NOS SportAangepast

"Zo ideaal als in Berlijn is zeldzaam"

Het is een tijd die pakweg tien jaar geleden niet voor mogelijk werd gehouden: 2.02.57 op de marathon. In Berlijn liep de Keniaan Dennis Kimetto voor het eerst onder de twee uur en drie minuten en haalde hij en passant 26 seconden af van het oude wereldrecord. Ook dat werd in Berlijn gelopen, vorig jaar. De vraag is wanneer de magische grens van twee uur wordt doorbroken.

Volgens atletiekmanager Jos Hermens zal dat op termijn wel gebeuren, maar niet al heel snel. "Zo vaak gebeurt het niet dat de omstandigheden zo ideaal zijn als in Berlijn. Dat is zeldzaam. Het is een snel parcours, maar er was ook een ideale temperatuur en een ideale luchtvochtigheid. Alles klopte."

"De laatste zes jaar is het wereldrecord met een minuut verbroken, dus als we in dit tempo doorgaan, zouden we er nog achttien jaar over doen voordat iemand onder de twee uur loopt."

Met verbazing zitten kijken

Marathonloper Michel Butter is vol respect voor de prestatie van Kimetto en die van Emmanuel Mutai, die ook onder de oude toptijd dook, maar met zijn 2.03.13 slechts als tweede eindigde. "Ik heb met verbazing zitten kijken. Maar aan de andere kant wist ik dat deze twee atleten zo snel kunnen lopen. Dat hadden ze al in hun vorige marathons laten zien. Ze begonnen nog redelijk langzaam, maar voerden de snelheid gaandeweg op. Dat werkte perfect. Daarnaast waren de omstandigheden echt ideaal. En er werd perfect gehaasd."

Volgens oud-atleet Kamiel Maase is er vanuit wetenschappelijk oogpunt niet te zeggen of de magische grens van twee uur zal worden geslecht. "Ik denk dat het een mentaliteitsverandering is. Vroeger stond een wereldrecord heel lang, maar je merkte dat, nadat Paul Tergat in 2003 een snelle tijd liep, veel andere atleten ook dachten dat het mogelijk was om zo'n tijd te verbreken. Dat heeft een rol gespeeld."

Korreltje zout

Oud-marathonloper Luc Krotwaar zette in een interview met Omroep Brabant vraagtekens bij het record. "Het is een heel knappe prestatie. Maar helaas denk ik dat er maar tien procent kans is dat dit record schoon gelopen is", sprak Krotwaar.

"Er gaat veel geld in de marathonwereld om. De laatste wereldrecordloper voor wie ik mijn hand in het vuur durf te steken, is Belayneh Densamo. Die liep eind jaren tachtig in Rotterdam 2.06.50. Alles wat onder de 2.05 gelopen is, neem ik met een korreltje zout."

Gerard van de Veen, de Nederlandse manager van de nieuwe recordhouder, vindt de uitlatingen van Krotwaar teleurstellend. "Kimetto wordt tien tot vijftien keer per jaar gecontroleerd. Doping is onzin."

Ook hij denkt dat het nog harder kan op de marathon. "Maar onder de twee uur zie ik voorlopig nog niet gebeuren. Dat zijn drie minuten eraf, een hele kilometer. Daar geloof ik voorlopig nog niet in. Maar ik denk wel dat het nog sneller kan dan dit."

Nog sneller

Ook volgens Butter is de grens nog niet bereikt. "Er zijn een paar redenen dat het de afgelopen jaren zo veel sneller is gegaan. Ten eerste zijn de trainingsmethoden verbeterd. Ik heb zelf tussen de Kenianen in Afrika getraind en je merkt dat het ontzettend is geprofessionaliseerd. Vroeger was het allemaal traditioneel, en hielden ze vast aan hun ouderwetse methodes. Nu staan ze open voor westerse methodes en gaat het veel sneller."

"Daarbij letten ze ook meer dan vroeger op goede voeding. Dan zie je hoeveel sneller het kan gaan. De derde reden is dat je ziet dat jonge Afrikaanse lopers al op jonge leeftijd voor de marathon kiezen. Vroeger besloten baanlopers in de herfst van hun carrière voor de marathon te kiezen, maar nu is dat anders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl