NOS NieuwsAangepast

Wat bezielt linkshandigen?

Het moet voor eens en voor altijd duidelijk worden: waarin verschillen linkshandigen nu precies van rechtshandigen? Het is precies de reden dat wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen een online onderzoek zijn gestart.

Er bestaan genoeg mythes rondom linkshandigen, die de onderzoekers op de site in eerste instantie met alle liefde ontkrachten:

Linkshandigen zijn creatiever

"Dit is open vraag. Het is een beeld dat vaak in reclamespots, tijdschriften of boeken gebruikt wordt. Bekende voorbeelden van creatieve linkshandigen zijn Leonardo da Vinci en de Nederlandse graficus M.C. Escher.

Linkshandigen hebben vaker problemen met hun gezondheid

"Hier is nog veel discussie over. Er wordt wel beweerd dat bij linkshandigen vaker allergieën, ongevallen, dyslexie en problemen bij de geboorte voorkomen."

Linkshandigen zijn in het voordeel bij één op één gevechten

"Dat is maar de vraag. Onderzoek suggereert dat linkshandigen een verrassingseffect op de tegenstander hebben omdat deze gewend is tegen rechtshandigen te vechten. Vroeger zouden linkshandigen daarom vaker bij gevechten winnen. Er zijn aanwijzingen dat dit bij sporten als tennis ook nu nog het geval is: er zijn meer linkshandige toptennissers dan je zou verwachten."

Begrip voor linkshandigen

Om op al deze vragen een duidelijker antwoord te krijgen, heeft de professor Ton Groothuis een online vaardigheidstest in het leven geroepen. 30.000 mensen moeten eraan meedoen. De test laat zien hoe links- of rechtshandig iemand eigenlijk is en hoe de score qua gezondheid, agressie en creativiteit zich verhoudt tot die van de rest van Nederland.

Het onderzoek kan een belangrijke stap zijn in het begrijpen van linkshandigen, zegt Groothuis. "We weten dat de hersenen van links- en rechtshandigen verschillen. Maar we weten niet wat de consequenties zijn. Er zijn minder linkshandigen, en daarin verschilt de mens duidelijk van de mensapen, maar waarom is dat? Waarom is niet iedereen rechtshandig? En wat vertelt deze handvoorkeur ons over andere karaktereigenschappen van de persoon?"

Viool spelen

Groothuis is zelf ook linkshandig. Toeval, zegt hij, het heeft niets te maken met enige vorm van linkshandigenpropaganda. "Als je linkshandig bent, wordt dat vaak als een afwijking gezien. Onterecht. Het zou zo zijn dat wij meer ongelukken veroorzaken. Dat komt niet omdat wij onhandiger zijn, maar omdat de maatschappij is ingericht op rechtshandigen."

Zelf loopt hij er ook tegenaan. Als voorbeeld noemt hij de schaar, die moeilijk te gebruiken is. Ook gevaarlijke machines waarmee geklust wordt, zijn bedacht voor rechtshandigen. "Als je met z'n allen netjes op een rijtje viool speelt, dan stoot je als linkshandige al snel iemand aan. Net als bij een chique diner."

Dat de professor vroeger werd gedwongen om met rechts te schrijven, heeft wél zijn sporen achtergelaten. "Mijn handschrift is nogal onduidelijk. Maar ja: ik kan het zelf gelukkig wél lezen."

Groothuis verwacht over een jaar met de onderzoeksresultaten naar buiten te komen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl