NOS NieuwsAangepast

Monstertruckrichtlijn niet gevolgd

Het publiek mag bij een stunt met een monstertruck nooit op de plek staan waar de wagen heenrijdt. Dat staat in internationale richtlijnen van de Monster Truck Racing Association, een Amerikaanse en Europese organisatie.

In Haaksbergen reed gistermiddag een monstertruck het publiek in. Dat heeft aan drie mensen het leven gekost. In tegenstelling tot wat de richtlijnen voorschrijven, stonden de toeschouwers op een plein rondom de stunt met de monstertruck.

Minimaal op 10 meter afstand

De gemeente Haaksbergen had in de vergunning voor het evenement staan dat het publiek op minimaal 10 meter achter dranghekken moest worden gehouden. Die vergunning werd woensdag verleend.

In de stukken die aan de media zijn gegeven, staat niets specifieks over de stunt met de monstertruck. Er wordt wel als eis gesteld dat er voldoende maatregelen moeten worden genomen voor de veiligheid van de bezoekers.

Onderzoeksraad

Volgens de organisator is er dit jaar en de afgelopen jaren altijd gekeken of er voldoende ruimte is voor de stunts. Dit was het eerste jaar dat in Haaksbergen een stunt met een monstertruck werd gehouden, zegt de organisator.

Hij zegt niet op de hoogte te zijn van de internationale richtlijnen. "Op het moment dat je echt geen weet hebt van die regels en ze ook in de voorbereidingen niet bent tegengekomen, hoe kun je ze dan zoeken?", zei hij in het Radio 1 Journaal.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar het ongeluk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl