liveblog
NOS NieuwsAangepast

Opstelten en Teeven opgestapt, Den Haag reageert

liveblog gesloten

Einde liveblog

Tot zover het liveblog over het vertrek van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vertrekt bij het ministerie

Teeven, 35 jaar bij justitie

Fred Teeven (1958) was vijf jaar lang staatssecretaris van Veiligheid & Justitie in beide kabinetten van premier Rutte. Hij werkt al 35 jaar in het justitieapparaat, waar hij in de jaren 80 begon als rechercheur bij de FIOD. In de jaren 90 werd Teeven officier van justitie. Lees verder.

1607 dagen ministerschap van Opstelten

Na 1607 dagen eindigt het ministerschap van Ivo Opstelten. Opstelten was met zijn 71 jaar de nestor van het kabinet-Rutte. Hij werd gezien als beroepsbestuurder. Nu valt hij over de bonnetjesaffaire en de deal van justitie met drugscrimineel Cees H. Lees verder.

Zijlstra: verlies kundige minister en staatssecretaris

VVD-fractievoorzitter Zijlstra "betreurt" het vertrek van zijn partijgenoot Opstelten en heeft respect voor staatssecretaris Teeven dat hij "uit solidariteit met de minister" eveneens aftreedt. Zijlstra laat dat weten op de website van de VVD.

Blok neemt taken waar

Voorlopig worden geen opvolgers benoemd voor aftredend minister Opstelten en aftredend staatssecretaris Teeven. Haagse bronnen bevestigen dat pas na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart kandidaten worden aangewezen. Voorlopig neemt VVD-minister Blok voor Wonen de taken van Opstelten en Teeven waar.

Kamp naar Veiligheid en Justitie?

Voor het evenwicht in het VVD-PvdA-kabinet is het vertrek van Opstelten en Teeven een slechte zaak, zegt Dominique van der Heyde in Nieuwsuur. Ze roept in herinnering dat eerder al VVD-staatssecretaris Weekers het kabinet moest verlaten. Volgens Van der Heyde zou minister Kamp van Economische Zaken op kunnen schuiven naar Justitie en Veiligheid, maar het brengt de boel wel uit balans.

'Begrijpelijke consequentie'

SGP-leider Kees van der Staaij vindt het opstappen van Opstelten en Teeven een "begrijpelijke consequentie van het ontoereikend informeren van de Tweede Kamer".

Van der Staaij zou het staatsrechtelijk zuiverder hebben gevonden als er eerst een Kamerdebat was geweest, maar hij begrijpt dat het nu zo gelopen is. Er blijven volgens de SGP-leider nog wel vragen over voor premier Rutte in de Tweede Kamer.

'Zuiverder als er eerst was gedebatteerd'

Samsom: begrijpelijk besluit op basis van de gebleken feiten

PvdA-leider Samsom zegt dat hij het besluit van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven ingrijpend vindt. Ook zegt hij: "Een begrijpelijk besluit op basis van de gebleken feiten. We respecteren de beslissing van Opstelten en Teeven en danken hen voor hun inzet voor de publieke zaak."

Vragen over regie Rutte

"Het is merkwaardig dat premier Rutte minister in het weekend nog zei dat er niets aan de hand was", zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. "Over de regie van de premier moeten nog vragen gesteld worden."

'Vragen over de regie van Rutte'

'Daar word je niet vrolijk van'

"Het opstappen van de bewindslieden betekent voor de VVD het verlies van twee belangrijke mensen", zegt VVD-politicus Robin Linschoten. "Hier word je niet vrolijk van."

Rutte: het kabinet verliest twee gedreven vakmensen

Minister-president Rutte zegt in een verklaring: "Ik kan niet anders dan dat besluit respecteren. Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was."

"Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen."

'Dramatisch voor VVD'

Ivo Opstelten was steunpilaar voor minister-president Rutte, zegt Dominique van der Heyde in Nieuwsuur. "Dit is dramatisch voor de VVD."

'Absoluut dramatisch'

Teeven stapt ook op

Staatssecretaris Teeven laat ook in een korte verklaring weten dat hij vertrekt.

'Ik ben niet meer geloofwaardig'

Korte verklaring Opstelten

"Ik heb zojuist mijn ontslag aangeboden aan de koning." Daarmee beëindigde minister Opstelten zijn korte verklaring.

Opstelten: ik treed af