FC Groningen viert het winnen van de KNVB-beker
  • NOS
  • NOS

Reactie Kieftenbeld

Groepsfase Europa League

Door de bekertitel plaatst FC Groningen zich voor de groepsfase van de Europa League. Het is volgend seizoen voor het eerst dat de bekerwinnaar zich automatisch hiervoor kwalificeert.

Groningen wint KNVB-beker

Het is afgelopen! FC Groningen wint voor het eerst in de clubgeschiedenis de KNVB-beker dankzij een 2-0 zege op PEC Zwolle.

Zwolle legt zich erbij neer

De Zwollenaren maken een neergeslagen indruk. Groningen controleert de wedstrijd, die nog een aantal minuten duurt.

Derde Bacuna in bekerfinale

Groninger Juninho Bacuna komt in het veld voor De Leeuw, waardoor hij net als zijn broers Leandro (FA Cup) en Johnsen (districtsbeker amateurs) een finale speelt.

Lees hier het vraaggesprek met Leo, Niño en Jo, zoals ze elkaar noemen.

Doelpunt Groningen

Groningen komt op 2-0 en weer is het Rusnák. Antonia lijkt bij een Groningen-counter te treuzelen om een voorzet te geven, maar wacht op de inkomende Rusnák, die de bal uiteindelijk feilloos in de verre hoek schiet.

Zwolle zoekt naar gelijkmaker

Verliest de ploeg van Ron Jans zijn titel aan Groningen? Drost en Necid zijn kansrijk.

Albert Rusnák breekt de ban in de bekerfinale. De Slowaak schiet aan de rand van de zestien de bal via de voet van Broerse laag in de hoek, Hahn is kansloos.

Ongelukkig genoeg stond Broerse op het punt om gewisseld te worden voor Sainsbury, wat even later ook gebeurt.

Wissel Groningen

Van de Looi gebruikt zijn tweede wissel. Mahi verlaat het veld voor Antonia. Vlak na rust bracht de coach Hateboer erin voor Burnet.

Weer levendig begin

Net als in de eerste helft kent de wedstrijd een levendig begin na rust. Eerst krijgt De Leeuw een schietkans die door Hahn wordt gekeerd.

Aan de overkant wil Saymak een strafschop, maar arbiter Liesveld laat doorspelen. Vervolgens krijgt Drost een goede mogelijkheid, maar keeper Padt brengt redding. Nog altijd 0-0.

Nog geen goals

Een teleurstellende eerste helft van de bekerfinale tussen PEC en Groningen. Behoudens een boeiende openingsfase, lukten het de teams niet om grote kansen te creëren. Het balbezit was grotendeels voor het ongevaarlijke Zwolle.

Weinig opwinding

De ploegen maken er een schaakspel van, omdat ze niet lekker in de wedstrijd zitten.

Lukoki krijgt de beste kans voor Zwolle als hij aan de linkerkant goed doorzet en de bal net voorlangs schiet. De Zwolle-aanvaller speelt sterk, in tegenstelling tot een aantal van zijn ploeggenoten.

Balbezit PEC

PEC Zwolle heeft het meeste balbezit, maar tot grote kansen leidt het niet. Ook sluipen er aan beide kanten wat slordigheden in het spel.

Gas terug

Na de boeiende openingsfase nemen PEC en Groningen gas terug. Beide teams willen aanvallen, maar zijn beducht op counters.

Heerlijke sfeer

Het spel golft op en neer in de beginfase. Ook Zwolle is af en toe dreigend, maar krijgt nog geen grote kansen.

Duel live op radio NPO 1

De bekerfinale is ook via deze link rechtstreeks op de radio te volgen.

Twee grote kansen

Groningen opent furieus. De Leeuw krijgt in de openingsminuut schuin voor het doel direct een mogelijkheid. In de daaropvolgende corner gaat de bal na een scrimmage net naast het doel.

Aftrap

We zijn onderweg in De Kuip. Prolongeert Zwolle zijn titel of pakt Groningen zijn eerste echte prijs?

Coryfeeën blikken vooruit

Ervaring met bekerfinales

PEC Zwolle staat na 1928, 1977 en 2014 voor de vierde keer en voor het tweede seizoen op rij in de finale van de KNVB-beker. Alleen vorig jaar veroverde PEC ook daadwerkelijk de beker.

FC Groningen heeft zich na 1989 voor de tweede keer in de clubhistorie geplaatst voor de finale van de KNVB-beker. 26 jaar geleden moest Groningen de titel aan PSV laten.