NOS NieuwsAangepast

NL'se flessenpost reist 18.500 km

Een fles met daarin een Nederlandse brief is na twee jaar en een reis van 18.500 kilometer teruggevonden. Parkwachters op het Australische Macquarie Island vonden de fles die bij het Chileense Kaap Hoorn op de post werd gedaan, meldt het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

De Nederlander Theo Wetselaar vatte op 21 september 2012 samen met twee zeilers uit Finland en Rusland het plan op om bij Kaap Hoorn een fles met een briefje en een dollarbiljet in de oceaan te gooien en te kijken of en waar die gevonden zou worden.

Wetselaar had verwacht dat de fles ergens op een kust in de Atlantische Oceaan zou aanspoelen. Dat bleek een onderschatting, de fles haalde Australië.

Stroming

Naar alle waarschijnlijkheid is het glaswerk vanaf het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika in oostelijke richting via Antarctica naar Macquarie Island ten zuidwesten van Nieuw-Zeeland gedreven. Een westelijke route naar Oceanië was korter geweest, maar dan had de fles tegen de stroom in moeten drijven en dat is onwaarschijnlijk, zegt Leo Maas, fysisch oceanograaf bij het NIOZ.

Volgens berekeningen van het NIOZ moet de fles met een snelheid van iets meer dan een kilometer per uur over de oceaan hebben gereisd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl