Matige start Advocaat met Servië

Dick Advocaat heeft in zijn eerste EK-kwalificatiewedstrijd als bondscoach van Servië met enig fortuin gelijkgespeeld tegen Armenië. In de Armeense hoofdstad Jerevan werd het 1-1.

In de kwalificatie voor het EK in 2008 speelden beide ploegen nog met 0-0 gelijk. Sindsdien verraste de Armeense ploeg met knappe overwinningen op onder meer Denemarken, Bulgarije en Tsjechië in de afgelopen WK-kwalificatie.

Zonder de geblesseerde sterren Henrikh Mkhitarian (Borussia Dortmund) en Aras Özbiliz (oud-Ajax, nu Spartak Moskou) leek een verrassing tegen Servië niet waarschijnlijk.

Servië begint goed

De beginfase in Jerevan was ook duidelijk voor Servië. De grootste kans was voor aanvoerder Branislav Ivanovic, hij kopte via de grond over. Dusan Tadic zag even later een schot fraai gekeerd worden door de 40-jarige Armeense keeper Roman Berezovski.

Na een half uur kroop Armenië uit zijn schulp en werd een aantal keer gevaarlijk met scherpe counters. De mogelijkheden waren echter niet besteed aan de geboren Braziliaan Marcos Pizzelli. Hij stuitte meerdere keren op oud-Vitesse doelman Vladimir Stojkovic.

Armenië beter

In de tweede helft probeerde Servië het wel, maar het was Armenië dat de beste kansen kreeg. Bovendien kwam verdediger Matija Nastasic goed weg, nadat hij zijn knie hard in de rug van oud-Ajacied Edgar Manucharian plantte. De Noorse scheidsrechter Tom Harald Hagen spaarde de verdediger van Manchester City, die al geel op zak had.

In de 73ste minuut kopte centrale verdediger Robert Arzumanian de Armeniërs op 1-0. Zeven minuten voor tijd kreeg Pizzelli een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen vanaf elf meter. Zijn inzet werd echter tot twee maal toe gekeerd door Stojkovic.

In extremis

Daardoor kreeg Zoran Tosic in de 90ste minuut alsnog de kans om na een prachtige aanval de gelijkmaker te laten noteren. Van zestien meter schoot de middenvelder van CSKA Moskou de bal onhoudbaar achter Berezovski.