Klaassen: spelen niet bij een amateurclub, gewoon presteren

Depay: met vlagen goed, met vlagen matig

Rutten: chapeau voor Achahbar

Achahbar: geduld loont altijd

Ajax zegeviert

De thuisclub trekt de zege met 1-0 over de streep. De spelers van ADO balen zichtbaar, want dit was een dag dat ze Ajax punten afhandig konden maken.

Botsing Cillessen

De doelman van Ajax krijgt een dreun van Zuiverloon, valt op de grond en blijft liggen, maar kan verder.

Geen Haags offensief

Ajax verdedigt simpel de 1-0 voorsprong tegen ADO. Drie minuten blessuretijd.

Wissel ADO

Kastaneer komt in het veld voor Malone.

Geel Milik

De Pool wil met een zweefduik een strafschop versieren, maar arbiter Liesveld trapt er niet in. Gele kaart.

Klaassen bevrijdt Ajax: 1-0

Ajax pakt in de slotfase dan toch de voorsprong. Davy Klaassen verlengt met zijn hoofd een vrije trap van Schöne, waarna de bal door een kluwen van spelers in het doel rolt. Doelman Hansen reageert te laten. Ajax leidt met 1-0.

Wissel ADO

Iakovenko gaat eraf voor Jansen.

Wissel Ajax

Arek Milik moet de aanval versterken van Ajax. Hij lost Andersen af. 76 minuten gespeeld.

'Amsterdams kwartiertje' bezig

70 minuten gespeeld. Ajax scoorde dit seizoen het vaakst van de 61ste tot de 75ste minuut: 15 keer. ADO maakte zijn meeste goals in het laatste kwartier: 11.

Kansje Riedewald

Ajax geeft een teken van leven. Invaller Riedewald onderscheidt zich met een poging die voorlangs gaat.

Publiek ergert zich

"Voetballen, voetballen, voetballen", klinkt het collectieve gemopper van het Ajax-publiek. Er valt voorlopig niet veel te genieten in de Amsterdam Arena.

Geel Serero

De middenvelder begaat een overtreding op Kristensen.

Hansen opgejaagd

De ADO-doelman laat de bal los, met Sigthórsson in zijn rug, maar kan de bal in tweede instantie pakken.

Wissel Ajax

El Ghazi komt sneller dan verwacht in het veld. Hij vervangt de licht geblesseerde Kishna.

ADO

De ploeg van Henk Fraser loopt vooral naar achteren, terwijl Ajax niet in beste doen is. Durft ADO meer naar voren te voetballen?

El Ghazi loopt warm

De Boer stuurt Anwar El Ghazi uit de dug-out om warm te lopen. De Ajax-aanvaller krijgt rust, maar moet zo wellicht noodgedwongen weer in actie komen.

Hervatting Ajax-ADO

Het duel in Amsterdam is weer onderweg.

Twee wissels: Riedewald vervangt Viergever bij Ajax en Houtkoop mag het ten koste van Eduardo bij ADO proberen.

Pauze in Amsterdam

Liesveld maakt een einde aan de eerste helft bij Ajax-ADO Den Haag: 0-0.

Bijna 1-0 Ajax

Een poging van Van Rhijn gaat via Klaassen en ADO-doelman Hanssen net naast het doel. Dat was de grootste kans voor Ajax tot nu toe.

Tweede geel ADO

Aanvaller Iakovenko krijgt een sanctie voor een overtreding op Ajacied Andersen.

Weinig vertrouwen Ajax

De Amsterdammers spelen in een veel te traag tempo. Bovendien wordt ADO zo nu en dan gevaarlijk op de counter.

Gele kaart ADO

Timothy Derijck krijgt een straf na een overtreding op Kolbeinn Sigthórsson.

Statistiek Ajax-ADO

Dit eredivisieduel is 40 keer eerder gespeeld in Amsterdam. Ajax won 31 keer, speelde 6 maal gelijk en ADO won 3 keer.

Ook ADO meldt zich

Meijers (schot gepakt door Cillessen) en Kramer (voorlangs) worden gevaarlijk voor ADO. Het blijft echter zonder gevolgen voor Ajax.

Balbezit Ajax

De aanvallen van Ajax stranden telkens op de defensie van ADO. Toch is Ajax telkens in de buurt van het ADO-doel. Een kopballetje van Moisander rolt voorlangs.

Kopbal Andersen

De Deen krijgt een kopkans op aangeven van landgenoot Schöne, de inzet gaat naast.

Ajax ongeïnspireerd

Ondanks een aantal wijzigingen in het basiselftal speelt Ajax nog niet groots. ADO blijft relatief eenvoudig op de been. 20 minuten gespeeld.

Kishna

Hagenaar Ricardo Kishna komt in de zestien van ADO in kansrijke positie. Hij schiet over.

ADO in uitduels

ADO behaalde dit seizoen pas 6 punten in uitduels. Dit is samen met FC Dordrecht het minst van alle eredivisieploegen.

Rustig begin

10 minuten gespeeld in Amsterdam. Ajax valt aan, zonder gevaarlijk te worden.

Statistiek De Boer

Ajax verloor onder De Boer slechts een van de 42 Eredivisieduels in maanden maart, april en mei. Alleen in maart 2011 werd uit bij de huidige tegenstander ADO Den Haag verloren.

Aftrap in Amsterdam

Scheidsrechter Richard Liesveld fluit voor het begin van Ajax-ADO.

Achahbar: lekker voor mij

"Vooral mijn eerste doelpunt voelde heel lekker", zei Anass Achahbar, de man van de wedstrijd tijdens Feyenoord-PSV. "Dit zijn middagen om van te genieten, heerlijk. Met Jean-Paul (Boëtius) oefende ik vaak in de jeugd op dit soort doelpunten."

"Ik was blij dat ik in de voorgaande wedstrijden al een kans kreeg en belangrijk kon zijn", glunderde de aanvaller. "Rutten heeft vertrouwen in mij gehouden en ervoor gezorgd dat ik mijn kop erbij hield."

In het verleden kreeg ik weinig kansen, waardoor ik me ook niet vaak kon bewijzen."

'Maken kansen niet af'

"We kregen de kansen, maar die moet je wel afmaken", stelde PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum na afloop. "Dit is zeker een smet, vooral omdat wij geen grote wedstrijden winnen", refereerde hij ook naar de verloren thuiswedstrijd tegen Ajax.

Man van de wedstrijd

Anass Achahbar neemt de bal in een keer op de pantoffel tijdens Feyenoord-PSV

Afgelopen in De Kuip

Feyenoord brengt PSV zijn vierde nederlaag van het seizoen toe: 2-1. Anass Achahbar is met twee supertreffers de man van de wedstrijd.

Vijf minuten blessuretijd

Van Boekel geeft PSV nog even lucht.

Wissel Fe

Karsdorp eruit, Boulahrouz erin.

Grote kans Feyenoord

Boëtius krijgt een grote mogelijkheid om voor Feyenoord te belissend, maar Zoet redt. Ook in de rebound redt Zoet op een inzet van Manu.

Steeds meer kansen PSV

Vooral uit vrije trappen melden de Eindhovenaren zich voor het doel van Feyenoord. 86 minuten gespeeld.

Wissel PSV

Maher verlaat het veld voor Vloet.

Blessure Kongolo

Het spel ligt even stil. De Feyenoord-verdediger komt ongelukkig op z'n rug terecht na een duel met Depay. Kongolo kan verder.

Groningen maakt gelijk: 2-2

Mahi zet Groningen opnieuw naast Twente in de Euroborg met een afstandsschot.

PSV dringt voorzichtig aan

De Eindhovenaren krijgen vaker de mogelijkheid om uit te breken. Feyenoord moet op z'n tellen passen. Locadia schiet hard naast.

Man de middag gewisseld

Achahbar is leeggespeeld en wordt vervangen voor Kazim-Richards.

Aansluitingstreffer Depay: 2-1

Memphis Depay schiet van ruime afstand de aansluitingstreffer voor PSV binnen. Kenneth Vermeer stond met beide voeten aan de grond genageld. Stand: 2-1 voor Feyenoord.

Cocu grijpt in

De onzichtbare Narsingh verlaat het veld voor Locadia.

Wéér Achahbar: 2-0

De Feyenoord-aanvaller zet De Kuip in vuur en vlam door de bal op de borst aan te nemen en buiten bereik van Zoet binnen te schieten. Het is zijn tweede van de middag.

Depay mist kans

Depay countert in z'n eentje alleen op Vermeer af, met een vijftal Feyenoorders in de achtervolging, maar de PSV-aanvaller schiet over.

Achahbar breekt ban: 1-0 Feyenoord

Anass Achahbar schiet Feyenoord op 1-0 met een schitterende volley uit de draai. De wedstrijd is opengebroken.

Bijna Manu

De aanvaller van Feyenoord krijgt aan de zijkant wat ruimte, maar doelman Zoet zit ertussen.

Twente weer op voorsprong

Andersen zet Twente op aangeven van Ziyech opnieuw op voorsprong bij Groningen. Stand: 1-2.

Strafschop of buitenspel?

Manu wordt teruggefloten wegens buitenspel, waarna Brenet hands maakt. Even leek Van Boekel voor een strafschop te fluiten.

Vrije trappen PSV

PSV krijgt kansjes uit standaardsituaties. Depay schiet eerst de bal in de handen van doelman Vermeer, even later zoeft zijn vrije trap voorlangs.

Vechtvoetbal

Ook na rust blijven de duels hard tussen Feyenoord en PSV. Eerst raakt De Jong geblesseerd, nu Wijnaldum. Beiden kunnen verder.

Boëtius erin voor Toornstra

De bal rolt weer in Rotterdam-Zuid.

Toornstra is in de kleedkamer gebleven voor Boëtius. Geen wissels bij PSV.

Hervatting in Groningen

Scheidsrechter Blom geeft het signaal voor de start van de tweede helft bij Groningen-Twente.

Veel kaarten Willems

Jetro Willems kreeg voor rust zijn negende gele kaart van dit seizoen. De laatste PSV'er met meer gele kaarten in één seizoen was Mark van Bommel in 2012/2013 (11). Het seizoen daarvoor kreeg Stanislav Manolev ook 11 keer geel in één seizoen.

Statistiek

PSV won nog nooit een eredivisieduel in De Kuip na een 0-0 stand bij rust (zes keer gelijk, twee nederlagen).

Ook pauze in Rotterdam

Van Boekel fluit voor het einde van de eerste helft bij Feyenoord-PSV. Stand: 0-0.

Feyenoord schuift op

Een sterke fase van Feyenoord, vlak voor de pauze. De Rotterdammers zetten veel druk op de verdediging van PSV.

Rust in Groningen

FC Groningen en FC Twente gaan met een 1-1 stand rusten.

Bijna Immers

De middenvelder kopt bijna raak op een fijne voorzet van El Ahmadi. Bruma zit er nog net tussen.

Poeier Maher

Maher haalt hard uit na een afvallende bal van een vrije trap. Het schot spat op de lat uiteen. Feyenoord ontsnapt.

Blessure Immers

De middenvelder ligt op de grond. Even daarvoor blesseerde hij zichzelf aan de rug na een duel met Guardado. Maar Immers kan verder.

Kans Feyenoord

Even paniek in de verdediging van PSV. Manu zet goed door en bereikt Achahbar, maar Bruma kan opruimen.

Kans Twente

Ziyech bereikt Mokhtar na een goede actie, maar de defensie van Groningen let goed op.

Gele kaart Willems

De PSV'er schoffelt Achahbar onderuit: gele kaart.

Licht voordeel PSV

De Eindhovenaren worden iets sterker. Daarvoor was het Feyenoord dat domineerde.

Geel Clasie

De middenvelder van Feyenoord krijgt een prent voor een lichte overtreding op Maher.

Kansen PSV

Twee keer achter elkaar wordt PSV gevaarlijk via Depay en De Jong. Vooral bij de tweede kans mist De Jong scherpte bij zijn voorzet. Depay baalt.

Burnet maakt 1-1

De linksback schiet Groningen langszij tegen Twente. Burnet haalt aan de linkerkant verwoestend uit: 1-1.

Schaakspel

De storm in De Kuip is wat gaan luwen. De teams tasten af.

Tapia belangrijk

Renato Tapia maakt in Groningen zijn derde treffer van het seizoen voor Twente. Zijn twee andere goals waren ook openingstreffers.

Groningen zoekt gelijkmaker

De formatie van Van de Looi valt aan. Twente, gesteund door de 1-0 voorsprong, loert op de counter.

Duels op middenveld

Clasie en Al Ahmadi gaan op het middenveld vaak de strijd aan met Wijnaldum en Guardado. Fraaie duels.

Overtreding El Ahmadi

De middenvelder van Feyenoord gaat op de enkel van Willems staan. Er hangt een geur van kwade opzet om de actie heen. Arbiter Van Boekel laat het incident ongemoeid.

Chery op de lat

Bijna is daar de snelle 1-1 voor Groningen. Chery probeert het met een boogbal, die op de bovenkant van de lat terechtkomt.

Twente grijpt voorsprong

Renato Tapia knalt FC Twente na 12 minuten aan de leiding in de Euroborg. De Peruaan haalt verwoestend uit. 1-0 voor de Tukkers.

Laatste zege PSV

PSV won op 20 september 2009 voor het laatst in De Kuip. Het werd 1-3 door twee goals van Danny Koevermans, een doelpunt van Otman Bakkal en een Rotterdamse treffer van Andwélé Slory.

Fraaie opening

De fans van Feyenoord en PSV laten zich horen. De thuisclub probeert PSV direct onder druk te zetten.

Megakans Immers na aftrap

Ook Feyenoord-PSV is onderweg. Lex Immers krijgt direct op aangeven van Manu een kans. De middenvelder dacht dat hij buitenspel stond en tikt naast.

Aftrap in Groningen

FC Groningen - FC Twente is begonnen.

Van Hooijdonk over nieuwe Feyenoord-trainer

Van Hooijdonk: één trainer voor Feyenoord

Afgelopen

Geen doelpunten meer bij PEC Zwolle en Excelsior. Eindstand: 1-1.

Omhaal Saymak

En weer is Zwolle dichtbij. Saymak probeert het met een omhaal die op het dak van het doel belandt.

Clasie wil revanche

Clasie wil revanche op PSV

De 'oude' Narsingh

Narsingh op zoek naar 'oude' Narsingh

Wissel Excelsior

Varela komt in het veld voor Kruys. Hierdoor is Excelsior door zijn wissels heen. 82 minuten gespeeld.

Druk Zwolle

Het team van Ron Jans blijft het proberen. Lukoki en Necid lopen elkaar in de weg op een hoge voorzet. Even later kopt Necid net over.

Hoelang houdt Excelsior dit nog vol?

Schot Van Polen

De aanvoerder van PEC haalt verwoestend uit, maar Damen ligt in de goede hoek en redt prima.

Zwolle weer beter

De thuisclub drukt Excelsior weer naar achteren, al blijft Excelsior op een counter loeren.

Adil Auassar komt in het veld voor Luigi Bruins.

Bijna PEC

Lukoki ziet Necid vrijstaan voor het doel van Excelsior, maar is niet precies genoeg bij het geven van de voorzet.

Jubileum Groninger Kappelhof

Johan Kappelhof speelt vandaag tegen FC Twente zijn honderdste eredivisiewedstrijd. Hij speelde de voorgaande 99 allemaal voor Groningen (twee goals).

Maher en Rekik

Adam Maher en Karim Rekik krijgen bij PSV een basisplaats. Dit gaat ten koste van Jorrit Hendrix en Nicolas Isimat-Mirin.

Op en neer

De tweede helft van Zwolle-Excelsior is vermakelijker dan de eerste helft. De bezoekers uit Rotterdam melden zich vaker voor het doel van Zwolle.

Schaars op de tribune

De middenvelder van PSV behoorde in aanloop naar de topper tegen Feyenoord wel tot de groep, maar is door trainer Phillip Cocu buiten de selectie gelaten. Schaars maakte onlangs weer zijn rentree na een knieblessure.

Kopkans PEC

Weer is Nijland gevaarlijk door voorlangs te koppen na een voorzet van Lukoki.

Hervatting PEC-Excelsior

De bezoekers uit Rotterdam brengen de bal weer aan het rollen.

Derde basisplaats Achahbar

Anass Achahbar staat voor de derde keer in zijn carrière in de basis bij Feyenoord. De aanvaller startte eerder op 22 januari 2012 uit bij VVV-Venlo (2-1 verlies) en uit bij FC Twente op 27 januari 2013 (0-0).

Achahbar start

De aanvaller van Feyenoord was vorige week beslissend tegen FC Dordrecht. Hij krijgt de voorkeur boven de wat vermoeide Colin Kazim-Richards en Mitchell Te Vrede. Ook kiest Rutten voor Manu in plaats van Boëtius.

Rust

PEC Zwolle en Excelsior gaan aan de thee. Stand: 1-1.

Kans Zwolle

Stef Nijland probeert het met een harde, lage knal. Doelman Dames keert de inzet.

Excelsior maakt 1-1

Het is razendsnel weer 1-1 dankzij een fraaie treffer van Jeff Stans. De middenvelder trekt in het strafschopgebied naar binnen en prikt de bal vervolgens met 'buitenkant rechts' vernuftig binnen.

Verdiende 1-0 Zwolle

Na vele omwegen krijgt Saymak schuin voor het doel de bal en maakt via doelman Damen de 1-0 voor PEC Zwolle. Het betekent na 37 minuten de verdiende voorsprong voor PEC.

Thomas eruit voor Nijland

De Nieuw-Zeelander, die er niet meer helemaal okselfris bijloopt, ruimt na 31 minuten het veld voor veelscorende aanvaller.

Nijland gaat erin komen

De clubtopscorer van Zwolle (elf goals) heeft z'n trainingspak uitgetrokken. PEC heeft doelpunten nodig.

Excelsior meldt zich

De Rotterdammers verschijnen na 25 minuten voor het doel Hahn, maar het blijft bij een scrimmage zonder gevolgen.

Eerste kans is voor PEC

Saymak krijgt op aangeven van Lam een schietkans. De hoek is echter moeilijk voor de middenvelder van PEC, die de bal over het doel schiet.

Zwolle dominant

De thuisclub heeft veel balbezit en valt aan. Maar tot een honderd procent kans leidt het nog niet. Excelsior onder druk.

Arbiter Braamhaar

PEC Zwolle won dit seizoen alle vier eredivisieduels onder leiding van Eric Braamhaar, waaronder het duel met Excelsior op 30 november (0-5).

Nog geen kansen na acht minuten spelen in Zwolle. De fans van de thuisclub zijn vocaal zeer aanwezig.

Betrouwbare Excelsior-captain

Excelsior-aanvoerder Sander Fischer is één van de vier overgebleven veldspelers die dit seizoen nog geen minuut misten in de eredivisie. Jeffrey Gouweleeuw (AZ), Eric Botteghin (FC Groningen) en Aaron Meijers (ADO) zijn de andere drie.

Slechte reeks Zwolle

PEC won één van zijn laatste zes eredivisieduels, de 6-1 thuiszege tegen SC Cambuur op 7 maart. De overige vijf duels gingen verloren.

Aftrap

We zijn begonnen in Zwolle. PEC trapt af.

Column Joep

Column Joep: beelden zeggen meer dan woorden

Zwolse vijfklapper in Kralingen

PEC Zwolle won eerder dit seizoen (30 november 2014) op Woudestein met 0-5. Stef Nijland (17', 52'), Mustafa Saymak (26', 66') en Jesper Drost (28') maakten de doelpunten.

Matige thuisbalans Zwolle

PEC Zwolle won maar twee van zijn zeven thuisduels met Excelsior in de eredivisie (2 keer winst, 3 keer gelijk, twee keer verlies). De laatste keer dat de Kralingers in Zwolle werden verslagen, was op 24 september 1983 (2-0).

Interlanddebuut Lukoki en Lam?

De spelers van PEC Zwolle ontvingen deze week een invitatie van hun nationale voetbalbond. Lukoki vanuit DR Congo en Lam kreeg bericht uit Finland. Lees hier het nieuwsbericht.

Liveblog 22 maart

Welkom bij het eredivisie-liveblog van zondag 22 maart. Er resteren ons nog vier wedstrijden van de 28ste speelronde.