Een onderzeeër in de Russische marinehaven Severomorsk (2 juli)
NOS Nieuws

Toch overlevenden van brand op Russische onderzeeër

Bij een brand op een Russische onderzeeër in het Noordpoolgebied zijn niet alle opvarenden omgekomen. Gisteren zei het ministerie van Defensie al dat veertien militairen waren gesneuveld en vandaag werd duidelijk dat er ook overlevenden zijn. Maar hoeveel dat er zijn, is niet meegedeeld.

De Russische overheid is vanwege de staatsveiligheid ook niet van plan om veel meer details over de brand naar buiten te brengen. Zo is nog onbekend om wat voor duikboot het gaat en wat er precies aan boord is gebeurd.

Wel is duidelijk dat het een speciale onderzeeër is, bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek. De bemanning deed maandag dieptemetingen in Russische territoriale wateren in de Barentszzee toen de brand uitbrak.

Ze hebben tot het eind gevochten voor de redding van het schip.

Sergej Sjojgoe, minister van Defensie

Verschillende Russische media schrijven dat het gaat om de nucleair aangedreven AS-12, die de druk op zeer grote dieptes kan weerstaan. Buurland Noorwegen zegt dat het geen abnormale hoeveelheid radioactieve straling heeft gemeten in het gebied.

Tijdens een bezoek aan de marinebasis van Severomorsk in het uiterste noorden van Rusland, waar de onderzeeër op eigen kracht naartoe voer, prees minister van Defensie Sjojgoe het heldhaftige optreden van de bemanningsleden.

"Ze hebben een wetenschapper weten te redden uit het compartiment dat in lichterlaaie stond voordat ze de deur sloten, waardoor het vuur zich niet verder kon verspreiden. Ze hebben tot het eind gevochten voor de redding van het schip."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl