Wiebes: revolutie Belastingdienst
Staatssecretaris Wiebes vindt dat er een "kleine revolutie" bezig is bij de Belastingdienst. In een Kamerdebat zei hij dat de dienst tegenwoordig veel slimmer, gerichter en vernuftiger werkt. Zo wordt op basis van data-analyses en geautomatiseerde profielen ingegrepen waar iets loos is, terwijl controles vroeger veel meer handmatig gingen.
Hij zei ook dat de Belastingdienst het tegenwoordig vaker aankondigt als bepaalde dingen intensiever worden gecontroleerd. Volgens hem levert dat dan vaak op dat mensen beter en eerlijker aangifte doen. Wiebes hoopt in de toekomst ook betere voorspellingen te kunnen doen over de "tax gap". Dat is het verschil tussen het bedrag waarop de overheid recht heeft als iedereen volgens de regels belasting zou betalen en het bedrag dat in werkelijkheid binnenkomt.
Veel mis
Veel Kamerleden vinden dat bij de Belastingdienst nog te veel dingen misgaan. Ze stelden onder meer kritische vragen naar aanleiding van een uitzending van Zembla. Daarin zeiden belastingambtenaren dat de Belastingdienst het aantal geregistreerde boekenonderzoeken kunstmatig opvoert om aan toezeggingen van het kabinet te voldoen.
Wiebes zei dat daarbij best fouten kunnen zijn gemaakt en dat er ook dingen zijn gecorrigeerd, maar hij probeerde het beeld uit de uitzending ook te nuanceren. De staatssecretaris noemde het niet goed dat mensen een tv-uitzending nodig hebben om aan het management te vertellen wat er loos is.
Interne kritiek
Hij is juist voor een cultuur waarin de leiding openstaat voor interne kritiek. "Je zult maar zo veel mensen bij elkaar kunnen krijgen die met zo veel passie vinden dat belastingen moeten worden geïnd."
Wiebes zei verder dat de Belastingdienst elke dag fouten maakt en dat dat ook geen schande is. "Het zou een schande zijn als er dingen fout gaan en we melden dat niet."