Ajax moeizaam, Feyenoord simpel, FC Utrecht wervelt

liveblog gesloten

Doelpunt FC Utrecht

DOELPUNT: FC Utrecht - AZ 6-2 (Duplan 89')

Het gaat nu wel heel snel: een minuut later is het alweer 6-2. Edouard Duplan zorgt voor de derde Franse treffer van deze middag.

Doelpunt AZ

DOELPUNT: FC Utrecht - AZ 5-2 (Johansson 88')

De tweede eretreffer van AZ is een feit. Een schot van Mattias Johansson verdwijnt via-via en met enig geluk achter doelman Ruiter: 5-2.

DOELPUNT: FC Utrecht - AZ 5-1 (Peterson 84')

Peterson bekroont zijn rentree in Utrecht met de mooiste goal van de middag. Van net binnen het strafschopgebied levert hij een schitterende boogbal af die onhoudbaar voor Esteban in het AZ-doel verdwijnt. FC Utrecht leidt met 5-1.

Merci Haller

Publiekslieveling Sébastien Haller gaat naar de kant. Rubio Rubin is zijn vervanger.

Slotfase

Nog tien minuten in de Galgenwaard en bij een 4-1 tussenstand is de wedstrijd natuurlijk al lang en breed gespeeld. Toch probeert AZ nog wel iets, waardoor de slotfase niet onaardig is om te zien. De overwinning van FC Utrecht komt echter niet meer in gevaar.

Opvallend

AZ kreeg tegen FC Utrecht twee strafschoppen tegen, net zoveel als in de vorige 84 eredivisieduels bij elkaar.

DOELPUNT: FC Utrecht - AZ 4-1 (Haller 69' pen.)

En weer gaat de bal op de stip. Waar AZ eerder in de tweede helft een penalty wegens hands had verdiend, en FC Utrecht in de eerste helft ten onrechte een penalty kreeg wegens hands, gaat de hand van AZ-verdediger Hoedt nu duidelijk naar de bal. De Fransman Haller benut ook dit tweede buitenkansje: 4-1 voor FC Utrecht.

Wissel Utrecht

Jeff Hardeveld wordt vervangen door Mark van der Maarel. Een minuut eerder leek de 19-jarige Hardeveld nog hands te maken in het eigen strafschopgebied, maar Braamhaar wuifde de protesten van AZ weg.

AZ is wakker

Het doelpunt van Jóhannsson heeft de Alkmaarders goed gedaan. Ineens lopen de combinaties een stuk vlotter en is er meer dreiging van AZ. Nog 25 minuten in de Galgenwaard bij een 3-1 voorsprong van FC Utrecht.

Doelpunt AZ

DOELPUNT: FC Utrecht - AZ 3-1 (Jóhannsson 56')

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor FC Utrecht, maar ineens doet AZ toch iets terug. Invaller Aron Jóhannsson staat op de goede plek en schiet pardoes de 3-1 binnen. Wordt het dan toch nog spannend in Utrecht?

Rentree Peterson

Nog meer goed nieuws voor FC Utrecht: Kristoffer Peterson maakt na zes weken zijn rentree. Hij komt in het veld voor Verbeek. De Zweed brak zijn kaak na een knokpartij met Anouar Kali tijdens de training. Het incident zorgde voor de nodige onrust rond de Galgenwaard. Kali is inmiddels vertrokken naar Qatar.

Ellende AZ houdt aan

Ook in de tweede helft is FC Utrecht de ploeg die het spel maakt. En dan krijgt Nemanja Gudelj ook nog eens een gele kaart na een overtreding op Ayoub. De AZ-aanvoerder is daardoor geschorst voor het duel met Vitesse van volgende week.

Driedubbele wissel AZ

Steven Berghuis, Robert Mühren en Dabney Dos Santos zijn in de kleedkamer van AZ achtergebleven. Muamer Tankovic, Guus Hupperts en Aron Jóhannsson moeten zien te proberen iets aan de 3-0 achterstand te doen.

Kent u deze nog?

De laatste keer dat FC Utrecht sneller op een 3-0 voorsprong stond in eigen huis was op 26 april 1987. Toen speelde de ploeg tegen SC Veendam en maakte Erik Willaarts in de twaalfde minuut al de 3-0. John van Loen en Henk Fräser (toen nog met puntjes op de a) hadden daarvoor al gescoord.

De wedstrijd eindigde in 7-1 en ook de huidige trainer Rob Alflen maakte nog een treffer.

Akkefietje

Een opstootje na 40 minuten als Danny Verbeek en Steven Berghuis het met elkaar aan de stok krijgen. Scheidsrechter Braamhaar bestraft beide kemphanen met een gele kaart.

Uit de herhaling blijkt dat Berghuis daar niet over mag klagen. De AZ-aanvaller lijkt tot twee keer toe een zogenoemde 'slaande beweging' te maken.

Gele kaart

Utrecht-verdediger Hardeveld tikt Berghuis onderuit en krijgt een gele kaart. Net op het moment dat AZ een kansje lijkt te krijgen. De vrije trap die erop volgt, levert niets op.

Klein half uur

AZ heeft een totale off-day, zo lijkt het. Niets lukt bij de Alkmaarders, tot genoegen van FC Utrecht. De thuisploeg lijkt nu al een gewonnen wedstrijd te spelen.

Gele kaart

Viktor Elm (AZ) gaat op de bon na een overtreding.

DOELPUNT: FC Utrecht - AZ 3-0 (Haller 17' pen.)

Het belooft een treurige middag te worden voor AZ en een fijne voor FC Utrecht. Na vermeend hands van Johansson wijst scheidsrechter Braamhaar naar de strafschopstip. Haller schiet de penalty onberispelijk binnen: 3-0 voor FC Utrecht. Johansson krijgt ook nog eens geel.

DOELPUNT: FC Utrecht - AZ 2-0 (Diemers 10')

Dat is opnieuw snel: na 10 minuten staat het veel sterkere Utrecht al op 2-0 tegen het nog slaapwandelende AZ. Mark Diemers haalt hard uit van afstand en de bal zeilt het Alkmaarse doel in.

DOELPUNT: FC Utrecht - AZ 1-0 (Janssen 2')

Dat is snel: de wedstrijd is nog nauwelijks begonnen en Utrecht staat al op voorsprong. Aanvoerder Willem Janssen kopt fraai binnen uit een voorzet van rechts van Sébastien Haller: 1-0.

Survivor

'Eye of the Tiger' schalt door de stadionspeakers in de Galgenwaard en de spelers betreden het veld. We gaan bijna beginnen.

Verslag Feyenoord-NAC Breda

Ruben Ligeon kopt de bal na een inzet van Lex Immers uit het doel van NAC Breda. Arbiter Pieter Vink krijgt het signaal dat het een doelpunt is.

Verslag Ajax-Excelsior

Het doelpunt van Anwar El Ghazi in de slotfase levert Ajax de zege op

Kans Excelsior

Vlak voor tijd is er ineens nog een behoorlijke kans voor Excelsior. Invaller Varela haalt ineens snoeihard uit, Cillessen pareert. De stand blijft 1-0 voor Ajax.

Doelpunt Ajax

DOELPUNT: Ajax - Excelsior 1-0 (El Ghazi 83')

Het publiek begon al te fluiten, maar in de 83ste minuut volgt dan nog de bevrijdende 1-0 voor Ajax. De voorzet is van Zivkovic, El Ghazi kopt de bal in het doel. Het was pas de tweede poging tussen de palen van Ajax.

Tjaronn Chery

De Groningen-aanvaller droeg zijn doelpunt tegen FC Dordrecht op aan een overleden vriend.

Chery: op zo'n moment doet alles pijn

Haast voor Ajax

Nog een klein kwartier in de Arena en het staat nog steeds 0-0 bij Ajax-Excelsior. Een paar minuten geleden was er een kansje voor invaller Zivkovic, wiens inzet voorlangs het doel ging. Voor de rest is er nog steeds niet veel te beleven op het veld. Excelsior blijft vooralsnog overeind.

Doelpunt Feyenoord

DOELPUNT: Feyenoord - NAC Breda 3-0 (Te Vrede 75')

De wedstrijd in De Kuip is nu helemaal gespeeld. De pass is van Immers en Te Vrede kan eenvoudig zijn tweede binnentikken: 3-0 voor Feyenoord.

Debuut

NAC lijkt na de 2-0 klaar te zijn met de wedstrijd en denkt vermoedelijk al aan de belangrijke thuiswedstrijd van volgende week tegen Go Ahead Eagles.

Bij Feyenoord komt een 17-jarige debutant in het veld: Calvin Verdonk vervangt Lucas Woudenberg.

Impuls van Boëtius

Boëtius zorgt met zijn invalbeurt voor de nodige aanvallende impulsen bij Feyenoord. In de 68ste minuut stelt hij Immers in staat om zijn tweede van de middag te maken, maar het schot van de Feyenoord gaat naast.

DOELPUNT: Feyenoord - NAC Breda 2-0 (Te Vrede 62')

Een fijne invalbeurt voor Jean-Paul Boëtius. Koud in het veld geeft hij de bal voor op Te Vrede, die van dichtbij de 2-0 binnenkopt. Het was pas zijn eerste poging binnen de palen.

Dubbele dubbele wissel

Zowel Ajax-trainer De Boer als Feyenoord-trainer Rutten is niet tevreden. Beiden passen een dubbele wissel toe.

Bij Ajax worden Serero en Schöne vervangen door Sinkgraven en Zivkovic.

Bij Feyenoord komen Boëtius en Achahbar in het veld voor Toornstra en Manu.

NAC dringt aan

Voor rust had de ploeg uit Breda helemaal niets in te brengen in De Kuip, maar in de tweede helft is NAC een stuk gevaarlijker. Tot levensgrote kansen heeft dat nog niet geleid.

Kans Viergever

Ajax lijkt er meer werk van te maken na rust. Na goed werk van Kishna komt de bal bij Viergever, die in vrijstaande positie op doel schiet. Keeper Damen brengt redding.

Even later gaat Viergever na een overtreding op de bon.

Ajax door het oog van de naald

Grote opwinding in de Arena, waar Excelsior bijna op 1-0 komt. Een inzet van Bovenberg gaat door de benen van Cillessen, maar wordt op de doellijn gekeerd door Klaassen en gaat via de lat weer de doelmond van Ajax uit. In de tegenstoot is er een kans voor Schöne, maar zijn schot wordt weggebokst door doelman Damen.

Zoveel opwinding als in deze minuut is er de hele eerste helft niet geweest.

Nooit meer Connolly

David Connolly heeft zijn carrière met onmiddellijke ingang beëindigd. De 37-jarige Ier, die sinds januari uitkwam voor AFC Wimbledon, droeg in de beginfase van zijn loopbaan het shirt van Feyenoord en Excelsior.

“We hebben besloten het per maand te bekijken en na te gaan of ik het fysiek nog aankan op mijn leeftijd”, zegt Connolly op de website van de club uit de Football League 2, het vierde niveau in Engeland. “Ik ben erachter gekomen dat het lastig is om hele wedstrijden te spelen en het is niet voor mij weggelegd om het hele land door te reizen om dan als invaller tien minuten mee te doen."

Connolly scoort twee keer tegen Ajax

Aardige aanval

Na 35 minuten kan het publiek in de Arena even opveren. Aanvoerder Boilesen speelt twee Excelsior-verdedigers door de benen, waarna de bal via Schöne voor de voeten van Van Rhijn komt. De verdediger haalt hard uit, maar de bal suist net voor het Excelsior-doel langs.

In de tussentijd lijken El Ghazi en Schöne van positie te zijn gewisseld. El Ghazi staat nu in de spits.

Kans Manu

Na een fout van Swerts kan Manu alleen op Ten Rouwelaar af, maar de Feyenoord-aanvaller faalt en de NAC-doelman redt. De stand na ruim een half uur is nog 1-0. Gevaar van NAC-zijde hebben we vandaag nog niet gezien.

Naah

De derde gele kaart van NAC binnen een half uur: Divine Naah is de ontvanger.

Weinig reuring

Na een klein half uur in de Arena zijn de keepers Jasper Cillessen en Alessandro Damen nog nauwelijks actief geweest. Dat zegt genoeg over de wedstrijd, die nog niet echt bepaald aantrekkelijk is. Excelsior staat defensief sterk gepositioneerd, Ajax heeft geen oplossing.

Trainer FC Dordrecht miste iets

De Nooijer: alleen het doelpunt ontbreekt

Rusnák vond het lelijk

Rusnák: het was een lelijke overwinning

Exit Koch

Menno Koch is overigens zelf geblesseerd geraakt bij zijn met geel bestrafte overtreding op Manu. Zijn vervanger is Joeri de Kamps.

Wakker

In tegenstelling tot de Arena is er in De Kuip wel al van alles te beleven. Behalve de hoofdrol voor de doellijntechnologie en de goal van Immers hebben we ook al twee gele kaarten voor NAC gezien: Marcellis en Koch zijn na forse overtredingen op de bon gegaan. De gasten uit Breda komen er overigens nog totaal niet aan te pas in Rotterdam.

Slaperig

Het is vooralsnog "een slaperige wedstrijd" in de Arena, meldt commentator Frank Snoeks. Na ruim een kwartier dreigt er wel een kansje voor Excelsior, maar Van Rhijn, die zijn honderdste duel voor Ajax speelt, kan de bal net voor Botaka wegkoppen.

DOELPUNT: Feyenoord - NAC Breda 1-0 (Immers 10')

Wederom moet de doellijntechnologie in actie komen in De Kuip. Lex Immers kopt uit een corner op doel. De bal wordt door Ligeon uit de doelmond gekopt, maar scheidsrechter Vink wijst onverbiddelijk naar zijn horloge: de bal heeft de doellijn gepasseerd. Feyenoord staat op 1-0.

Het horloge van de grensrechter
De bal is achter de lijn

Seedorf

In de Arena zijn er nog geen doelrijpe pogingen geweest. Wel is er enige euforie als Clarence Seedorf op de grote beeldschermen verschijnt: de oud-Ajacied zit op de tribune.

Doellijntechnologie

Elvis Manu schiet na enkele minuten al hard op de onderkant van de lat. De bal stuitert op de doellijn en lijkt er overheen te gaan. Na een blik op de beelden van de doellijntechnologie blijkt echter: de bal is niet helemaal over de lijn. Geen doelpunt dus.

De bal heeft de doellijn niet helemaal gepasseerd

Verslag FC Groningen - FC Dordrecht

Lorenzo Burnet (l) in duel met FC Dordrecht-speler Giovanni Korte

Doelpunt FC Groningen

DOELPUNT: FC Groningen - FC Dordrecht 2-0 (Chery 90+1')

Tjaronn Chery maakt gebruik van de door Dordrecht geboden ruimte en beslist de wedstrijd in blessuretijd: 2-0. De Groningen-speler viert zijn treffer in tranen. Hij draagt zijn doelpunt op aan een vriend van hem, die gisteren is overleden. Een emotioneel moment in de Euroborg.

Tjaronn Chery wilde eigenlijk niet spelen, omdat eerder deze week een vriend van hem verongelukte

Blessuretijd

Vorige week kwam ADO Den Haag in de 'dying seconds' nog op 1-1 tegen FC Groningen. Drie minuten blessuretijd in de Euroborg. FC Dordrecht doet er alles aan.

Wissel Groningen

Mahi, in de eerste helft nog dartel maar na rust flets, wordt in de 83ste minuut vervangen door Juninho Bacuna.

Dordrecht neemt risico

Met nog tien minuten op de klok neemt Dordrecht risico in de jacht op de gelijkmaker. Dat geeft ook Groningen meer ruimte om nog iets offensiefs te doen. Er ontstaat meteen een kans voor Hateboer, maar zijn schot wordt gepareerd door Kurto.

Dubbele wissel Dordrecht

Lima en Korte gaan van het veld, Ten Voorde en Biekman komen erin.

Leo vertelt

Leo Beenhakker is de laatste trainer die Feyenoord naar de landstitel wist te leiden. De oefenmeester deed dat in 1999. Op 25 april had Feyenoord nog een punt nodig in het thuisduel met NAC Breda. Via 2-2 kwam dat er ook. "Het is nog steeds het absolute hoogtepunt in mijn loopbaan", kijkt hij voor het duel met NAC terug.

Beenhakker over Feyenoord

Elvis is terug

Elvis Manu keert bij Feyenoord als basisspeler terug in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. De snelle aanvaller, weer topfit na een liesblessure, krijgt van trainer Fred Rutten de voorkeur boven Jean-Paul Boëtius. De laatste begint in De Kuip op de bank.

In de Rotterdamse defensie maakt Lucas Woudenberg zijn competitiedebuut in het basisteam. Hij vervangt als linksback Miquel Nelom, die last heeft van een liesblessure. Verdediger Calvin Verdonk zit voor de eerste keer bij de wedstrijdselectie van Feyenoord.

Elvis Manu

Gele kaart Lima

Josimar Lima tikt Van Nieff onderuit: de Dordrecht-speler krijgt geel. De vrije trap die daarop volgt van zo'n 22 meter wordt door Chery iets over het doel van Kurto gewerkt.

Dordt beter, Groningen minder

FC Groningen speelt sinds de rust een stuk onsamenhangender. FC Dordrecht dringt aan, maar slaagt er vooralsnog niet in om echt gevaarlijk te worden. De tweede helft is daardoor een stuk minder aantrekkelijk dan de eerste.

Ajax met Schöne

Lasse Schöne staat in de basis bij Ajax in de thuiswedstrijd tegen Excelsior. De Deen vervangt in de uitverkochte Arena de geblesseerde Arkadiusz Milik. Hij vormt de aanval met Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna.

De basisformatie van Ajax kent verder geen verrassingen. Riechedly Bazoer, Davy Klaassen en Thulani Serero starten op het middenveld. Doelman Jasper Cillessen, Ricardo van Rhijn, Joël Veltman, Nick Viergever en Nicolai Boilesen vormen de defensie van de club uit Amsterdam.

Niklas Moisander maakt vanwege privé-omstandigheden geen deel uit van de selectie. Hij wordt vervangen door Keny Tete.

Lasse Schöne

Gele kaart Rusnák

De doelpuntenmaker gaat op de bon na een opstootje, waarbij Rusnák een duw uitdeelt.

Wissel FC Dordrecht

Jordy van Deelen gaat van het veld, Noel Goossens komt erin.

Kieftenbeld kiezelhard

Twee minuten later is er weer een aardige kans voor de Groninger. Kieftebeld haalt van zo'n 20 meter kiezelhard uit, maar zijn schot stuit op Kurto.

Dordrecht op zoek

Tien minuten gespeeld in de tweede helft: FC Dordrecht is op zoek naar de gelijkmaker in de Euroborg. De gasten hebben in het begin van de tweede helft een licht overwicht. De eerste kans was voor Robin Gosens, met zijn derde vrije trap op de rand van het strafschopgebied van de wedstrijd. Dit keer gaat de bal een halve meter over.

Wissel FC Groningen

Bij de thuisploeg is Simon Tibbling in de kleedkamer achtergebleven. Yoëll van Nieff is zijn vervanger.

De column van Joep

Het is rust. Een ideaal moment om naar de wekelijkse column van Joep Schreuder te kijken. Het onderwerp van deze keer: The Dutch League.

Column Joep: The Dutch League

DOELPUNT: FC Groningen - FC Dordrecht 1-0 (Rusnak 43')

Vlak voor rust is het dan eindelijk raak in de Euroborg: Albert Rusnák schiet de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. Van der Velden loopt zich (niet voor het eerst) vast aan de linkerkant van de goal, waarna de bal voor de voeten van Rusnák belandt. De Slowaak schiet vanuit de draai raak: 1-0.

Lieder mist

Het blijft kansen regenen in de zonnige Euroborg. In de 36ste minuut kan Lieder namens FC Dordrecht vanaf de middencirkel alleen op het Groningen-doel af. Hij is niet de snelste, maar schudt twee Groningen-verdedigers van zich af. Uiteindelijk vindt hij keeper Padt op zijn pad: de doelman redt.

En weer niet

In de 32ste minuut is er wederom een enorme kans voor de Groningers. Van der Velden zet van rechts voor, Mahi kan de bal net niet binnenglijden.

Oh oh oh FC Groningen, hoeveel kansen heb je nodig om te scoren?

Jan Roelfs vanuit de Euroborg

Weer Kurto

De keeper van Dordrecht verricht na een klein half uur weer een cruciale redding, als Mahi kan binnenschieten na een pass van Van der Velden. Kurto houdt zijn doel vooralsnog schoon. Ook is duidelijk dat FC Groningen zijn geblesseerde topscorer Michael de Leeuw node mist.

Drie keer Kurto

In de 22ste minuut is er een glansrol voor Dordrecht-keeper Kurto, met drie schitterende reddingen op rij. Eerst onderschept hij een voorzet van Van der Velden, vervolgens werpt hij zich voor een schot van Chery en in derde instantie pareert de Pool op een inzet van Kieftenbeld. Het staat weliswaar nog 0-0 in de Euroborg, maar er zijn kansen genoeg.

Ajax zonder Moisander

De Fin wordt vervangen door Kenny Tete. Het is nog niet duidelijk waarom Moisander is afgehaakt. De afgelopen twee wedstrijden zat de verdediger op de bank bij Ajax. Na dit seizoen vertrekt hij transfervrij naar Sampdoria.

Bijna Mahi

Een minuut later is er een grote kans voor Groningen: Mahi wordt weggestuurd (randje buitenspel) en komt alleen voor keeper Kurto te staan. Mahi besluit tot een krachteloos wippertje, dat simpel door de keeper wordt opgevangen.

Dordrecht gevaarlijk

De kansen in de Euroborg zijn vooralsnog voor Dordrecht. Na ruim een kwartier is er een knap schot van Klaiber, dat door doelman Padt tot corner wordt verwerkt.

Betere poging

Robin Gosens neemt de vrije trap voor Dordrecht en doet dat dit keer een stuk beter. De bal zeilt vlak langs de rechterkruising. Een behoorlijke kans voor de gasten.

Gele kaart

Simon Tibbling verslikt zich in de twaalfde minuut in Matthew Steenvoorden en herstelt zich door de Dordt-speler op zo'n 25 meter van het doel ten val te brengen. De Zweed krijgt geel.

Mogelijkheid Dordt

Na vijf minuten is er een eerste mogelijkheid voor FC Dordrecht. Een vrije trap van ruim 20 meter wordt echter door Gosens hoog de tribune ingeschoten. De stand is derhalve nog 0-0.

Mahi & Chery

Een sterk begin van FC Groningen. De handige Mahi komt na twee minuten met een actie buitenom aan de rechterkant en een goede voorzet, die door Chery net naast het Dordrecht-doel wordt getikt.

Bijna

De spelers van Groningen en Dordrecht komen het veld op. We gaan bijna beginnen in de Euroborg.

Cijfers

FC Groningen won slechts één van zijn laatste elf eredivisieduels, maar verloor pas één keer in eigen huis. FC Dordrecht heeft zijn laatste vier uitwedstrijden verloren. De Euroborg is het stadion waar dit seizoen tot nu toe de minste goals zijn gevallen: 30. De kans dat het een gelijkspel wordt met weinig doelpunten, is dus zeer aanwezig.

Booy weg bij Go Ahead Eagles

Opvallend nieuws op deze zonnige eredivisiezondag: Foeke Booy vertrekt na dit seizoen bij Go Ahead Eagles. De oefenmeester kwam in de zomer van 2013 naar Deventer en slaagde er in zijn eerste seizoen in de ploeg met de dertiende plaats in de eredivisie te houden. Momenteel bezet Go Ahead Eagles de vijftiende plaats in de eredivisie.

"Ik heb mijn keuze gemaakt op gevoel. Dat gevoel zei dat ik toe ben aan iets anders en dat gevoel wil ik volgen. De club moet verder en verdient het dat ik nu al duidelijkheid verstrek. We gaan er nu voor de volle honderd procent voor om ons doel, handhaving in de eredivisie, te realiseren", legt Booy uit.

Foeke Booy

Scorebordjournalistiek

FC Groningen bivakkeert al het hele seizoen in de middenmoot. Momenteel staan de noorderlingen elfde met 31 punten. Bij een overwinning op FC Dordrecht wippen de mannen van trainer Edwin van de Looi over Willem II, SC Cambuur en FC Twente heen naar de achtste plaats.

FC Dordrecht is alweer een tijdje hekkensluiter in de eredivisie en zal dat ook bij een uitoverwinning op Groningen blijven. De achterstand op nummer 17, NAC Breda, is vier punten. NAC gaat om 14.30 uur op bezoek bij Feyenoord in De Kuip.