NOS NieuwsAangepast

Koningsdag 2015 in Dordrecht

Koningsdag wordt anders. Voortaan gaat de koninklijke familie naar één gemeente met een centrumfunctie, zei koning Willem-Alexander in een toespraak. Die gemeente gaat zich aan het land presenteren. De eerste Koningsdag 'nieuwe stijl' is 27 april 2015 in Dordrecht.

Hoe de presentatie eruit gaat zien kan een gemeente zelf bepalen. De koning sprak bijvoorbeeld van een "grande parade", waarin van alles mogelijk is. "Het wordt een kleurrijk spektakel waarin de inwoners van de gemeente en de streek laten zien waarop ze trots zijn."

De koning en zijn familie zullen daarbij zijn. "Met dit bezoek hopen we zo veel mogelijk mensen uit stad en streek te ontmoeten en een karakteristiek deel van de gemeente te doorkruisen."

Zichtbaar

Koning Willem-Alexander zei dat hij de afgelopen tijd samen met zijn vrouw heeft nagedacht over de invulling van Koningsdag. Een aantal zaken vonden zij belangrijk.

Zo wil het paar dat het feest zichtbaar is. "Een feest dat door mensen werkelijk kan worden meebeleefd." Het moet in het teken staan van ontmoeting en verbinding, zei de koning.

Bovendien moet het feest een stad of streek "de optimale gelegenheid geven" om iets van zichzelf te laten zien. "Een manifestatie van het markante en mooie, dat stad en streek kenmerkt."

Waarde

Dat Koningsdag moet doorgaan, staat buiten kijf, zei de koning. "In meer dan 120 jaar heeft Koninginnedag, nu Koningsdag, zijn waarde bewezen als een samenbindend feest dat heel veel mensen in ons koninkrijk, en zeker ook onze familie, dierbaar is."

Maar, zei hij, het is ook een feest dat zich altijd heeft aangepast aan nieuwe tijden. "En dat is ook zo mooi eraan: continuïteit en vernieuwing."

Traditie

Dat is terug te zien in de plannen, vindt verslaggever Kysia Hekster. "Er verandert veel, maar ook weer niet zo veel." Zo bezoekt de familie voortaan nog maar één gemeente in plaats van twee, zoals nu traditie is.

Met die traditie is koningin Beatrix begonnen. Zij wilde op Koninginnedag graag het land in. Sinds 1981 werd de koninklijke familie elk jaar in verschillende plaatsen ontvangen met allerlei speciale vieringen. Vaak waren dat demonstraties van traditionele gebruiken, spelletjes en ambachten.

Willem-Alexander brengt met de "grande parade" ook het defilé terug, dat zijn grootmoeder Juliana jaarlijks op Koninginnedag afnam. "Je kunt dus zeggen: oud en nog iets ouder, dat wordt nieuw", aldus Hekster.

Grote Kerk

De koning maakte zijn plannen bekend tijdens het jaarcongres van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen in de Grote Kerk in Dordrecht. De bijeenkomst stond in het teken van 200 jaar koninkrijk.

Pieter van Vollenhoven zei in maart al dat Koningsdag er volgend jaar waarschijnlijk heel anders uit zou gaan zien. Over de precieze invulling kon hij toen nog niets kwijt, zei hij in het televisieprogramma Blauw Bloed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl