liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kamerdebat ABN Amro

liveblog gesloten

Het debat is klaar

Minister Dijsselbloem ontraadt de meeste moties van de Kamer. Minister Asscher van Sociale Zaken is wel bereid om te kijken naar het PvdA-voorstellen om de werknemers meer inspraak te geven in de inkomens van bestuurders. Hij gaat niet in op het verzoek van het CDA en de ChristenUnie om een nieuw overzicht te maken van nieuwe toekomstmogelijkheden voor de bank.

Dijsselbloem: ik betreur de schade zeer

De minister erkent dat hij de gevolgen van de discussie over de salarisverhoging betreurt, maar hij maakt geen excuus. "Ik betreur de schade die er nu is zeer en de bank en ik zullen dat moeten herstellen", aldus Dijsselbloem. D66 wil meer zelfkritiek - "zelfreflectie"- van Dijsselbloem, maar dat gebeurt niet. De minister vindt dat ook de Kamer mag kijken naar zijn eigen rol. De Kamer heeft destijds ingestemd met de wet, waarin de salarisverhoging is geregeld. Koolmees is verbaasd over de opmerking. "Dat is echt te gemakkelijk."

CDA en ChristenUnie: meer opties dan beursgang ABN Amro bespreken

De twee oppositiepartijen willen van Dijsselbloem een overzicht van een aantal toekomstmogelijkheden voor ABN Amro, zoals een coöperatie. De Kamer moet die opties eerst bespreken en dan pas kan er een besluit vallen over een mogelijke beursgang.

VVD pleit voor nummerbehoud overstappen bank

De VVD en D66 willen dat het ministerie van Financiën zich inzet om mensen hun banknummer te laten houden bij het overstappen naar een andere bank. Nu is dat vanwege ingewikkelde regelgeving moeilijk.

D66 wil actievere houding Dijsselbloem

D66 vindt dat Dijsselbloem meer had moeten doen en hoopt dat hij dat in de toekomst wel zal doen. "Hij heeft het proces niet goed beheerst", aldus Koolmees.

GroenLinks: de bank moet dienend zijn

De partij blijft benadrukken dat een beursgang geen goed idee is. Er moet nog veel gebeuren. "De bank moet dienend zijn". GroenLinks-Kamerlid Klaver wil een "pas op de plaats".

PVV: ook management weg

De PVV vindt ook dat het managementteam van de staatsbank moet verdwijnen.

SP wil bestuurders ABN Amro weg

De partij vindt dat het vertrouwen teveel geschaad is, dus moet de Raad van Commissarissen opstappen.

PvdA en CU willen meer inspraak werknemers inkomen top

De Kamer is weer aan het woord en de Kamerleden kunnen moties indienen. De PvdA en de ChristenUnie willen dat het kabinet met voorstellen komt om werknemers meer inspraak en zeggenschap over de beloningen van topbestuurders van ondernemingen te geven. PvdA-Kamerlid Nijboer wil zo een "tegenmacht" creëren van Raden van Commissarissen en Raden van Bestuur die instemmen met hoge beloningen en bonussen.

Debat is geschorst tot 14.30 uur

De Kamerleden en de minister gaan een broodje eten en daarna door met de tweede termijn.

Geen feiten die prijs bij beursgang negatief beïnvloeden

CDA-Kamerlid Omtzigt wil weten of er feiten zijn die bij de beursgang van ABN Amro een negatief effect op de opbrengst kunnen hebben. Dergelijke informatie moet in de prospectus worden vermeld zodat belangstellenden hier bij de koop van aandelen rekening mee kunnen houden. "Nee, er zijn mij geen feiten bekend die ik met u kan delen die de beursgang negatief kunnen beïnvloeden", zegt minister Dijsselbloem.

Dijsselbloem: topman loopt niet weg van verantwoordelijkheid

De minister begrijpt de opstelling van commissaris Van Slingelandt van ABN Amro, die tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer zijn afwegingen heeft uitgelegd. Een groot deel van de Kamer reageerde de afgelopen dagen verontwaardigd op de "wereldvreemde" opstelling van Van Slingelandt. Volgens Dijsselbloem heeft Van Slingelandt "meer reflectie" van de Kamer het nu voorstelt. "Hij heeft zijn verantwoording genomen als bestuurder en uitleg gegeven over de salarisverhoging. Hij is er niet van weggelopen."

Dijsselbloem hoeft niet alles te weten over de bank

De minister wil niet alle informatie over de gang van zaken bij de staatsbank weten. Hij reageert hiermee op vragen uit de Kamer over een brief van De Nederlandsche Bank over mogelijke corruptie en een onderzoek van een buitenlandse toezichthouder in Dubai. "Ik hoef niet alles te weten: alsjeblieft niet. Ik heb wel aan het bestuur gevraagd mij te informeren over belangrijke thema's die kunnen gaan spelen en wat dat is, valt niet met een liniaaltje te trekken."

Minister: bank maakt grote vooruitgang

Dijsselbloem is tevreden over de huidige prestaties en spreekt over "grote vooruitgang in bedrijfsvoering en resultaten". Een besluit over de beursgang wordt "zo spoedig mogelijk" aan de ministerraad voorgelegd. Hij wil geen datum noemen. "Er moet rust en vertrouwen zijn", herhaalt de minister. Het kabinet wil de beursgang wel. "Het zou gek zijn als ik zeg: laat maar zitten." De beursgang gaat wel in delen, tranches van 10, 15 of 20 procent.

Ik laat geen bommetje op straat afgaan

Dijsselbloem heeft lange tijd naar buiten toe niets gezegd over zijn ergernis over de salarisverhoging. "Ik ga niet een bommetje op straat laten afgaan, omdat er dan commotie zou ontstaan. Dat is niet mijn bestuurlijke stijl."

Ik heb beursgang niet als drukmiddel gebruikt zegt Dijsselbloem

Dijsselbloem: er komt geen nieuwe salarisverhoging

De minister belooft de Kamer dat de ABN Amro-top geen extra bonussen of salarisverhogingen meer krijgt tot de bank naar de beurs is gegaan.

Ik had explicieter kunnen zijn

De minister erkent dat hij in 2014 de Tweede Kamer 'explicieter' had kunnen informeren over de aanstaande salarisverhoging. "De bank had er in 2012 en 2013 vrijwillig van afgezien en in 2014 niet meer. Ik had dat in het debat over het bonusbeleid, achteraf gezien, explicieter moeten zeggen," aldus Dijsselbloem. De Tweede Kamer reageerde tijdens het debat destijds er ook niet op. "Dat realiseerde ik me achteraf ook. Een medewerker zei me ook: je hebt het ook niet keihard gezegd.... ".

Dijsselbloem: met terugwerkende kracht kun je geen wet terugdraaien

De minister blijft de Kamer uitleggen dat hij de salarisverhoging niet had kunnen terugdraaien. "Er werd mij geen besluit voorgelegd. Als het een nieuw besluit was, had ik simpel kunnen zeggen: dat gebeurt niet "Maar je kunt niet met terugwerkende kracht iemand een contractueel recht ontnemen. Ik had de Raad van Commissarissen kunnen ontslaan, maar dat vond ik niet juist."

Dijsselbloem overwoog wegsturen ABN Amro-top

De minister erkent dat hij heeft gedacht aan het wegsturen van de top van ABN Amro-bank vanwege de salarisverhogingen, maar vond dit toch niet goed. De salarisverhoging was door de vorige minister en de Tweede Kamer al jaren eerder goedgekeurd en was juridisch niet te bestrijden. "Het beton was al gestort,"aldus Dijsselbloem, die benadrukt dat de wet niet met terugwerkende kracht is aan te passen. "Om op deze grond de top naar huis te sturen, is niet juist."

Dijsselbloem heeft wel een moreel beroep gedaan op de top om van de top af te zien. "Ik heb in heel heldere en krachtige bewoordingen duidelijk gemaakt dat ik het onverstandig, ongewenst en schadelijk vind voor de bank."

Dijsselbloem overwoog wegsturen ABN-top

Kamerlid Öztürk: ABN Amro moet staatsbank blijven

Het voormalige PvdA-Kamerlid Öztürk ziet voorlopig niets in een beursgang van de bank. "Het moet een staatsbank blijven dat de bank naar behoren functioneert."

50Plus: moreel kompas wijst niet in goede richting

50Plus-Kamerlid Krol wil een onafhankelijke staatscommissie die kijkt naar maatschappelijke en verantwoordelijke beloningen in de financiële sector. "De morele kompas wijst niet in de goede richting. De winsten zijn voor de banken en de nullijn is er voor de werknemers en de staat", aldus Krol.

CDA: ABN Amro moet private bank worden

De oppositiepartij kijkt vooruit naar de toekomst van ABN Amro en maakt duidelijk dat de partij voor een private bank is. Hij wil dat het ministerie van Financiën met een aantal opties komt. "Maar het moet een private bank worden," aldus Omtzigt. Het CDA wil ook van de minister weten of de top nog extra aandelen krijgt.

Van Klaveren: bank snel terug naar de beurs

De eenmansfractie is een van de weinige oppositiepartijen die vindt dat er haast gemaakt moet worden met de beursgang. Van Klaveren is tegen een "staatsbank".

VVD: bank snel naar de beurs

VVD-Kamerlid De Vries vindt dat ABN Amro zo snel mogelijk naar de beurs moet. "Laat dit debat een sluitstuk zijn." De regeringspartij vindt dat een bank op de markt moet zijn en niet in handen van de staat. "De VVD is en blijft voor een beursgang. Zo kunnen burgers hun belastinggeld terugkrijgen."
De VVD spreekt het vertrouwen uit in de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur. Wel zegt De Vries dat de salarisverhoging heeft gezorgd voor "een knauw in het vertrouwen" en is blij dat de top er alsnog van heeft afgezien.

ChristenUnie: waarom sloeg de minister niet harder met vuist op tafel?

De ChristenUnie is het zoveelste Kamerlid in rij die niet begrijpt waarom Dijsselbloem zich niet steviger en eerder heeft verzet tegen de salarisverhoging van de ABN Amro-top. "Waarom heeft hij niet harder met de vuist op tafel geslagen?, zegt Kamerlid Schouten. Ook vindt ze dat de bank nu niet snel naar de beurs moet gaan. "Waarom eerst aan de noodrem trekken en dan opeens na de zomer naar de beurs?"

D66-Kamerlid Koolmees vindt Dijsselbloem ook toneelspeler

Ook D66 begrijpt niet waarom minister Dijsselbloem zijn morele verontwaardiging over de salarisverhoging niet duidelijker heeft gemaakt. "Ik heb het beeld van een toneelstuk. Buitenkamers heel verontwaardigd en binnenskamers niet.", aldus Koolmees. Hij vindt dat Dijsselbloem de salarisverhoging wel had kunnen tegenhouden als enige aandeelhouder.

Klaver: GroenLinks heeft in het verleden een fout gemaakt

Kamerlid Klaver geeft toe dat GroenLinks in het verleden een fout heeft gemaakt door in 2012 goed te keuren dat in de wet werd vastgelegd dat de ABN Amro-top de salarissen mocht verhogen.

Klaver: GroenLinks heeft fout gemaakt

Klaver van GroenLinks: waarom vertrouwt de minister deze bankiers?

Na de hoorzitting van de bankiers in de Tweede Kamer is het vertrouwen van GroenLinks in de top van ABN Amro niet toegenomen. Hij herhaalt dat hij de antwoorden van de bankiers "stuitend" vindt. Hij begrijpt niet waar het huidige vertrouwen van de minister in deze top op gebaseerd is. Ook vindt hij, net als de SP, dat Dijsselbloem zijn bezwaren tegen de salarisverhoging niet duidelijk genoeg heeft gemaakt aan de top zelf en aan de Tweede Kamer.

PVV laakt 'toneelspel' Dijsselbloem

Oppositiepartij PVV is niet overtuigd van de morele verontwaardiging van minister Dijsselbloem over de salarisverhoging. Hij vindt het een toneelstuk "voor de bühne". "Wat een slappe hap. Hij had de Raad van Commissarissen ook naar huis kunnen sturen als aandeelhouder. Het enige wat hij heeft gedaan is in blinde paniek de beursgang afblazen."

SP: waarom heeft Dijsselbloem zijn boosheid niet meer getoond?

Oppositiepartij SP vraagt zich vooral af of minister Dijsselbloem zijn ongenoegen over de salarisverhoging wel duidelijk genoeg heeft laten horen. "Waarom heeft hij geen enkel blijk van ongenoegen getoond?", vraagt Kamerlid Merkies zich af. Hij vindt ook dat de PvdA-minister niet duidelijk was aan de Tweede Kamer. "Heeft hij het zo zachtjes gezegd dat de stenografen het niet hebben opgeschreven?".

De SP wil niet dat ABN Amro dit jaar naar de bank gaat.

SP: waarom heeft Dijsselbloem niet gezegd 'doe het niet'

PvdA: er is meer nodig voor bank naar de beurs kan

Nijboer vindt dat de top van de bank meer moet doen voor het naar de beurs kan. Het afzien van de salarisverhoging is een eerste stap, maar "er is meer nodig, want er is grote schade toegebracht bij voorbeeld aan de samenleving."

PvdA-Kamerlid Nijboer heeft zelf ABN Amro gebeld

PvdA-Kamerlid Nijboer heeft zelf de ABN Amro-top gebeld om te vertellen dat hij tegen de salarisverhoging van 100.000 euro was. De andere fracties willen weten of hij daarbij heeft gedreigd de beursgang stil te leggen. Nijboer zegt dat hij heeft aangedrongen op het terugdraaien van de salarisverhoging. De andere fracties vinden dat Nijboer geen duidelijk antwoord geeft. "Wat bedoelt de heer Nijboer dan met 'niet acceptabel' in het telefoongesprek? Heeft hij tegen ABN Amro gezegd dat er consequenties aan zitten? Ik vermoed dat hier meer aan de hand is dan de heer Nijboer zegt", concludeert CU-Kamerlid Schouten.

'Heeft de PvdA gedreigd de beursgang stil te leggen?'

PvdA wil garantie dat salarissen niet verhoogd worden

PvdA-Kamerlid Nijboer wil de garantie van minister Dijsselbloem dat de top van ABN Amro niet nog een keer besluit tot een salarisverhoging "zolang de overheid ook maar één aandeel in de bank heeft."

PvdA-Kamerlid Nijboer: garanties

PvdA: Top ABN-Amro hoeft niet weg

Nijboer hekelt het optreden van de ABN-Amro-top die 100.000 euro extra salaris wilde en noemt het moreel verwerpelijk. "Het vertrouwen is geschonden." De PVV vraagt zich af de PvdA hiermee geen motie van wantrouwen uitspreekt. "Nee, de top hoeft niet weg, maar moet het vertrouwen herstellen."

PvdA-Kamerlid Nijboer: hebben banken helemaal niks geleerd?

PvdA-Kamerlid Nijboer vraagt zich af of de bankensector wel heeft geleerd van de fouten uit het verleden, door tonnen tot miljoenen salarisverhoging toe te kennen aan de top terwijl lager personeel wordt ontslagen. "Een gezonde dienstbare financiële sector die er is voor de samenleving vergt een nieuwe toekomstagenda."

Het debat begint om 10.15 uur

De Tweede Kamer debatteert vanaf 10.15 uur met minister Dijsselbloem van Financiën over het stilleggen van de beursgang van ABN Amro en over de teruggedraaide salarisverhoging voor de top.

Minister Dijsselbloem kan het vandaag wel eens zwaar te verduren krijgen. Heeft Dijsselbloem de Kamer wel goed genoeg en op tijd geïnformeerd? En wat heeft hij gedaan om de verhoging te voorkomen? De verschillende fracties hebben zich voorafgaand aan het debat al kritisch uitgelaten.