NOS NieuwsAangepast

Omstreden rabbijn zit op Texel

Een Israëlische rabbijn die op 11 september op Schiphol werd opgepakt, zit met honderden volgelingen op een camping op Texel. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De door Israël gezochte man wordt verdacht van ontuchtige handelingen.

De 76-jarige rabbijn is op het eiland om de joodse feestdag Jom Kipoer te vieren. Hij heeft aan de politie doorgegeven dat hij na zonsondergang naar zijn verblijfadres in Amsterdam terugkeert.

Betast

De rabbijn zou vrouwelijke volgelingen van een sekte onzedelijk hebben betast. Een van de slachtoffers zou 15 jaar zijn geweest. Twee jaar geleden kwamen de beschuldigingen naar buiten. Toen de politie met hem wilde spreken ontvluchtte hij zijn vaderland.

Daarna dook hij onder meer op in de Verenigde Staten, Italië, Zwitserland en Marokko. De laatste succesvolle ontsnapping van de rabbijn was in september in Zuid-Afrika.

Voorwaarden

Na zijn arrestatie op Schiphol stelde de rechtbank de rabbijn onder voorwaarden op vrije voeten. Hij moest onder meer zijn paspoort inleveren en een verblijfadres opgeven.

Het Openbaar Ministerie is het niet eens met zijn vrijlating. Maandag buigt de rechter zich opnieuw over de zaak. Dan wordt besloten of de rabbijn de cel in moet, in afwachting van de behandeling van het uitleveringsverzoek van Israël op 17 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl