Cocu: hadden moeten winnen

De Boer: dit geeft vertrouwen

Doelpunt Ajax

DOELPUNT: PSV - Ajax 1-3 (El Ghazi 90+1')

El Ghazi beslist de wedstrijd met een prachtige actie en dito schot: 3-1. Ajax bestreed PSV in de tweede helft met de eigen middelen (compact spelend en loerend op de omschakeling) en dat heeft gewerkt.

Analyse van Siem de Jong

Wissel PSV

Adam Maher is vervangen door Jorrit Hendrix.

Bazoer redt

Het was een ongelukkig moment van wisselen door De Boer, want Riedewald is niet op tijd op zijn plek bij een vrije trap van PSV. Die vrije trap leidt tot een enorme kans voor Wijnaldum, wiens kopbal op de lijn wordt weggehaald door oud-PSV'er Riechedly Bazoer.

Wissel Ajax

Riedewald komt erin, Serero gaat eruit.

DOELPUNT: PSV - Ajax 1-2 (Schöne 83')

Een vrije trap van Lasse Schöne van ruim 25 meter wordt onderweg aangeraakt. De bal verdwijnt onhoudbaar voor Zoet in het PSV-doel. Ajax leidt weer tegen PSV: 2-1.

Doelpunt PSV

DOELPUNT: PSV - Ajax 1-1 (De Jong 77')

Het is, niet voor het eerst dit seizoen, een fraaie voorzet van Jetro Willems die door Luuk de Jong achter Cillessen wordt gekopt. Het is de vijftiende goal van De Jong van dit seizoen. De stand in Eindhoven is weer gelijk.

Poeier op de lat

Schöne legt aan voor een vrije trap van ruim 20 meter, de bal belandt op de lat.

Rush Veltman

Joël Veltman stormt dwars door het midden op het doel van Zoet af, de PSV-keeper weet hem de bal tijdig te ontfutselen.

El Ghazi krijgt vervolgens geel omdat hij Zoet hindert bij het hervatten van het spel. Het geeft Veltman wel de tijd om terug te keren in de Ajax-defensie.

Kans Maher

De Eindhovense storm is een beetje gaan liggen. Toch is er 20 minuten voor tijd weer een flinke kans voor Maher. Hij knalt de bal rechts van het doel vrij onbesuisd over.

Exit Narsingh

Ook PSV wisselt: Jürgen Locadia komt erin voor Luciano Narsingh.

Exit Kishna

Na 65 minuten verlaat Ricardo Kishna het veld. Lucas Andersen is zijn vervanger.

Andersen gaat naar zijn vertrouwde middenveld, waardoor Ajax nu dus een stuk compacter gaat spelen.

Niet op de stip

PSV claimt binnen korte tijd twee keer een strafschop. Eerst botst Wijnaldum in de zestienmeter op tegen Viergever, even later lijkt de bal de hand van Klaassen te toucheren. Het lijkt dat scheidsrechter Makkelie de bal terecht niet op de stip legt. De irritaties bij PSV nemen wel toe.

Exit Milik

Arkadiusz Milik moet geblesseerd naar de kant. Het lijkt op een hamstringkwetsuur. Lasse Schöne is zijn vervanger. De Deen nestelt zich aan de rechterkant, El Ghazi verhuist naar de punt van de aanval.

Schot Maher

Een harde poeier van Maher wordt door Cillessen simpel gepakt. De Ajax-keeper laat deze middag zien dat hij de man-in-vorm is. De druk van PSV op het Ajax-doel neemt steeds meer toe.

Onvriendelijkheden

Adam Maher trapt na bij Joël Veltman, Georginio Wijnaldum lijkt aanstalten te maken om Klaassen te lijf te gaan na een stevige ingreep van de Ajacied. De sfeer op het veld is gespannen.

Het gaat hier natuurlijk ook niet om de Nobelprijs voor de Vrede.

Frank Snoeks vanuit Eindhoven

Prestigestrijd

PSV heeft nog 45 minuten om de achterstand in de prestigestrijd weg te werken en de Eindhovenaren maken daar serieus werk van. In de eerste minuten na rust zet PSV Ajax vast rond het strafschopgebied, op zoek naar een treffer. Wijnaldum was er alvast dicht bij, maar zijn kopbal uit een voorzet van Willems gaat over.

Rutten blijft zwijgen

Na de 0-0 bij FC Utrecht liet de Feyenoord-trainer nog niets los over zijn toekomst.

Rutten laat nog steeds niets los over vertrek

Geel Viergever

Scheidsrechter Makkelie lijkt te hebben besloten om vandaag zo min mogelijk kaarten uit te delen. Er waren al een paar acties die geel hadden verdiend, maar Makkelie hield het karton tot nu op zak. Hij geeft Nick Viergever op slag van rust de eerste, na een overtreding op Guardado.

Cillessen redt weer

Maher duikt ineens op voor Cillessen, maar Maher kan de bal niet helemaal controleren en de Ajax-keeper redt.

Pijnlijke botsing

Bruma en Milik, die het in de eerste minuut aan de stok hadden, komen op het middenveld lelijk in botsing. Bruma komt met zijn noppen bovenop het scheenbeen van de Pool terecht, die pijn lijdt. Hij kan echter verder.

DOELPUNT: PSV - Ajax 0-1 (Kishna 30')

De vleugelspelers van Ajax hebben weer een hoofdrol. El Ghazi levert aan de rechterkant een fraaie actie af en zet voor, waar Kishna de bal subtiel op doel tikt. Keeper Zoet raakt de bal nog wel even aan, maar de 1-0 voor Ajax is een feit.

Het was het eerste schot op doel van de Amsterdammers, waar PSV al vier keer tussen de palen had gemikt.

Milik krult naast

Een vrije trap van Ajax wordt door Milik net naast het doel gekruld. Dat was een mogelijkheid voor de Amsterdammers.

En weer Depay

Ajax probeert al combinerend een gaatje te vinden in de PSV-defensie, maar dat lukt tot nu toe nog niet. Aan de andere kant zijn de snelle uitbraken van de Eindhovenaren gevaarlijker. Na bijna 25 minuten is er weer een eens een vlammend afstandsschot van Depay, dat opnieuw door Cillessen klemvast wordt gepakt.

Bijna Wijnaldum

Uit een voorzet van Willems weet Wijnaldum op doel te koppen. De bal vliegt recht in de handen van Ajax-keeper Cillessen.

De Amsterdammers hebben iets meer balbezit, maar de kansen zijn vooralsnog voor PSV.

Hete bal

Een fraaie schietpoging van Memphis Depay. Hij speelt zichzelf vrij en haalt uit van zo'n 20 meter. Cillessen weet de bal met de nodige moeite naast het doel te krijgen. "Een hete bal waar Cillessen zijn vingers aan brandt", aldus Frank Snoeks in Eindhoven.

Flitsend begin

Van aftasten is weinig sprake in Eindhoven. Het tempo is hoog in de aantrekkelijke beginfase, waar PSV tot nu toe de iets bovenliggende partij is.

Meteen los

Een minuut later is er de eerste kans voor PSV. Narsingh komt alleen voor Cillessen te staan, maar de Ajax-keeper redt knap.

Elleboogje?

Na enkele seconden is er al een opstootje in Eindhoven, als de elleboog van Milik in aanraking komt met het gezicht van Bruma. Er wordt wat geduwd, maar de rust keert snel weer terug.

De trainers blikken vooruit

Cocu blikt vooruit op PSV-Ajax
De Boer blikt vooruit op PSV-Ajax

Doelpunt ADO Den Haag

DOELPUNT: FC Groningen - ADO Den Haag 1-1 (Houtkoop 90+5')

Een sensationeel slot in Groningen. Eén minuut na de vier minuten blessuretijd weet invaller Houtkoop de bal achter doelman Padt te werken. Toch nog 1-1!

Bijna Duplan

In de ultieme slotfase is er nog een afstandsschot van Duplan dat rechts naast het doel van Vermeer gaat. Het lijkt erop dat we de boeken hier kunnen gaan sluiten met een brilstand op het scorebord.

Bijna Haller

Vijf minuten voor tijd ontsnapt Feyenoord aan een achterstand. Van Beek verspeelt de bal en Haller tikt de bal over Vermeer heen, maar Kongolo weet vlak voor de doellijn nog redding te brengen.

De trainers na Excelsior-sc Heerenveen (3-0)

Dijkhuizen: mooie dag om slag te slaan
Lodeweges: heel knap wat Excelsior doet

Redding Ruiter

Het heeft vijf kwartier moeten duren, maar er zijn eindelijk wat leuke voetbalmomenten in de Galgenwaard. Na de kans voor Haller is er nu een mogelijkheid voor El Ahmadi. Zijn schot komt echter op de vuisten van Utrecht-keeper Ruiter. Het was de grootste kans uit de wedstrijd voor Feyenoord.

Kans Haller

De in vorige duels nog zo scherpe Fransman Haller krijgt een goede mogelijkheid om Utrecht op voorsprong te brengen. Oog in oog met Vermeer grijpt Kongolo echter alsnog in met een tackle.

ADO eist penalty

De spelers van ADO maken zich boos als een speler van FC Groningen hands lijkt te maken in het eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Manschot wuift de protesten weg.

De sfeer is beter

De nare sfeer op het veld bij FC Utrecht-Feyenoord lijkt in de kleedkamer achter te zijn gebleven. De spelers van beide teams doen weer normaal tegen elkaar. Wel is het voetbal nog even pover als voor rust. Voor de neutrale toeschouwer is het nog steeds geen pretje in de Galgenwaard.

PSV met Arias, Ajax met Klaassen

Santiago Arias is op tijd fit voor de thuiswedstrijd van PSV tegen Ajax. De rechtsback krijgt weer de voorkeur boven Joshua Brenet, die hem donderdag verving tegen Zenit Sint-Petersburg. Voor Karim Rekik komt het duel van de koploper uit Eindhoven nog te vroeg. Daarom start Nicolas Isimat-Mirin weer centraal in de defensie.

Bij Ajax begint Davy Klaassen op het middenveld. Hij heeft al weken last van een geïrriteerde buikwand en liet zich donderdag in de rust van het duel met Legia Warschau vervangen. Niklas Moisander en Lasse Schöne beginnen opnieuw op de bank. Ajax was voor de zekerheid met 19 man naar Eindhoven afgereisd, waardoor Richairo Zivkovic op de tribune moet plaatsnemen.

Kans Kum

FC Utrecht komt intussen bijna op 1-0 tegen Feyenoord. Vanuit kansrijke positie tikt Kum de bal vlak voor de doel over Vermeer én de goal heen.

Feyenoord heeft intussen twee keer gewisseld: Lucas Woudenberg en Elvis Manu zijn erin, Miquel Nelom en Jens Toornstra eruit.

Doelpunt FC Groningen

DOELPUNT: FC Groningen - ADO Den Haag 1-0 (Chery 52' pen.)

Twee minuten later is er weer een penalty. Deze is echter onterecht: Derijck krijgt de bal tegen de borst, maar scheidsrechter Manschot ziet er hands in. Chery benut vervolgens de penalty onberispelijk: toch 1-0 voor FC Groningen.

Gemiste penalty

Vito Wormgoor brengt Tjaronn Chery ten val en dat levert een penalty op voor FC Groningen. Nick van der Velden neemt de strafschop, maar doet dat zwak. Keeper Hansen kan de bal simpel pakken.

Om 16.45 uur: PSV-Ajax

Ajax zal waarschijnlijk de titel al uit het hoofd hebben gezet, maar als het nog wat wil in de jacht op koploper PSV, dan moet het zondag winnen bij de Eindhovenaren. Doelman Jasper Cillessen is in Europees verband al twee duels zonder tegendoelpunt, maar in de eredivisie heeft hij met de huidige landskampioen de laatste tijd veel punten verspeeld.

Cillessen voor PSV-Ajax

Thee in Utrecht

Ook in Utrecht wordt gefloten. Het is moeilijk te zeggen welke van de twee duels van 14.30 uur vervelender is om te bekijken.

Thee in Groningen

Beide ploegen worden door het publiek uitgefloten, want de eerste helft was oersaai.

De rapen zijn gaar

Na 40 minuten is er het langverwachte opstootje bij FC Utrecht-Feyenoord. Aanleiding is een blessure bij Immers, die door het Utrecht-publiek met applaus wordt ontvangen. Utrecht voetbalt vervolgens door en dat leidt tot een overtreding van Karsdorp, waarna de rapen gaar zijn.

Arbiter Kuipers grijpt in met gele kaarten voor Karsdorp (Feyenoord), Letschert en Duplan (FC Utrecht).

Gevoetbald wordt er nauwelijks in de Galgenwaard.

Geel Hardeveld

Jeff Hardeveld heft het been te hoog bij (opnieuw) Lex Immers en krijgt een gele kaart. De Feyenoorder wordt in het gezicht geraakt door het been van de Utrechter en heeft even verzorging nodig, tot onvrede van enkele Utrecht-fans. Na controle van de ploegarts blijkt het gebit van Immers nog intact.

Geen heksenketel

De Galgenwaard is ook nog geen heksenketel. Na een half uur is er het eerste kansje voor FC Utrecht: een matig schot van Duplan wordt simpel opgeraapt door keeper Vermeer. Feyenoord heeft het initiatief in Utrecht maar is ook nog niet gevaarlijk geweest.

Lang half uur

Bij Groningen-ADO Den Haag staat er 30 minuten op de klok. De neutrale toeschouwer in het noorden heeft het zwaar, want kansen zijn er nauwelijks geweest. ADO Den Haag beperkt zich tot tegenhouden, Groningen probeert wel iets, maar veel komt er nog niet uit.

Geel Van der Velden

Nick van der Velden (Groningen) gaat op de bon na hard inkomen op een ADO-speler. Van der Velden en scheidsrechter Jeroen Manschot zijn sowieso geen vrienden na het scheenbeschermersincident van eerder deze wedstrijd.

Impulsbehoefte

FC Utrecht-Feyenoord heeft dringend behoefte aan impulsen, het maakt niet uit waarvandaan.

Jeroen Grueter verveelt zich in Utrecht

Geel Ambrabat

Sofyan Amrabat krijgt een gele kaart wegens gevaarlijk spel ten opzichte van Lex Immers. Voor de rest is het predicaat 'saai' nog mild uitgedrukt, meldt commentator Jeroen Grueter over FC Utrecht-Feyenoord.

Opwinding om scheenbeschermers

Ook bij FC Groningen - ADO Den Haag is er geen enkele sprake van een spectaculair begin. Enige opwinding was er toen Groningen-aanvaller Nick van der Velden naar de kans moest omdat hij geen scheenbeschermers droeg. Vervolgens duurde het minutenlang voor Van der Velden weer terug kon keren, omdat de bal maar niet uit het veld ging. Dat was het hoogtepunt van de wedstrijd tot nu toe.

Weinig tot niets

In Utrecht is in de openingsfase nog weinig tot niets gebeurd. Het tempo ligt laag en er wordt rustig afgetast. Het is wel mooi weer.

Janssen is misselijk

De opstelling van FC Utrecht is overigens op het laatste moment gewijzigd. Willem Janssen was een beetje misselijk en is in de basis vervangen door Tommy Oar.

Vizier op Utrecht om Groningen

Over een paar minuten gaan we verder met FC Utrecht-Feyenoord en FC Groningen-ADO Den Haag.

Verslag Excelsior - sc Heerenveen

Tom van Weert zorgde voor 2-0

Doelpunt Excelsior

DOELPUNT: Excelsior - sc Heerenveen 3-0 (Vermeulen 90+2')

Je kon erop wachten: enkele minuten geleden misten de Rotterdammers twee grote kansen op rij, maar uiteindelijk is het toch nog 3-0. Invaller Kevin Vermeulen schiet na een goede actie de eindstand op het bord.

Slotfase

Nog vijf minuten in Kralingen en alles wijst erop dat er drie punten kunnen worden bijgeschreven bij Excelsior. Jordan Botaka had net de 3-0 op zijn voet, maar zijn schot gaat rakelings langs de rechterpaal. Intussen zijn Tony Varela en Kevin Vermeulen nog in de ploeg gekomen voor Rick Kruys en Jeff Stans.

Wissels

Intussen is bij Heerenveen Pelle van Amersfoort vervangen door Younes Namli. Ook is er een debutant binnen de lijnen: Tarik Kada vervangt Doke Schmidt.

Bij Excelsior is Adil Auassar in het veld gekomen voor Daryl van Mieghem.

Te Vrede vervangt Kazim-Richards

Mitchell te Vrede start straks bij Feyenoord in de spits tegen FC Utrecht. Hij vervangt de geblesseerde Colin Kazim-Richards. Trainer Fred Rutten had ook de optie Elvis Manu in de punt van de aanval te laten spelen. Manu begint echter op de reservebank. Daar zit ook Tonny Vilhena, want Rutten geeft links voorin de voorkeur aan Jean-Paul Boëtius.

Bij FC Utrecht keert middenvelder Willem Janssen terug na een schorsing. Het duel in de Utrechtse Galgenwaard staat onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers.

Mitchell te Vrede (l) en Colin Kazim-Richards

Zijnet

In de 73ste minuut is er met enig hangen en wurgen weer een kans voor Heerenveen te noteren. Uit een hoekschop van rechts kopt Mark Uth in het zijnet. Een klein deel van het publiek gilt even als gevolg van optisch bedrog, voor de rest blijft het rustig op Woudestein.

Van Mieghem doet een Beckham

Het scheelde niet veel of de 3-0 voor Excelsior stond op het bord. Een vrije trap van zo'n 20 meter wordt door Van Mieghem heel fraai ingeschoten. Keeper Nordfeldt kan de bal net naast het doel tikken.

Kans Veerman

Na een uur is er de eerste kans voor Veerman. De Friese Volendammer is voor het eerst weg, maar zijn inzet wordt gepareerd door de sterk uitkomende Excelsior-doelman Damen.

Spelbeeld

De tweede helft gaat verder waar de eerste ophield. Excelsior blijft simpel overeind tegen Heerenveen, dat matig voor de dag komt. Intussen hebben Mark Uth (Heerenveen) en Daan Bovenberg (Excelsior) een gele kaart gekregen.

DOELPUNT: Excelsior - sc Heerenveen 2-0 (Van Weert 50')

Excelsior scoorde al in de vijfde minuut van de eerste helft, en nu ook in de vijfde minuut van de tweede helft. Tom van Weert werkt de bal achter keeper Nordfeldt na een voorzet van Botaka. De zorgen van de Friezen nemen toe.

Kralings gevaar

In de eerste minuut is er meteen weer een grote kans voor Excelsior. Botaka passt op Van Weert, die in vrijstaande positie net naast schiet.

Entree Veerman

Eén wissel bij Heerenveen: Morten Thorsby is in de kleedkamer achtergebleven en vervangen door Henk Veerman. Mark Uth verhuist nu naar de linkerkant, terwijl de Volendammer in de punt van de aanval komt te staan.

Bijna rust

Het spelbeeld op Woudestein is nog ongewijzigd. Het balbezit is voor Heerenveen maar het spel van de Friezen is fantasieloos. Excelsior staat organisatorisch goed en komt vrijwel niet in problemen. De Kralingers loeren intussen rustig op de counter, bij een 1-0 voorsprong.

Geel Kruys

Rick Kruys (Heerenveen) gaat te hard door op Slagveer en krijgt geel van scheidsrechter Janssen.

Feestje Milik

Ajax-spits Arkadiusz Milik vierde gisteren zijn 21ste verjaardag met een diëtisch verantwoorde worteltaart.

Klein half uur

Het is geen onaardige wedstrijd tot nu toe op Woudestein, zonder dat er veel spectaculairs gebeurt. Heerenveen heeft het initiatief, maar de Friezen spelen een beetje onsamenhangend en kunnen nog geen potten breken. De thuisploeg leidt nog met 1-0 en deelt in de counter af en toe een speldenprikje uit.

Zin in

Georginio Wijnaldum speelt straks tegen Ajax zijn honderdste eredivisieduel voor PSV. Hij heeft er zin in.

Bijna Excelsior

Heerenveen wordt langzaam sterker, maar Excelsior is veel dreigender. Eerst moet keeper Nordfeldt redding brengen als Van Mieghem alleen op het Friese doel afstormt, even later schiet Stans vanaf de rand van het strafschopgebied op fraaie wijze op de kruising. Heerenveen komt goed weg.

De Friezen

Na een klein kwartier lijkt Heerenveen een beetje wakker. Voor de eerst duiken de Friezen op voor de goal van Excelsior. Dat leidt tot een ongevaarlijke hoekschop en, even later, tot wat twijfelachtig wegwerken door keeper Damen.

DOELPUNT: Excelsior - sc Heerenveen 1-0 (Bruins 5')

Luigi Bruins kan vanaf de middenlijn simpel doorlopen in de richting van het strafschopgebied van Heerenveen. Hij bekroont zijn solo met een leep schuivertje in de rechterhoek: de Kralingers leiden met 1-0.

Bruins was de enige speler van Excelsior die al eens eerder had gescoord tegen de Friezen en hij bevestigt daarmee zijn status.

Scheidsrechter Janssen

Excelsior won nog nooit een eredivisieduel onder leiding van Ed Janssen: twee keer gelijk, twee keer verlies. Heerenveen daarentegen won de laatste drie eredivisieduels onder Janssen.

Op het veld

De spelers van Excelsior en sc Heerenveen staan op het veld. We gaan bijna beginnen!

Doelpuntrijke duels

PSV en Ajax staan vanmiddag voor de 59ste keer tegenover elkaar in Eindhoven. In de vorige 58 duels vielen liefst 200 doelpunten.

We hebben de vijf doelpuntrijkste edities op een rijtje gezet: 6-2, 6-2, 4-3, 5-2 en 1-5.

Klaas-Jan Huntelaar passeert Heurilho Gomes

De column van Joep

Nog een klein half uurtje voor de eredivisiezondag wordt afgetrapt in Rotterdam. Alle tijd dus om nog even naar de column van Joep Schreuder te kijken. Deze week spreekt Joep over Fred & Frank.

Column Joep: Fred en Frank

Rampmaand FC Twente

Bij de Tukkers is de stemming na de maand februari een toefje anders. FC Twente pakte door de 1-1 tegen NAC Breda één schamel punt in de hele maand.

Dat leidde tot ongelukkige gezichten en boze fans.

Luc Castaignos leek zijn ploeg nog te weg te wijzen

Unicum Vitesse

Vitesse won gisteren met 2-1 van PEC Zwolle en zorgde daarmee voor een uniek feitje: Vitesse speelde in de maand februari zes competitiewedstrijden en de club won ze allemaal. Geen enkele club heeft dat ooit gepresteerd in de eredivisie.