NOS VoetbalAangepast

Dirk Kuijt stopt als international

Dirk Kuijt zet een punt achter zijn loopbaan als international. De 34-jarige aanvaller blijft wel actief voor zijn Turkse club Fenerbahçe.

Kuijt heeft zijn beslissing genomen na overleg met bondscoach Guus Hiddink: "Ik wil nog belangrijk zijn in het Nederlands elftal maar de bondscoach heeft me uitgelegd dat hij niet meer de rol voor me heeft die ik graag zou willen. Ik ben 34 jaar, dan moet je eerlijk zijn. Nog eens twee jaar veel energie in Oranje steken en weinig spelen zag ik niet meer zitten."

"Ik kijk met enorme trots terug op tien schitterende jaren in het Nederlands elftal", aldus de Katwijker, die wel liet weten in noodgevallen beschikbaar te blijven voor het Nederlands elftal.

Kuijt kwam 104 keer uit voor Oranje en staat daarmee zesde op de ranglijst van recordinternationals. Hij speelde vijf eindtoernooien en scoorde 24 keer.

Hiddink: in zomer eerste gesprek

Bondscoach Hiddink liet weten dat hij afgelopen zomer al een eerste telefonisch contact had met Kuijt over zijn toekomst. "Dat heeft een vervolg gehad op het trainingskamp in Oostenrijk (begin september, red.). Daar hebben we gepraat over hoe je een carrière mooi afsluit."

"We slaan een nieuwe weg in en Dirk kan daar zijn rol in vervullen. Maar dan moet je ook wel een goede rol hebben", vervolgde Hiddink. "We willen op bepaalde posities toch ook jonge jongens meer een kans geven. Ik heb daar met Dirk prima gesprekken over gehad. Het moet niet zo zijn dat hij derde of vierde pinchhitter zou zijn voor de spitspositie of links- of rechtsbuiten."

Minister Schippers van Sport vindt het jammer dat Kuijt ermee stopt. "Hij heeft een lange carrière achter de rug en ik heb hem in Brazilië nog zien glanzen. Het is altijd jammer, als je afscheid neemt van zo'n goede speler. Maar goed, er komen dan ook weer nieuwe goeie spelers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl