Nijhuis erkent fout: het was rood

Het wekelijkse compliment van Phillip Cocu

Cocu deelt opnieuw compliment uit aan zijn ploeg

PSV nu al beter dan vorig jaar

Het seizoen telt voor PSV nog elf competitiewedstrijden, maar nu al presteert de ploeg uit Eindhoven beter dan het vorige voetbaljaar. De koploper van de eredivisie kwam door de winst bij AZ op 61 punten, terwijl het vorig seizoen eindigde op 59 punten. Bovendien heeft PSV nu 62 keer gescoord, al twee doelpunten meer dan in het hele seizoen 2013-2014 toen de ploeg van trainer Phillip Cocu als vierde eindigde.

Knetterend wedstrijdverslag

Met twee snelle doelpunten zette Luuk de Jong PSV in een zetel bij AZ.

Laatste kans?

Tankovic levert in blessuretijd nog een gevaarlijk schot af, maar Zoet redt knap. Het lijkt erop als we hier op 4-2 gaan eindigen.

Blessuretijd

Drie minuten extra in Alkmaar.

Wissel AZ

Debutant Stijn Spierings komt in het veld voor Robert Mühren.

Laatste minuten

Nog een kleine vijf minuten in Alkmaar. AZ heeft zijn kansen gehad, maar de Eindhovenaren waren efficiënter. De tussenstand is nog 2-4.

Kansen genoeg

Het staat 2-4, maar het had ook 5-7 kunnen staan.

Jeroen Elshoff in Alkmaar

Bijna kwartet

Een prachtige voorzet van Guardado komt op het hoofd van De Jong, tussen twee AZ-verdedigers in, maar hij kopt over. Zijn score blijft vooralsnog beperkt tot een hattrick.

Klein kwartier

AZ zet nog steeds alles vol op de aanval, waardoor PSV veel ruimte heeft voor de counter. We kunnen dus niet uitsluiten dat er in de laatste fase nog een doelpuntje gaat vallen in Alkmaar.

Wissel PSV

PSV-trainer Cocu bouwt een 'stukje zekerheid' in op het middenveld. Oscar Hiljemark vervangt Adam Maher, met nog 20 minuten te spelen.

Bijna Tankovic

De Zweedse invaller krijgt meteen een kans om op doel te schieten, maar zijn puntertje gaat net mis. Er hangt toch nog wel een doelpunt in de lucht in Alkmaar.

Alles of niets

Muamer Tankovic komt in het veld. De Zweedse spits vervangt Thom Haye.

Kansjes AZ

Invaller Hupperts krijgt binnen een minuut twee aardige kansen om (opnieuw) de aansluitingstreffer te maken. Zijn eerste schot wordt gepareerd op Zoet, zijn tweede poging gaat voorlangs.

Doelpunt PSV

DOELPUNT: AZ - PSV 2-4 (De Jong 60')

Een minuut later is het alweer 4-2 voor PSV. Luuk de Jong maakt zijn derde goal van de avond uit een voorzet van Narsingh.

DOELPUNT: AZ - PSV 2-3 (Wijnaldum 59')

Wijnaldum zet PSV weer op voorsprong. De aanvoerder tikt een voorzet van Willems binnen. AZ maakt zich weer boos op de scheidsrechter, omdat Nijhuis kort daarvoor voor een overtreding op Henriksen had kunnen fluiten.

Wissel AZ

Dabney Dos Santos verlaat het veld, Guus Hupperts is zijn vervanger.

Doelpunt AZ

DOELPUNT: AZ - PSV 2-2 (Mühren 49')

De tweede helft gaat verder waar de eerste gestopt is. In de eerste minuut is er levensgrote kans voor PSV, maar Narsingh krijgt de bal niet onder controle en helpt de kans om zeep. Een minuut later staat ineens de 2-2 op het bord. Een voorzet van rechts van Berghuis wordt door Mühren bij de eerste paal in één keer loeihard in de kruising geschoten. Zoet is kansloos, de stand is weer gelijk.

De column van Joep

Het is rust. Een uitstekende gelegenheid om naar de column van Joep Schreuder te kijken. Deze week spreekt Joep over 'de kantoorkampioen'.

Column Joep: de kantoorkampioen

Smullen

Het is smullen in de eerste helft. De wedstrijd tussen de nummer vier en de koploper beantwoordt volledig aan de verwachtingen.

Exit Rekik

Nog meer tegenslag voor PSV: Karim Rekik moet eraf met, zoals het zich laat aanzien, een hamstringblessure. Jeffrey Bruma is zijn vervanger.

Doelpunt AZ

DOELPUNT: AZ - PSV 1-2 (Henriksen 40')

AZ krijgt na 40 minuten loon naar werken. Na een fraaie aanval, waarbij Berghuis Willems poort, komt de bal via Dos Santos bij Henriksen, die verwoestend uithaalt: 1-2. Het is weer een wedstrijd.

Henriksen, die vorige week ook al twee keer scoorde in de met 4-2 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Groningen, heeft nu vier doelpunten gemaakt in de laatste vier duels.

Depay in het dak

Memphis Depay is vandaag 21 geworden en had een mooie traktatie in gedachten. Hij duikt rechts van het AZ-doel op en levert een fraaie stiftbal af, die in het dak van het doel belandt. De stand in Alkmaar blijft 2-0 voor PSV.

Favoriete spel

PSV kan, met bijna een half uur op de klok en een 2-0 voorsprong, rustig zijn eigen spel spelen: achterover hangen en loeren op de counter. AZ doet zijn best en is op jacht naar de aansluitingstreffer.

Depay op de lat

Bijna een doelpunt van Memphis Depay uit een corner van Berghuis, maar de bal belandt op de lat. Dat is maar goed ook voor de jarige Depay, het zou immers een eigen doelpunt zijn geweest.

AZ gaat er nog voor

Twintig minuten gespeeld in Alkmaar in een uiterst aantrekkelijk duel. De thuisploeg is een beetje bijgekomen van de vroege achterstand en heeft de hoop nog niet opgegeven. De Alkmaarders zijn in de aanval, maar moeten natuurlijk blijven oppassen voor de pijlsnelle counters van de koploper.

Geel Rekik, Van den Brom boos

Karim Rekik trekt de doorgebroken Robert Mühren naar de grond en krijgt geel van scheidsrechter Nijhuis. Dit tot grote onvrede van alles wat AZ is. Met name trainer John van den Brom maakt zich boos. Want was het geen doorgebroken speler? Hoort daar geen rode kleur bij? Nijhuis wuift alle protesten weg. De daaropvolgende vrije trap van Gudelj gaat over.

Op en neer

De neutrale toeschouwer hoeft zich vooralsnog niet te vervelen. Een hard schot van Berghuis wordt maar net gekeerd door Zoet. Een minuut later scoort Depay uit een voorzet van Willems, maar er is buitenspel geconstateerd.

DOELPUNT: AZ - PSV 0-2 (De Jong 8')

Het carnaval is voor de PSV-fans in Alkmaar al begonnen. Vijf minuten na de 1-0 maakt De Jong ook de 2-0 voor de gasten uit Lampegat. Uit een corner van Willems kopt hij in de kruising. Het is zijn twaalfde seizoenstreffer.

DOELPUNT: AZ - PSV 0-1 (De Jong 3')

Groot spektakel in de eerste minuten in Alkmaar. In de tweede minuut heeft Mühren namens AZ twee grote kansen op rij, in de tegenstoot slaat onmiddellijk PSV toe. Esteban redt in eerste instantie op een schot van Wijnaldum, maar in de rebound scoort Luuk de Jong met zijn elfde goal van het seizoen.