Peilingwijzer: PVV omhoog, SP daalt
De PVV heeft in de Peilingwijzer de weg omhoog weer gevonden. Met name in september had de partij van Geert Wilders de wind mee. De PVV steeg de afgelopen periode van gemiddeld 20 naar 23 zetels in de Tweede Kamer.
Daarmee is de PVV terug op het niveau van de maanden april en mei. De partij zakte in de peilingen na de Europese Verkiezingen, die voor Wilders teleurstellend verliepen. Maar inmiddels is die trend dus weer gekeerd.
De groeiende angst voor terroristisch geweld en voor IS lijkt daar een belangrijke rol bij te spelen. "Volgens een peiling van Maurice de Hond is de angst voor een aanslag in Nederland toegenomen", zegt politicoloog Tom Louwerse, maker van de Peilingwijzer. "Die angst leeft extra sterk bij PVV-stemmers en mensen die overwegen op die partij te stemmen."
Zwak
Een andere grote oppositiepartij, de SP, heeft binnen een maand juist twee zetels verloren: van gemiddeld 19 naar 17 nu. Dat lijkt onder meer te maken te hebben met het optreden van SP-leider Roemer tijdens de Algemene Beschouwingen vorige maand, dat volgens de Politieke Barometer van Ipsos ook door de eigen achterban als zwak werd beoordeeld.
"Maar dat is niet de enige oorzaak; de dalende trend van de SP zette al eerder in", zegt Louwerse. "In mei stond de partij nog op gemiddeld 21 zetels."
VVD de grootste
In de nieuwste Peilingwijzer blijft regeringspartij VVD de grootste, met 29 tot 33 zetels. Op ruime afstand volgen drie partijen: de PVV met 21 tot 25 en D66 en het CDA met beide 18 tot 22 zetels.
Daarachter komen de SP (15-19) en de stabiel laag scorende PvdA (13-17).
Achterin het veld komen de ChristenUnie en GroenLinks (beide 5-7) en de SGP, de Partij voor de Dieren en 50Plus (alle 3-5). Die laatste partij lijkt daarmee niet echt te profiteren van de terugkeer van Henk Krol.
De NOS publiceert maandelijks De Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.