NOS SchaatsenAangepast

Wüst: ik was op na de Spelen

Tien jaar geleden op de NK allround leerde het grote publiek Ireen Wüst kennen. Ze kwalificeerde zich als een meisje van achttien uit Jong Oranje voor de WK en niet veel later bestormde ze de top.

Inmiddels heeft Wüst acht olympische medailles gewonnen, is ze vijf keer wereldkampioen allround en negen keer 's werelds beste op de WK afstanden. Na vijf medailles op de Olympische Spelen in Sotsji nam ze afscheid van TVM en trainer Gerard Kemkers. Je zou denken dat de ploegen in de rij stonden om haar in te lijven. Maar zo snel ging dat niet. Wüst kon lang geen ploeg vinden.

"Een lastige periode"

"Ik was moe en op en ik vond het wel een lastige periode. Ik merkte aan mezelf dat ik weer lekker wilde trainen, in een ploeg wilde zitten en structuur om me heen wilde hebben. Als het dan zo lang duurt, word je wel een beetje down. Je komt met zoveel succes thuis. Ik heb mijn beste seizoen ooit gehad. Ik heb eigenlijk alles gewonnen wat er te winnen viel. En dan is het op een gegeven moment mei en dan heb je nog geen ploeg."

Uiteindelijk was daar Team Continu, van trainers Marianne Timmer en Gianni Romme. Wüst heeft nu alleen maar schaatssters om zich heen, een groot verschil met de voorgaande jaren. Toch maakt ze zich geen zorgen dat deze verandering een negatieve invloed heeft op haar prestaties. Wüst heeft zin om te vlammen.

"Na de Spelen was ik wel op. Het is nu wel een na-olympisch seizoen, maar er zijn gewoon heel mooie toernooien. Zo'n WK afstanden in Heerenveen, daar wil je gewoon met de wereldtop aan de start verschijnen."

Wereldrecord

De prijzenkast van Wüst puilt na al die succesvolle jaren uit, maar ze wist nog nooit een wereldrecord te schaatsen. Dat moet dit seizoen maar eens gaan gebeuren, al is het geen noodzaak vindt Wüst.

"Het voelt niet als een gemis. Ik word liever wereldkampioen dan dat ik een wereldrecord schaats. Records zijn er om gebroken te worden en titels hou je altijd. Maar de 1.500 meter tijdens de WK allround in Calgary, daar zou het moeten gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl