAM Cycling).

Simone Antonini komt ten val tijdens Gent-Wevelgem

Van Avermaet nog niet 100 procent

Greg Van Avermaet kwam vrijdag door ziekte niet in actie bij de E3 Harelbeke. Inmiddels gaat het weer ietsje beter, maar de Belg van BMC is nog niet helemaal 100 procent. "Ik hoop een goede wedstrijd te rijden. Of ik in de finale kan komen, weet ik niet."

Van Avermaet: nog niet helemaal 100 procent

178 - Gestaag stijgend

De voorsprong van de vijf vluchters, onder wie Lieuwe Westra, stijgt gestaag en bedraagt nu 11 minuten.

De kopgroep: Lieuwe Westra (NL/Astana), Pavel Broett (RUS/Tinkoff), Jonas Rickaert (BEL/Topsport Vlaanderen), Josef Cerny (TSJ/CCC) en Simon Pellaud (ZWI/IAM Cycling).

In het peloton was er een valpartij van Fernando Gaviria. Maar de schade valt mee bij de onfortuinlijke Colombiaan en hij kan al snel weer aansluiting vinden.

Boonen: er is voldoende wind aanwezig

Tom Boonen kan vandaag in Wevelgem geschiedenis schrijven. De renner van Etixx-Quick Step won Gent-Wevelgem al drie keer (2004, 2011, 2012) en is daarmee gedeeld koploper, samen met zijn landgenoten Robert van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx en de Italiaan Mario Cipollini. Wint hij vandaag, dan is hij met vier zeges de enige koploper.

"Ik denk dat we een mooie wedstrijd gaan krijgen", zei de Belg voor de start. "Het is serieus zwaar weer om te koersen. Er is voldoende wind aanwezig. Het zal een kwestie zijn van aandachtig zijn."

200 km - De vijf

De kopgroep: Lieuwe Westra (NL/Astana), Pavel Broett (RUS/Tinkoff), Jonas Rickaert (BEL/Topsport Vlaanderen), Josef Cerny (TSJ/CCC) en Simon Pellaud (ZWI/IAM Cycling).

De kopgroep in Gent-Wevelgem, met vooraan Lieuwe Westra

Wielerwatchers laten sterren schijnen

De wielerwatchers van de NOS hebben ook dit paasweekeinde hun sterren laten schijnen over de kanshebbers bij Gent-Wevelgem. Ieder heeft een eigen favoriet.

Gio Lippens ziet de vorige week nog huilende Gaviria juichend over de streep gaan, Maarten Ducrot zet zijn geld op Boasson Hagen en Han Kock gokt op Cancellara.

Joris van den Berg had Stannard getipt, maar de Brit is ziek. Dan moet zijn nummer twee, Terpstra, het maar doen.

Als het aan Danny Nelissen ligt, gaat de zege naar wereldkampioen Peter Sagan. Lees het complete sterrenschema en de uitgebreide wielerverwachting van Danny Nelissen.

Nelissen, Lippens, Ducrot, Van den Berg en Kock verdelen de sterren

212 km - Rustig aan

Het peloton doet het vooralsnog rustig aan. De vijf hebben intussen ruim 8,5 minuut voorsprong.

219 km - De vijf

Simon Pellaud heeft zich bij het kwartet van Lieuwe Westra gevoegd. De vijf vluchters hebben hun voorsprong uitgebouwd tot ruim 6 minuten.

Wie zijn de vijf?

Lieuwe Westra (NL/Astana), Pavel Broett (RUS/Tinkoff), Jonas Rickaert (BEL/Topsport Vlaanderen), Josef Cerny (TSJ/CCC) en Simon Pellaud (ZWI/IAM Cycling).

Overal op voorbereid

Wielerploeg Dimension Data heeft geen enkel risisco genomen met de vrijdag verdwaalde renner Mekseb Debesay.

233 km - Minuutje voor Westra & co

Het groepje-Westra heeft iets meer dan een minuut voorsprong op het peloton. Simon Pellaud is in de achtervolging en zit precies tussen de koplopers en het peloton in.

240 km - Westra is weg

240 km - Er is een groepje weg, met Lieuwe Westra! Ook Pavel Broett, Jonas Rickaert en Josef Cerny zijn mee.

De wind speelt meteen al een belangrijke rol, zo blijkt.

Eritrese renner niet verdwaald

Ook Mekseb Debesay was op tijd. De Eritrese renner was vrijdag na wielerkoers E3 Harelbeke nog verdwaald. De weg naar Deinze leverde voor hem geen problemen op.

Iedereen op tijd

Het lijkt erop dat alle renners op tijd aan de start zijn verschijnen, ondanks dat de zomertijd vannacht is ingegaan.

Peloton in beweging

Om 11.30 uur zijn de renners in Deinze aan het fietsen geslagen. Om 11.40 is het officiële startsein gegeven door koersdirecteur Frank Hoste.

Het weer in België

De editie van Gent-Wevelgem van vorig jaar was uiterst spectaculair door de barre weersomstandigheden. Het was zo erg dat de Brit Geraint Thomas de berm inwaaide.

Voor vandaag ziet het weer er iets beter uit. Het is 11 graden, maar regenen gaat het onderweg waarschijnlijk wel.

Thomas waait van fiets bij Gent-Wevelgem

En ook Stannard is ziek

Ook Ian Stannard laat Gent-Wevelgem schieten. De Britse renner van Team Sky is verkouden.

Ian Stannard in niet-verkouden tijden, bij de start van de Tour de France in Utrecht

Kristoff is ziek

Alexander Kristoff gaat vandaag niet van start in Gent-Wevelgem. De nummer negen van vorig jaar is ziek.

"Ik heb lichte koorts en zal dus niet starten", aldus de Noorse Katjoesja-renner, die wel hoopt te starten in de Ronde van Vlaanderen.

"Normaal genees ik snel en moet een week volstaan."

De officiële start is om 11.40 uur