NOS SportAangepast

Kun je roeien? Meld je bij Rienks

Vrouwelijk roeitalent gezocht. Lengte: 1.85 of langer, leeftijd niet ouder dan 25. Oud-olympisch kampioen Nico Rienks heeft een droom. Over zes jaar tijdens de Olympische Spelen in Tokio goud halen bij de vrouwen acht. Daarom is hij samen met enkele andere oud-roeiers het Project 2020 gestart.

Zondag werd de aftrap gegeven op de Bosbaan in Amsterdam. Dames zonder roei-ervaring, maar met het fysiek om uit te kunnen groeien tot een goede roeier, werden getest.

Onconventionele zoektocht

Volgens Rienks moet er wel op een onconventionele manier gezocht worden: "Ik zeg niet dat dit een succes is, maar het is buiten de gebaande paden. En dat is nodig. Want wil je zo goed worden als de Amerikanen en Canadezen nu zijn, dan moet je er meer tegenover zetten dan we op dit moment hebben bij het roeien op de wedstrijdbaan."

Rienks weet waar hij het over heeft. Tijdens zijn eigen carrière vatte hij, na olympisch goud en brons te hebben gehaald in de dubbeltwee, het plan op om een gooi te doen naar de titel in de mannen acht. Dat lukte. Samen met Henk-Jan Zwolle smeedde hij een team dat in Atlanta 1996 goud won.

Rienks wil dat kunststukje in 2020 herhalen, nu als coach van de vrouwen acht. "Nederland heeft nog nooit goud behaald met de vrouwen acht op de Olympische Spelen. En hoe dan ook is het voor het roeien in Nederland een goede kans om veel jonge sporters aan het roeien te krijgen", zegt Rienks.

Samenwerking met de bond

Zeven jaar geleden werkte Nico Rienks mee aan een vergelijkbaar project met een mannen acht. Voor een televisieprogramma selecteerde hij studenten die een jaar lang begeleid werden. Toenmalig deelnemer Mechiel Versluis werd vorig jaar met de Holland Vier wereldkampioen in Zuid-Korea.

In oktober volgt nog een selectiedag. Daarna wordt duidelijk welke vrouwen doorgaan met trainen voor het Project 2020.

Ze zullen een aantal keer in de week trainen in Amsterdam. In overleg met de roeibond, want Rienks wil niet dat zijn plan problemen oplevert voor de vrouwen acht die zich namens de bond voorbereidt op Rio 2016. "Het moet geen concurrentie worden, want ik heb veel liever dat we goed samenwerken. Maar het zal nog wel een kunstje worden om alles in elkaar te vlechten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl