Storm in Nederland
Nederland beleeft de zwaarste julistorm sinds de start van de metingen in 1901.
-
Nergens meer code rood of oranje
Het KNMI heeft ook in Friesland code oranje ingetrokken. Alleen voor het Waddengebied geldt nog code geel, vanwege de harde windstoten. De rest van het land is weer helemaal groen. Ook Rijkswaterstaat adviseert nergens meer om niet de weg op te gaan.
Omdat er daarmee ook een einde is gekomen aan de ernstigste hinder, sluiten we dit liveblog af. We houden u op nos.nl uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen.
-
A44 nog dicht tot morgenochtend
Omdat er nog op verschillende plekken wordt opgeruimd, blijft de A44 tussen Amsterdam en Den Haag tot morgenochtend 06.00 uur afgesloten. De A12 is naar verwachting nog dicht tot zeker 22.00 uur.
-
Ruwe landing Schiphol
-
Treinverkeer
De rest van de dag is er geen treinverkeer meer mogelijk tussen Lelystad en Almere. Dat komt doordat door de storm 300 meter bovenleiding naar beneden is gekomen. De NS waarschuwt: "Reist u zondagochtend vroeg op dit traject? Check dan voor vertrek of de bovenleiding is hersteld."
De grootste problemen op het spoor doen zich nu vooral nog voor in Noord- en Oost-Nederland, al waarschuwt de NS nog wel dat op sommige andere plekken ook vanavond nog opgeruimd moet worden, wat tot vertragingen kan leiden.
-
Zwaartse windstoten in IJmuiden
De zwaarste windstoot was vandaag in IJmuiden: daar werd een windstoot van 121 kilometer per uur gemeten. Bij het meetpunt Terschelling viel tot nu toe de meeste regen: meer dan 29 mm.
-
Vooral veel auto's in de kreukels
Er zijn honderden bomen omgewaaid in de storm, helaas stond daar geregeld een auto onder. Een klein overzichtje van gehavende Volkswagens, Citroëns, Porsches en andere vierwielers.
-
Zwarte Cross gratis vanwege de storm
-
Aangepast weeralarm
Omdat de storm verder naar het noorden trekt, heeft het KNMI het weeralarm aangepast. Alleen in Noord-Holland geldt daarom nog code rood. In Friesland en Flevoland is code oranje van kracht. In Zuid-Holland en Zeeland is het weeralarm terug naar code geel.
-
Urk haalt opgelucht adem
-
Tentjes achter elkaar de bomen in
Camping Stortemelk ligt vlak aan zee en is daardoor flink getroffen door de zomerstorm van vandaag. Vooral de lichtgewicht koepeltentjes moesten het ontgelden. Alles wat geen stormtent was, is in flarden gegaan, zegt de campinggast.
"Allemaal koepeltentjes zijn in flarden gegaan"
Campinggast Steven Emmens vertelt hoe hij de storm vanaf Vlieland beleefd heeft.
-
Uitgeweken naar Eelde
Een weekendje Amsterdam is voor reizigers uit Birmingham en Warschau begonnen in Groningen. Hun KLM-vluchten moesten uitwijken vanwege de harde wind op Schiphol. Ze zijn geland op vliegveld Eelde. De passagiers zijn daarna met bussen naar Amsterdam gebracht.
-
Stormvloedkering misschien dicht
Op dit moment kan er geen boot meer van het IJsselmeer naar Kampen varen, omdat de balgstuw bij Ramspol misschien dicht gaat. De balgstuw is een opblaasbare dam, tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer. Als het water binnen een uur een halve meter stijgt wordt hij automatisch opgeblazen. Dat gebeurt niet vaak; Rijkswaterstaat rekent op eens in de tien à vijftien jaar. Dit jaar werd hij al een keer opgeblazen, tijdens een storm in maart.
-
Reddingsboten in problemen
Bij Blaricum zijn twee reddingsboten zelf in de problemen gekomen. Tijdens een inzet op het Gooimeer raakten de boten onbestuurbaar door waterplanten en sloegen door de hard wind op de dijk. Pogingen om de boten los te krijgen, mislukten door het slechte weer. Hoeveel schade boten hebben opgelopen is daardoor ook nog niet bekend.
-
Niks krig oons d'r onder
Het was billen knijpen in Lichtenvoorde vanmiddag. De bezoekers van de Zwarte Cross verzamelden zich in de tent om te schuilen voor de storm. Het optreden van Kovacs ging door het slechte weer niet door, andere updates en aanpassingen kun je hier vinden.
-
Alleen nog code rood in Noord-Holland
Omdat de storm verder naar het noorden trekt, heeft het KNMI het weeralarm in Zuid-Holland teruggeschaald naar code geel. Alleen in Noord-Holland geldt daarom nog code rood. In Friesland en Flevoland is code oranje van kracht.
Het advies van Rijkswaterstaat om niet de weg op te gaan, geldt alleen nog de provincies waar code rood of oranje geldt.